Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Moderators: Coby, Nicole288, Pistasche, Dyonne, Apple, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Arabesk

Berichten: 27817
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-19 21:56

natuurlijk bekappen heeft niets te maken met alternatieve geneeswijzen. De naam is ooit ongelukkig gekozen, want die wekt soms de verkeerde suggestie of verwachtingen. De methode is ontwikkeld door twee hoefsmeden uit de VS; Jaime Jackson en Pete Ramey. Wij werken volgens hun methode; de witte lijn methode. Deze methode gaat uit van het voorkomen van gevoeligheid en is het belangrijk dat het paard comfortabel blijft lopen. Bij ernstige hoefproblemen adviseren we hoefschoenen of eventueel plakschoenen/plakbeslag, we kunnen hoefschoenen aanmeten of plakschoenen aanbrengen indien nodig. Beweging is namelijk essentieel voor de genezing, beweging is doorbloeding en doorbloeding is nodig voor genezing. Voor gezonde hoeven moet een paard bewegingsvrijheid hebben, daarom kunnen wij niets voor een paard en zijn hoeven betekenen als het paard enkele of meerdere uren per etmaal op stal staat.

Bij het behandelen van hoefproblemen vinden we het belangrijk dat er ook een veearts bijgehaald wordt en dat er reguliere medicijnen verstrekt worden. Alleen van reguliere medicijnen zijn namelijk werking en bijwerking goed onderzocht en is de samenstelling ook exact bekend. Kruiden hebben geen constante samenstelling, daardoor is de dosis moeilijk vast te stellen. Homeopathische middelen vallen sowieso af, hiervan is nog nooit enige werking vastgesteld in wetenschappelijk onderzoek, anders dan het placebo effect. Ook de biotensor en andere wichelroedes zijn geen serieuze diagnostische methode; de resultaten zijn niet nauwkeurig, niet herhaalbaar en niet reproduceerbaar. Een bloedonderzoek, röntgenfoto of echoscan kan nooit worden vervangen door een onderzoek met een biotensor/pendel/wichelroede!

We staan altijd open voor nieuwe inzichten, maar pas wanneer deze duidelijk onderbouwd en of bewezen zijn. Natuurlijk bekappen past wél hierbij, omdat deze wijze van bekappen gebaseerd is op de anatomie van de hoef en het optimaal functioneren. Er is niets alternatiefs of zweverigs aan, anders waren wij als chemisch en natuurkundig ingenieur, resp. docent natuurkunde en wiskunde nooit overtuigd geraakt.

Omgekeerd kan ook gesteld worden dat de eerste persoon die ooit een ijzer onder een paardenhoef sloeg, geen kennis had van anatomie of de functies van de paardenhoef, maar was op zoek naar een snelle oplossing voor de gevolgen van slechte voeding en huisvesting. Bovendien leven we in de 21e eeuw, waarin er betere en moderne manieren van hoefbescherming zijn; hoefschoenen en plakschoenen. We rijden tenslotte ook niet meer rond met houten wielen bedekt met ijzeren strips, maar op wielen met rubberen banden. Hoefijzers stammen uit dezelfde tijd als aderlatingen en horen wat ons betreft ook in die tijd thuis.

En ben absoluut fel tegenstander van alternatieve geneeswijzen.

gebitsverzorger in Noord-Holland aangesloten bij de NVVGP
cursussen hoefbekappen voor paardeneigenaren
http://www.jantineleeflang.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: flair en 6 bezoekers