Probiotica tegen diarree bij veulens blijkt niet effectief

Moderators: NadjaNadja, Duhelo, Muiz, Essie73, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Focussed
Correspondent

Berichten: 22123
Geregistreerd: 15-06-07

Probiotica tegen diarree bij veulens blijkt niet effectief

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-04-15 16:05 Tip de Nieuwsredactie

http://www.bokt.nl / http://www.horsetalk.co.nz


Afbeelding

Een onderzoek naar probiotica tegen diarree bij veulens toont aan dat de behandeling geen effect heeft, maar zelfs bijwerkingen kan geven.

Zestig procent van alle veulens krijgt last van diarree binnen zes maanden na de geboorte. Er zijn weinig effectieve preventieve middelen tegen dit probleem. Een groep van Canadese, Deense en Zwitserse onderzoekers hebben daarom onderzoek gedaan naar de effectiviteit van probiotica bij diarree bij veulens.

Er werden 72 veulens in het onderzoek opgenomen, die gerandomiseerd werden verdeeld tussen de experimentele en de controlegroep. Die laatste kreeg een placebo toegediend. Negenenvijftig procent van de veulens kreeg diarree binnen de onderzoeksperiode (41 van de 72 veulens). Dit aantal verschilde niet tussen de experimentele en de controle groep, maar bij veulens die probiotica toegediend kregen moest er vaker een dierenarts ingeroepen worden voor medische assistentie. Ook was er geen verschil tussen de duur van de diarree of zachte mest.

De probiotische formule bestond uit vier Lactobacillus soorten en Bifidobacterium animalis lactis, welke in het laboratorium een vermindering in C. difficile en C. perfingens bacteriën bewerkstelligden. Dit effect werd echter niet aangetoond bij het gebruik bij veulens. Leeftijd was wel een duidelijke voorspeller voor de incidentie van de diarree, waarbij veulens tussen de 8-15 dagen oud de hoogste kans hadden om diarree te ontwikkelen.

De onderzoekers concluderen: "Er zijn geen voordelen aan het toedienen van probiotica om diarree tegen te gaan, maar het kan wel potentiële nadelige effecten hebben. Probiotica worden vaak gebruikt omdat men denkt: 'Baat het niet, dan schaadt het niet.' Dit lijkt echter niet op te gaan. Commerciële probioticaproducten waarbij er weinig bekend is over de veiligheid en effectiviteit moeten daarom met voorzichtigheid benaderd worden. Commerciële probiotica bevatten vaak onbetrouwbare en wisselende hoeveelheden van actieve ingrediënten en er is geen wetenschappelijk bewijs voor deze producten."


Angelique_94
Berichten: 42
Geregistreerd: 29-04-15

Re: Probiotica tegen diarree bij veulens blijkt niet effectief

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-15 09:28

Goed om te weten, ik ken veel mensen die het inderdaad gewoon gebruiken onder de noemer "het kan toch geen kwaad".. Wel dus, en het helpt toch niet..

Janneke2

Berichten: 14828
Geregistreerd: 28-02-13

Re: Probiotica tegen diarree bij veulens blijkt niet effectief

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-15 11:10

....ook bij de mens geldt, dat bij het starten van probiotica er vaak diarree optreedt.
De uitkomst sec "wie probiotica slikt, heeft een grotere kans op diarree" verbast me totaal niet, sterker nog, dat is geen informatie.
(Net als de slotzin: dien geen commerciële probiotica toe. onder het motto baat het niet dan schaadt het niet - want zoals gezegd, het optreden van diarree kan optreden.)

Daarna wordt het wel interessant: welke bacteriën werden toegediend, waren er verschillen tussen de bacterie stammen, etc etc.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

bliver
Berichten: 3043
Geregistreerd: 23-08-07

Re: Probiotica tegen diarree bij veulens blijkt niet effectief

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-15 11:15

Bij veulens heeft toch ook te maken met de moedermelk? Veel veulens hebben toch dunne mest/diaree als de merrie haar eerste hengstigheid heeft?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: venga en 17 bezoekers