Dressuurclinic Danielle van Mierlo

Moderators: Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola, Nicole288, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Askja

Berichten: 3858
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-19 18:35

Eens met Janneke. Hoe kan een paard door kort vastpakken en op druk rijden in hemelsnaam leren zijn lichaam goed te gebruiken? Dat kun je niet afdwingen, dat is een kwestie van uitnodigen en begeleiden met een ontspannen zit en lichte hulpen. Een heel lichte, elastische verbinding handhaven zonder terug te werken, en daarin het paard voorwaarts rijden. Inkaderen zonder op te sluiten. Dan kan het paard zich settelen en krijg je positieve reflexen. Dan beantwoordt het paard jouw contact door fijn in je hand te gaan veren.
Deze les klinkt als een short cut methode om snel 'resultaat' te krijgen.
Zoals de ts zelf normaal zegt te rijden, lijkt mij beter werken. Daarbij, ik weet niet hoe je normaal zit ts, maar op de foto's zie ik erg veel spanning en ongemak bij jou, vooral je armen en schouders zijn erg strak, en je benen hangen niet losjes af.
Hopelijk kun je het ontspannen op lengte rijden wat je zegt gewend te zijn, op een positieve manier thuis verder uitbouwen.

http://www.stalskyjafar.nl
Centered Riding, IJslandse paarden & meer


Askja

Berichten: 3858
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-19 11:07

Gedeeltelijk ga ik met Oji's uitleg mee, met de opmerking dat het per paard verschilt welke teugelvoering het beste werkt.

Bij een paard dat instabiel is in de aanleuning en waarbij van de ruiter uit de aanleuning zo stabiel mogelijk moet zijn, werkt het inderdaad goed om de teugels (bij horizontaal evenwicht) wat korter te nemen en je hand ruim vóór je te dragen. Bij een te lange teugel wordt het moeilijker het paard goed te volgen met een gelijkmatige verbinding doordat ze zo beweeglijk zijn in hun hals. Ik rij er zelf ook zo een en het vraagt enorm veel precisie in mijn hand/armpositionering om haar nageeflijk en op halslengte te houden zonder dat de verbinding te los wordt. Terugwerken, ook al is dat maar een cm, zorgt direct voor inkorten van de hals.
Bij een paard dat wat stugger is in de aanleuning rijd ik juist liever met iets meer teugellengte, omdat ze toch al meer druk nemen vanuit zichzelf. En om ze wat langer en lager in te kunnen stellen. Daarin inkaderen, volgen en goed van achteren naar voren rijden op twee teugels. Pas zodra ze daarin lekker gaan settelen en flexibel blijven in nek en kaak pak ik de teugel wat op.

Maar in het algemeen rijd je naar mijn idee idealiter nooit met 1 teugellengte, maar ben je daarin steeds aan het variëren, schakelen tussen meer vwnw, horizontaal evenwicht en wat meer oprichting, naargelang wat het paard nodig heeft. En altijd begeleidend/uitnodigend, nooit met constante druk, 'slikken of stikken'.

Bij de eerste foto's van ts zie ik te veel spanning in de teugelverbinding en ze draagt haar hand niet vóór. Dan zet je het paard vast. De instructeur had haar daarop moeten wijzen.

http://www.stalskyjafar.nl
Centered Riding, IJslandse paarden & meer


Askja

Berichten: 3858
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-19 11:14

Citaat:
Ik heb wel het idee dat als ik rijd met mijn teugels strakker en ze naar voren wegzet, zoals je omschrijft, hij zijn neus naar voren drukt en zo probeert mij mee naar voren te trekken. Als ik de teugels iets langer heb zoals op de filmpjes en dan mijn hand naar voren weg zet hij wel mijn hand volgt zegmaar.

Ik wil uiteindelijk gaan starten en probeer hem in een constante aanleuning te krijgen maar dan wel op een juiste manier. Daar ben ik nu echt mee aan het tobben.

Zie mijn uitleg, dan werkt het op dit moment voor jouw paard beter om de teugels iets langer te laten. Belangrijkste is dat jij daarin steeds kan volgen met een gelijkmatig licht elastisch contact.
Het gaat om balans, losheid en lichtheid, een positieve reactie van je paard op jouw inwerking, en de weg van de geleidelijkheid, dus pas meer oppakken en oprichten als je paard daaraan toe is.

Nog een paar tips n.a.v. je filmpje. Je armen mogen veel zachter en verender. In het lichtrijden houd je je armen te strak waardoor je hand mee omhoog gaat als jij uit het zadel komt. Zorg dat je je armen en schouders luchtiger houdt, met meer vering in je gewrichten (evt van tevoren wat draaien met je schouders om de spieren los te maken), en dat je tussen je armen door beweegt met je bekken/bovenlichaam tijdens het lichtrijden. Je handen kun je wat stabieler houden door ze vanuit je ellebogen iets te laten zakken op het moment dat jij uit het zadel beweegt. Zo blijft je aanleuning zowel zachter as gelijkmatiger, en zal je paard zich gemakkelijker kunnen ontspannen.
Verder mag je je paard meer uitnodigen te zakken in zijn hoofd-halshouding. Hij drukt zich nog te veel op en blijft te veel in een 'Friezenhouding' lopen. Zacht begrenzen in je contact (vingers wat meer sluiten), daarbij rustig voorwaarts blijven activeren, en voel je ook maar een minimale ontspanningsreactie, dan je vingers ontspannen (lucht geven) en je hand iets naar voren/naar beneden laten zakken om je paard uit te nodigen in voorwaarts-neerwaartse richting te ontspannen, met zijn neus op boeghoogte.

http://www.stalskyjafar.nl
Centered Riding, IJslandse paarden & meer


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 0 bezoekers