Eerste paard kopen hoe weet je het…

Moderators: Sica, RianneH, Neonlight, balance, Melissa0304

 
 
Lionlakes
Berichten: 32
Geregistreerd: 03-06-21

Eerste paard kopen hoe weet je het…

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-07-21 14:31

Ik ben op zoek naar een paard. Ik heb gevoelsmatig een voorkeur voor een ruin maar heb nu op 2 merries gereden. Een die ik zelf had gevonden, reed fantastisch, was soms behoorlijk ‘fris’. Soms lastig terug te nemen. 10 jaar en meteen los in de bak. Toch durf ik het niet aan om ‘zelf’ een paard te kopen. Ik weet er te weinig vanaf om het risico te nemen dat als ik haar verplaatst, dat ik weet hoe het loopt. Daarom ligt m’n voorkeur om via de manege waar ik rijd te kopen. Ik heb vandaag dus weer op een merrie gereden. Wederom reed het fantastisch, aan de Longe, 7 jaar. Deze was alleen nog iets scherper. Ze schrok van een duif en ging soms harder dan ik wilde. Weet niet of dat ook kwam doordat ze aan de longe zat.
Momenteel is het behoorlijk lastig om aan brave paarden te komen. Het zal dus niet zo zijn dat ik uit allemaal paarden te kiezen heb. Ik raak nu helemaal in de war. Ik moet me namelijk ook niet zo laten leiden door het geslacht, maar gevoelsmatig had ik toch liever een ruin? Wellicht onterecht omdat merries ook lief en braaf kunnen zijn? Ik wil ook een paard op de groei. Ik ben nog niet super ervaren (rijdt wel 4x per week nu) en vind een beetje pit ook wel weer lekker, ik merk alleen dat deze twee behoorlijk tegen randje te hoog gegrepen zijn voor mij. Maar lijkt me ook niet dat ik kan verwachten dat alles meteen loopt alsof ik het paard altijd heb gereden toch? Wat is nu reeel? Hoe maak ik nu de juiste keuze?


AnnoNiemand

Berichten: 517
Geregistreerd: 16-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 14:36

Doorgaan met zoeken. Het klinkt mij overduidelijk in de oren dat dit niet de juiste match is.

Ik vind het karakter enórm belangrijk. En dat karakter, daar wil ik altijd 100% het gevoel: JA bij hebben. Kleur, aftekeningen, papiertje etc. daar kan ik concessies in doen. Karakter niet.

Ik wil je nog meegeven ook te kijken naar het karakter i.c.m. andere paarden. Een sociaal dier is zó belangrijk. Een hele dominante of heel onderdanige kan vaak moeilijk in een groep geplaatst worden (moet net klikken op een pensionstal). Een neutraal karakter richting andere paarden kun je altijd wel kwijt.

Ik zou zelf trouwens ook geen merrie willen. Ik ga zelf niet eens kijken bij merries. :')

Ik zou liever iets langer zoeken dan te gehaast een beslissing nemen. Het juiste paard komt vanzelf voorbij.

Marita

Berichten: 518
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 14:47

Je eerste paard kan beter wat rustiger zijn dan te scherp/snel. Je gaat namelijk niet alleen maar in de bak rijden (neem ik aan) en verder niks. Alles er om heen is dan nieuw voor je, inclusief buitenrijden, dagelijkse omgang, verzorging en grondwerk. Van je eerste paard leer je vaak het meest. Dat kan in mijn ogen beter een ervaren en goed bewerkbaar paard zijn dan een “paard met potentie”. Alhoewel het samen kan gaan, is dat voor een beginnende paardeneigenaar meestal niet zo.

Neem je tijd en kies - samen met een deskundige en vertrouwde adviseur - een paard dat goed voelt en rijdt. Kleur, geslacht, leeftijd of hoogte is dan minder belangrijk. Succes met je zoektocht. En bij twijfel niet kopen.

pluk de dag....

Mkango
Blogger
Berichten: 5682
Geregistreerd: 28-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 14:50

Er zijn veel vooroordelen tegen merries, maar het overgrote merendeel van de merries zijn gewoon prima stabiele paarden. Het gaat erom dat het paard bij jou past en alleen jij kunt dat bepalen als je het dier ontmoet hebt. :)

Wat voor mij het belangrijkste is, is dat ik me veilig voel op het dier. Ik heb in het verleden dieren gereden die geen pas verkeerd zetten, maar niet veilig voelden, en paarden gereden die flink rondstuiterden, maar wel veilig voelden. Op het moment dat ik me niet veilig voel, weet ik dat het niet het paard voor mij is.

Je kunt ook hier meelezen/meepraten: [PP] Wie gaat er in 2021 op zoek naar een paard? Daar zitten meer mensen die op zoek zijn naar een paard, dus je kunt gezellig meepraten, maar ook advies vragen. :)

tamary

Berichten: 25421
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Eerste paard kopen hoe weet je het…

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 15:19

Voor mij geen merries ivm verleiding veulentjes fokken en dan te veel paarden hebben. Hengsten wilde ik ook niet ivm begonnen op pensionstal, maar ook dat hengsten niet zo zeer geselecteerd worden op gebruikspaard, maar op imposant in de keuringsring. Dus ruin was eigenlijk meteen al eis 1.

Wel gekeken bij een fokker die wat fokmerries te koop had, ivm dan kon er ooit misschien wel toch 1 veulentje uit nog als opvolger, maar die hoewel braaf op de wei werd het niet. Aan de longe in een binnenbak is bij mij nooit een proefrit geweest, gewoon naar buiten alleen met verkoper op de fiets er naast. 1x buitenbak, maar die had gangen die mijn rug niet leuk vondt en dat ging dus niet verder dan stukje draf voordat ik afstapte ivm auw rug. Maar ook die pony was gewoon braaf verder.

1e eigen paard was een super dier dat meteen goed voelde er naast en zeker ook er op. (Helaas 4 jaar geleden aan de rendac mee moeten geven). Heet, scherp, etc. was hij niet, braaf en netjes aan de hulpen wel (incl. geen oor draaien naar langs razende combine op halve meter en op weg naar huis). Al zou hij bij een onzekere ruiter een rotzak geworden zijn, de basis zat zowel qua opleiding als karakter goed en dat bijhouden was geen enkel probleem.

De manier van proefrijden die jij schetst zegt mij dat die paarden geen match zijn, dat je instructeur verkeerde dieren aanbied of dat jouw eisen ver boven jouw kunnen zijn. Ga eerst eens heel kritisch naar je eisen en kunnen kijken. Dromen zijn heel leuk, maar als je er niet bij in de buurt durft te komen, zullen die geen werkelijkheid worden.

Wat wil je dus werkelijk gaan doen met je eigen paard? Hoe belangrijk is groeien via wedstrijden en daarmee bewijzen die tastbaar zijn voor de buitenwereld? En wat wil je tot die tijd en daar tussen doen afgezien van oefenen wat grotendeels voor veiligheid van beide en gezondheid paard toch nodig is ongeacht wedstrijden?

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

meganvr
Berichten: 339
Geregistreerd: 17-12-20
Woonplaats: Meppel

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 15:26

Je moet je gevoel volgen.. als daar een merrie uitkomt dan is dat maar zo zou ik denken

Tessebes

Berichten: 18374
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 15:28

Misschien trek in de verkeerde conclusie, maar volgens mij heb je nog niet helemaal voor ogen wat je wil en komt dat door beperkte ervaring. 4x per week rijden op een gemiddelde manege brengt je niet de ervaring die je nodig hebt voor een eigen paard. Misschien is het handiger om eerst als bijrijder wat meer ervaring in de dagelijkse omgang te krijgen en een duidelijker beeld te vormen in wat voor paard nou eigenlijk bij je past.

Kidde
Berichten: 3010
Geregistreerd: 24-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 16:35

Heb je al eens een verzorgpaard of leasepaard gehad? Op de manege rijden is toch wat anders als een eigen paard.

Misschien is het gewoon nog wat te vroeg om een eigen paard te kopen als je jezelf ook nog onzeker voelt? Qua prijzen is het op het moment ook geen slecht idee om nog even een tijdje te wachten.

puppy1128

Berichten: 4783
Geregistreerd: 20-11-12
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 16:45

Ik zou ook kijken voor een verzorg/bijrijd/lease paard. Vertel dat je er 1 voor tijdelijk zoekt omdat je uiteindelijk zelf een paard wilt kopen, wees daar eerlijk in. Er is vast wel iemand die daarmee wilt helpen. En wie weet helpt diegene ook wel met zoeken, wat je misschien minder onzeker zal maken. :)

Bedenk ook dat 'braaf' voor iedereen anders is. Bedenk dus wat jij braaf vindt en vraag daar ook specifiek om voor/tijdens het kijken.

Ik wist het vrij simpel. Honds beroerd door wagen ziekte, braaf paard. 2e keer wezen kijken, ook braaf en kon hem in zijn achteruit zetten zonder dat hij die commando kende. Toen wist ik het zeker, hier ga ik veel van leren en plezier van hebben. En nog steeds elke dag blij met meneer. Was toen anderhalf, dus rijden e.d deden we toen nog niet. Dat was wel een gok, maar ook daarmee een heerlijk paard aan.

C_arola
Hoofdmoderator Informatief en Hoofdmoderator Markt
May the horse be with you!

Berichten: 66242
Geregistreerd: 24-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 17:31

ik verplaats dit topic naar Paardenpraat.

LibertyLucky

Berichten: 823
Geregistreerd: 20-11-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 17:32

Ik wist het toen ik een paard zou gaan kopen qat zwart was(mijn voorkeur)
Heel mooi gebouwd,superbraaf heerlijk te rijden en eigelijk van alles qat ik zocht in een paard

Toen ik snachts in bed lag nadat ik dacht dat dit mijn paard werdt...besefte ik ineens ddat ik geen geluksgevoel had niks

Ejndelijk mijn 1e eigen paard,waarom qas ik niet enthousiast?

Dat was in eelk geval t gevoel waardoor ik wist dat hij t niet werdt

Erna doorgezocht
Foto gezien van een prachtige bruine ryin en was op slag verliefd
Na hem te hebben gezien,was ik als een puber verliefd
Haha
Hij werdt het

Lionlakes
Berichten: 32
Geregistreerd: 03-06-21

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-07-21 17:36

LibertyLucky schreef:
Ik wist het toen ik een paard zou gaan kopen qat zwart was(mijn voorkeur)
Heel mooi gebouwd,superbraaf heerlijk te rijden en eigelijk van alles qat ik zocht in een paard

Toen ik snachts in bed lag nadat ik dacht dat dit mijn paard werdt...besefte ik ineens ddat ik geen geluksgevoel had niks

Ejndelijk mijn 1e eigen paard,waarom qas ik niet enthousiast?

Dat was in eelk geval t gevoel waardoor ik wist dat hij t niet werdt

Erna doorgezocht
Foto gezien van een prachtige bruine ryin en was op slag verliefd
Na hem te hebben gezien,was ik als een puber verliefd
Haha
Hij werdt het

Wat mooi! Geduld loont dan in die zin. Ik ga volgende week nog een paar keer op haar rijden en als ik dan inderdaad niet voel wat jij beschrijft is ze het wellicht ook niet voor mij en moet ik lekker door blijven zoeken

Dispar_Vulgo

Berichten: 2559
Geregistreerd: 23-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 17:40

LibertyLucky schreef:
Ik wist het toen ik een paard zou gaan kopen qat zwart was(mijn voorkeur)
Heel mooi gebouwd,superbraaf heerlijk te rijden en eigelijk van alles qat ik zocht in een paard

Toen ik snachts in bed lag nadat ik dacht dat dit mijn paard werdt...besefte ik ineens ddat ik geen geluksgevoel had niks

Ejndelijk mijn 1e eigen paard,waarom qas ik niet enthousiast?

Dat was in eelk geval t gevoel waardoor ik wist dat hij t niet werdt

Erna doorgezocht
Foto gezien van een prachtige bruine ryin en was op slag verliefd
Na hem te hebben gezien,was ik als een puber verliefd
Haha
Hij werdt het


Dat hoef je niet altijd te hebben hoor.
Alle 3 de paarden die ik zelf gekocht had, heb ik altijd wel een soort twijfel gehad.
Hoe weet je zeker dat met 2x proefrijden het ‘de ware’ is?
En daarna nog de onzekerheid/spanning van de keuring, de verhuizing etc.
Ik kon eigenlijk bij allen pas blij zijn toen de paarden goedgekeurd en veilig bij mij thuis op stal stonden :+

Ik heb ze dus uitgekozen obv m’n eisenlijstje en iemand meegenomen die er veel kijk op heeft. Dit geeft mij meer houvast dat m’n gevoel op zulke momenten.

Lionlakes
Berichten: 32
Geregistreerd: 03-06-21

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-07-21 17:44

Dispar_Vulgo schreef:
LibertyLucky schreef:
Ik wist het toen ik een paard zou gaan kopen qat zwart was(mijn voorkeur)
Heel mooi gebouwd,superbraaf heerlijk te rijden en eigelijk van alles qat ik zocht in een paard

Toen ik snachts in bed lag nadat ik dacht dat dit mijn paard werdt...besefte ik ineens ddat ik geen geluksgevoel had niks

Ejndelijk mijn 1e eigen paard,waarom qas ik niet enthousiast?

Dat was in eelk geval t gevoel waardoor ik wist dat hij t niet werdt

Erna doorgezocht
Foto gezien van een prachtige bruine ryin en was op slag verliefd
Na hem te hebben gezien,was ik als een puber verliefd
Haha
Hij werdt het


Dat hoef je niet altijd te hebben hoor.
Alle 3 de paarden die ik zelf gekocht had, heb ik altijd wel een soort twijfel gehad.
Hoe weet je zeker dat met 2x proefrijden het ‘de ware’ is?
En daarna nog de onzekerheid/spanning van de keuring, de verhuizing etc.
Ik kon eigenlijk bij allen pas blij zijn toen de paarden goedgekeurd en veilig bij mij thuis op stal stonden :+

Ik heb ze dus uitgekozen obv m’n eisenlijstje en iemand meegenomen die er veel kijk op heeft. Dit geeft mij meer houvast dat m’n gevoel op zulke momenten.

Ja dat is ook weer zo. Ik heb het met veel keuzes. Als ik in de winkel sta met een jas dan twijfel ik tot ik hem gekozen en gekocht heb en daarna word ik er steeds blijer mee

Zeepsop

Berichten: 2083
Geregistreerd: 03-01-12
Woonplaats: Brabant

Re: Eerste paard kopen hoe weet je het…

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 18:07

Ik zou misschien opzoek naar iemand die jou kan begeleiden in je zoektocht. Je hebt wel stallen/instructeurs die dat aanbieden. Je hebt zo een miskoop namelijk en je moet echt weten waar je op moet letten om een goed paard eruit te pikken. Ik heb zelf na mn manegetijd ook anderhalf jaar een lease paard gehad en daarna onder begeleiding een eigen paard. Nu hebben we sinds kort een tweede paard erbij, ook nog met begeleiding erbij. Ondanks dat we al 7 jaar ons andere paard hadden.

Paardrijden: de edele kunst om het paard tussen jou en de grond te houden.

Eefke85

Berichten: 1291
Geregistreerd: 29-01-06
Woonplaats: Silvolde

Re: Eerste paard kopen hoe weet je het…

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 18:11

Je weet het pas als het gevoel goed is.
Tijdens mijn zoektocht had ik proefgereden op verschillende paarden en pony`s, overal twijfelde ik.
Totdat ik op een paard stapte met een normaal gevoel en tijdens het rijden werd mijn lach steeds breder. Zij is het geworden.

Zodia (Rhodium x Gribaldi) 8-5-2004
Linda (onbekend) geboortedatum onbekend (1998?)
Iris (dochter van Linda) 6-5-2002
Mazzeltov (zoon van Linda) 4-5-2012
viewtopic.php?f=217&t=1681562
Linda een jaar ITP!

Elisa2

Berichten: 23826
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 18:17

Lionlakes schreef:
Ik ben op zoek naar een paard. Ik heb gevoelsmatig een voorkeur voor een ruin maar heb nu op 2 merries gereden. Een die ik zelf had gevonden, reed fantastisch, was soms behoorlijk ‘fris’. Soms lastig terug te nemen. 10 jaar en meteen los in de bak. Toch durf ik het niet aan om ‘zelf’ een paard te kopen. Ik weet er te weinig vanaf om het risico te nemen dat als ik haar verplaatst, dat ik weet hoe het loopt. Daarom ligt m’n voorkeur om via de manege waar ik rijd te kopen. Ik heb vandaag dus weer op een merrie gereden. Wederom reed het fantastisch, aan de Longe, 7 jaar. Deze was alleen nog iets scherper. Ze schrok van een duif en ging soms harder dan ik wilde. Weet niet of dat ook kwam doordat ze aan de longe zat.
Momenteel is het behoorlijk lastig om aan brave paarden te komen. Het zal dus niet zo zijn dat ik uit allemaal paarden te kiezen heb. Ik raak nu helemaal in de war. Ik moet me namelijk ook niet zo laten leiden door het geslacht, maar gevoelsmatig had ik toch liever een ruin? Wellicht onterecht omdat merries ook lief en braaf kunnen zijn? Ik wil ook een paard op de groei. Ik ben nog niet super ervaren (rijdt wel 4x per week nu) en vind een beetje pit ook wel weer lekker, ik merk alleen dat deze twee behoorlijk tegen randje te hoog gegrepen zijn voor mij. Maar lijkt me ook niet dat ik kan verwachten dat alles meteen loopt alsof ik het paard altijd heb gereden toch? Wat is nu reeel? Hoe maak ik nu de juiste keuze?


Neem je instructeur mee/ laat die mee kijken of iemand anders met veel ervaring die kan inschatten wat bij je past. Het is logisch dat je onzeker bent bij een eerste eigen paard. Schrijf eens op een briefje drie punten wat prioriteit is voor je in een paard.

Waarom wil je een ruin?

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Lionlakes
Berichten: 32
Geregistreerd: 03-06-21

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-07-21 23:42

Elisa2 schreef:
Lionlakes schreef:
Ik ben op zoek naar een paard. Ik heb gevoelsmatig een voorkeur voor een ruin maar heb nu op 2 merries gereden. Een die ik zelf had gevonden, reed fantastisch, was soms behoorlijk ‘fris’. Soms lastig terug te nemen. 10 jaar en meteen los in de bak. Toch durf ik het niet aan om ‘zelf’ een paard te kopen. Ik weet er te weinig vanaf om het risico te nemen dat als ik haar verplaatst, dat ik weet hoe het loopt. Daarom ligt m’n voorkeur om via de manege waar ik rijd te kopen. Ik heb vandaag dus weer op een merrie gereden. Wederom reed het fantastisch, aan de Longe, 7 jaar. Deze was alleen nog iets scherper. Ze schrok van een duif en ging soms harder dan ik wilde. Weet niet of dat ook kwam doordat ze aan de longe zat.
Momenteel is het behoorlijk lastig om aan brave paarden te komen. Het zal dus niet zo zijn dat ik uit allemaal paarden te kiezen heb. Ik raak nu helemaal in de war. Ik moet me namelijk ook niet zo laten leiden door het geslacht, maar gevoelsmatig had ik toch liever een ruin? Wellicht onterecht omdat merries ook lief en braaf kunnen zijn? Ik wil ook een paard op de groei. Ik ben nog niet super ervaren (rijdt wel 4x per week nu) en vind een beetje pit ook wel weer lekker, ik merk alleen dat deze twee behoorlijk tegen randje te hoog gegrepen zijn voor mij. Maar lijkt me ook niet dat ik kan verwachten dat alles meteen loopt alsof ik het paard altijd heb gereden toch? Wat is nu reeel? Hoe maak ik nu de juiste keuze?


Neem je instructeur mee/ laat die mee kijken of iemand anders met veel ervaring die kan inschatten wat bij je past. Het is logisch dat je onzeker bent bij een eerste eigen paard. Schrijf eens op een briefje drie punten wat prioriteit is voor je in een paard.

Waarom wil je een ruin?

Ruin zit echt in m’n hoofd en ik besef me dat het een vooroordeel is. Ik ben m’n hele leven al beter met jongens, mannen, heb een hond, reu. Het simpele van het mannelijk geslacht vind ik altijd fijn. Geen getallen achter de komma, geen dubbele betekenis. Maar ik lees ook onderzoeken die zeggen dat ruinen en merries helemaal niet van elkaar verschillen maar dat we onze eigen menselijke karakter eigenschappen toekennen en daarom kritischer zijn op het vrouwelijke geslacht. Al heel snel denken dat iets komt door hengstigheid ipv persoonlijkheid of Situatie

WhiteyesM
Berichten: 21
Geregistreerd: 27-09-20

Re: Eerste paard kopen hoe weet je het…

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-21 23:58

Ah je hoeft je niet zo druk te maken hoor! Ik heb ook sinds (tijd vliegt!) 7 mnd mijn eigen paard!
Voordat ik bij mijn huidige paard kwam had ik drie andere bekeken/test gereden.

Ik ben wel bewust voor een ruin gegaan, gewoon omdat die meestal evenwichtiger zijn.
Ik ben drie keer wezen kijken, twee keer om te rijden en een keer om mee te kijken bij de hoefsmid en met hem over het terrein te wandelen. Met het proefrijden heb ik gewoon de stap/draf/galop en van hand veranderen gereden, ik ben zelf nog maar een (opnieuw) 'beginner'. Dat voelde heel goed, dus het komt wel en je voelt het vanzelf!

Ik wist zo ook dat ik geen 'sloom' paard wou, en juist wel een paard met uitgesproken karakter en een fijn temperament.

Hopelijk heb je hier iets aan! Heel veel succes met je zoektocht en heb vooral geduld

Lionlakes
Berichten: 32
Geregistreerd: 03-06-21

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-07-21 00:02

WhiteyesM schreef:
Ah je hoeft je niet zo druk te maken hoor! Ik heb ook sinds (tijd vliegt!) 7 mnd mijn eigen paard!
Voordat ik bij mijn huidige paard kwam had ik drie andere bekeken/test gereden.

Ik ben wel bewust voor een ruin gegaan, gewoon omdat die meestal evenwichtiger zijn.
Ik ben drie keer wezen kijken, twee keer om te rijden en een keer om mee te kijken bij de hoefsmid en met hem over het terrein te wandelen. Met het proefrijden heb ik gewoon de stap/draf/galop en van hand veranderen gereden, ik ben zelf nog maar een (opnieuw) 'beginner'. Dat voelde heel goed, dus het komt wel en je voelt het vanzelf!

Ik wist zo ook dat ik geen 'sloom' paard wou, en juist wel een paard met uitgesproken karakter en een fijn temperament.

Hopelijk heb je hier iets aan! Heel veel succes met je zoektocht en heb vooral geduld

Dank voor je fijne bericht. Het geduld stukje is misschien inderdaad nog wel het lastigst. Paarden worden momenteel nog net niet onder je kont vandaan verkocht waardoor het lijkt alsof ik haast heb of dat ik maar moet ‘nemen’ wat er op dit moment voorbij komt. Ik ga de komende twee weken gewoon proberen en eerlijk tegen mezelf zijn als ik toch gewoon niet voel dat dit hem gaat worden voor de komende lange tijd!

Mkango
Blogger
Berichten: 5682
Geregistreerd: 28-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-21 01:47

WhiteyesM schreef:
Ah je hoeft je niet zo druk te maken hoor! Ik heb ook sinds (tijd vliegt!) 7 mnd mijn eigen paard!
Voordat ik bij mijn huidige paard kwam had ik drie andere bekeken/test gereden.

Ik ben wel bewust voor een ruin gegaan, gewoon omdat die meestal evenwichtiger zijn.
Ik ben drie keer wezen kijken, twee keer om te rijden en een keer om mee te kijken bij de hoefsmid en met hem over het terrein te wandelen. Met het proefrijden heb ik gewoon de stap/draf/galop en van hand veranderen gereden, ik ben zelf nog maar een (opnieuw) 'beginner'. Dat voelde heel goed, dus het komt wel en je voelt het vanzelf!

Ik wist zo ook dat ik geen 'sloom' paard wou, en juist wel een paard met uitgesproken karakter en een fijn temperament.

Hopelijk heb je hier iets aan! Heel veel succes met je zoektocht en heb vooral geduld

Dat is echt flauwekul. Ja, er zijn merries die niet te genieten zijn als ze hengstig zijn, maar het overgrote merendeel is echt niet meer of minder stabiel dan de gemiddelde ruin.

TS: paarden doen niet aan dubbele betekenissen of getallen achter de komma. :) What you see is what you get.

Lionlakes
Berichten: 32
Geregistreerd: 03-06-21

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-07-21 05:42

Mkango schreef:
WhiteyesM schreef:
Ah je hoeft je niet zo druk te maken hoor! Ik heb ook sinds (tijd vliegt!) 7 mnd mijn eigen paard!
Voordat ik bij mijn huidige paard kwam had ik drie andere bekeken/test gereden.

Ik ben wel bewust voor een ruin gegaan, gewoon omdat die meestal evenwichtiger zijn.
Ik ben drie keer wezen kijken, twee keer om te rijden en een keer om mee te kijken bij de hoefsmid en met hem over het terrein te wandelen. Met het proefrijden heb ik gewoon de stap/draf/galop en van hand veranderen gereden, ik ben zelf nog maar een (opnieuw) 'beginner'. Dat voelde heel goed, dus het komt wel en je voelt het vanzelf!

Ik wist zo ook dat ik geen 'sloom' paard wou, en juist wel een paard met uitgesproken karakter en een fijn temperament.

Hopelijk heb je hier iets aan! Heel veel succes met je zoektocht en heb vooral geduld

Dat is echt flauwekul. Ja, er zijn merries die niet te genieten zijn als ze hengstig zijn, maar het overgrote merendeel is echt niet meer of minder stabiel dan de gemiddelde ruin.

TS: paarden doen niet aan dubbele betekenissen of getallen achter de komma. :) What you see is what you get.

Bedankt voor je bericht. Ik ga het ook loslaten hoor, dat stomme geslacht vooroordeel ;)
Ik houd jullie op de hoogte als ik m’n aankoop heb gedaan ;)

AnnoNiemand

Berichten: 517
Geregistreerd: 16-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-21 06:27

Mwa, ik vind het niet zozeer een vooroordeel hoor. Ik heb zelf gewoon echt niks met merries. Precies wat jij zegt, doe mij ook maar een reu, een man, een kater enz. Vrouwelijke versies heb ik gewoon weinig mee. :')

Als ik op mijn pensionplek kijk is er maar 1 merrie die ik nog wel redelijk fijn vind. De rest? Hittepetitterige zeikwijven. Op eerdere pensionplekken heb ik veel vergelijkbare ervaringen. Nee, ik voel daar gewoon niks bij, merries. Vind het gewoon zeikwijven. :') Ik zou dan ook gewoon naar je gevoel luisteren, t.o.
Laatst bijgewerkt door AnnoNiemand op 04-07-21 06:34, in het totaal 1 keer bewerkt

Absolem

Berichten: 2078
Geregistreerd: 27-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-21 06:30

Mkango schreef:
WhiteyesM schreef:
Ah je hoeft je niet zo druk te maken hoor! Ik heb ook sinds (tijd vliegt!) 7 mnd mijn eigen paard!
Voordat ik bij mijn huidige paard kwam had ik drie andere bekeken/test gereden.

Ik ben wel bewust voor een ruin gegaan, gewoon omdat die meestal evenwichtiger zijn.
Ik ben drie keer wezen kijken, twee keer om te rijden en een keer om mee te kijken bij de hoefsmid en met hem over het terrein te wandelen. Met het proefrijden heb ik gewoon de stap/draf/galop en van hand veranderen gereden, ik ben zelf nog maar een (opnieuw) 'beginner'. Dat voelde heel goed, dus het komt wel en je voelt het vanzelf!

Ik wist zo ook dat ik geen 'sloom' paard wou, en juist wel een paard met uitgesproken karakter en een fijn temperament.

Hopelijk heb je hier iets aan! Heel veel succes met je zoektocht en heb vooral geduld

Dat is echt flauwekul. Ja, er zijn merries die niet te genieten zijn als ze hengstig zijn, maar het overgrote merendeel is echt niet meer of minder stabiel dan de gemiddelde ruin.

TS: paarden doen niet aan dubbele betekenissen of getallen achter de komma. :) What you see is what you get.En toch zit er wel degelijk verschil in of je een ruinen/hengsten of merrie mens bent hoor.

Ik kan best een merrie rijden maar ik zal daar hoogstwaarschijnlijk nooit zo een klik mee hebben als dat ik met mijn eigen hengst heb.

Dat vinden wij alleen maar heel bijzonder!

Texas02

Berichten: 1637
Geregistreerd: 21-04-16

Re: Eerste paard kopen hoe weet je het…

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-21 06:54

Ik vind er echt weinig verschil in zitten. Je hebt moeilijke merries en lieve ruinen, maar je hebt ook schatten van merries en hele moeilijke ruinen.. Ik vind dat je gewoon naar het paard zelf moet kijken en niet naar het geslacht. Dat is bij mensen toch net zo? Sommige vrouwen zijn echt vreselijke secreten en andere vrouwen zijn juist heel aardig. En zo zijn er aardige mannen en sommigen wil je het liefst achter het behang plakken.

Shoot for the moon, because even if you miss, you will land among the stars


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Aliedaa, Chasey, ComscoreBot, corinep, Granoek, jojoleinee, lizy29, marshmellow, wollenmuts, Xhiske en 12 bezoekers