Knoflook bijvoeren: positieve en negatieve effecten gevonden

Moderators: Hanmar, Polly, EvelijnS, benangelique, Dani, Shanna, khirshanta

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 5833
Geregistreerd: 20-04-16

Knoflook bijvoeren: positieve en negatieve effecten gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-19 18:17 Tip de Nieuwsredactie

Horsetalk / Bokt.nl
Wetenschap


Een recent onderzoek heeft zowel positieve als negatieve effecten van het voeren van knoflook aan paarden gevonden. Knoflook wordt al eeuwenlang gegeten door zowel mensen als dieren omdat het zogenaamd een positieve invloed op de gezondheid zou hebben.

Als het aankomt op het dieet van paarden wordt knoflook vaak gebruikt om aandoeningen aan de luchtwegen en infecties in de longen te behandelen, en om pijn die veroorzaakt wordt door hoesten te verlichten.
Knoflook en andere uiensoorten zijn rijk aan een actief component genaamd organozwavelchemie, dit kan zorgen voor bovenstaande positieve effecten, maar is ook geassocieerd aan ziekte door vergiftiging bij zoogdieren. Zo suggereert onderzoek dat het eten van uien kan zorgen voor hemolytische anemie bij paarden, dit is een aandoening waarbij de rode bloedcellen sneller worden afgebroken dan dat ze gemaakt worden.

Er zijn echter weinig onderzoeken gepubliceerd waarin gekeken wordt naar de effecten van knoflook op paarden, en vooral over de juiste dosering voor positieve effecten en de mogelijke negatieve effecten op de gezondheid is weinig bekend. Om deze reden is dit onderzoek uitgevoerd, met als hypothese dat knoflooksupplementen een positief effect op de luchtwegen kunnen hebben, maar dat de bloedwaarden van de paarden kunnen verslechteren als de supplementen voor langere tijd gevoerd worden.
Voor het onderzoek zijn 12 Finnhorse merries gebruikt. Deze paarden ondergingen allemaal drie endoscopische onderzoeken van hun luchtwegen, de eerste hiervan vond aan het begin van het onderzoek plaats. Hierna werden er twee groepen gevormd: één groep die een supplement van gedroogde knoflook kreeg toegediend, en één groep die als controlegroep diende waarbij de paarden buiten hun normale voedsel niets extra kregen toegediend. De paarden uit beide groepen werden aan elkaar gematcht op basis van vergelijkbare status van gezondheid en eigenschappen van de luchtwegen. Per paar kreeg één paard elke dag twintig gram knoflookvlokken gevoerd, dit staat gelijk aan 32mg knoflook per kilogram aan lichaamsgewicht. Het andere paard in het paar was deel van de controlegroep, die niets extra bijgevoerd kreeg. Op het knoflooksupplement na kwamen het voedsel en de huisvesting van de paarden overeen.

Het knoflooksupplement werd gedurende een periode van 83 dagen bijgevoerd, waarbij het tweede endoscopische onderzoek na 41 dagen plaatsvond en het laatste onderzoek aan het einde van het onderzoek. Op dezelfde dagen als het endoscopische onderzoek werd er ook bloed afgenomen.

Het knoflooksupplement leek een positief effect te hebben op de luchtwegen, dit bleek zowel uit het endoscopische onderzoek als uit de uiting van symptomen die wijzen op pijnlijke luchtwegen. Deze symptomen verdwenen bij drie van de zes paarden die het supplement toegediend kregen, verder was er één paard dat gedurende de periode waarin het onderzoek werd uitgevoerd helemaal geen symptomen liet zien. Bij twee paarden bleven de symptomen aanhouden. In de controlegroep bleven de symptomen bij twee paarden aanhouden, fluctueerden de symptomen bij twee paarden en verdwenen deze bij één paard. Er waren geen significante verschillen in de bloedwaarden tussen de twee groepen, maar bij de paarden die knoflook bijgevoerd kregen was er wel een lichte afname in zowel de waarde van hemoglobine (een eiwit waar rode bloedcellen voor 1/3 uit bestaan) als de ratio van rode bloedcellen tegenover het totale volume van het bloed. De waarde van hemoglobine zat tegen de ondergrens aan van wat normaal is voor Finnhorse paarden. Deze waarde bleef bij de controlegroep hoger. Volgens de onderzoekers kan dit wijzen op een lichte anemie bij de paarden die het supplement kregen. Aan het veilig bijvoeren van knoflook zou dus een grens zitten qua dosering, waar deze grens ligt hangt af van factoren als de hoeveelheid training en in hoeverre een paard gezond is. Zo zou een lage dosering (15mg per kilogram lichaamsgewicht) waarschijnlijk niet leiden tot negatieve effecten op de gezondheid als een paard gezond is, niet veel getraind wordt en weinig stress ervaart. De vorm waarin het supplement wordt gegeven (gedroogd, vers, knoflookolie) zou ook voor verschillende effecten kunnen zorgen.

Hoewel dit het eerste onderzoek is dat in goed beheerste condities de positieve en negatieve effecten van knoflook laat zien, is het wel een onderzoek op kleine schaal en moet er dus meer onderzoek naar worden gedaan voordat er kan worden vastgesteld dat deze effecten consistent en generaliseerbaar zijn. Dit onderzoek suggereert echter wel dat paardeneigenaren voorzichtig moeten zijn met het bijvoeren van knoflook omdat er negatieve effecten aan vastzitten als het paard er teveel van binnenkrijgt.


troi
Berichten: 14193
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Re: Knoflook bijvoeren: positieve en negatieve effecten gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-19 19:00

Jammer dat het zo weinig paarden zijn. Erg interessante materie maar behalve dat de schadelijkheid mee lijkt te vallen, natuurlijk ook zeker nuttig, kun je er weinig van zeggen

tips van handige klussers gezocht [HTT] Windveren vervangen tips?

Ir111

Berichten: 9437
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-19 00:10

troi schreef:
Jammer dat het zo weinig paarden zijn. Erg interessante materie maar behalve dat de schadelijkheid mee lijkt te vallen, natuurlijk ook zeker nuttig, kun je er weinig van zeggen

Dat hangt nogal af van je referentiekader. Ik ken genoeg mensen die vrij gemakkelijk iets als knoflook bijvoeren onder het mom van baat het niet dan schaadt het ook niet.... Dat klopt dus niet.

Jammer dat het zo'n klein onderzoek is en dat er dus niks gezegd kan worden over evt positieve effecten.

Zeg me, dat het niet zo is...
Mijn lieve Rhody; 6 maart 1998 - 17 juni 2010

24-09-2015 | De Kolonel - Welkom kerel!
[ITP] Een Zwitserse Kolonel in Nederland

Nancy01
Berichten: 108
Geregistreerd: 13-03-11
Woonplaats: Neerpelt

Re: Knoflook bijvoeren: positieve en negatieve effecten gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-19 13:53

Als ik dit goed begrijp is knoflook bijvoeren eerder goed voor de luchtwegen en niet tegen vliegende insekten?
ik kan er blijkbaar ook uit afleiden dat je alleen knoflook kan gebruiken als supplement voor paarden in de recreatieve hobby en niet voor wedstrijdpaarden/pony's want de rode bloedcellen ( voor herstel en zuurstofvervoer ) gaan behoorlijk naar beneden.
Moet ik dan concluderen dat knoflook best niet te voeren is aan paarden/pony's in de sport??

Babootje

Berichten: 13900
Geregistreerd: 25-06-05
Woonplaats: Den Haag

Re: Knoflook bijvoeren: positieve en negatieve effecten gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-19 16:26

Overigens is dit effect (bloedarmoede) al jaren bekend. Ik denk dat je op basis hiervan mag concluderen dat je het beter niet kunt voeren. De positieve effecten zijn te verwaarlozen. Bij sommigen wel en sommigen niet. Negatieve effecten zijn er altijd, afhankelijk van hoeveel je ervan voert (bloedarmoede).
Ik weet dit al jaren en voer het dus al jaren niet. Alle ui-achtige gewassen dus ook knoflook zijn toxisch voor paarden (kitten, honden, etc).
Er zijn ook andere supplementen die goed voor de luchtwegen zijn en niet schadelijk.

Heeft even geduurd, maar toch. Inmiddels is de sinds lang vermiste merrie terug gevonden. Lang leve bokt!
VERMIST!! KLIK HIER VOOR FOTO

petraaken
Moderator Informatief
May the horse be with you!

Berichten: 41779
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-19 18:36

je mag ook geen knoflook voeren aan drachtige merries. Ik heb het 1x geprobeerd te voeren en die ene merrie (toch niet drachtig op dat moment) moest het niet eens hebben. Pot dus moeten weggooien na een tijdje. Niemand in mijn omgeving voerde het.

Vajramani

Berichten: 3751
Geregistreerd: 04-07-04
Woonplaats: Bakkeveen

Re: Knoflook bijvoeren: positieve en negatieve effecten gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-19 22:02

Mijn vraag is hebben die paarden een ontsteking gehad aan de luchtwegen. Van knoflook is bekend dat het ontstekingsremmend werkt. In de rundvee wereld worden bolussen gegeven waarin knoflook is verwerkt ter voorkoming en genezing van uierontsteking (mastitis).

Lenrieta prest v. Ulster
Unieta sport drs v.Kennedy dressuur Z2+24, springen B+43, L+8.
Walk on Top v. Ooseven ZZ Licht + 15 Te koop
Havalieta v. Bodinus mag nog even genieten van haar jeugd


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 bezoekers