Dressuurmatig rijden DE oorzaak van blessures?

Moderators: Coby, petraaken, C_arola, Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

tamary

Berichten: 22391
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-18 13:15

Om een goede vergelijkingstest te maken zal je al moeten beginnen met hoe zijn de veulens opgefokt en dus wat hebben ze zelf geleerd qua bewegingspatroon/gangenritmes/lichaamsbeheersing en compenseren op ongelijk terrein. Je kan op dit punt al geen gelijke controle groep hebben als je een standaard NL opfok vergelijkt met een groep wilde paarden. Terrein waarop beide opgroeien en dus de fundering vormt voor hun eigen lichaamsbeheersing zonder ruitergewicht is al niet te vergelijken.

Grote bottleneck die daar uit volgt is het verschil tussen een dressuur/rijpaard dat eigenlijk zonder goede solide fundering op dit punt een manier van bewegen aangeleerd krijgt, waar dus eigenlijk geen echte basis onder zit. Dan kom je bv ook al snel in de problemen met kleine exterieur en bewegingsfouten die met beschermers, bekappen en beslag worden opgevangen die in het wild door flink lang en rechtuit km's maken zouden zijn verdwenen. Kikkulli zo'n 3500 jaar geleden gaf dat al aan en een groot deel van de training (lange afstands conditietraining) ging naast een aanspanning, en het opbouwen naar een nieuwe afstand ging ook eerst onbelast. En paarden toen waren DUUR, de goede (die uit de 20 dagen test kwamen) wil je zeker heel houden, en de rest ook ivm verkoopbaar.

Ik geef schrijver van dit artikel gelijk, paard is zeker niet gebouwd op veel rondjes (en ja, bak 20x40-60 is nog steeds rondjes), maar op rechtuit km's maken en ritme vinden om lijf zo economisch mogelijk te gebruiken.
Dat een ruiter paard niet in de weg moet zitten is ook correct, maar dat zal de ruiter bij zichzelf moeten zoeken ipv paard een ander bewegingspatroon aanleren. Longeren als middel om conditie op te bouwen/basis voor inrijden zie ik dan ook niks in. Naast fiets, paard, koets, quad die km's maken zal een veel betere fundering geven voor een gezond rijpaard dan rondjes/ovalen op Xm2.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: s1993 en 1 bezoeker