Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Moderators: Pistasche, Apple, Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne

 
 
Anoniem

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-19 09:55

Dat is dus ook waar ik aan zat te denken, dat ik leer om zelf elke week haar hielen bij te werken en het ''grote onderhoud'' uiteraard nog steeds uit te besteden. Met een ijzertje is dat uiteraard niet mogelijk, maar met bekappen wel.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-19 11:59

Ik ben momenteel in overleg met de smid van kliniek [plaatsnaam], en met de smid van kliniek Wapenveld. De kliniek waar ik tot nu toe steeds met haar heen ging ben ik over de arts meer dan tevreden, maar die smid wil ik er niet meer bij hebben, volgens mij werkt hij niet met een andere smid dus ik vrees dat ik ga overstappen van kliniek.. Werkt Arno Gouw ook met een kliniek samen?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-19 16:41

Zonder foto’s ga ik sowieso niets beslissen, Emmeloord ga ik morgen ook nog even bellen! Is ook niet gek ver weg volgens mij!

Kliniek [plaatsnaam] valt af, die smid doet me te vaag over zijn tarieven, hij weigert ze te geven, en weigert ook een richtprijs te geven. Ik wil niet het risico lopen dat ik daar dan moet betalen en te weinig geld mee heb omdat ik niet weet waar ik ongeveer rekening mee zou moeten houden.
Zelfs voor een simpel behandelplan wilt hij geen richtlijn geven, dus dat gaan we maar niet aan beginnen, kom ik ook niet voor verrassingen te staan..

Iemand ervaring met John Donck als hoefsmid?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-19 18:51

Er is inderdaad amper wat aan dr teen gedaan, vooral aan dr hielen elke keer. Haar teen is ook niet erg lang moet ik zeggen, al wijkt dr hoefwand wel weer aan de toon..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 06:47

Alle klinieken zeggen samen te werken met echte specialisten, maar dan nog ben ik wel benieuwd naar de ervaringen met die specialisten. Zolang ik geen geldboompje heb kan geld mij wel wat schelen. Ik ga niet failliet op een paard, ik heb er namelijk nog 3 staan. Ik basseer mijn keuzes op prognose, haalbaarheid en betaalbaarheid. Als uit de foto’s blijkt dat dit niet meer goed kan komen dan houdt het ook op, hoe moeilijk ik dat ook vind.. Als blijkt dat het wel goed kan komen, maar tegen een rekening van €3000,- gevolgd door rekeningen van €200/ €300 per volgende keer dan is het ook genoeg geweest.

Inladen en wegrijden klinkt heel leuk, maar tot nu toe hebben ze op zn vroegst pas eind volgende week of zelfs pas die week daarna tijd. Vooral omdat ik een arts en smid samen wil hebben, ik wil dat ze direct na de foto’s bezig kunnen, en niet onnodig heen en weer rijden met mijn paard.

Bij van Nassau houdt vooral de afstand mij tegen, maar ook ben ik van mening dat er meerdere hele goede smeden zijn. Anders zou heel paardenhoudend nederland een probleem hebben wanneer van Nassau er mee stoppen. Over de vorige kliniek-smid was ik ook erg tevreden, tot hij me aan het lijntje hield en de afspraak steeds verder uitstelde zodat ze uiteindelijk 8 weken te lang (!!) haar ijzers er onder zou hebben zitten. En dat terwijl hij op een kwartiertje afstand woont.. Als hij dat geintje niet had geflikt dan was hij nog steeds haar behandelend hoefsmid geweest..

De andere kliniek-smid (hoefsmederij Bloem) was ik ook erg tevreden over, maar die is met pensioen. Zijn opvolger ken ik dus niet..
Vandaag weer rondbellen, en de foto’s doorsturen, om verder te overleggen wat we nu gaan doen en waar.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 07:45

Zoals ik zei, het klinkt heel leuk, inladen en wegrijden, maar dan moet er wel plek zijn op de kliniek/ bij de smid. Natuurlijk had ik liever gisteren dan vandaag nog daar geweest, maar als de eerste op zn vroegst volgende week vrijdag pas plek heeft heeft inladen ook geen nut.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 12:55

Kreeg ook nog de optie van kliniek de Lingehoeve, ben ik ook niet bekend mee, ook maar even contacteren. Van Nassau ga ik inderdaad wel vragen naar aanbevelingen meer bij mij in de buurt. Een uur enkele reis volgens google is zo'n beetje mijn max.. Met de trailer duurt het altijd langer.. Vandaag wil ik de afspraak in de agenda hebben staan.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 20:09

Ik moet toegeven dat ik niet meer dagelijks onder de sok keek. Ze krijgt marstall force als vitamine-korrel, staat verder enkel buiten, waarvan overdags op het zand met hooi (bij de shet) en ‘s nachts in het gras. Op het zand bevind zich ook een waterpoel waar ze uit drinkt (er is ook een automatische drinkbak, maar ze hebben voorkeur voor de poel) en ook met regelmaat languit in ligt of gaat staan stampen.

Verder krab ik wel bijna dagelijks de hoeven uit, en ik ben nu weer begonnen met de kroonrand insmeren met laurierzalf. De gaten tussen wand en zool borstel ik goed schoon, en daar spray ik antischimmelspul in.

Ik heb nu even foto’s gemaakt met schone hoef op vlakke ondergrond (de smid is 10 mei dus nog geweest..) en een filmpje hoe ze op het harde loopt;
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-19 21:01

Ik kan woensdag met haar op een kliniek terecht, voor die tijd nog even de oude röntgenfoto’s doorsturen als vergelijkingsmateriaal, dan worden er woensdag nieuwe gemaakt en aan de hand daarvan een behandelplan opgesteld.

Er zit inderdaad white line disease in de hoef.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-19 15:36

Ik vind haar voor bevangenheid niet typisch lopen en staan, ze staat ook juist met haar achterbenen op rust ipv dat ze voor ontlast. Ze gaat ook nog steeds al bokkend en in galop door de wei, ofwel ontlast dr voorhoeven niet extra..
Ik heb haar wel per direct nu bij de shet op het zand gezet, ‘s nachts blijft ze ook bij de shet. Even puzelen hoe ik dat met het hooi ga doen, dat ze niet alles van de shet op eet.. :=

Vandaag is er nog een stukje van de achterkant afgehaald, ze loopt gelijk nog slechter. Ik denk echt dat dat komt doordat de pees teveel op spanning staat. Woensdag op de kliniek maar eens kijken, ook of er al dan niet kanteling in het hoefbeen te zien is.

Als je naar de groeiringen kijkt is ook te zien dat de achterkant flink sneller groeit dan de voorkant, dus ook met beslag zal ze vanzelf weer steiler groeien wat ik ook het lastige vind..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-19 16:32

Ik heb dr meegenomen naar iemand waar ik heel veel vertrouwen in heb, die ook enorm veel paardenhoeven in handen heeft en ook veel bevangen hoeven weer goed gekregen heeft. Die persoon heeft eerst de foto’s met diverse zeer ervaren mensen besproken, en aan de hand daarvan dus minimaal (nog geen cm) wat van de achterkant af gehaald zodat er wat minder spanning op de toon/ voorkant komt (die overigens eerder te kort dan te lang is), en zodat dr pees vast een beetje kan oprekken zodat de klap woensdag wat minder groot is. Ik vermoed dat ze haar woensdag nog een flink eind willen laten zakken namelijk..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-19 16:49

Ik zei het ook wel een beetje kort door de bocht, geen probleem hoor! :+
Ik vind het alleen wel opvallend/ typisch dat ze met zo'n minimale verlaging van de veel te hoge hielen dus wel aanzienlijk slechter loopt. Doet mij toch weer meer aan de (te strakke) buigpees ook denken, i.p.v. dat het probleem alleen in de hoef zit. >;)

En ik ben zelf van mening dat die pees liever wekelijks een beetje opgerekt kan worden, dan een flink eraf stuk per zoveel weken (ik vermoed weer 4/5 weken wat ze op de kliniek willen), wat door de hardere groei van de hielen ook weer gedeeltelijk wordt opgeheven..
Helemaal omdat we daar 2 jaar geleden op de andere kliniek ook al steeds mee bezig waren tot op heden, en ik eigenlijk qua stand niet perse verbetering zie ten opzichte van toen terwijl ze pas weer een paar maanden zonder ijzers loopt.. :=

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-19 17:48

Dit paard heeft die diagnose inderdaad nog nooit gekregen. Het nadeel van het stijl staan is dat daarmee de druk volledig op de voorkant komt, waardoor die open barst.. Ik denk dat we uitkomen op een middenweg, dus niet normaal maar ook niet zo stijl als dat de hoef zelf wilt, en dan is het de kunst die hoef zo te houden..

Ik ben benieuwd naar de uitkomst van de foto’s woensdag, en wat deze nieuwe arts en smid ervan zullen zeggen/ wat hun prognose en plan van aanpak zal zijn..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-19 22:45

senna21 schreef:
Het lijkt mij verstandig dat je bij de kliniek (nu wel een echte, hoop ik...!) de hele geschiedenis van de probleemhoeven laat zien.
Ik vraag me af of deze hoeven voldoende groeien voor een kans op herstel.


Alle (sport)paard-gespecialiseerde klinieken zijn toch wel echte mag ik hopen.. het is een beschermd beroep toch? :=


Ik ga dit keer naar een grotere kliniek dan de vorige keer, ook met het idee dat er makkelijker en meer overlegd kan worden indien nodig. Maar de vorige klinieken waren ook echte klinieken waar ik erg over te spreken ben in het algemeen!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-19 20:03

Uiteraard plaats ik hier een update inclusief röntgenbeelden. Ik gebruik dit topic in eerste plaats als digitaal naslagwerk voor mezelf namelijk, hier kan ik heel snel terug vinden hoe ze wanneer liep, en wat er wanneer met haar hoeven is gedaan en hoe die er toen uitzagen :+

In de 2e plaats plaats ik alles omdat het ook voor anderen informatief en leerzaam kan zijn, en om te sparren met anderen. Met de paarden prive gestald mis ik soms het overleg en het kennis delen wat je op een pensionstal wel makkelijk hebt natuurlijk.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-19 16:33

Vandaag met Bijke bij de kliniek geweest, en wàt een verschil! Ze is dus niks verdoofd geweest, dit is echt enkel het resultaat van de smid! +:)+Bij deze de foto’s van vandaag;

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


De eerste rontgen lijkt heel erg, maar als je goed kijkt zie je dat haar hoefbeen de vorm van haar kroonrand volgt, en ook in rechte lijn staat met haar andere gewrichten. Het is dus echt haar hoefwand die zo misvormt is en de lucht in staat. het hoefbeen zelf is ook niet verder aangetast ten opzichte van de vorige keer.

De smid heeft er een break-over beslag onder gezet met leren zool en opgevuld met hoef-kit om tegendruk tegen de zool te geven. Verder heeft hij haar een beetje meer laten zakken van achteren, en de teen dus wat meer in model gebracht.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Zoals ze nu loopt kan ik haar gewoon alweer aan het werk zetten (grondwerk weliswaar)! Als ze goed loopt kan ik er wellicht deze zomer al weer op! :):)
Over 6 weken opnieuw naar de smid, tot die tijd richten op het afvallen!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-19 16:50

Met de ontschoening destijds is de hele boel wat verzakt in haar hoef, niks om me zorgen over te maken verder dus dat scheelt. Deze foto's zijn ook vergeleken met de vorige foto's (letterlijk naast elkaar bekeken), en de stand van haar hoefbeen is verder het zelfde gebleven ten opzichte van de rest van haar hoef en gewrichten gelukkig. Ik ging er met een zwaar gevoel heen, en ben nu weer enorm hoopvol gelukkig!
Ik had echt niet zulk goed nieuws verwacht, en al helemaal niet zo snel verbetering in haar lopen te zien (ik had juist verslechtering verwacht)!


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-19 17:35

De kroonrand volgt dus juist de vorm van het hoefbeen weer, dus waar ik dacht dat het vanaf de kroonrand weer verkeerd ging, gaat het eigenlijk juist goed vanaf de kroonrand. Zelfs de white line disease is niet terug in de hoef (had ik wel verwacht) dus wat dat betreft hoef ik niks extra’s aan de hoefverzorging te doen! :oo
Ik ga uiteraard wel de hoeven onderhouden zoals ik al deed, baad het niet dan schaad het ook niet in dit geval.

De planning is dat ze voor een paar maanden op ijzers moet, en dan weer zonder zou kunnen. Wel flink bijhouden op de hielen dan, dus dat ga ik toch wel leren zelf te doen, liever voorkomen dan genezen.

Maar first things first, eerst richten op het afvallen en weer in beweging krijgen van Bijke, hoe minder kilo’s ze heeft te dragen hoe beter en sneller de hoef weer goed zal worden. En dan over 6 weken dus kijken hoe we er dan voor staan. :)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-19 07:05

Vannacht spookte iets door mn hoofd waar ik toch even over wilde sparren..

Haar hoef gaat nu vanaf de kroonrand weer enorm stijl omlaag. Haar kroonrand volgt de lijn vaan haar hoefbeen, die ook weer in lijn met de rest van haar gewrichten staat, haar hoefwand steekt af. Alles wat we bereikt hadden door haar stand te veranderen/ te laten zakken is allemaal voor niets geweest, want dat staat allemaal van haar hoefbeen af. Het zorgt dus zelfs voor problemen.. Ze is ook geboren met die stijle hoef, en heeft het daar tot ze c.a. 7/ 8 was prima op gedaan (als in ik kon er alles mee, nooit wat aan de hand). Is het dan wel eerlijk/ mogelijk om die hoef te laten zakken en daarmee dus in een voor haar verkeerde stand te dwingen? De hoefwand is wel aangepast, het hoefbeen echter niet.. :=

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-19 13:49

Ik zal vandaag even een nieuw filmpje maken, opzich ben ik niet ontevreden!

Ik moet wel zeggen dat ik het wel verdomd moeilijk vind om dit paard af te laten vallen, want meer beweging geven/ actiever aan het werk zetten voelt nog niet goed.. Ik weet ook heel erg goed dat ze met minstens 100 kilo er af hoogstwaarschijnlijk ook aanzienlijk beter zal lopen en sneller zal genezen, maar het is wel echt heel moeilijk om een paard af te laten vallen als je qua beweging geven beperkt bent..
Nu moet ik toegeven dat iedereen om mij heen zegt dat ik mezelf vooral beperk daarmee, ze kan er best doorheen lopen want zo slecht loopt ze nou ook weer niet, maar toch voelt het voor mij niet goed om dat te doen.. -O-

Maar al met al is ze toch al wel wat afgevallen (dr kont is minder hart-vormig aan het worden) en doet ze het eigenlijk best goed!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-19 13:30

Ze staat de halve dag op zand zonder hooi (enkel kantjes knagen en geknipte brandnetels en hooi wat de shet niet op heeft gekregen), en ‘s nachts gaat ze in een uitgebloeide wei met lang gras. Ik wandel inderdaad over het harde met haar. Longeren afhankelijk van hoe ze loopt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-19 19:20

Het land is ik denk al 10 jaar niet bemest, enkel bespoten tegen giftige onkruiden en bekalkt.

Helaas is mijn oude hooi bijna op (en dus gereserveerd voor de shet die gevoelig is voor bevangenheid door de cushing) en ook niet meer te vinden tenzij voor de dubbele hoofdprijs, dus vandaar mijn keuze voor het lange taaie gras. Het is ook geen grote weide, ik denk dat het stuk waar ze lopen ter grootte van 2 rijbakken is?

En overdags dus restjes eten en kantjes grazen waar de shet loopt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-19 18:17

Inmiddels is de smid weer geweest, bij deze een filmpje;

Lichte lucht is voor de smid/ oud beslag, donkere lucht is na de smid/ nieuw beslag.Voor;
Afbeelding

Na;
Afbeelding


Voor;
Afbeelding

Na;
Afbeelding

Ze heeft nu kunststof beslag en dat klinkt wel heel goed allemaal. Ik vind wel dat haar slechte hoef een rare “draai” naar buiten maakt nu, dat zijn we ook al aan het corrigeren. Haar andere hoef die heel plat was geworden is inmiddels lang zo plat niet meer dus dat is wel goed!

We zijn er nog lang niet, maar Bijke staat weer in het dikke-paarden-land enkel op zand en hooi, plan is vooral in stap kilometers te gaan maken, dus hopelijk gaat het gewicht dan ook eindelijk omlaag.. :=

Leuk nieuws, de paardenpoel is machinaal groter gegraven (verrassing van mn ouders) dus de paarden hebben nu een nog grotere waterpoel en een heuveltje in de wei!
Bijke is de grootste durfal, die heeft het water al geproeft (was geen succes, ze dronk daarna maar bij de drinkbak haha), de schimmel durft nog niet omlaag te gaan, en de andere ruinen gaan wel omlaag maar blijven toch ook nog bij het water weg.. :')

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-19 10:52

Dat is inderdaad gedaan puur om de toon te ontlasten, die is alleen maar loos als je hem naast de rontgen van 6 weken geleden legt.

Afbeelding

Op het ijzer liep ze heel wankel, maar dan echt heel wankel (haar hoef wiebelde alle kanten op bij elke pas, ik vermoed dat dat ook voor de “draai” heeft gezorgd) en op het kunststof gelukkig niet!

Dit is niet de smid van de kliniek, want die kan ik niet betalen elke 6 weken (minimaal €230,- per 6 weken..) maar een andere smid waar ik veel vertrouwen in heb (mijn hoefbevangen shet is ook weer goed geworden met hulp van deze smid).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-19 12:44

Dat klopt, ik vind haar lopen ook moeilijk te rijmen met de foto, aan de hand van de foto had ik haar veel slechter verwacht.. :\

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Jolinca en 5 bezoekers