Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Moderators: RianneH, Neonlight, balance, Melissa0304, Ymor

 
 
Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-20 20:05

@ Poekie, Ben er blij mee hoor! Zeker niet negatief opgevat, mijn excuus als dat zo overkomt.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram


Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-11-20 00:52

Had de advertentie iets aangepast, maar nu al reactie van een dame die de juiste kwalificaties lijkt te hebben en bekend is met de stal.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-21 20:06

Sheran schreef:
Heb inmiddels een advertentie gemaakt... is er misschien iemand die er eens een blik op zou willen werpen? Wil hem ook wel posten maar ik denk niet dat dat de bedoeling is? Het gaat om het zoeken van een bijrijdpaard omgeving Leiden.Ik wil best kijken hoor!

Ik ben nog steeds op zoek naar een bijrijder in de regio Deventer.

Had een paar weken terug een ZZ ruiter dat heel leuk klikte met mijn paard, maar ze heeft 2 hele jonge kinderen en moest er bijna een half uur voor rijden, elke keer gedoe met oppas, dus na 2 weken is ze gestopt. Voor de rest merk ik dat heel veel ruiters zichzelf overschatten, ik vraag minimaal B met winstpunten of L1 niveau, maar merk dat heel veel ruiters die zeggen dat ze dat niveau hebben, niet eens weten hoe ze een paard met stabiele rustige hulpen tussen 2 benen en 2 teugels moeten rijden.

Die van mij heeft een hele mooie trucendoos speciaal voor elke nieuwe ruiter die opstapt.
1. van de hoefslag af lopen
2. Afslaan zonder dat het gevraagd wordt
3. Stil gaan staan wanneer er geen (duidelijke) beenhulpen gegeven worden en als dat 1x gelukt is, dan te pas en onpas.
4. Op een volte wegvallen over de buitenschouder

Het is redelijk simpel op te lossen met de juiste hulpen, maar als het niet opgelost wordt door de ruiter wordt hij echt een draak en heeft hij door dat hij kan doen en laten wat hij wil.
Ik heb serieus al een ruiter gehad die zei dat ze M dressuur was, die hem niet eens op de hoefslag kon houden, ze wist trouwens ook niet hoe ze stelling moest vragen.
|o

Met de ZZ ruiter probeerde hij ook wel wat, maar ze had hem zo door en na een paar kleine correcties liep hij zo goed echt zijn best te doen, dat ik helemaal trots op hem was.

Maar goed, van iedereen die nu reageert vraag ik nu eerst foto’s en filmpjes, wat ik vooral zie op foto’s die gestuurd worden zijn weggedrukte ruggen, paarden die in de Krul getrokken worden, diep achter de loodlijn lopen en compleet op de voorkant gekanteld lopen.
Dit dan wel weer vooral van ruiters die geen wedstrijd ervaring hebben, maar vinden dat ze wel op L/M niveau rijden.

Misschien moet ik een bijdrage gaan vragen, zodat ik serieuze bijrijders kan vinden, maar ik vond mijn advertentie redelijk duidelijk en hoef echt geen bijdrage als ik een bijrijder kan vinden die gewoon netjes kan rijden.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-21 21:26

Ineke2 schreef:
Jammer dat je zover weg zit.

Ben geen sterruiter, over de buitenschouder weglopen is wel een dingetje dat ik bijvb wel weer zou moeten oefenen omdat te voorkomen, maar ik merk het zeker wel op en probeer het dan te voorkomen.
Door de zenuwen verloopt zo’n proefrit meestal niet optimaal door b / l ruiters, of is het echt zo enorm dramatisch?
Ik zelf ben wel van regelmatig les willen volgen en zo sneller een fijne combinatie te worden.


Over de buitenschouder weg lopen is bij Duke echt alleen een kwestie van binnen teugel iets openen, begrenzen op de buiten teugel en buitenbeen licht aanleggen, meer niet, echt niet. Zelf ik met mijn geblesseerde heup hou hem prima op een volte zonder er moeite voor te doen. Maar ik merk dat een aantal ruiters het oplost door aan de binnen teugel te gaan hangen de buitenhand naar voren te brengen (ja echt) zodat die teugel in een boogje hangt en dan vooral veel been gaan geven. Nou dan krijg je touwtje trekken en ik garandeer dat een paard van ruim 800 kilo dat gaat winnen.

Dat heeft niets met zenuwen te maken, maar echt met onkunde. Veel ruiters sturen op de binnen teugel en vergeten hun buiten hand en buiten been. Duke ziet dat dan alleen als touwtje trekken, want zodra de buitenhand en buitenbeen contact maken, dan heb je hem al de bocht door.

Ik snap dat ik zelf door Duke zijn trucjes heen moet kijken, ik verwacht ook geen wonderen een eerste rit, maar het moet wel veilig zijn en ik heb al 2x vroegtijdig de ruiter af laten stappen omdat Duke mega gefrustreerd werd van onduidelijke hulpen en onstabiele beenligging. Het is een paard dat het namelijk ook heel graag goed wil doen en graag wil werken.

De dochter van mijn vorige instructeur op de vorige stal reed hem daar af en toe bij, dan liep hij ook niet super rond en over de rug, maar wel gewoon netjes de bochten door, goed voorwaarts, actief en soms mooie ontspannen stukjes over de rug. Mijn huidige instructeur kan hem ook goed rijden en een vriendin rijdt met hem echt super, maar moet ook van verderweg komen. Zelfs mijn 12 jarige oppaskind (met maar 2 jaar manege les) kan prima op hem rijden. Maar ik wil graag een vaste bijrijder, omdat ik nu toch langer met mijn heup blijf klieren, vandaar de zoektocht.

Hier mijn 12 jarige oppaskind op Duke, ik had er een Thiedeman aan gedaan, zodat hij haar niet uit het zadel kon trekken, maar bleek eigenlijk niet eens nodig. Hij deed echt braaf zijn best en Roos reed hem netjes op twee teugels. Best knap voor maar 2 jaar manege les.


Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-21 22:00

Ineke2 schreef:
Oo dat maakt het weer anders. Mijn oude pony Levi maakte er een sport van om 180 graden om te draaien op de volte in draf of galop als je ook maar minimaal de ‘ deur’ open had om over de buitenschouder weg te lopen.
Dan leerde je wel om de deur gesloten te houden :D

Je hebt een heel lief en niet ingewikkeld te rijden paard zo te zien.


Nee, hij is echt leuk onder het zadel, maar bij een onstabiele ruiter wordt hij gewoon heel gefrustreerd, zeker geen beginnerspaard in dat opzicht en voordat ik Roos er dan op laat, stap ik eerst zelf op om te voelen wat voor een bui hij heeft en laat ik hem wat energie eruit werken door lekker een stuk te galopperen. Dan kan zelfs een 12 jarig kind hem prima rijden.

Hij is ingewikkeld omdat hij een autist is, dus echt sensibel en mega snel afgeleid. Als alles is zoals hij gewend is, geen vuiltje aan de lucht, maar hij heeft zo z’n buien en onzekerheden. Daarom zoek ik ook een volwassen bijrijder en iemand die ervaren is met sensibele paarden.

Ik red het prima met mijn heup om nog wat te rijden, maar niet heel lang of intensief en zoek dus ook iemand die ons op niveau kan helpen met de training, niet iemand die alleen maar wat rondjes op hem rijdt. Aangezien ik 2 paarden heb en mijn jongste 4 wordt dit jaar, is het wel handig om een vaste bijrijder erbij te hebben, ook na mijn heup operatie blijf ik een bijrijder nodig hebben, want ik ga het voorlopig niet redden fulltime 2 paarden te rijden.

Hij staat op vol pension en ik vraag geen bijdrage, enige voorwaarde is regelmatig les nemen (eigen instructeur mag, nadat ik die heb goedgekeurd).
Buitenritten, wedstrijden, alles is mogelijk in overleg.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-21 15:39

miramii schreef:
@dap ik zag, als bijrijder zijnde, altijd wedstrijdervaring als afknapper. Ik heb nooit wedstrijden gereden, geen mogelijkheden toe gehad en nu geen ambities meer in. Reden bij mij: ik heb 3 maanden op een manege gereden, waarna ik gek werd van de manier van omgaan met paarden, dus over ging op les met prive paarden. Intussen 12 jaar verder. Maar zou bij jou dus al niet reageren vanwege de B/L eis. ;)

@F4 hier inderdaad ook altijd via marktplaats. Bij een paard zelfs 4 stallen mee verhuisd.
Ik zelf zou denk ik vragen/eisen dat iemand de eerste weken iedere week les krijgt van jouw instructeur. Dan leer je een paard snel kennen en jouw instructeur kent die geintjes ook al dus kan goede adviezen geven.


Maar als je het bekijkt vanaf de kant van de eigenaar, veel ruiters blijken zichzelf toch ernstig te overschatten als ze geen wedstrijdervaring hebben om zich aan af te meten. Lees de reacties hier, ik ben lang niet de enige die het zegt.

Ik ben best bereid mensen zonder wedstrijdervaring te overwegen, heb er ook al 1 laten proefrijden, maar waar zij van te voren aan gaf zeker L2 niveau te hebben en ook de oefeningen van het M te beheersen, kreeg ze het niet eens voor elkaar om stelling te vragen zonder dat mij paard van de hoefslag af kwam en contra stelling langs de hoefslag lukte ook niet.
Ik vind een paard op de hoefslag kunnen houden echt wel BB niveau en (contra) stelling kunnen vragen ook. Dat leerde ik in ieder geval al op de manege. Kijk dat hij een keer of wat naar binnen valt is niet erg, maar na 2 keer moet je wel aanvoelen hoe je dat op moet lossen door het wat meer op te vangen op je binnen been.

Aangezien de meeste mensen die reageren toch geen wedstrijd ervaring hebben, vraag ik nu dus filmpjes en daarmee haal je het er echt wel redelijk snel uit.

Omdat ik ook elk moment (hoewel ik ga verwachten dat het door de Corona langer duurt) opgeroepen kan worden voor mijn operatie en ik tot die tijd fulltime werk, kan ik er sowieso niet altijd bij zijn als er gereden wordt, ik heb dus een ruiter nodig die zelfstandig goed kan aanvoelen wat voor een bui mijn paard heeft en zich daarop kan aanpassen, die zichzelf gewoon weet te redden op de punten dat ze vast loopt in het rijden tot aan de volgende les. Iemand die bijna fulltime of zelfs parttime begeleiding nodig heeft, omdat ze nog niet kundig genoeg zijn het zelf op te lossen, valt daarom gewoon af.

Ik zoek dus echt iemand met een goed niveau van rijden en ja, misschien zijn mijn eisen voor een bijrijder wat hoog, maar daarom vraag ik ook geen bijdrage of klusjes, alleen dat er regelmatig les genomen wordt en bied ik ook de optie tot wedstrijden en het maken van buitenritten aan.

Als mijn paard er niet beter van kan worden als ik een bijrijder neem, laat ik hem namelijk liever op de wei lopen zolang als dat mijn heup de intensieve training niet aan kan. Ik heb er niets aan om dat beetje wat ik nog wel kan rijden, te moeten besteden aan het recht breien wat een bijrijder krom trekt (bij wijze van spreken).

Op de vorige stal had ik mijn heupblessure niet en toen had ik er geen probleem mee dat mijn bijrijder daar het nog niet helemaal lukte mijn paard voorwaarts neerwaarts te rijden, omdat ik dat zelf in de training prima bij kon houden. De moeder van die bijrijder was instructeur en waar zij vast liep hielp moeders haar de volgende keer weer vooruit.
Die luxe heb ik nu niet meer.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-21 21:15

Rinskecl schreef:
ik moet zeggen als zelf bijrijder zijn geweest soms is het knopje gewoon heel ver te vinden. Bijvoorbeeld ik had twee paarden waar alles heel makkelijk bij ging maar daar reden de eigenaren zelf niet op. Maar ik heb er ook twee van gehad dat ik dacht volgens mij zo hier het knopje van de galop moeten zitten maar ze dan echt niet aansprongen omdat de eigenaar dan net een andere soort hulp gaf. Uiteindelijk leer je de knopjes wel maar ik zou daar niet meteen iemand op afkeuren. ik zou eerder kijken naar hoe een persoon met je paard om gaat..


Een knopje even niet vinden is niet erg, je ziet snel genoeg of de juiste hulp gegeven wordt of niet. Kijk die van mij kan echt wel eens klieren en het gewoon een keertje niet doen, maar als de hulp correct is en hij doet het niet, dan is het i.m.o. ook kundigheid van de ruiter om dat dan meteen op te lossen met een kleine correctie.

Bij de ZZ ruiter was het ook één keertje zoeken, maar bij de 2e poging had ze hem en op de andere hand probeerde hij even uit of harder draven ook een optie was, dat corrigeerde ze meteen op een rustige manier en hij sprong daarna elke keer netjes aan. Ik baal nog steeds dat het voor haar te ver weg was.

Zo had ik ook een proefruiter die echt ging zitten “alsof ze moest poepen” wanneer ze wilde aangalopperen, voorover geleund met opgetrokken knieën en hakken. Tja en dan zeggen “hij doet het niet”, euhhh waarschijnlijk omdat hij het echt niet begrijpt wat je wil, ik sta aan de kant en ik volg het ook niet helemaal.
Na nog twee pogingen, waarbij ik de ruiter er doorheen probeerde te praten, heb ik het opgegeven want Duke wordt gewoon boos dan, haar af laten stappen en meteen zelf opgestapt om het goed af te sluiten en hem daarna te belonen.

Dus nee, als de hulp correct is, moeten er wel hele gekke knopjes op zitten wil een paard dan zoiets als een overgang niet doen.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-21 20:38

Sheran schreef:
Nog bedankt voor jullie reacties/tips over mijn advertentie :)

Ik heb al veel reacties erop gehad via de Facebookgroepen en ga waarschijnlijk deze week sowieso bij eentje kijken die wel goed klonk. Ik had in mijn advertentie staan dat ik de bijdrage het liefst zou doen in de vorm van lessen. Wat me opviel is dat vrijwel iedereen een bijdrage vraagt en bij sommige paarden heb ik me daar wel over verbaasd. Niet allemaal heel erg hoog, en het zijn vast leuke paarden, maar bijvoorbeeld ook een bijdrage voor een niet-ingereden paard waarbij je dan ook nog klusjes moet doen. Ik vind het wel jammer dat een bijdrage in de vorm van lessen niet zo wordt gewaardeerd, blijkbaar. Het was iets dat ik zelf vroeger juist heel graag had gehad.

@Daphara: de eerste keer op een nieuw paard rijden kan voor een bijrijder ook best intimiderend zijn. En dan komt alles misschien niet zo uit de verf als je zou willen. Dan ben je bijvoorbeeld minder streng/consequent. Ik weet ook nooit zo goed hoe streng ik tegen het paard moet zijn tijdens het proefrijden. Sommige eigenaren staan daar gewoon heel anders in dan andere.
Desalniettemin kun je inderdaad vast wel zien of de basis erin zit. Of de handen zacht zijn, of de balans goed is... dat soort dingen.


Dat zenuwen altijd een ding zijn snap ik, is ook logisch dat het een klein beetje speelt en ik zou het ook niet waarderen als iemand helemaal los zou gaan op mijn paard omdat hij even wat uitprobeert, zoals zomaar stil gaan staan. Maar goed, een kleine correctie als iets wat steviger been geven of een klein tikje mag een ruiter wat mij betreft helemaal zelf bedenken. Zolang het maar in proportie is. Wanneer mijn instructeur of vriendin hem rijdt, dan lossen ze het ook meteen op en voorkomen dat het weer gebeurt. Nou ja, daarom zoek ik ook iemand met een meer dan gemiddeld niveau, daarom ook geen bijdrage of klusjes, alleen bijdrage in de vorm van les.

Ik snap ook niet dat eigenaren een bijdrage durven te vragen van een goede ruiter op niveau. Zeker niet als het niveau van de ruiter beduidend hoger is dan dat van het paard. Ik heb ruim anderhalf jaar geleden zelf een tijdje een bijrijder gehad die ik betaalde. Zij een hele jonge meid, maar wel niveau ZZ met meerdere paarden en mijn paard was nog zo groen als gras, er zat gas, rem en min of meer een stuur op en dat was het. Ik liep vanaf daar even vast met hem in de training en kwam niet door een moeilijk punt heen. Zij is toen op mijn verzoek gaan bijrijden en had hem binnen no time een heel stuk verder. Het was geen wereld bedrag, ik geloof iets van €12,50 per keer dat ze reed, maar het gaf ons beiden een goed gevoel.

Het zou toch vreemd zijn als ik een bijdrage van haar had gevraagd ongeacht mijn eigen niveau? Het gaat imo toch om het niveau van de ruiter ten opzichte van het paard, niet van de ruiter ten opzichte van de eigenaar van het paard.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-21 23:04

Sheran schreef:
Het zal vast ook te maken hebben met het doel waarvoor je een bijrijder zoekt. Als je het even niet redt in de kosten heb je natuurlijk niets aan lessen. Ik heb het zelf ook niet heel breed dus bij mij zit er ook gewoon een grens op hoeveel ik kan missen voor dit soort dingen. Paar maanden geleden nog een aanbod gehad voor het doorrijden van een pas ingerichte tuiger. 2zx per week, 100 euro per maand PLUS iedere week les à 25 euro per keer. Daar heb ik toch vriendelijk voor bedankt :')

Vaak wordt natuurlijk aangedragen dat paarden houden nu eenmaal veel geld kost en dat je als bijrijder ook de lusten hebt. Ben ik het op zich helemaal mee eens natuurlijk, maar als ik naar mijn eigen situatie keek van toen ik nog een paard had, dan was ik zeker ook wel op zoek naar de 'lusten' van een bijrijder. Zelfs iets meer ademruimte hebben, een paard dat extra aandacht krijgt... en als je een goede bijrijder hebt of iemand die bereid is om te lessen, ook nog een goede training van je paard. Dat noem ik ook voordeel.


Ik denk dat Ineke ook bedoeld dat de bijrijder haar betaald voor de lessen en dat zij dan daarvan de instructeur van de bijrijder betaald. Ik denk ook aan een dergelijke constructie, dan weet je zeker dat de bijrijder de lessen ook neemt.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-21 23:19

Sheran schreef:
Ja dat begreep ik inderdaad ook van Ineke. Het was ook meer een algemene opmerking. Het valt me nu extra op omdat ik weer aan het zoeken ben :)


Je hebt ook gelijk hoor, ik zoek ook een bijrijder om “de lusten” voor mezelf.

Ik heb dat hele bijdrage gedoe nooit echt gesnapt als eigenaar en die paar jaar dat ik bijrijder was heb ik ook nooit een vaste bijdrage betaald, wel veel lessen genomen, eigen zadel & tuig betaald, maar dat is ook van mij gebleven toen ik stopte met bijrijden en wat je leert met les is heel waardevol, ook al is het niet je eigen paard.

Toch is daar ook weer het andere uiterste, dat ik merk dat bijrijders lessen weggegooid geld vinden op het moment dat ze moeten stoppen met bijrijden (omdat het paard bijvoorbeeld verkocht werd) dat snap ik dan weer niet, hoezo is het geen goede investering?

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-21 23:43

Tja, ik zie het les nemen op een bijrijpaard hetzelfde (maar dan beter) als het les nemen op een manegepaard. Je neemt les om zelf een betere ruiter te worden en het is fijn als je daarmee gelijk ook een betere combinatie wordt, het grote voordeel van een bijrijpaard is dat je niet elke keer op een ander paard zit en dat niet 20 anderen ook dat paard ook nog regelmatig rijden, waardoor je met een bijrijpaard als combinatie sneller kunt groeien en je meer leert dan op een manegepaard. Maar misschien is dat gek gedacht van mij.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-21 23:49

Na 7 keer niet meer grappig inderdaad.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-21 19:27

Lekkere reacties inmiddels!

De vergelijking met een manege kwam van mij en dat was alleen op het punt dat er les genomen moet worden.
Sommige bijrijders vinden dat weggegooid geld als ze (moeten) stoppen met het bijrijder van dat paard, waarop ik dus een vergelijking maakte met het lessen op een manege.

Daphara schreef:
Tja, ik zie het les nemen op een bijrijpaard hetzelfde (maar dan beter) als het les nemen op een manegepaard. Je neemt les om zelf een betere ruiter te worden en het is fijn als je daarmee gelijk ook een betere combinatie wordt, het grote voordeel van een bijrijpaard is dat je niet elke keer op een ander paard zit en dat niet 20 anderen ook dat paard ook nog regelmatig rijden, waardoor je met een bijrijpaard als combinatie sneller kunt groeien en je meer leert dan op een manegepaard. Maar misschien is dat gek gedacht van mij.


Dus niet manege in vergelijking met het bijrijden algemeen, maar puur of les achteraf weggegooid geld is als je als bijrijder niet verder kunt / wilt / gaat met het bijrijpaard waar je les mee hebt gehad.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram


Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-21 05:37

Wat ik nou weer meegemaakt heb...
Heel verhaal, dus bij voorbaat, het spijt me, moet het even kwijt.

Ik was opzoek naar een bijrijder en heb heel wat gegaardigden de revue laten passeren. Nadat de eerste nieuwe bijrijder (vanwege de afstand en thuis 2 jonge kids) al snel afhaakte en daarna twee testruiters duidelijk NIET het gevraagde niveau hadden. Ik heb één van de ruiters zelfs laten afstappen, omdat het gewoonweg niet veilig meer was om door te rijden.
Dus ben ik eerst gaan beoordelen op filmpjes en foto’s, en daarna al snel in 2 potentiële ruiters gevonden.

Een oudere dame van in de 50 met 2 oudere paarden thuis, in het verleden op M1 niveau gereden en een weekje later nog een jonge meid van 26, M2 niveau. Ik dacht slim te zijn en mijn opties te spreiden, mocht één van de twee afhaken, want mijn “schatje” is af en toe een schijtluizerige autist en daar moet je wel tegen kunnen.
Ik kan elk moment opgeroepen worden voor mijn heup operatie en ben dan sowieso een aantal weken volledig uit de running, dus 2 bijrijders is op zich geen overbodige luxe. De oudere dame had al aangegeven voornamelijk weer te willen lessen, omdat ze voor zichzelf weer een jonger paard erbij wil kopen in de toekomst.

De “jonge meid” is echt Ge-wel-dig! Wat onzeker over zichzelf na 2 jaar niet gereden te hebben, maar ze voelt mijn paard zo goed aan en ik zie ze gewoon groeien als combinatie in de 2 weken dat ze nu rijdt. Ze wordt steeds meer verliefd en vind Duke zijn autistische buien niet erg en kan er goed mee om gaan, haar rustige evenwichtige karakter zorgt dat Duke ook bij haar snel tot rust komt.

De oudere dame heeft 30 jaar ervaring in de paarden en een klein bedrijf aan huis als paardencoach. Toen ze een rij-filmpje linkte van haar YouTube kanaal, heb ik de rest ook bekeken en was er al snel uit, dat wij er wat andere ideeën op na houden. Dus eerlijk gezegd tegen haar dat ik niet van dat zweverige gedoe ben, maar dat ik kan respecteren dat zij haar eigen ideeën heeft. Ik noem het intuïtie, zij noemt het aanvoelen van de aura/ziel weet ik wat (ik haakte al snel af bij de zweverige filmpjes). Haar L2 proeven zagen er goed uit, M1 vond ik persoonlijk echt minder, omdat ze imo geen goede houding had in het doorzitten. Toch, een goede L2 ruiter was ik al blij mee (de jongere dame kwam pas een week later in beeld) en ondanks dat haar laatste wedstrijd filmpje van 6 jaar terug was, verzekerde de oudere dame mij dat ze nog regelmatig in het zadel zat en haar balans goed was.
Afijn, afgesproken om eens te komen rijden. Al snel bleek de dame toch niet zo’n goede balans te hebben en wat onrustig met haar hand te zijn, heel erg te focussen op waar Duke zijn hoofd had, in plaats van eerst eens dat tempo goed te krijgen. Maar ze nam wel de tips aan die ik gaf en gaf ook aan zo snel mogelijk met lessen te willen starten.

Na het rijden wilde ze graag gaan grondwerken, dus ik trek het lijntje door de bak, om die door midden te delen en bied aan om te laten zien hoe ik met Duke grondwerk doe, maar nee, dat was niet nodig, ze wilde hem zelf “aanvoelen”. Prima joh, dus ik ga op de bakrand zitten en zeg; veel plezier! Ik heb haar 10 minuten laten zweten en niets gezegd. Duke zou geen respect hebben, dit was niet goed, dat was niet goed etc. Ze moest echt als een idioot achter hem aan hollen om hem überhaupt in beweging te krijgen, hij ging stilstaan zodra zij niet als een malle achter hem aan zat te jutten. Al die tijd zeg ik niets en wacht ik af, na 10 minuten staat ze buiten adem met haar handen op haar knieën uit te puffen, dus ik kom van de bakrand af en zeg, nu is het mijn beurt. Ze ratelt nog door over dat hij moet leren leiderschap te accepteren en weet ik veel wat nog meer, maar ik luister niet en wacht tot zij uit mijn bak helft is gestapt.
Ik loop naar het midden en kijk naar Duke, til mijn hand op en wijs, Duke begint te stappen in de richting waarheen ik wijs. Ik zeg “let op” til mijn drijvende hand op en Duke draaft aan, ik zeg weer “let op” zie Duke zijn aandacht verscherpen en bij een minimale beweging van mijn drijvende hand galoppeert hij aan. Ik zet 1 pas naar achter en Duke staat meteen stil, ik wijs de andere richting op en hij draait zich om en loopt in de tegengestelde richting verder. Tot mijn verbazing is de dame wel geïnteresseerd in wat en hoe ik werk, dus ik leg haar stap voor stap uit wat ik met mijn houding doe, hoe de positie van mijn bovenlichaam tempo bepaald enz. Leg uit dat het niets met respect te maken had wat Duke bij haar deed, maar dat als ik haar opdrachten in het Arabisch zou geven, zij het ook niet zou snappen en niet zou doen wat ik van haar vroeg. Dat voor Duke haar opdracht naar hem Arabisch was, hij snapte niet wat ze wilde en hoewel hij wel van haar weg liep als ze druk en idioot deed, hij gelijk stil ging staan als ze ophield, in de hoop een opdracht te krijgen die hij wel zou snappen.
Ze pikt wat tips op en probeert het weer zelf, het gaat duidelijk beter.

Dus ze is eigenwijs, maar wil wel leren. Ze reed verder voldoende en ik had er wel vertrouwen in dat mijn instructeur er wat mee zou kunnen. Ze heeft nu 4x echt les gehad, ik laat haar nog niet helemaal zelfstandig rijden, ik of mijn instructeur is er altijd bij maar er zit zeker vooruitgang in. Alleen loop ik gaandeweg echt tegen steeds meer dingen aan. Echt verschil van inzicht en dan strond eigenwijs zijn in haar eigen mening over dingen. Zoals dat ik niet wil dat ze hem om de haverklap snoepjes geeft, dat gaf alweer flink discussie. Elke hoef die gekrabd wordt, een snoepje er in, elke keer als ze de singel een gaatje strakker doet gaat er een snoepje achteraan, ik vind dat onzin, maar zij vind dat ze zo geen singelnijd krijgen. Nee, hij heeft geen singelnijd en een super goed passende anatomische singel, dus er is helemaal geen reden om hem snoepjes te geven als je gewoon rustig aansingelt. Nou ja, zo kan ik wel meer voorbeelden noemen, zoals dat ze de buik niet gepoetst had, de modder er nog met dikke korsten op zat, maar wel al gezadeld en gesingeld had. Ik zag dat en zei er wat van, ze bleef beweren dat ze daar wel gepoetst had, zelfs nog toen ik de singel los haalde en die aan de binnenkant dik onder de modder zat. Ja, DAAR kan hij wel singelnijd van krijgen! En zo wel meer kleine irritaties die optreden in de loop van de weken, maar mijn instructeur vertelde dat het wel steeds beter ging in de lessen, dus ik had hoop dat we er samen uit zouden komen.

Maar vandaag krijg ik bericht van mijn instructeur (die haar paarden op dezelfde stal heeft staan), ze had haar twee jonge merries even los in de binnenbak gedaan toen ze hun stallen aan het mesten was. Mijn bijrijder had Duke nog niet opgezadeld, dus ze dacht nog wel even tijd te hebben, maar bijrijder had besloten eerst te willen grondwerken en toen mijn instructeur haar paarden kwam halen, bleek mijn bijrijder dus het draadje door de bak gespannen had en met Duke los op de voorste helft bezig was, terwijl de jonge merries nog achter in de bak aan de andere kant van het draad waren. Mijn instructeur was op z’n zachts gezegd “not amused” dat had maar zo mis kunnen gaan Duke is tot zijn 6e jaar hengst geweest (hij moet nog 8 jaar worden) en de twee jonge peperdure merries kennen het helemaal niet om een stroomloos draad door de bak te hebben. Het draad hangt bovendien net boven de bakrand, dus vrij hoog en ze zouden maar zo kunnen bedenken om er onderdoor te schieten of Duke zou kunnen bedenken dat hij liever gaat buurten met wat mooie meiden, dan grondwerken met een “oude taart”. Afijn, mijn instructeur geeft aan het na de les wel te zullen bespreken met mijn bijrijder. Later krijg ik een appje dat het besproken is, maar mijn instructeur zich afvraagt of de ernst wel overgekomen is.

Vanavond op stal kan ik Duke zijn halster nergens vinden, dus ik bel bijrijder en vraag terloops naar wat er nou vandaag gebeurt is met de andere paarden in de bak. Dus ze verteld van het grondwerk, maar dat alles goed is gegaan en dat ze niet snapt waarom mijn instructeur nou boos was, want ze wist echt wel wat ze deed. Dus ik vroeg waar Duke was toen ze het draadje er tussen spande in de bak, ze gaf geen antwoord, maar draaide er omheen. Dus ik vroeg nogmaals, stond hij op de wasplaats, had je hem in de longeerbak gezet, waar was Duke toen je het draad er tussen deed? Weer draaide ze er omheen, dus ik werd achterdochtig en zei, je bent toch niet met hem de bak in gelopen bij de merries voordat überhaupt het draad er tussen zat?
Nou, ze had al 30 jaar ervaring en “voelde” dat het goed zat en dat ze echt wel met Duke de bak in kon.

WAT????? Jij loopt met een paard van ruim 800 kilo, die niet van jou is en je nog niet goed kent, zomaar een bak in waar 2 andere paarden los lopen, paarden die je totaal niet kent en geen flauw idee hebt hoe ze op elkaar zullen reageren? Dat terwijl mijn instructeur gewoon op het terrein is en je daar gewoon aan kunt vragen of deze de merries uit de bak wil halen.
Nou ja, ik reageerde volgens haar wel erg overdreven, ze kon zelf met 30 jaar ervaring echt wel “aanvoelen” of zoiets kon of niet en ze had toch al gezegd dat ze het niet weer zou doen.
Geen enkel moment gaf ze ook maar enige blijk van spijt of begrip dat ik en mijn instructeur (die overigens ook had aangenomen dat ze ten minste eerst het draad had gespannen, voordat ze met Duke de bak in was gegaan) daar beiden erg van geschokken waren. Ze bleef maar herhalen dat ze de situatie prima kon aanvoelen en na 30 jaar ervaring met paarden echt wel wist wat ze wel en niet kon doen met. Ze zei letterlijk dat ze mijn reactie erg overdreven vond en er altijd was mis kon gaan en als je dat niet wilt, dat je dan maar beter thuis kunt blijven. Ik heb maar opgehangen met de mededeling dat ik er later op terug zou komen, stoom kwam uit mijn oren en ik wist dat ik niet langer beleefd kon blijven.

Als ik bedenk wat er allemaal mis had kunnen gaan, als één van de merries hengstig was geweest alleen al of als de dominante van de 2 merries de andere had willen beschermen. Oh mijn god er had zoveel mis kunnen gaan, wie doet nou zoiets?

Echt ik heb prima respect voor mensen die met paarden werken vanuit “gevoel”, maar kom op zeg, er is toch ook nog zoiets als gezond verstand?
Als het mis was gegaan en één van de paarden of de bijrijder zelf was ernstig gewond geraakt, dan zouden wij als eigenaren voor de kosten opdraaien, niet zij. Zo ga je toch niet met paarden van een ander om?

Nou ja, dat is mijn relaas... echt ik kan er nog steeds niet bij. Ben ik nou gek? Mijn instructeur was al echt niet blij met alleen het draad er tussen, maar toen ik later vanavond belde en vertelde dat ze dus zonder draad er tussen met Duke de bak in was gelopen, schrok mijn instructeur zich rot, die snapt dit ook echt niet.

In plaats van begrijpen dat dit echt niet kan, ook gewoon vol blijven houden dat zij weet wat ze doet en het prima kan “aanvoelen” en wij ons aanstellen (hoewel dat laatste niet letterlijk is gezegd). Geen enkele keer een sorry of ik snap dat jullie daarvan schrikken.

Echt berg mij maar op, ik had het al nooit zo op dat zweverige gedoe, maar dit gaat echt veel te ver. En ja, het is goed gegaan, misschien klopte haar “gevoel”, maar ik denk meer dat het puur geluk is geweest.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-02-21 21:16

darkadia schreef:
Wauw wat een verhaal Daphara! De jongere dame zag ik denk ik op je insta?
En inderdaad, een bijrijder zal zich moeten kunnen conformeren naar de wensen van de eigenaar in grote lijnen, anders gaat het niet werken.


Klopt, het laatste filmpje is van de 2e keer dat de jongere bijrijder er op zat. Ik ben echt blij met haar, gewoon een leuke nuchtere dame, die echt leuk met Duke om gaat.

0000 schreef:
Ineke2 schreef:
Ik had gelijk gezegd dat ze niet meer terug zou hoeven komen.
Ze begrijpt jou en je instructrice hierin niet én ziet hier geen kwaad in om het zo nog eens te doen.

Dat is nog het ergste, dat ze dus blijkbaar niet kan zeggen / denken o dat was niet zo handig, ik zal het voortaan anders aanpakken.

Daarom zou ik direct afscheid nemen, want je kunt niet met een gerust hart haar alleen bezig laten zijn met jou ( en andermans) paard.Helemaal mee eens. We hebben allemaal weleens een verkeerde inschatting gemaakt of iets gedaan wat achteraf niet zo handig was. Maar dit is gewoon een compleet gebrek aan inzicht en gezond verstand, die zou ik echt niet meer met een gerust hart iets met mijn paard laten doen.


Nou ja dat, als ze gewoon iets had gezegd als “Sorry, dat was echt niet goed doordacht van mij”, prima, zand er over en weer door. Maar ze vindt echt dat ze niets verkeerd heeft gedaan.

Ik heb vandaag jullie berichtjes gelezen en was blij om te lezen dat jullie dit ook niet zouden accepteren, dat sterkte mij in mijn besluit om te stoppen met haar.

Ik heb vandaag een uitgebreid (maar rustig en beleefd) bericht verstuurd wat dit voorval met mijn vertrouwen heeft gedaan en dat ik om die reden stop met haar als bijrijder. Ze geeft aan het te begrijpen en dat het zonder wederzijds vertrouwen niet gaat werken. Dus dat is klaar.

Toevallig had ik via een stalgenoot ook al iemand gevonden die voornamelijk graag wilde grondwerken, ook een jonge meid die redelijk wat cursussen heeft gedaan in verschillende grondwerk stijlen en haar vorige bijrijpaard beleerd heeft voor de kar. Ze zoekt een grondwerk paard voor meerdere dagen per week, de bedoeling was eerst dat ze voornamelijk met mijn 3,5 jarige merrie aan het werk zou gaan, maar die gaat volgende maand ook voor een periode naar de hengstenhouder (tot ze drachtig gescand is).

We hebben ook al een keer samen gewerkt met Duke en zij vond hem ook erg leuk om mee te werken, dus ze gaat Duke nu vaker doen. Zo krijgt hij voldoende uitdaging en beweging. Mijn merrie mist er op deze leeftijd nog niets aan als ze wat meer op de wei blijft lopen.

Zolang mijn heup nog in de kreukels ligt, kom ik zelf ook niet veel verder dan af en toe een stapritje in het bos.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-21 11:21

LiselotZorro schreef:
Ik had haar al weggestuurd bij de snoepjes en niet poetsen :o


Haha, ik heb het overwogen, maar wilde niet zo'n b*tch zijn, die iemand niet een eerlijke kans geeft, ik ben af en toe al zo recht voor de raap en zag dat ze ook schrok van mijn reactie op dat zij toch de snoepjes telkens gaf en later was ik ook niet bepaald vriendelijk over het niet poetsen van de singelgroeve.
Ik kan mijn ongenoegen dan echt niet verbergen. Ik nam ook aan dat het een verdedigingstechniek van haar was om er dan over in discussie te gaan. Mijn instructeur had namelijk niet hetzelfde ongemakkelijke gevoel bij haar.

Maar mijn voorgevoel klopte dus toch wel, ik ben misschien iets te weinig een gevoelsmens, dus luister niet altijd naar mijn gevoel en wil dingen rationeel bekijken.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-21 18:57

Knert schreef:
Je bent zelf niet van het zweverige. Prima.
Maar zoveel woorden die het verhaal beschrijven en veel onnodige randinformatie... nou. Als ik zo’n eigenaar zou treffen, was ik als nuchtere tukker weggelopen met dat dit juist weer te zweverig is voor mij.

Mensen verschillen nu eenmaal.


Wat een nuttige bijdrage. Je was niet verplicht het te lezen hé. Ik lag er op dat moment letterlijk wakker van, dat kun je nog zien aan de tijd waarop het geplaatst is.
Het van mij afschrijven hielp, zo krijg ik het in mijn hoofd op een rijtje. Dus ja, het was een heel verhaal geworden, ook netjes aan het begin van de post gemeld. Dat jij iets onnodige randinformatie vind, betekend niet dat het dat ook is, het was zeker relevant voor een besluit hoe nu verder.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-21 01:22

Gizeppie schreef:
Ik zelf als ik merk dat ik niet op één lijn zit zou ik het niet zover laten komen als nu. Het is jammer, maar jij bent eigenaar en als jij iets niet wilt is dat oké en moet zij zich daaraan houden.

Enige wat mij wel af vraag is of je zelf niet te hoge eisen stelt aan een bijrijder. De meeste ruiters die zich aan bieden zijn geen hoog geschoolde ruiters, dat soort mensen hebben allang een goed paard gekocht of te rijden. Ik denk dat je daarin wel realistisch moet zijn. Ik kies daarom bijvoorbeeld dat m’n instructie mijn paard de dagen rijd als ik echt niet kan en anders staat hij maar iets meer stil of laat ik hem iemand even longeren. Ik denk als je een echte bijrijders zoekt dat je blij mag wezen met een betrouwbaar iemand die een leuk B/L proefje kan rijden. Ik heb je eerdere verhalen ook gelezen. Ik snap je frustraties wel. Alleen ik denk wel dat het voor de ander of bijrijder lastig samen te werken is.


Ja, ik stel een bepaald niveau als eis aan een bijrijder en ik heb in het verleden voor Duke een tijdje een bijrijder gehad die ik gewoon betaalde om mijn hem bij te rijden. Maar toen kon ik zelf ook rijden met hem en de betaalde bijrijder was echt om wat extra knopjes er op te zetten en te helpen met wat dingetjes wat me zelf niet lukte om op te lossen in de training.

Afgelopen zomer heb ik helaas een ongeluk gehad en mijn heup naar de maan geholpen. Eerst heeft een stalgenootje voor mij bijgesprongen met bijrijden, maar dat werd letterlijk te zwaar voor mijn paard, ze paste niet goed in mijn zadel en mijn paard kreeg last van zijn rug. Toen bleek dat mijn heup toch geopereerd moest worden, heb ik mijn oude bijrijder gevraagd om weer te komen rijden. Dat heeft ze een paar maand gedaan. De kosten (inclusief reiskosten) kwamen gemiddeld op €30 per keer dat ze kwam, dat dan 2 tot 4 keer per week, heel fijn voor Duke, maar het geld groeit mij ook niet op de rug. Wel heeft ze Duke weer een heel stuk verder gekregen, dus ik ben er heel blij mee geweest.

Toen door COVID de operatie aan mijn heup keer op keer uitgesteld werd en mijn bijrijder weer fulltime stalruiter kon worden op een grote stal, moest er iemand komen voor de langere termijn.

Ik heb nu nog een fijne bijrijder, de jongere dame en Duke klikken heel goed. Ze mag er alles mee gaan doen, buitenritten, wedstrijden in de toekomst, alles wat ze maar wil. Door haar niveau en manier van rijden heb ik er alle vertrouwen in.
Natuurlijk vraag ik geen bijdrage van mijn huidige bijrijder, maar ik wilde dan ook echt iemand met een wat hoger niveau. Duke is gewoon geen makkelijk paard, super sensibel en zeker niet geschikt voor een manege ruiter, maar als hij zijn ruiter kan vertrouwen, dan heb je een super leuk en werkwillig paard onder je.

Ik ben echt niet een super vervelende eigenaar, zolang je als bijrijder maar het beste belang voor mijn paard voor ogen hebt, want dat heb ik ook. Maar je moet elkaar wel kunnen vertrouwen en daar ging het al snel mis met de oudere dame.

Citaat:
Ik heb overigens ook een voormalig dekhengst. Hij is nu 13 jaar en nog niet zolang ruin. Hij kan prima naast merries staan. Of in de bak lopen ook als ze hengstig zijn, zolang ik hem aan de gang houdt en de aandacht op mij heeft. Mijn paard heeft daadwerkelijk gedekt. Maar ik heb ook met hengsten die later pas geruind zijn zonder te dekken konden prima naast andere hengstige merries staan.


Maar dan ben je er zelf als eigenaar bij en neem je een besluit op basis van kennis, ik neem aan dat jij ook prima kunt inschatten hoe hij zou reageerden voor die tijd en dat jij niet een net nieuwe paard bij twee merries zet wanneer je weet dat die lang hengst is geweest. Dan ga je stapje voor stapje eerst kijken hoe hij reageert en hoe ze op elkaar reageren. Zou jij nu zomaar mijn ruin van 800 kilo los bij 2 van jou merries in de bak/wei toestaan, zonder dat je mijn paard kent en zonder dat je er zelf bij bent?

Waar het mis ging was dat deze oudere dame een besluit maakte om een groot risico met drie paarden te nemen die niet van haar zijn en die ze niet kent. Zij had gewoonweg het recht niet om zo achteloos met de paarden van een ander om te gaan.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-21 12:01

Poekkie schreef:
Dat tot laat hengst zijn staat er los van. Zelfs al was het een merrie, met een paard werken In een halve bak met aan de andere kant 2 onbekende jonge paarden die heel gemakkelijk even onder het draadje door zouden kunnen piepen of stampen moet je imo nooit willen.


Precies, dat was al erg genoeg, maar minder risico dan het feit dat ze eerst nog niet eens het draad er tussen had, toen ze met de mijne de bak in ging bij de merries.

Maar goed, dinsdag wordt ik geopereerd aan mijn heup, ik ben net opgeroepen.
Dus ik moet de komende weken volledig vertrouwen op de bijrijder en grondwerker voor de training van Duke. Ik ben blij dat ik afgelopen week de knoop heb doorgehakt om te stoppen met de oudere dame, dat geeft geen onrust meer.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-21 18:29

Euhm, wat zijn de voordelen voor de verzorger?

Ik haak eerlijk na de eerste helft al af, het is een heel lang verhaal met heel vel mitsen en maaren en vooral veel wat niet mag, niet op prijs wordt gesteld of alleen kan als er iemand anders zin heeft enz.

Ik bedoel dat sokken en manen knippen, dat hoeft toch niet in de advertentie, het meenemen van bezoek hoeft niet in de advertentie en zo nog veel meer echt overbodige informatie.

Ik zou het terug brengen naar

Gezocht:
Verzorgster (eventueel met menbewijs)
Ervaring met grondwerk is een pre
Vanaf leeftijd van 18? Jaar
X aantal dagen per week
Vanaf periode tot periode

Aangeboden:
Jonge Friese hengst
Leeftijd x aantal jaar
Ervaring zo en zo
Nog niet beleerd onder het zadel.

Verhaaltje over het paard, wat jij al met het paard doet en de faciliteiten.

Edit en heel eerlijk vind ik dat jij moet betalen voor wat je vraagt/aanbied, je mag echt van geluk spreken als iemand dit gratis en voor niets wil gaan doen.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-21 21:16

Absolem schreef:
Nogmaals!!!!! er hoeft voorlopig niet betaald te worden paard is nog niet onder het zadel...

Ik vraag me echt af of jullie wel goed lezen?


Het staat er zo ontzettend duidelijk in!


Bedenk dat als wij al totaal niet meekrijgen wat voor een geweldige buitenkans dit is om een paard te mogen verzorgen, veel (zware) klussen te mogen doen, nooit vrienden mee te hoeven nemen, je vooral geen vrijheden hoeft te veroorloven en je aan heel veel regels te mogen houden, enz. Zoooo leuk dat allemaal.

Dat de gemiddeld persoon opzoek naar een leuk verzorgpaard waarschijnlijk ook niet mee krijgt dat dit een leuke optie kan zijn.
Of kunnen die beter lezen dan de gemiddelde bokker in dit topic?

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-21 22:53

Absolem schreef:
Daphara schreef:

Bedenk dat als wij al totaal niet meekrijgen wat voor een geweldige buitenkans dit is om een paard te mogen verzorgen, veel (zware) klussen te mogen doen, nooit vrienden mee te hoeven nemen, je vooral geen vrijheden hoeft te veroorloven en je aan heel veel regels te mogen houden, enz. Zoooo leuk dat allemaal.

Dat de gemiddeld persoon opzoek naar een leuk verzorgpaard waarschijnlijk ook niet mee krijgt dat dit een leuke optie kan zijn.
Of kunnen die beter lezen dan de gemiddelde bokker in dit topic?Serieus? 20 minuten even snel wat drollen wippen wordt als zwaar gezien? Wauw.... Dan ben ik geloof ik een diehard....


Het is jouw paard, jij krijgt er wat voor terug. Je wil dat iemand dit komt doen voor een paard dat niet van hunzelf is en waar ze heel weinig echt leuke dingen mee mogen doen en totaal geen beslissingsbevoegdheid krijgen. Voor de leuke dingen die eventueel heel misschien af en toe een keertje kunnen, maar dan alleen als iedereen zin heeft en kan enz. Moet nog eens extra klussen en werk gedaan worden.

Je vraagt inderdaad een diehard!

Waarom plaats je niet gewoon een advertentie die eerlijk is?

Zoiets als dit, lekker kort en krachtig en je trekt er waarschijnlijk veel meer geïnteresseerden mee.


Wie helpt mij uit de brand tijdens mijn zwangerschapsverlof?

Ik ben nu 23 weken zwanger, maar degene die eerst zou komen tijdens mijn zwangerschapsverlof in augustus en september, die kan ons toch niet meer helpen in die periode. Helaas moet ik nu alsnog iemand anders zoeken om mij te helpen.

Het paard:
Een jonge Friese hengst die betuigd en beleerd is voor de kar, maar nog niet beleerd is onder het zadel. In het werk is hij braaf/ondeugend/leergierig (doorhalen wat niet van toepassing is) zelf doe ik dit en dat met hem en werken we aan zus en zo.
Hij staat gestald op locatie zo en zo.

Wat zoek ik:
Een zeer betrouwbaar persoon die in iedergeval de maand augustus en september 2 tot 4 keer per week wil komen uitmesten en mijn paard wat aandacht wil geven zoals, longeren, grondwerken, poetsen, manen vlechten en tutten.

In het geval dat je in het bezit bent van een menbewijs dan kan er gemend worden, het één en ander daarover kunnen we nog samen afspreken.
Mocht je geen men bewijs hebben, maar men les willen nemen (op eigen kosten), dan behoort dat tot de mogelijkheden.

Voor mijn zwangerschapsverlof kunnen wij al samen met hem aan het werk gaan en kijken of de klik er is. Ook na mijn bevallig zou ik het leuk/fijn/gezellig vinden als je blijft verzorgen (bij wijze van).

Heb je interesse en lijkt het je leuk om deze jonge Fries te leren kennen? Neem dan contact op via pb. Of stuur hier onder een berichtje zodat ik een pb kan sturen voor een kennismaking!

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Re: Ook zo moeilijk om een bijrijder te vinden, deel 5

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-21 15:45

Jongere mensen missen nog een zekere vooruitziende blik, doorgaans dan. Oorzaak en gevolg is iets dat je met de tijd leert, dus op zich niet gek. Als je zelf niet kunt begeleiden, dan zou ik 18+ als harde eis stellen, tenzij je de persoon en hun verantwoordelijkheids gevoel en inzicht al kent.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 12:08

Marigo schreef:
Hoi allemaal,
Ook ik meld me voorzichtig in dit topic :) Heb m’n paardje pas 6 weken, maar overweeg nu ook een bijrijder te zoeken. Paard is zelf tot Z1 getraind, ik niet ;) En ben op zoek naar een dressuurmatige bijrijder die hem kan bijhouden. Bij echt goede kwaliteit betaal ik zelfs wel bij. Nu rijdt mijn instructrice hem 1x per week bij tegen betaling. Maar die kosten kan ik niet langdurig dragen. Ik begrijp voor wat ik zoek dat het nog een best uitdagende zoektocht gaat worden...Wat zouden jullie een redelijke vergoeding vinden voor iemand die paard met op niveau bijtraint? Het liefst natuurlijk gratis tegen gebruik van mijn paard en spullen haha maar ik besef me ook dat je voor kwaliteit soms moet betalen.


Ik zou het bij je instructeur houden of een andere professional als je bereid bent tot bijbetalen. De ruiters die een paard op niveau kunnen trainen zitten vaak niet om paarden verlegen om te rijden.

Mocht je toch opzoek gaan na een bijrijder, vraag dan eerst filmpjes, voordat je ze op je paard zet en laat je instructeur meekijken om een selectie te maken.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram

Daphara

Berichten: 4726
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Olst-Wijhe

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-21 17:57

Lucy_121 schreef:
Gizeppie schreef:

Als je een bedrijf bent, dan kan jij je daarvoor verzekeren. Als particulier kan dat niet. Bij een manege zijn ze ook verzekerd namelijk als er schade aangericht wordt aan zowel ruiter als paard. Een bedrijf is anders dan een particulier. Ik krijg als eigenaar niks gedekt voor mijn paard, wanneer iemand anders schade aanricht.

Ik ging inderdaad al uit van zoiets, bedankt voor de bevestiging. Ik neem aan dat het bedrijf dan ook aansprakelijk is als de ruiter zwart werkt?


Dat maakt inderdaad geen verschil, hoewel het voor de ruiter zelf lastiger kan zijn om aan te tonen bij wie de verzekering schade moet verhalen als er geen overeenkomst tussen de partijen is.

Volg mijn paarden en katten:
Daphara’s Shire Horses op Bokt en op Instagram
Daphara’s Heilige Birmanen op Bokt en op Instagram


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker