Verwaarloosde paarden

Moderators: Ymor, Melissa0304, RianneH, Neonlight, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Evelien555
Berichten: 11
Geregistreerd: 14-06-19

Verwaarloosde paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-06-19 18:19

Hoi,
ik maak mij zorgen om twee paarden die in een weitje bij mij in de buurt staan. Ze staan er al zolang ik me kan herinneren, vroeger fietste ik er namelijk ook wel eens langs, en zag ik ze altijd staan. Pas sinds kort fiets ik er twee tot drie keer in de week langs, en het is me opgevallen dat ze wel erg dun zijn. Ook zie ik dat de hooibaal die in het weitje staat helemaal verrot is, de paarden kunnen dus niet van dit hooi eten, en de eigenaar brengt ook geen nieuw hooi. Ook staat er geen gras op het weitje, slechts wat planten die zij niet eten. Verder hebben de paarden wel altijd water. Laatst stonden de paarden helemaal aan de rand van het weitje, dus ben ik naar ze toegelopen, en heb ik ze geaaid. Ze zijn erg vriendelijk en nieuwsgierig, eten ook uit je hand, dus lijken mij niet iets aangedaan of zo. Ik heb toen ook wat foto's gemaakt van hun lichamen en hoeven. Vooral de oudere is vreselijk dun (ik zie dat ze oud is aan haar ingevallen ogen en het grijs rond haar neus.), maar kan dit ook van de ouderdom zijn? De andere lijkt namelijk wat minder ondervoed, alhoewel ook zij te dun is. Ook hun hoeven zien er verwaarloosd uit, ze krullen een beetje om omdat ze te lang zijn. Hun manen bestaan uit een en al klitten, het is dus duidelijk van de buitenkant te zien dat de paarden niet krijgen wat ze nodig hebben. Nou wil ik iets voor deze paarden betekenen, alleen weet ik niet goed hoe. Ze staan niet aan huis bij iemand, maar in een wei langs een fietspad waar maar zelden mensen overheen fietsen. Ik weet niet wie de eigenaar is.
Hebben jullie misschien tips/weten jullie wat te doen?
Alvast bedankt!


Evelien555
Berichten: 11
Geregistreerd: 14-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-06-19 21:12

Xyris schreef:
Ik vind dat je voor je leeftijd heel goed nadenkt over wat er mogelijk aan de hand kan zijn of niet +:)+ wilde dat eerst even zeggen.

Een paard hoeft er niet per se oud uit te zien maar kan wel oud zijn. (Ze worden niet allemaal altijd grijs). Een ouder paard kan heel erg moeilijk op gewicht te houden zijn, dat is soms zelfs onmogelijk.

Een lege weide kan ook betekenen dat de paarden snel hoefbevangen worden. Ze mogen dan eigenlijk helemaal geen gras eten, een lege weide is dan een mooie tussenweg om de paarden nog wel lekker los te kunnen laten lopen zonder dat ze hoefbevangen raken.

Omkrullende hoeven, dat is onwenselijk maar zie je vaak bij paarden die op de weide staan (hoeven slijten niet af). Een klein beetje omgekruld bij de randjes moet je niet willen maar is niet gelijk een groot probleem.

Weet je dat het oké is als je een klein beetje de ribben kan zien bij een paard? Zo'n paard is dan niet ingevallen in de zij of bij de heup maar je ziet wel de welvingen van de ribben.

Eten ze helemaal niet van het hooi? En weet je zeker dat het een hooibaal is? Staat het droog? Het kan namelijk ook kuilgras zijn, dat is van zichzelf wat vochtiger omdat het in plastic wordt verpakt. Het ziet er wat vieziger uit dan de gemiddelde hooibaal, maar is opzich niks mis mee voor de meeste paarden.

Kuil komt in enorm grote rechthoekige balen of van die hele grote ronde balen. Je kan ze zelf niet verplaatsen. Het is wel belangrijk dat het droog staat, staat het niet droog dan ga ik aan de hand van jouw verhaal ook mijn vraagtekens zetten bij de verzorging.

Je kan (en mag) zelf eigenlijk niks doen. De dierenbescherming zou hier ook niks mee kunnen doen, dan moet de situatie wel een stuk erger zijn (tenzij ze beiden heel erg ingevallen zijn, dan is het een ander verhaal). Maar wat ik al zei, ze kunnen ook gewoon beiden oud zijn.

Als je toch graag wat wilt doen, rij eens op andere momenten langs, misschien zie je de eigenaar of eigenaresse wel, dan kan je eventueel vragen hoe oud de paardjes zijn en wat er met ze gedaan wordt. Of als je er tijd voor hebt kan je misschien vragen of je ze af en toe eens mag borstelen ofzo.
Op die manier kan je op een vriendelijke manier uitvinden of er wat aan de hand is of niet.

Succes!


Ik denk inderdaad ook dat het ene paard een stuk dunner is dan de ander vanwege ouderdom (het andere paard zou ook oud kunnen zijn, daar heb ik geen idee van), en dat het moeilijk zal zijn haar op goed gewicht te krijgen, maar ik denk aan de andere kant ook dat daar weinig tot niets aan gedaan wordt.

De hoeven zijn geen ramp, maar moeten wel bijgewerkt worden, en ik wist eerlijk gezegd niet dat je omkrullende hoeven wel vaker ziet bij paarden in weides

Ik heb wat foto's om alles wat duidelijker te maken, zal ik toevoegen in dit bericht, dan kun je zelf beoordelen of het om ondervoeding of iets anders gaat (ik hoor er graag over wat je denkt), - op de eerste foto is op de achtergrond ook de baal te zien - want ik ben ook geen expert natuurlijk! Ik weet eerlijk gezegd niet of het eten hooi of kuil is trouwens, wel weet ik dat ze er niet van eten, want een week geleden zag het er precies uit als nu. Het staat niet droog.

Dat voorbij rijden op andere momenten is een goed idee, dat zal ik ook zeker doen, bedankt voor alle info en de hulp!

Afbeelding

Afbeelding

Evelien555
Berichten: 11
Geregistreerd: 14-06-19

Re: Verwaarloosde paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-06-19 21:25

Super bedankt voor alle reacties en ideeën verder. Ik ga 144 nog niet bellen, ik wil eerst graag weten wie de eigenaar is. Ik wil hem/haar ook niet gelijk op stang jagen, mocht deze er niet van bewust zijn dat de paarden betere verzorging zouden kunnen krijgen (wat overigens alleen op mijn vermoedens is, gebaseerd de dingen die ik in mijn eerste bericht heb beschreven). Ik ken iemand die woonachtig is in die buurt, ik zal haar vragen of zij toevallig weet wie de eigenaar van die paarden is. Graag hoor ik iedereens mening op de foto's die ik in mijn vorige bericht heb toegevoegd. De foto's zijn vandaag gemaakt.

Evelien555
Berichten: 11
Geregistreerd: 14-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-06-19 22:13

@Sassii
Ik zal ook zeker aan 144 blijven denken, vooral als er niks veranderd en ik de eigenaar niet vinden kan, gewoon om dingen te bespreken.

@capopjekop
Mensen nemen meisjes van mijn leeftijd inderdaad niet gauw serieus, en de politie natuurlijk wel. 144 bellen is dus inderdaad een goede optie. Toch weerhoud iets me ervan dat te doen, gezien er ook een andere reden voor de dunnigheid van de paarden kan zijn, en ik niks weet over de paarden of de eigenaar zelf, en dat wil ik eigenlijk wel, voordat ik alle alarmbellen ring.

@Poekkie
Van het kuilvoedsel kunnen ze inderdaad niet meer eten, deze baal staat er al zolang ik me kan herinneren (toen ik klein was fietste ik ook wel eens langs die paarden). Ik ben sinds vorige week gaan kijken of ze ervan eten, maar dat doen ze niet. Ik was morgen al van plan om terug te gaan om de paarden wat aandacht te geven en te kijken of de eigenaar er is, dan kan ik ook wel foto's maken van het gras en de hoeven. De paarden hebben geen schuilstal, en slechts wat bomen aan de rand van hun weide, die amper tot geen schaduw leveren omdat de schaduw simpelweg de andere kant op valt. De bomen zijn te zien op de tweede foto.

Evelien555
Berichten: 11
Geregistreerd: 14-06-19

Re: Verwaarloosde paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 10:33

Bedankt voor alle ideeën en tips!
Als ik de eigenaar niet gauw vinden kan, zal ik zeker 144 bellen, maar het beste lijkt me tot nu toe toch nog even de eigenaar proberen te vinden. Dan zou ik inderdaad misschien zelf ook kunnen helpen in de verzorging, en alles in de gaten houden, zou ik fijn vinden. Overigens als ik de eigenaar in twee weken van elke dag langs de paarden fietsen niet vind, zal ik 144 bellen.

144 bellen wil ik dan wel het liefst met mijn moeder doen, niet omdat ik bang ben, maar omdat ik wel de steun van een volwassene kan gebruiken, gezien de kans bestaat dat mensen mij niet serieus nemen. Ik wil sowieso ook weten wat zij ervan vind, dus leg ik vanmiddag het probleem aan haar voor. Ik laat jullie weten hoe zij erover denkt.

Ik woon trouwens in Noord-Brabant. Vanmiddag ga ik weer naar de paarden toe, als ze dichtbij staan zal ik zo duidelijk mogelijk foto's van hun hoeven maken. Ook zal ik foto's van het gras op de weide en het kuil nemen. Mocht ik daar de eigenaar tegenkomen, wat zou ik dan het beste kunnen zeggen?

Briefje op het hek plakken houd ik zeker in gedachten, en zal ik ook doen als ik de eigenaar na 1 week niet gevonden heb, dan wacht ik 1 week op antwoord, heb ik dat niet, bel ik 144. Ook zal ik mensen die evt. langsfietsen en omwonenden vragen van wie de paarden zijn.

Hoefbevangenheid is een mogelijkheid, maar ik heb niet genoeg kennis dat zo te kunnen zeggen, heb persoonlijk maar weinig ervaring met hoefbevangen paarden.

Tot slot denk ik niet dat de eigenaar incapabel is om zelf voor zijn/haar paarden te zorgen, gezien de drinkbakken wel altijd vol zitten, en de paarden deze winter nog zijn verhuisd van de wei aan de ene kant van het fietspad naar de wei aan de andere kant van het fietspad, waar ze nu dus staan. (De weides hebben beide weinig gras.) Als de eigenaar de drinkbakken zelf vult, komt hij/zij dus regelmatig naar de paarden toe. Ik hoop dat ik hem/haar tegenkom.

@xKimss
Wat is er toen met die paarden gebeurd?


Evelien555
Berichten: 11
Geregistreerd: 14-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-06-19 17:58

Dat is niet nodig, dat doe ik graag zelf, om het een en ander uit te leggen, en ik vind het fijn om er bij te zijn.
Ik heb gisteren de mail beantwoord :)
Mijn uiteindelijke beslissing is trouwens de omwonende die ik ken vragen naar de paarden en afgaande op hoeveel informatie zij heeft 144 bellen of niet. Ja, ik zal waarschijnlijk dus 144 bellen, gezien de kans dat zij de eigenaar kent, en er een goede reden voor is dat ze zo dun zijn, maar klein is..
Mijn moeder is bereid mee te bellen, maar vindt het niet nodig dat er iemand komt kijken die wat verder weg woont, terwijl ik ook iemand ken die er in de buurt woont waar ik het aan kan vragen, die al jaren met paarden werkt en misschien zelfs de eigenaar kent.
Voor de geïnteresseerden: ik houd jullie verder op de hoogte!

Evelien555
Berichten: 11
Geregistreerd: 14-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-06-19 19:17

Super bedankt StalNollie voor het kijken!
Ik wist niet dat er niks aan de hand was, en baarde me oprecht zorgen, bij deze aan iedereen mijn excuses voor de onnodige opschudding die ik veroorzaakt heb.
Nog eens bedankt voor alle adviezen en tips.
Laatst bijgewerkt door Evelien555 op 18-06-19 19:23, in het totaal 1 keer bewerkt


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 18 bezoekers