Zeven positieve dopingtesten tijdens Endurance in VAE

Moderators: Ladybird, Polly, Hanmar, Princesj, Shanna, Dani, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 6867
Geregistreerd: 20-04-16

Zeven positieve dopingtesten tijdens Endurance in VAE

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-02-17 14:20 Tip de Nieuwsredactie

Bokt / Horse & Hound
Endurance, Welzijn
Afbeelding
Ruiter tijdens een Endurance wedstrijd in de VAE. Foto: Wikimedia Commons.


Endurance in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) staat wederom in de schijnwerpers nadat de FEI bevestigd heeft dat er zeven paarden positief zijn getest op doping. De FEI heeft, voor de eerste keer, zowel de trainers als de ruiters van de paarden onmiddellijk geschorst. Eerder werden alleen de ruiters op de vingers getikt.

"We nemen alle schendingen van de FEI anti-doping regelgeving uiterst serieus. De recente postieve testen tonen duidelijk aan dat degenen die toch de verboden stoffen gebruiken, worden gepakt," zegt FEI secretaris-generaal Sabrina Ibáñez. "Dit is de eerste keer dat we de trainers tegelijk met de ruiters schorsen, maar als er meerdere schendingen door één trainer zijn, dan is het duidelijk dat er iets mis is met het management. Het onmiddellijk schorsen van de trainers, in plaats van te wachten tot de ruiter is vervolgd, bevestigt dat de FEI geen enkele poging tolereert om de prestaties van het paard te verbeteren."

Alle zeven paarden testten positief op de stoffen cafeïne en zijn metabolieten theofylline, theobromine en paraxanthine. Theofylline, dat wordt gebruikt bij de behandeling tegen astma en diverse aandoeningen aan de luchtwegen, kan worden omgezet in cafeïne. Eén paard testte ook positief op corticosteroïde flumetasone, dat wordt gebruikt bij de behandeling van huidaandoeningen.

Theofylline, cafeïne en theobromine staan vermeld als gereguleerde medicatie en specifieke stoffen onder de FEI-regels "anti-doping en gecontroleerde medicatie" (EADCMR's). Paraxanthine is een verboden stof volgens deze regels. Verboden stoffen mogen nooit gevonden worden in het lichaam van het paard. Ook gecontroleerde medicatie die regelmatig wordt gebruikt moet ten tijde van de wedstrijd uit het lijf zijn.

De zeven paarden, allen geregistreerd in de VAE, werden getest op vier verschillende evenementen op Al Wathba in Abu Dhabi. De monsters werden afgenomen tijdens CEI2* 120km wedstrijden. De zeven paarden met hun geschorste ruiters en trainers worden in dit artikel genoemd.
Laatst bijgewerkt door Marieke_K op 07-02-17 08:11, in het totaal 1 keer bewerkt


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: diesel83, Duality, F_Orumster, lkaw, maaikemuis, Rebecca, Selina, Skippy01, Thioro en 16 bezoekers