Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Moderators: RianneH, Ymor, Neonlight, balance, Melissa0304

 
 

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-19 11:56

Kirania schreef:
Dus: Arabieren hebben vuur en kunnen wél allemaal verschillende karakters hebben maar haflingers zijn allemaal vuurloze saaie pony's? :Y)


Maar waarom moet alles heet en vurig zijn? Waarom moet men zo nodig willen bewijzen en willen roepen dat 'mijn Haflinger echt wel pit heeft hoor'. Haflingers zijn paardjes die eeuwenlang gefokt zijn om kalm, vastberaden en koel in het hoofd te zijn. Dat moest ook wel in de bergen waar ze vaak aan het werk gezet werden. Waarom daar niet trots op zijn? Waarom moet alles fel en pittig zijn?

Ik vind niet dat je het een bijrijder kwalijk kunt nemen dat die rassen of type paarden uitsluit of daarin voorkeuren heeft. Dat doen en hebben we namelijk allemaal, alleen vatten we het bijna als een persoonlijke belediging op wanneer het uitgesloten ras onze eigen oogappel betreft.


Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-19 12:46

Kirania schreef:
Dát is waar veel bijrijders een probleem mee hebben - velen maken training kapot door meteen vooroordelen te hebben (want ja, haflingers = automatisch niet sensibel is een vooroordeel en slechte training) en dan benen te geven alsof ze op een manegepaard zitten hobbelen.


Is dat omdat ze een vooroordeel tegenover Halfingers hebben of is dat omdat het daadwerkelijk ruiters zijn die net van een manege afkomen/nog niet zo veel ervaring hebben en geleerd hebben dat je voorwaarts gaat door met je benen te schoppen? En gaan die ruiters dus ook inderdaad eerder kijken bij een Halfinger omdat dat van nature koele, kalme dieren zijn en ze weten dat ze ervaring missen om een drukmaker te rijden?

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-19 17:13

Mooblie schreef:
Omdat mijn bijrijder nu na de 3x heeft aangegeven te stoppen vanwege "geen klik" wil ik toch even reageren

Voor mij als eigenaar is dat echt super vervelend en ik vraag me dan ook af wat de verwachtingen van te voren zijn. Om een combinatie te worden met een paard moet je toch ook zelf investeren en soms even door de zure appel heen en eerlijk gezegd denk ik dat je daar bij elk paard wel tegenaan gaat lopen.

Uiteraard heb je er hele brave en makkelijke paarden tussen maar dit zijn voor mijn gevoel echt uitzonderingen en ik zou het terrecht vinden als daar dan ook een redelijke vergoeding tegenover staat.

Ik ben zelf ook lang bijrijder geweest en niet ieder paard was perfect maar dat is de tegemoetkoming van het bijrijder zijn in mijn ogen. Anders kun je immers beter zelf een paard kopen.


Goh, dat hangt natuurlijk ook heel erg af van hoe je als bijrijder aan het verhaal begint. Als je al tig paarden gereden hebt waar je je handen vol aan had of als je eigen paard zelfs een moeilijk geval is, dan snap ik dat als je op zoek gaat naar een bijrijdpaard waarbij het opstappen en wegrijden is.

Ik zou namelijk zelf ook zo zijn. Ik heb in het verleden altijd gratis verzorgd en bijgereden, omdat het vaak ook over jonge paarden ging die opgeleerd moesten worden. In deze tijd is het meer en meer de tendens dat bijrijders moeten betalen. Als ik dus al 50 tot 100 euro per maand zou moeten betalen om op andermans paard te kruipen, dan wil ik dat dat een gemakkelijk paard is waar ik meteen mee wegrijd. Dat dat na 1 keer rijden nog niet duidelijk is, ok, maar als ik na drie keer nog altijd niet het gevoel heb dat dit het paard is waaraan ik mijn tijd en geld wil spenderen, dan ga ik niet blijven volhouden. Dan stopt het. Bij wijze van 75 euro per maand betalen om een zure appel voorgeschoteld te krijgen waar ik maar doorheen moet zien te bijten, nou nee, dank je. :D

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-19 19:13

Oooow, dan zeg ik niets. :') Ik had niet door dat jij haar zou betalen.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-19 10:58

Als jij diegene bent die de omscholing doet/mee helpt doen en je bent een handige ruiter die dat ook voor elkaar krijgt/vergemakkelijkt, dan ben jij diegene die een bijdrage zou moeten krijgen.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-19 11:15

Jup, op dat vlak is de paardenwereld zo verkeerd en we houden het met zijn allen in stand. De dienstverlener betaalt aan diegene die de dienst afneemt. Echt vet omgekeerde wereld. :')

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-19 11:01

Ik snap dat niet. Als bijrijder een bijdrage vragen dan hoor je van 'oeh pas maar op, verzekeringtechnisch enzo, zorg dat je dan ook maar de dienst goed levert, als je geld vraagt komen er ook verplichtingen bij, de jeugd van tegenwoordig wil het allemaal maar gemakkelijk, je loopt te hard van stapel, zie maar dat je haar niet op de tenen trapt met je vraag, enzo enzo enzovoorts'.

Maar iedere paardeneigenaar kan zomaar iedere doordeweekse knol aanbieden voor een bedrag volkomen naar willekeur met nog een eisenlijstje erbij en niemand knippert ook maar met zijn ogen.

Ach ja, ik weet dat ik redelijk alleen sta met deze mening, maar op dat vlak vind ik de paardenwereld echt gek, echt heel gek. Alsof ik met de hond van de buurman ga wandelen en in mijn handjes mag knijpen dat ik met die hond mag gaan wandelen en de buurman koste wat het kost te vriend moet houden want o, wie weet zoekt die wel iemand anders. Nou nee, ik word gewoon betaald hoor, want ik lever de dienst. :D

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-19 11:08

Maar hier gaat het niet om: he, ik heb een leuk paardje, wil je erop rijden. In dit geval gaat het om: ik heb een paard dat ik volledig wil omscholen en dat kan ik niet alleen. Wil jij mij helpen?
Er zijn mensen die hun broodwinning rond die laatste vraag hebben opgebouwd en de persoon in dit topic zou dan geen tientje of wat drinkgeld mogen vragen omdat ze anders de paardeneigenaar tegen de schenen trapt. Oké dan.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-19 11:11

Dat is dus de situatie waar Lucy_121 in zit. Ze werd gevraagd voor een dienst en toch wordt in dit topic haar afgeraden een bijdrage te vragen. Een raad die ze -in mijn ogen jammer genoeg- opvolgt.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-19 11:45

@cobiie: uiteraard kunnen er in de situatie nog veel alsen en maren zijn. Ik weet ook niet hoe de situatie precies in elkaar steekt, dat weet niemand op Bokt. Maar die gemakkelijkheid waarmee hier gezegd wordt: "Geen bijdrage vragen, Lucy, want je schopt de paardeneigenaar misschien wel tegen de schenen. Je mag blij zijn dat je een paard te rijden krijgt." Daar krijg ik kippenvel van. Dit is iets wat ik enkel in de paardenwereld zie, dat zelfs wanneer de bijrijder de toevoegende waarde is/de dienst levert moet bijbetalen of het op zijn minst gratis moet doen. Ik zeg niet dat Lucy een bovengemiddeld uurloon moet vragen, maar een kleine bijdrage, een fooi, wat drinkgeld, goh, dat zou ik als paardeneigenaar uit eigen beweging aanbieden.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-20 10:32

Als een staleigenaar zegt: 'hey, ik vind je bijrijder niet leuk, want ze is al een paar keer heel arrogant uitgevallen tegen de andere klanten.' Dan ga je eerst een goed gesprek met de bijrijder aan, maar als dit niet helpt (omdat het arrogante nu eenmaal een karaktereigenschap is van de persoon in kwestie) dan wordt de bijrijder vriendelijk bedankt voor de hulp.
Hoe groter de stal, hoe minder dit waarschijnlijk speelt, maar ik vind het geen gekke eis. De paardeneigenaar bepaalt wie bij zijn paard komt, de staleigenaar bepaalt wie er op zijn stal komt. Zeker op een kleinschalige stal.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-20 09:49

fresley schreef:
Wat vinden jullie? Is het raar dat ik verwacht dat ze toch komt. Zelf heb ik genoeg verzorgpaarden gehad en ik ging door weer en wind..


Dat hangt ervan af met welke intentie ze aan een bijrijdpaard begonnen is. Vroeger had ik ook veel verzorgpaarden waar ik niet op kon rijden (veulens en jong grut) en wat ik daarvoor heb gedaan, nou, ik vind nog steeds dat ik daar een medaille voor verdien. :o Topperiode wel, heel fijn heb ik het gehad!

Nu zijn de zaken echter anders. Ik ben ouder, heb al een eigen paard waar ik al mijn zorg- en tutkwaliteiten in kan steken en werk fulltime. Als ik nu op zoek zou gaan naar een bijrijdpaard dan zou dat inderdaad voornamelijk om te rijden zijn, liefst zelfs met helemaal geen klusjes al zou ik sowieso wel de drollen de stal uitwippen als ik er dan toch ben. Als ik dan echter al weken achtereen op mijn dagen kom en merk dat ik toch meer drollen sta te scheppen dan dat ik op het paard zit (omwille van een slechte bak of vuurwerk of...) dan ga ik twijfelen ja. Drollen scheppen kan ik ook thuis bij mijn eigen paard doen, daarvoor hoef ik niet x euro per maand te betalen om dat bij andermans paard te gaan doen.

Ik ken je precieze situatie natuurlijk niet, maar probeer een gesprek hierover met de bijrijder aan te gaan (niet verwijtend) om haar intentie te weten te komen. En wees zelf ook eerlijk hierin, ga jezelf niet koste wat het kost verdedigen met telkens een 'ja maar' erin te gooien: heeft ze inderdaad al een paar weken niet of moeilijk kunnen rijden, dan is dat gewoon balen en dat kan je als paardeneigenaar gewoon erkennen. Weinig mensen hebben een paard of bijrijden een paard omdat ze borstelen zo leuk vinden. ;) De meesten willen er ook gewoon op rijden, dat is bij bijrijders niet anders.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-20 15:35

Sheran schreef:
Ik word de 'eigenaar'. Het enige is dat zij hem terugkrijgt als ik niet meer voor hem kan zorgen. Ze geeft me dus praktisch een paard :wow: := :oo


Wat je ook doet, zorg dat die aanhalingstekens rond het woord eigenaar niet hoeven. Er is 1 eigenaar, maak dat officieel. Wil ze het paard aan jou schenken, maak een koopcontract op, betaal een symbolisch bedrag en het paard is van jou, punt.
Kan of wil jij of zij dat niet, blijf dan bijrijder.

Iets anders wil je gewoon niet, want dat zorgt vroeg of laat toch voor conflict, frustratie of verdriet.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-20 13:19

Omdat het even verderop in dit topic ging over bijrijders en les nemen. Ik vraag me af hoe jullie tegen de volgende situatie aankijken.

Iemand zoekt een bijrijdpaard na een paardrijstop van 7-8 jaar. Daarvoor was die persoon best wel een handig en relatief goed ruiter en trainde die voor meerdere mensen meerdere paarden. Vooral jongere paarden. Nu zou die dus opnieuw het paardrijden willen oppakken, maar op een zeer luchtige manier. Rustig aan kijken of het plezier en de handigheid in het paardrijden er nog steeds is. Op het begin zal het dus misschien wat roestiger gaan en zal je niet meteen het perfecte dressuurplaatje krijgen, maar de persoon is wel savvy genoeg om het paard niet naar de filistijnen te rijden. Voor lessen, trainingen en instructie is het echter te vroeg. Het is de bedoeling -zeker in het begin- om zonder druk, zonder moeten, zonder dat het meteen goed moet gaan, terug het gevoel in het paardrijden te krijgen.

Zouden jullie in zo een geval wel (voorlopig) durven afstappen van het idee dat er les genomen moet worden?

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 13:14

Voor de Haflinger zou ik niet meer met de eigenaar gaan praten over een vergoeding. Maar ik zou in de toekomst wel goed bedenken wat je wilt doen.

Als je een geldelijke vergoeding wilt voor het trainen van een paard moet je op voorhand hierover afspraken maken met de eigenaar en dit in een contract gieten. Enige nadeel is dan wel dat het vrijblijvende een beetje weggaat. Als je geld vraagt, ga je namelijk ook met eisen en wensen van eigenaars en deadlines te maken krijgen en ga je minder gemakkelijk kunnen zeggen dat je 'vandaag geen zin hebt'.

Dus wil je jouw trainingen als betalende dienst aanbieden (met dus ook de verplichtingen die bij een contract komen) of wil je lekker vrijblijvend paardjes blijven trainen en jouw ervaring vergroten (maar dan wordt je er geldelijk niet beter van). Dat is een keuze die jij moet maken, maar 1 ding is duidelijk: dat is een keuze die je vooraf moet maken. En niet wanneer het paard al getraind is of wanneer het al verkocht is, dan ben je te laat.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-20 13:10

fohadie schreef:
Trui schreef:
Naja k vind t best idioot dat je iemand zoekt die paard verder kan opleiden, dus ik verleende een dienst aan haar, en die lessen had ik toch zelf ook wel genomen.
Maar ik vind het idee van ik verleen een dienst aan haar want zij zoekt iemand die haar paard verder kan trainen, en dan moet ik haar betalen.Daarmee maak je een denkfout. Echt heel weing mensen verlenen en dienst en rijden het dier naar een hoger niveau. Als je het hele topic (en veel andere topics) had doorgelezen dan wist je waarvoor de bijdrage meestal bedoelt is.

Iemand die een paard wel op een hoger niveau brengt als de eigenaar, zal ook niet voor een gemiddeld bijrijdpasrd kiezen.


Maar is de dienst altijd 'het naar een hoger niveau rijden van het paard'.
Is het ook geen dienst als een bijrijder het dier in beweging houdt, traint en verzorgt op dagen dat de eigenaar minder of geen tijd heeft?

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-20 14:08

Gini schreef:
fohadie schreef:


Maar is de dienst altijd 'het naar een hoger niveau rijden van het paard'.
Is het ook geen dienst als een bijrijder het dier in beweging houdt, traint en verzorgt op dagen dat de eigenaar minder of geen tijd heeft?


Gaan we die discussie alweer krijgen?Blijkbaar blijft de discussie nodig, aan de titel van dit topic te zien (moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5). Aan de ene kant hoor je dat het moeilijk is om nog een goede, betrouwbare, ervaren bijrijder te vinden, maar misschien is het juist die bijdrage die het moeilijk maakt. De ruiters die van zichzelf weten dat ze ervaren en goed en betrouwbaar zijn, worden niet zo snel warm om voor 80 euro + leskosten een paard te gaan rijden. Als jouw paard netjes bijgereden wordt en zo lekker in de spieren gehouden wordt, is dat een dienst als je paard zonder die bijrijder 80% van de tijd op de wei zou staan, bijvoorbeeld. Wat natuurlijk niet meteen betekent dat de bijrijder betaalt dient te worden, ik zou eerder van een win-win spreken.
Dus als je een bijdrage vraagt, is de kans inderdaad groter dat je de niet zo heel ervaren of net van de manege af ruiter aantrekt die al lang blij is dat die op een paard kan zitten om zo het gevoel van een eigen paard te kunnen ervaren.

Afhankelijk van de paardeneigenaar kunnen beide doelgroepen natuurlijk oké zijn, maar als je echt moeite hebt met het vinden én houden van een goede bijrijder, kan het toch geen kwaad om er over na te denken of wat je aanbiedt en wat je vraagt, past bij de doelgroep die je wilt? Toch?

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-20 22:35

Maar wat is een hoog niveau? Als een paard 5 keer in de week gereden wordt en zonder bijrijder maar 2 keer, dan brengt de bijrijder het paard, indien deze het dier uiteraard netjes rond rijdt, toch naar een hoger trainingsniveau? Betere bespiering, betere souplesse, betere conditie. Stel dat het dan aankomt op een verkoop is het degelijk en regelmatig getrainde paard toch meer waard dan een dier dat zijn tijd vooral doorbrengt met grasjes eten in de wei?

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-20 15:31

Daphara schreef:
Ik snap dus niet waarom er zo moeilijk door sommigen gedaan wordt over een bijdrage, in het geval dat er al in alles voorzien is, waar kun je nu nog gratis en voor niets paardrijden dan? In verhouding vind ik de bijdrages die ik hoor best meevallen, zeker als je dat omrekende naar wat ze betalen per keer dat er gereden wordt.


Ik zal even voor mij persoonlijk spreken, waarom ik best moeilijk doe over een bijdrage. Ik durf te stellen dat ik best wel een oké ruiter ben. Ik ga niet beweren dat ik een paard meteen naar de top rijd, maar ik kan wel netjes en met gevoel rondsturen en zeker bij een jong paard durf ik zo onbescheiden te zijn om te zeggen dat ik een hulp zou zijn. Alleen is mijn huidige paard door omstandigheden niet berijdbaar.

Ik heb dus tijd en zin om een paardje te rijden, maar niet de portemonnee om naast mijn eigen paard ook nog een flinke bijdrage te leveren aan een paard dat niet van mij is. Daarnaast vind ik dat je best veel geld investeert in een paard waar je echt helemaal niks aan te zeggen heb. Als ik nu ja zeg op een bijrijdpaard tegen 80 euro per maand en 6 maanden later beslist de eigenaar samen met paard naar de andere kant van het land te verhuizen, met wat blijf ik dan achter? Terug naar start met 480 euro minder. Alles wat je hebt opgebouwd, weg. Ik ben niet iemand die al gewoon maar blij is om op een paard te zitten, ik wil iets kunnen opbouwen, een doel hebben om naartoe te trainen, progressie maken zowel bij mezelf als het paard. Ik vind een betaald bijrijdpaard een te vage investering. Wat je krijgt in ruil voor jouw geld is te onzeker en te variabel.

Met als gevolg dat ik de zoektocht naar een bijrijdpaard gestopt ben en gewoon vrijblijvend de sportpaarden van een vriendin rijd. In deze constructie is het nog steeds de eigenaar die bepaalt, maar als zij over 6 maanden verhuist, dan is het voor mij terug naar start, maar gelukkig zonder 480 euro armer te zijn.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-20 18:06

Daphara schreef:
Gini schreef:

Ik zal even voor mij persoonlijk spreken, waarom ik best moeilijk doe over een bijdrage. Ik durf te stellen dat ik best wel een oké ruiter ben. Ik ga niet beweren dat ik een paard meteen naar de top rijd, maar ik kan wel netjes en met gevoel rondsturen en zeker bij een jong paard durf ik zo onbescheiden te zijn om te zeggen dat ik een hulp zou zijn. Alleen is mijn huidige paard door omstandigheden niet berijdbaar.

Ik heb dus tijd en zin om een paardje te rijden, maar niet de portemonnee om naast mijn eigen paard ook nog een flinke bijdrage te leveren aan een paard dat niet van mij is. Daarnaast vind ik dat je best veel geld investeert in een paard waar je echt helemaal niks aan te zeggen heb. Als ik nu ja zeg op een bijrijdpaard tegen 80 euro per maand en 6 maanden later beslist de eigenaar samen met paard naar de andere kant van het land te verhuizen, met wat blijf ik dan achter? Terug naar start met 480 euro minder. Alles wat je hebt opgebouwd, weg. Ik ben niet iemand die al gewoon maar blij is om op een paard te zitten, ik wil iets kunnen opbouwen, een doel hebben om naartoe te trainen, progressie maken zowel bij mezelf als het paard. Ik vind een betaald bijrijdpaard een te vage investering. Wat je krijgt in ruil voor jouw geld is te onzeker en te variabel.

Met als gevolg dat ik de zoektocht naar een bijrijdpaard gestopt ben en gewoon vrijblijvend de sportpaarden van een vriendin rijd. In deze constructie is het nog steeds de eigenaar die bepaalt, maar als zij over 6 maanden verhuist, dan is het voor mij terug naar start, maar gelukkig zonder 480 euro armer te zijn.


Jammer dat je selectief quote. Maar zoals ik al zei zijn de echt goede ruiters moeilijk te vinden. Je vriendin zou je waarschijnlijk niet op haar paarden laten rijden als je niet een toevoeging kon brengen voor haar paarden.

Sinds wanneer is paardrijden trouwens alleen investeren in het paard?

€80 per maand staat dan gelijk aan wat, gemiddeld 12 keer rijden? Dat maal het aantal uren dat je er op zit, en dan kom je op grofweg 72 uur paardrijden voor €480 en dat is dan weggegooid geld? En de ervaring dan? Dat is in 6 maanden 72 uur training voor je eigen lijf, je eigen rijkkunsten trainen en steeds een beetje beter worden, of in ieder geval op niveau blijven.

Voor 72 uur rondhobbelen op een manege paard ben je veel en veel meer kwijt.

Als een eigen paard komt te overlijden is al dat geld en moeite die een eigenaar er in gestoken heeft toch ook niet alleen weggegooid geld, de eigenaar houdt er dan toch een boel ervaring en herinneringen er aan over?

Ik heb in 2005 mijn paarden verkocht en ben er 12 jaar helemaal uit geweest. Nou, ik zou wensen dat ik wel doorgereden had en niet na 12 jaar mijn lijf opnieuw alles moest leren. In mijn hoofd wist ik precies wat de bedoeling was, maar mijn lijf wilde niet mee. Er is heel wat les voor nodig geweest om me daar weer een beetje bij in de buurt te krijgen en ik ben nog niet op het niveau waar ik gestopt ben in 2005.


Ik antwoord gewoon heel persoonlijk met mijn eigen gevoel en mijn eigen visie op jouw vraag, niet meer niet minder. Ik dacht dat dat de bedoeling was en het een oprechte vraag was, maar blijkbaar quote ik dan selectief. Excuseer.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-20 16:04

Daphara schreef:
Nou nou, niet zo op de teentjes getrapt doen. Ik vond het gewoon jammer dat je het stuk weg liet dat de reactie was op Sherans stukje over wat nou een hoger niveau is. Omdat het in mijn optiek zeker wel van toepassing is op de redelijkheid van een eigen bijdrage van de ruiter (of juist niet). Zoals ik al zei, jouw vriendin zou je niet voor niets op haar sportpaarden laten rijden als je er geen feeling voor zou hebben en niets toe te voegen hebt in het rijden.

Maar dan de berekening die jij doet en het aantal uur rijden die er tegenover staat. Voor een amateur/basis ruiter, zijn dat vaak toch geen hele vreemde bedragen als je het terug rekent naar wat er betaald wordt per keer dat je er op zit.
In het geval dat er in alles voorzien is, iemand geen klusjes hoeft te doen en gewoon lol met de knol mag hebben een X aantal keer per week... Ik heb het omgerekend nog niet voor meer dan €10 per keer dat er gereden wordt, in dit topic voorbij zien komen. Zijn dat nou echt zulke onoverkomelijke bedragen en weggegooid geld wanneer er gestopt wordt met een bijrijpaard?

Telt de training die je er van als ruiter hebt helemaal niet mee?


Klopt dat jouw bericht niet heel lekker bij me binnenkwam.

Ik had eerder zelf ook al de vraag gesteld of een ruiter enkel een dienst bewijst wanneer het paard naar een hoger niveau gereden wordt. Levert een ervaren en goede ruiter niet sowieso een dienst juist door het dier te rijden? Als het paard met bijrijder 5 dagen in de week bereden wordt en zonder bijrijder 2, is het dan geen dienst om een paard 'op regelmatige basis te trainen' zonder dat dat meteen in wedstrijdniveau zichtbaar is?

Uiteraard rijd ik de paarden van die vriendin omdat het een toegevoegde waarde heeft. Maar die waarde uit zich niet echt in het bekomen van een hoger sportniveau. Dat is toch nog steeds grotendeels de verdienste van mijn vriendin die zelf intensief met haar paarden traint. Mijn taak bestaat erin om dus de paarden netjes en soepel en getraind te houden op dagen dat zij er niet aan toekomt om alle paarden te rijden. En uiteraard zal mijn training onrechtstreeks ook bijdragen aan een betere sportprestatie, maar ik zie mezelf daarin niet als hoofdrolspeler, dat is de eigenaar.

Welke bijrijder vindt het gemiddeld genomen wel oké om een bedrag te betalen? Mensen zonder een eigen paard die de verantwoordelijkheid van een eigen paard (op alle vlakken) niet willen of kunnen dragen, mensen die van de manege komen en het bijrijdpaard als tussenstap zien naar een eigen paard, mensen die nog relatief onervaren zijn en waarbij het paard echt de leermeester is,...

Dat is oké he! Ik ben absoluut niet tegen een bijdrage. Maar ik zie wel in dat het verschillende doelgroepen aanspreekt. En ervaren ruiters die netjes rondrijden en een paard goed kunnen rondsturen gaan minder snel geneigd zijn om een bijdrage te betalen. Die krijgen via via wel altijd een paard onder hun kont, zeker als ze het gratis doen. Want dan spreek je eerder over win-win: de eigenaar van het paard heeft ademruimte en weet dat zijn paard altijd goed gereden wordt ook wanneer hij/zij zelf geen tijd heeft. En de ruiter heeft natuurlijk een paard om mee te trainen.

Wat me dus bij mijn punt brengt: als je zoektocht naar een echt goede, ervaren bijrijder heel stroef verloopt, dan zou dat dus juist kunnen liggen aan het feit dat een bijdrage gevraagd wordt. Met die bijdrage spreek je in mijn ogen juist de doelgroep aan van de basisruiters waar ik hierboven een beeld van heb geschetst.

In mijn logica zie ik het grofweg als volgt (wanneer het puur om rijden gaat en er geen klusjes bij komen kijken):
Paard verbetert de ruiter = ruiter betaalt aan eigenaar
Paard en ruiter verbeteren elkaar = win-win, niemand betaalt
Ruiter verbetert paard = eigenaar betaalt aan ruiter

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-20 15:46

Kirania schreef:
Hier is al even niet gereageerd, maar wat zouden jullie denken over deze situatie?

Ik heb mijn paarden op een eigen weide staan, dus zelf poep mesten, ze hebben een track en krijgen stripbegrazing dus ook 2x per dag eten en dergelijke geven. Nu zijn ze dus wel allebei te dik ondanks 4-5x per week te rijden (en wandelen voor de shet) en ik kan ze dus niet zomaar een week stilzetten of ze komen terug bij. Nu wordt het wel even een drukke periode aangezien ik werk aan mijn trailer heb, werk aan de weide (maaien, compost gooien, zaaien, uitmesten) en het echt nog wel snel donker wordt. Vroeger had ik een vriendin die lekker flexibel af en toe eens kon rijden in mijn plaats zodat ik aan de weide kon werken of met de koets kon werken met mijn shet, maar die is verhuisd.

Maar de vraag is dus: Zou dat uberhaupt vindbaar zijn? Iemand die (liefst) zelf een paard heeft en gewoon af en toe eens (ik zeg dan wel echt een keertje in drie weken of zelfs vier weken) zin heeft om te rijden? Het zou echt puur voor het rijden zijn en mijn merrie is echt top buiten en binnen. Ik heb een paddock om in te rijden en de velden zijn niet ver. Ik heb ook gewoon nul problemen om daar bv. aanwezig te zijn om te werken, want dat is meestal het punt wel. Maar kan dat? Is dat niet een beetje veel "flexibiliteit" om te vragen? Mijn enige "must" is dan eigenlijk gewoon dat ze niet hardhandig zijn en luisteren als ik zeg de teugels los te laten ipv ze meteen op te pakken om hard te rijden. Maar dat is het wel, eigenlijk.


Ik denk echt wel dat je genoeg geïnteresseerden hiervoor zult hebben. Vraag je een bijdrage?

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-20 08:36

Ok, ik ben duidelijk in een levensfase beland waarin ik flexibiliteit duidelijk veel hoger acht dan vaste verplichtingen :') Ik vind wat jij beschrijft namelijk echt ideaal. Lekker af en toe kunnen rijden zonder een vaste avond eraan "op te geven".

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-09-20 18:37

Kirania schreef:
Dat dus _O- Ik voel me daarin ook altijd een beetje autistisch, ik heb niet graag extreem vaste avonden of dagen, dus als iemand altijd op dezelfde dag bv. iets wilt gaan doen sla ik dicht...


Oh echt waar, het idee alleen al dat ik vanaf nu een vaste avond in de week moet reserveren en ook daadwerkelijk moet appen wanneer ik die avond eens een keertje iets anders wil doen, staat me zo tegen. :') Ik denk dat dat nog het enige is wat me tegenhoudt in de zoektocht naar een paardje om te rijden, dat wat ik wil niet overeenkomt met wat de gemiddelde eigenaar van een mogelijk bijrijdpaard zoekt.

Gini
Berichten: 15016
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-21 09:29

Ik vind de vergelijking bijrijder met manege wel een lastige. Ja, op een manege betaal je ook, maar naar een manege heb je dan ook 0,0 verantwoordelijkheid. You do as you like. Je kan twee weken komen en dan zomaar een week afbellen. Je kan een jaar thuisblijven en dan opeens terug 2 keer in de week gaan lessen. Je hebt verder ook geen enkele verantwoordelijkheid naar de verzorging van het paard toe. Door te betalen ben je klant en de klant is tot op bepaalde hoogte best wel koning op een manege.

Een bijrijdpaard is in het algemeen toch minder vrijblijvend. Als bijrijder kan je niet zomaar beslissen drie maanden niet te komen en dan weer twee maanden wel. De ene week drie keer en de andere week maar 1 keer. Je maakt bepaalde afspraken met de paardeneigenaar en in principe moet je je daar aan houden.

Niet om het een boven het andere te plaatsen. Maar ik vind de vergelijking manege-bijrijder heel gek. Die vergelijking komt ook alleen naar boven als het over het financiële gaat. :D


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, mstoeten4 en 0 bezoekers