Overlast door eikenprocessierups

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight, xingridx

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 9296
Geregistreerd: 20-04-16

Overlast door eikenprocessierups

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 22:19 Tip de Nieuwsredactie

Omroepbrabant
Overige
Ingezonden door Amanda

Afbeelding
Op de grond gevallen rupsen. Foto door Amanda.


Huiduitslag, dikke ogen en vreselijke jeuk. Jaap Noorlander, zijn vrouw, hun drie kinderen en hun paard worden gillend gek van de overlast door eikenprocessierupsen rondom hun huis. "Mijn zoontje zit helemaal onder de bultjes." Jaap maakte melding van de overlast bij Omroep Brabant. En hij is niet de enige. In een dag tijd wisten 900 mensen de weg naar ons speciale meldpunt al te vinden.

Aan de Hubertusweg in Someren-Eind, vlakbij het huis van Jaap, staan zeker veertien bomen met daarin hele grote nesten. Het wemelt er van de eikenprocessierupsen. "Er zit maar één weiland tussen. Als de wind deze kant op staat, waaien al die brandhaartjes hierheen."

Jaap deed meerdere meldingen bij de gemeente en kreeg de volgende reactie: "Heel erg vervelend dat u overlast ervaart van de processierups. Het beleid van de gemeente is dat op onverharde wegen en in bos en natuurterrein geen rupsen bestreden worden. Dat doet de gemeente om natuurlijke vijanden te ontwikkelen."

"Maar die natuurlijke vijand krijgt al die rupsen hier echt niet opgegeten", stelt Jaap. En dus zitten het gezin én het paard met een groot probleem. "We kunnen onszelf dus helemaal inpakken als een mummie en zelf de nesten wegbranden in de bomen rondom onze wei, want daar zitten ze dit seizoen voor het eerst ook. Of een verdelger inschakelen en die 125 euro per uur betalen. Maar ik denk dat die hier een week werk heeft."

Allemaal niet echt haalbare oplossingen, realiseert Jaap zich maar al te goed. En dus loopt hij rond met de vervelende wetenschap: "Hier gaan we de komende tijd nog heel veel last van hebben."

Dat Jaap zeker niet de enige is, blijkt wel uit het aantal meldingen dat in 24 uur tijd bij Omroep Brabant binnenkwam via het speciale meldpunt. Het meldpunt vind je hier.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: daiswees, Eeeeeeeeef, ElCid, Gaabje, jilinda, Jolynne, marjan19, Maura_bras, mingming, mvdbijl, quni, Sabbientje, Seventeen, Sterrendief, Tanald, ukelille, xmirax, Zeepsop en 8 bezoekers