[NL] Geldende maatregelen paardensport verlengd t/m 28-4

Moderators: Polly, ynskek, Mondy, Ladybird, Shanna, Hanmar, Princesj, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 7443
Geregistreerd: 20-04-16

[NL] Geldende maatregelen paardensport verlengd t/m 28-4

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-20 11:02 Tip de Nieuwsredactie

*KNHS
Overige

Afbeelding
Foto: Marjo


Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en een onhoudbare druk op de zorg te voorkomen, heeft het kabinet op 31 maart de bestaande maatregelen met drie weken verlengd. Dit betekent dat alle eerder genomen maatregelen ook in de paardensport worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. De paardensport behoudt op een aantal punten een uitzonderingspositie, waardoor het mogelijk blijft om paarden de juiste verzorging en beweging te geven. Tot slot blijft het verbod op vergunningplichtige evenementen tot 1 juni gehandhaafd.

Een verlenging van drie weken is lang. Dit heeft effect op iedereen en van iedereen wordt veel gevraagd. Voor ons als paardensporters geldt dat we naast de gezondheid van onszelf, onze familie en vrienden, een grote verantwoordelijkheid voelen en hebben voor de gezondheid van onze paarden. Daarom zal de KNHS zich samen met de FNRS en de Sectorraad Paarden blijven inzetten voor de uitzonderingspositie van de paardensport.

Help elkaar waar mogelijk
Voor veel maneges betekent een verlenging van de maatregelen een grote uitdaging. Er komen veel minder inkomsten binnen, maar de kosten voor de verzorging van de paarden blijven. Gelukkig zien wij in heel Nederland initiatieven ontstaan om maneges en verenigingen te helpen. Veel ruiters blijven hun lidmaatschappen en lesgelden betalen, ook al krijgen ze daar nu tijdelijk geen les voor. Wij vinden dat fantastisch en het getuigt van grote saamhorigheid en solidariteit in de paardensport community. Een groot dankjewel is op zijn plaats voor iedereen die daar aan bijdraagt! Zo kunnen we de paardensportinfrastructuur in stand houden en voor alle paarden blijven zorgen, zodat we straks, als deze crisis voorbij is, weer volop van de paardensport kunnen genieten.

Wil jij ook graag helpen, maar weet je niet zo goed hoe? Je kunt, als dit past binnen je financiële mogelijkheden, je lesabonnement blijven betalen of initiatieven steunen die de verschillende ruitersportcentra organiseren, zoals het sponsoren van een paard of pony. Zo helpen we elkaar door deze crisis heen.

Onderstaand een overzicht van alle maatregelen die gelden tot en met 28 april

1. Geen wedstrijden, evenementen en bijeenkomsten toegestaan tot en met 28 april
Er mogen geen bijeenkomsten, evenementen en wedstrijden georganiseerd worden om zo de hoeveelheid bezoekers op paardensportaccommodaties te minimaliseren. Deze maatregel betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt tot 28 april geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.

2. Geen manege- en verenigingslessen, verzorging paarden blijft gewaarborgd
Manegebedrijven en verenigingen mogen tot en met 28 april geen manege- en verenigingslessen geven. De verzorging van de dieren dient uiteraard door te gaan. Hieronder valt zowel de verzorging van de paarden als het geven van voldoende dagelijkse beweging. Om dit te kunnen garanderen blijven de manegebedrijven aangepast open voor dierenverzorgers (zoals eigenaren, bijrijders en huurders), personeel en dienstverleners zoals hoefsmeden, dierenartsen en leveranciers. Kantines, moeten net zoals alle horecagelegenheden gesloten blijven, tot en met 28 april.

3. Individueel rijden van paarden is toegestaan
Het individueel rijden van paarden is toegestaan. Dit kan onder begeleiding indien dit noodzakelijk is en mits de sociale en hygiëne maatregelen aangehouden worden:
 • Was je handen vaak met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
 • Heb je verkoudheidsklachten en of koorts blijf dan thuis
 • Heeft iemand in het gezin koorts, blijf dan thuis
Klik hier voor een uitleg van de overheid op de geldende maatregelen in de sport.

4. Groepsactiviteiten en georganiseerde buitenritten niet toegestaan
Er mogen geen groepsactiviteiten georganiseerd worden. Hieronder vallen ook georganiseerde buitenritten in groepsverband. Een buitenrit met twee is mogelijk in verband met de veiligheid van mens en dier. Wel moet men altijd minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar.

5. KNHS-verenigingen blijven gesloten
In lijn met NOC*NSF en het genomen overheidsbesluit blijven paardensportverenigingen zonder eigen paarden gesloten voor verenigingslessen, evenementen of andere activiteiten. Accommodaties waar paarden gestald staan kunnen met aangepaste maatregelen beperkt geopend blijven om paarden te voorzien in hun basisbehoeften en moeten daarnaast sociale- en hygiënemaatregelen treffen en hun leden hierover informeren.

We verzoeken onze KNHS Regio’s en verenigingen de voorjaars ALV’s naar een latere datum te verplaatsen of geheel te laten vervallen en dit jaar eventueel alleen een najaars-ALV te organiseren. Déchargeverlening over het afgelopen boekjaar en verslag van de kascommissie moet dan mee verplaatst worden.

Maatregelen paardensportverenigingen:
Houd de accommodatie gesloten t/m 28 april voor lessen, evenementen of andere activiteiten.
Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie gebruiken voor training.
Vaste leden mogen de accommodatie gebruiken voor de dagelijkse en individuele training van hun paard. Doe dit waar mogelijk zonder begeleiding.

6. Pensionstallen blijven met aangepaste maatregelen open voor paardeneigenaren en dierverzorgers
Pensionstallen mogen met extra maatregelen open blijven zodat paardeneigenaren hun paarden de nodige dagelijkse verzorging en beweging kunnen bieden. Wij verzoeken pensionhouders de volgende extra maatregelen te nemen:
 • Pensionklanten mogen hun stal bezoeken voor de dagelijkse verzorging en training van hun paard.
 • Voor paardensportaccommodaties en paardeneigenaren adviseren wij, in afstemming met onze partner FNRS, naast alle geldende maatregelen, een schema te maken waarin is vastgelegd wie wanneer op de accommodatie mag komen en alleen om zijn of haar paard te verzorgen en/of beweging te geven en/of te rijden. Te allen tijde moet 1,5 meter afstand van elkaar gehouden worden.
 • Ruiters en paardeneigenaren met verkoudheidsklachten moeten verzocht worden thuis te blijven tot zij hersteld zijn. Heeft 1 persoon in het gezin koorts, dan mag er niemand uit het gezin naar stal komen.
 • Samen met de accommodatiehouder moet in deze gevallen gezocht worden naar ondersteuning in verzorging en eventueel training van het betreffende paard.
 • Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie betreden en gebruiken voor training.
 • Vraag ruiters rijhandschoenen te dragen om zo fysiek contact met de omgeving te beperken.
 • Kantines, blijven net zoals alle horecagelegenheden gesloten tot en met 28 april. Neem de voorgeschreven hygiënemaatregelen in acht.


Vraag pensionklanten:
 • Geen extra bezoekers mee te nemen. Alleen indien strikt noodzakelijk.
 • Niet in groepjes samen te komen.
 • Contact te vermijden en minimaal 1,5 meter uit elkaar te blijven.
 • Alleen voor de noodzakelijke verzorging en training op stal te blijven en daarna direct weer huiswaarts te keren.
 • De sociale- en hygiënemaatregelen in acht te nemen.

7. Vervoer paarden
Het vervoeren van paarden is niet verboden. Wij adviseren echter iedereen zoveel mogelijk de paarden op de eigen stal te laten staan en geen mensen en paarden van buitenaf toe te laten op je eigen accommodatie.

8. Geen kadertrainingen en -bijeenkomsten tot en met 28 april
De KNHS heeft alle kadertrainingen en -bijeenkomsten tot en met 28 april geannuleerd.

9. Nationaal Hippisch Centrum en KNHS voor bezoekers gesloten
Het Nationaal Hippisch Centrum en het KNHS-kantoor blijven en tot en met 28 april gesloten voor bezoekers. De KNHS blijft van maandag tot en met vrijdag per WhatsApp en per e-mail en beperkt telefonisch bereikbaar.

Nog even de bereikbaarheid van de KNHS op een rijtje:
 • Het KNHS-kantoor is gesloten.
 • Antwoorden op veel van je reguliere vragen vind je op de website: Vraag&Antwoord.
 • Het KNHS-kantoor is in beperkte mate telefonisch bereikbaar via de KNHS Servicedesk, 0577-408300 van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. Het kan zijn dat je per e-mail antwoord krijgt op je telefonische vraag.
 • Neem bij voorkeur contact op per e-mail: servicedesk@knhs.nl of via WhatsApp: 06-22645441 voor ruiters en sportaanbiedersdesk@knhs.nl voor sportaanbieders.

Onderstaand een overzicht van alle aangescherpte maatregelen die gelden in de paardensport tot 1 juni:

1. Vergunningsplichtige wedstrijden en evenementen tot 1 juni verboden
De overheid stelt dat er geen planbare evenementen die vergunningsplichtig zijn georganiseerd mogen worden tot 1 juni.
Voor alle andere wedstrijden, evenementen en samenkomsten geldt een verbod tot en met 28 april. Deze maatregel betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt in ieder geval tot en met 28 april geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.

2. Gemeenten kunnen voor locaties een groepsvormingsverbod opleggen
Een burgemeester kan bepalen dat een bepaalde locatie, wijk of straat een verbod op groepsvorming krijgt. Dit betekent dat er op deze plaats geen groepsvorming mag plaatsvinden met meer dan 3 personen. Van verboden groepsvorming is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5 meter afstand in acht nemen en die geen huishouden vormen.

Indien een paardensportaccommodatie in een locatie of wijk valt waar dit verbod geldt dan moeten er extra maatregelen genomen worden om groepsvorming te voorkomen.

Je kunt worden beboet als je je niet aan de geldende regels van je gemeente houdt. De exacte hoogte van de boete moet nog worden vastgesteld. Je moet rekening houden met een boete die kan oplopen tot € 400,- voor personen. Voor bedrijven kan de boete oplopen tot € 4.000,-.

Houd de berichtgeving van je gemeente in de gaten zodat je weet voor welke locaties een verbod geldt.

3. Extra advies paardensportaccommodaties
Voor paardensportaccommodaties en paardeneigenaren adviseren wij, in afstemming met onze partner FNRS, naast alle geldende maatregelen, een schema te maken waarin is vastgelegd wie wanneer op de accommodatie mag komen en alleen om zijn of haar paard te verzorgen en/of beweging te geven en/of te rijden. Te allen tijde moet 1,5 meter afstand van elkaar gehouden worden.

Uitzonderingspositie paardenbedrijven koesteren
De door de KNHS, FNRS, SRP en NOC*NSF gerealiseerde uitzonderingspositie in verband met de gezondheid en het welzijn van de paarden blijft van kracht. Daardoor is het voor paardeneigenaren, met aangepast beleid, nog steeds onder strenge voorwaarden toegestaan om voor hun paarden te zorgen.
Alle andere sporters in Nederland mogen op geen enkele wijze hun sport bij hun club of vereniging uitoefenen tot en met 28 april. Deze uitzonderingspositie voor de paardenhouderij willen wij graag behouden. Het is daarom extra belangrijk om deze mogelijkheid te koesteren en uiterst voorzichtig en begripvol met deze situatie om te gaan. Om deze uitzonderingspositie te behouden, dient iedereen in onze branche mee te werken aan een verantwoord beleid voor mens en dier.
Laatst bijgewerkt door Marjo op 04-04-20 14:57, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Verduidelijkt dat de maatregelen voor Nederland gelden


FriesWytske
Berichten: 9403
Geregistreerd: 05-08-06

Re: Geldende maatregelen paardensport verlengd t/m dinsdag 28-4

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-20 12:16

Was te verwachten. En ik ga er maar vanuit dat de maatregelen ook nog in mei gaan gelden.

Zunzuncito

Berichten: 1461
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: in de Buurt

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-20 12:54

Ik zie en hoor dat pensionstal eigenaren bang zijn voor boetes en merk dat ze hun eigen regels opleggen. Ik hoor nu dus stallen waarbij niet meer dan 3 personen aanwezig mogen zijn (incl. staleigenaar). Daar wordt hierboven nergens over gesproken, alleen dat je afstand moet houden en niet moet groeperen. Toch wordt er in de wandelgangen, en op 1.5 meter afstand, besproken dat dit door gemeentes wordt nageleefd dmv controles. Weet iemand hier iets meer van? Ik sta op een stal van 10 hectaren, als je daar met 15 personen rondloopt dan is het nog steeds uitgestorven. Verder worden bovenstaande regels netjes nageleefd, maar ik merk dat de 3 personen regel onduidelijk is en nu dus wel wordt opgelegd. Is deze regel bij meer stallen ingesteld?

Salir De Guatemala Y Entrar En Guatepeor

FriesWytske
Berichten: 9403
Geregistreerd: 05-08-06

Re: Geldende maatregelen paardensport verlengd t/m dinsdag 28-4

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-20 13:02

Die regels waren er al vanaf vorige week, Zunzuncito.

SusanH

Berichten: 24504
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-20 13:10

Bij ons max 3 in de bak. Maar omdat we ruimte genoeg hebben is dat geen probleem.

suffie
Berichten: 4692
Geregistreerd: 06-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-20 17:08

Zunzuncito, de eigenaar bepaalt de regels en daar zal jij je aan moeten houden. Bijeenkomsten van meer dan 3 personen zijn verboden geeft de regering aan, dus dan houden zij zich er prima aan.


jacqdh
Berichten: 9
Geregistreerd: 07-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-20 18:59

Zunzuncito schreef:
Ik zie en hoor dat pensionstal eigenaren bang zijn voor boetes en merk dat ze hun eigen regels opleggen. Ik hoor nu dus stallen waarbij niet meer dan 3 personen aanwezig mogen zijn (incl. staleigenaar). Daar wordt hierboven nergens over gesproken, alleen dat je afstand moet houden en niet moet groeperen. Toch wordt er in de wandelgangen, en op 1.5 meter afstand, besproken dat dit door gemeentes wordt nageleefd dmv controles. Weet iemand hier iets meer van? Ik sta op een stal van 10 hectaren, als je daar met 15 personen rondloopt dan is het nog steeds uitgestorven. Verder worden bovenstaande regels netjes nageleefd, maar ik merk dat de 3 personen regel onduidelijk is en nu dus wel wordt opgelegd. Is deze regel bij meer stallen ingesteld?

Ik ben pensioneigenaar en bij ons gelden de de regels voor pensionstlen zoals boven beschreven. Echter heb ik zelf de 3 persoonsregeling ingesteld. Bij meer mensen op stal als 3 wordt het lastig om die 1.5 meter in acht te houden. Ze willen vaak tegelijkertijd hooi pakken ,voer klaarzetten en / of hun paard poetsen.OP onze locatie moet je dan te vaak op 1 plek zijn met zijn allen. Dus we hebben een schema zodat iedereen 2 uur de tijd heeft om iets met paardlief te doen en evt een box te mesten. Helaas was niet iedereen daar mee eens maar het is mijn stal met mijn regels en kan je daar niet mee door een deur dan is het handig als je een andere stal zoekt....


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dancer, Googlebot, MarjoCo, s1993, Trendiction en 38 bezoekers