Voerprobleem Engels volbloed

Moderators: Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola, Nicole288, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Yazaar
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-06-19

Voerprobleem Engels volbloed

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 08:21

Dag Allen,

Op dit moment gaat het met mijn Engels Volbloed erg goed. Hij heeft al twee jaar lang een dieet van de dierenarts waar we strikt aan houden, en daarmee gaat het goed. Het probleem is alleen dat het gigantisch veel geld kost dus ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met paarden die snel dun worden.

Twee jaar geleden was mijn paard zo dun dat hij bijna niet meer op zijn eigen benen kon staan. Vanuit onwetendheid over het ras, in combinatie met een heel slecht tandartsbezoek (lees; kiezen bijna weg geslepen, daardoor niet meer kunnen kauwen...).

Dit is wat hij op dit moment krijgt;
Beide porties twee keer daags, plus na het rijden nog wat extra's.

1/2 kilo merrie brok
klein schepje Omega 369 subli
1 kilo Slobber muesli
2 grote handen lucerne
1 schepje fenegriek

Dit gemengd met ongeveer 1 liter water.

Ik wil dus minderen/kijken of er iets goedkoper kan zonder dat mijn paard weer dunner wordt.

Vooroordelen hoef ik niet, hulp is uiteraard welkom :-) Bovenstaand dieet blijkt al 2 jaar goed te gaan.

Afbeelding


Yazaar
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 08:50

freetorun schreef:
Hier een draver die ook heel makkelijk invalt. Qua ras wat dat betreft redelijk vergelijkbaar.

Hier krijgt hij in de zomer
Portie vitalbix
3 handjes luzerne
Een kleine portie alveve slobber met 20 ml omega olie en magnesium
6kg hooi snachts en overdag weidegang

Swinters
Portie vitalbix
Volle voerscherp luzerne
2 x een halve voerschep (ongeweekt) bietenpulp met zemelen
40ml omega olie, magnesium
15kg hooiWel een beetje vergelijkbaar dan inderdaad! Denk dat jij ook aardig wat kwijt bent. Die van mij krijgt idd ook in de winter meer en priores seniores, dat ook na hard werken.

Yazaar
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 09:11

ikke schreef:
Welke Luzerne? Bij gewone luzerne; doe je er dan ook een handje zemelen bij?

Daarnaast mis ik toch iets cruciaals: weidegang en hooi. Hoe zit dat in het plaatje?Ze staan uiteraard gewoon 24/7 buiten (met slecht weer 's nachts op stal) met onbeperkt hooi en wanneer het droog is op het land. Ik ging er eigenlijk vanuit dat een paard gewoon standaard elke dag hooi krijgt.... ghehe

Yazaar
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 09:16

ikke schreef:
Welke Luzerne? Bij gewone luzerne; doe je er dan ook een handje zemelen bij?

Daarnaast mis ik toch iets cruciaals: weidegang en hooi. Hoe zit dat in het plaatje?Oh en hij krijgt geen zemelen. Ik heb het net even opgezocht en ik lees dat men zemelen erbij voert in verband met de calcium/fosforverhouding. Dit wordt dan bijgevoerd bij het voeren van veel lucerne, zo'n 3 kg per dag. Maar daar komt hij lang niet aan. Of heb jij een andere reden voor het voeren van zemelen?

Yazaar
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 09:17

Hilli schreef:
Soms krijg je dit soort dingen 'gratis' (nou ja, gratis... voer kost genoeg ;-) ) bij je paard. Ik vind de hoeveelheden niet eens heel erg schokkend, maar ben wel van de pragmatische aanpak. Je zou heel simpel kunnen kijken of je bijv. richting de helft per keer kunt gaan. Als je paard nog op het gras staat dan zou dat zeker tot en met augustus best eens kunnen werken.


Idd, en als hij het nodig heeft dan heeft hij dit gewoon nodig! Maar het kan inderdaad nooit kwaad om eens in de zoveell tijd te kijken of het anders/beter kan. Ik zou kunnen kijken of ik eerst eens 1/4 bijvoorbeeld van dit alles zou kunnen geven en daarna de helft! Goed idee.

Yazaar
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 09:26

Hilli schreef:
Het rantsoen van mijn merrie varieert van 2x daags een flexemmer bijna vol met een mengsel met bietenpulp, seniorenslobber, vitaminekorrel en olie (einde winter, geen gras en dus hooi) tot 1x daags wat slobber met vitaminekorrrel (juni-augustus i.c.m. 24/7 op goed gras). Ik hou bij wat ik voer en wanneer ik iets toevoeg of weglaat plus het effect qua kilo's.


Goede om bij te houden wat het effect is. Ik ben daar niet zo heel goed in... Ik maakt mee vooral zorgen dat mensen tegen mij zeggen dat een paard het zo goed mogelijk moet doen op zo weinig mogelijk voer... Maar als ik de reacties zo lees is het niet gek dat hij dit krijgt. En het ene paard/ras is het ander niet natuurlijk.
Welk merk seniorenslobber? Verschilt dat nog veel met gewone muesli slobber?

Yazaar
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 09:29

Jennyj01 schreef:
Ik heb meerder volbloeds gehad en mijn ervaring is dat je die ten alle tijden goed moet blijven voeren. Een Ferrari rijd immers ook niet op diesel :D .Hahaha! Goeie. Wat is jouw ervaring met volbloeden? Ik vind het echt geweldig. Altijd kwpn'ers gehad, maar nog nooit zo'n betrouwbare vriend gehad als deze die ik nu 4 jaar heb. Echt wat een lief, eerlijk en oprecht dier.


Yazaar
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 09:44

Thioro schreef:
Zo heel veel voer heeft hij blijkbaar niet nodig als hij het hier goed op doet.
Volbloeden in koers krijgen nog wel wat meer te verorberen.

Hier ook een volbloed die in het begin in no time een skelet was (hoezo gras en een handje korrel volstond niet) omdat de overgang tussen koerstrainingsdieet en recreatiedieet te groot was.
Probleem met volbloeden is dat ze op een week compleet invallen en je dan vervolgens 6 maanden nodig hebt om dat er weer aan te zetten dus ik begrijp je ongerustheid over voerveranderingen.
Toendertijd hebben we haar weer goed gekregen met onbeperkt hooi (Mijn merrie verorberd met het grootste gemak 15kg hooi per dag) 4l muesli en 2l geplette gerst per dag, schepje olie erbij. (Is hier de gewoonte om in liter/maatschep te rekenen, naargelang het voer is een liter ongeveer gelijk aan een kg, muesli is lichter).

Eenmaal gewend aan onbeperkt hooi en gras kon ik haar in de zomer volledig van het voer halen en werd ze moddervet van gras alleen.
Heb haar nu 5 jaar en al 5 jaar heeft ze in de zomer geen extra voer nodig.

Afgelopen jaar meerdere keren moeten verhuizen en dat heeft er ingehakt.
Nu staat ze op een draverstal. Staleigenaar is gewend om voor koersen te voeren dus vond dat ik veel te weinig voerde dus hop daar gingen 6l merriebrok per dag er in :+ .
Ik hield m'n hart vast voor maagzweren en een onhandelbare merrie maar dat viel uiteindelijk mee en ze is er wel prachtig mee bijgekomen (tikkie vet nu)
We zijn nu aan het afbouwen en gaan kijken of ze ook hier (andere regio) op enkel gras kan in de zomer.

Indien niet dan zal ze op een kleine onderhoudsdosis blijven staan.

Ook hier onbeperkt hooi en gras.

Als hij nu onbeperkt op gras staat en in goede conditie is kan je proberen af te bouwen. Gewoon er bovenop zitten en direct weer opbouwen als hij begint in te vallen.
Thanks! Inderdaad ook die verhuizingen hakken er aardig in. Die van mij staat nu 4 jaar bij mij thuis, maar het lijkt erop dat hij wel ruim 1.5 jaar heeft moeten wennen aan een stabiele situatie. Hij heeft (denk ik) zijn hele leven gereisd, ierland, engeland, duitsland, toen nederland enschede haarle en nu hier bij mij.

Ik denk dat het idd per volbloed ook weer ontzettend verschilt en dat ik idd gewoon moet blijven opletten en proberen af te bouwen. Ik ga nu ook op vakantie dus dan doe ik dat mooi na de vakantie.

Yazaar
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 14:04

xyzutu2 schreef:
Ik ben bang dat je niet goedkoper uit gaat komen dan wat je nu voert. Bij de eerste regels van je bericht dacht ik dat je allemaal dure maarzweersupplementen en darmversterkers van de dierenarts moest voeren (vaak beruchte issues bij volbloeden), maar wat je nu voert is eigenlijk heel normaal voor een Engels voldbloedpaard dat goed in training staat.
Ik denk eigenlijk dat je in je handen mag knijpen dat je er zo goedkoop vanaf komt!


Nou goed te om te horen ! Haha. Ik was me er ook echt niet van bewust dat volbloeden heel anders in elkaar zitten dan andere rassen. Maar ik zou voor geen goud meer willen ruilen:)

Yazaar
Berichten: 13
Geregistreerd: 05-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-19 07:52

Locanda schreef:
Qua voer valt het me eerlijk gezegd mee wat je erin stopt, in training dan toch?

Is het gebit nu weer goed? Voorwaarde lijkt me wel dat paard het ruwvoer goed weg krijgt, alvorens iets te willen gaan minderen of wat ook.

En tipje gewoon omdat er hier één vroeger ook zo stond, meten is weten. Ik kon dan even naar de weegschaal van de kliniek, maar zonder meetlint o.i.d kun je jezelf helemaal blind staren.

Edit: persoonlijk ben ik geen fan van het langdurig voeren van merrie-/veulenbrok aan een paard buiten die doelgroep.Hij krijgt idd gewoon onbeperkt hooi en veel weidegang. Is wel een idee om hem te wegen! Ik heb tegenover ons huis een grote vrachtwagen weegschaal


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PetalBot en 2 bezoekers