Hoe krijgt mijn pony zijn bespiering terug?

Moderators: Coby, petraaken, C_arola, Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Hoe krijgt mijn pony zijn bespiering terug?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-06-19 23:07

Hallo allemaal,

Dit is mijn eerste keer op bokt, dus sorry als ik verkeerd zit. Maar ik had een vraag. Mijn pony is in de 3 maanden dat hij ziek geweest is, heel erg afgevallen. Ook door onder andere het stilstaan, heeft hij bijna geen bespiering meer. Het is een shetlandpony van 22 jaar oud. Hij is flink goed ziek geweest, maar is inmiddels weer helemaal beter. Helaas moet ik nu zijn bespiering weer helemaal opbouwen, wat erg lastig gaat met hem. Hij is liever lui dan moe en je krijgt hem dan ook niet aan het werk. Longeren heeft hij nooit op gereageerd, ook niet met zweep, heel lomp gezegt, neem het vooral niet al te letterlijk, maar je zou hem zo hard kunnen slaan als je wilt, maar hij verrekt het gewoon om te draven. Hij is natuurlijk ook al oud, maar vooral heel erg lui. En met heel erg bedoel ik dan ook heel erg. Vrijheidsdressuur vind hij bijvoorbeeld wel leuk, maar daar kan ik nou niet echt van zeggen dat hij er de bespiering van terugkrijgt die hij nodig heeft. Ik vroeg me af wat ik zou kunnen doen om hem weer de oude te maken, want hij was echt een super gezonde, gespierde pony. En het breekt mijn hart om hem zo slap te zien. Het gaat dan ook vooral om de spieren op zijn rug en borst. kontspieren heeft hij dan weer wel nog steeds.
Zou iemand mij aub kunnen helpen, ik wil gewoon mijn blije, dikke vriendje terug.


Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-06-19 23:49

De dierenarts en hoefsmid hebben pijn beide uitgesloten. Hij loopt ook goed, ook in draf. Aan de hand krijg je hem wel in draf. Longeren begrijpt hij in de eerste plaats zo wie zo niet, 5 jaar lang geprobeerd, maar lukt amper. Hij komt gewoon bij je staan voor snoepjes en knuffels. De zweep heeft hij ook nooit op gereageerd, nu ben ik ook zwaar klunsig met zo'n ding en geef ik hem dan ook geen mep met de zweep. Ik heb zo'n vermoeden dat hij het gewoon niet voelt, omdat ik het te zachtjes doe of whatever. Het probleem qua longeren is dan ook echt dat hij gewoon niet aan de praat te krijgen is omdat hij tegen je aan komt staan voor koekjes, knuffels en kriebels. Het is echt een knuffelpony. Hij krijgt veel ruwvoer, maar zijn voorkeur gaat toch uit naar het gras, dus eet hij er niet mega veel van. Zeker nu in de zomer nu ze 24/7 op gras staan en hij dus altijd gras kan eten. Hij krijgt een paar basis brokjes met zonnebloemolie erbij, 2 keer per dag. De enige kans wat zou kunnen zijn waar hij last van heeft zijn zijn tanden, maar er komt binnenkort toch een tandarts voor al mijn paarden, dus ook voor hem. We zullen zien of dat wonderen doet.

Hij is in ieder geval al weer op gezond gewicht, maar de bespiering is dus een probleempje nog.


De gene die wandelen op heuvelachtig terrein en balkjes lopen zei alvast bedankt, daar gaan we dan zo wie zo mee aan de slag.


Dan is gelijk voor de mensen die dit lezen mijn volgende vraag hoe ik hem dan aan de praat krijg bij het longeren. (even ervan uitgaan dat hij geen pijn heeft, want dat is het gelukkig niet. het is echt die luiheid/vreetzakkiesheid/knuffelkontigheid)

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-19 00:19

Ja dat ik te lief voor hem ben is zeker een feit. Moet ik ook zeker aan werken, maar kan zijn lieve hoofdje en zijn ondeugende grapjes niet weerstaan. Ik zal het eens proberen met het longeren, maar of het zal lukken is de vraag. Anders maar weer eerst beginnen met meerennen. Meestal als hij aan het rennen is is hij juist wel weer heel fanatiek. Hij is een beetje een aparte. Ik ga dat met het longeren proberen en de balkjes en heuvelachtige wandelingen maken en dan zullen we wel eens zien wat er van komt. Maar eerst verder waar we mee bezig waren en dat is rustig opbouwen aangezien hij 3 maanden stil heeft gestaan en al oud is

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-19 00:27

Wat betreft longeren en dat moeten leren is niet perse nodig. Ik weet wat het is, de hulpen etc. Bij mijn andere 2 paarden gaat dit ook gewoon soepel zoals het hoort, alleen bij Henkie krijg ik het dus echt niet voor elkaar. Ik moet gewoon strenger zijn, maar heb gewoon echt een zwak voor Henkie wegens zijn verleden. En dat moet ik niet doen, maar ben gewoon een softy


Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-19 00:33

Spelen ook al geprobeert. Henkie volgt me overal heen maar wel stapvoets. Hij maakt zeg maar geen haast. Naast hem fietsen vond hij vroeger altijd super leuk dus dat zou inderdaad wel een optie kunnen zijn! Ga ik zeker weer proberen! Nogmaals wat betreft longeerles,heb al heel wat paarden gelongeerd in mijn leven, allemaal prima, maar Henkie krijg ik niet voor elkaar. En zoals ik al zei is dat wegens het feit dat ik een zwak voor hem heb o.a. door zijn baby hoofdje, zijn puppy oogjes maar dus ook door zijn verleden. Hij is mishandelt en verwaarloosd en ik ben bang dat als ik te veel met de zweep doe ik hem help herinneren aan de vervelende herinnering, wat overigens heel debiel is kijkend naar het feit dat ik heel goed weet dat hij er absoluut geen last meer van heeft, hij helemaal nergens wat om geeft en zo droog is als een woestijn, maar toch op de een of andere manier ben ik er bang voor. En dat is iets waar ik zeker aan moet werken

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-19 00:35

In ieder geval super bedankt voor alle hulp tot nu toe, ik ga het allemaal eens uitproberen! Andere tips zijn nog zeker welkom en ik zal updates geven over hoe het gaat!

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-19 00:52

Ik heb geen idee hoe je mijn soort van getagt hebt met mijn bericht of hoe je dat ook noemt maar goed. Nee les zou inderdaad altijd kunnen en ga dat ook zeker proberen. Zoals ik al zei ga ik uiteindelijk alles proberen van wat hier gezegt is. Henkie is zo wie zo nooit afgericht of opgeleid. Arme beestje heeft tot hij op 17 jarige leeftijd bij mij kwam altijd op een binnenplaatsje van 2x2 gestaan en werd nooit wat mee gedaan. Ik probeer hem nog bij te brengen wat ik kan bijbrengen en relatief gezien leert hij enorm snel en wil hij het ook wel leren maar toch op de een of andere manier met dat longeren idk man. Maar goed. Het aller eerste wat ik ga proberen is mijn aller kleinste laten longeren waar hij bij is en dan in de hoop dat hij zoals hij soms doet mee rent. En het vanuit daar dan probeer op te pakken en langzaam uit te bouwen totdat het met hem alleen lukt. Mocht dat niet werken dan wat iemand anders hier zei of andersom die twee weet ik nog niet en als het dan nog niet lukt ga ik kijken naar iemand die me daarin les kan geven.

Alvast sorry voor dit chaotische verhaal. Ik ben enorm chaotisch en er zit nooit een goede lijn in mijn tekst

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-19 00:53

En natuurlijk wat de lol betreft komt helemaal goed! Iedere dag lekkere kriebels, poetsen, vrijheidsdressuur paar keer per week en daar word hij helemaal vrolijk van!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, khirshanta, Sokje_6 en 3 bezoekers