Bang met rijden, hoe nu verder?

Moderators: Apple, Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne, Pistasche

 
 
Linde1982
Berichten: 13
Geregistreerd: 13-11-20

Bang met rijden, hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-20 13:29

Hoi dames,

Ik wil even mijn hart luchten en hoop op tips.

Sinds een maand of 2 ben ik bang geworden om te rijden. En dat is zo ontzettend frustrerend! Ik kom niet verder en zie even door de bomen het bos niet meer.

Mijn verhaal (sorry als het een beetje lang is): ik heb een eigen pony (een fjord), rijd samen met mijn dochter van 9 afwisselend op hem. We hebben hem sinds maart. 1x in de week hebben we een privéles, de ene week ik, de andere week mijn dochter. Dit ging altijd heel erg goed en ik genoot van het rijden, het was mijn ontspan moment van de dag. Ook rijd ik nog 1x per week op een manege, ik ben nog niet heel ervaren en wilde ook graag andere paarden rijden om verdere ervaring op te doen. En het was daar ook heel gezellig dus ben een beetje blijven plakken toen we onze pony kochten. So far so good.

In juli ben ik op de manege voor de 1e keer gevallen. Ging heel stom, paard kon er niets aan doen, ik ook niet, hij struikelde bij een sprongetje en ik bungelde aan de zijkant en kon het niet meer houden. Behalve een deukje in mijn ego niets aan de hand.

Een week of 4 later begon onze eigen pony streken uit te halen. Ineens wegschieten, bokken, eerst vanuit galop, later ook in draf. Omdat hij heel rustig en stabiel was en zijn gedrag ineens omsloeg hebben we hem toen stilgezet. Alles en iedereen is erbij geweest, dierenarts, osteopaat, zadelmaker, tandarts, hoefsmid etc. Er kwamen wat dingen uit en de rust heeft hem goed gedaan. Na een week of 5 zijn we begonnen met longeren en voorzichtig weer rijden. En opeens was ik bang. Bang om de controle te verliezen, dat hij er vandoor gaat etc. Alleen maar denken "wat als".

We zijn voorzichtig begonnen en het ging eigenlijk best goed. Ik zat na een paar weken weer op 75% ontspanning als ik hem reed. Durfde ook weer te galopperen en kon het aardig los laten. En toen begon hij weer te klieren, met name bij mijn dochter. Bokken, schrikken, wegschieten, iedere keer opnieuw. Hierdoor nam mijn angst weer wat toe, omdat ik bang was dat hij dat bij mij ook zou gaan doen.

Helaas ben ik afgelopen woensdag op de manege 2x bijna van mijn paard afgevallen. 1x omdat hij schrok en er vandoor ging, en 1x nadat ik al mijn moed had verzameld en in galop ging, hij ineens afboog waardoor ik ernaast hing. Wonder boven wonder kon ik terug klimmen in het zadel. Maar vanaf toen was het mis. Haast paniek, ik wilde eraf, kon wel huilen toen, durfde echt niet meer. En sinds die tijd is het angstgevoel weer helemaal terug, misschien zelfs nog wel een tandje erger. En ik projecteer het nu ook op onze eigen pony, nadat hij zaterdag weer bokkend de bak doorging met mijn dochter :')

En nu weet ik het niet meer zo goed. Wat is nou wijsheid? Ik kom hele mooie websites tegen met instructie/coaching voor ruiters met angst, maar dit is allemaal niet hier in de buurt. Tips die ik krijg zijn ook heel wisselend: geef jezelf een schop onder de kont en stap erop, tot doe dit pas weer als je durft. We starten wel volgende week met grondwerk. Maar verder weet ik echt niet wat wijsheid is en ben op zoek naar ervaringen. En wellicht weten jullie iemand die mij hier doorheen kan helpen (regio Arnhem/Nijmegen)?

Ik hoor het graag!


MarlindeRooz

Berichten: 25312
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Unknown

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 13:32

Wat enorm leuk dat jij samen met je dochter een pony hebt! Het lijkt me vooral goed om te achterhalen waarom je pony opeens begint te bokken. Wordt hij nu anders gehuisvest? Meer/minder buiten, ander voer (hooi, kuil, welke brok), in plaats van op de weide op een kleine paddock, heeft hij speelmaatjes etc? Als daar niks geks is dan zou ik toch eerst gaan uitsluiten waarom hij is gaan bokken. Ik ken daar de regio net qua instructeurs, maar daar zijn andere bokkers vast goed in! :D

MarliesV

Berichten: 11456
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 13:35

In ieder geval niet jezelf een schop onder de kont geven, dat heeft totaal geen nut.

Kan je voor jullie fjord iemand vinden die hem af en toe ff goed aan het werk zet? Iemand die met die streken om kan gaan en ff de energie en gekkigheid er uit kan rijden? Zodat je dochter en jij er daarna een fijnere pony aan hebben als je zelf wilt rijden?

Ik herken dit gedrag van die van mij (haflinger maar net zo'n pretletter). Als die regelmatig consequent gereden wordt dan stuur je er zo een beginner of kind op weg.
Als ik alleen een kind of beginner laat rijden dan maak ze er na een tijdje een feestje van.

Qua hulp, benader Saskia Morsink eens uit Vriezenveen of spiek eens op haar website. Ze zit niet dicht bij maar misschien heeft ze wel connecties bij jou in de buurt.

Ik zou de eerste tijd op de manege het braafste paard van stal vragen als je dat durft en anders even wachten met rijden. Angst is een slechte raadgever en een paard voelt dit helaas heel goed aan.

Life is short....SMILE while you still have teeth!

loulou

Berichten: 14258
Geregistreerd: 12-09-01
Woonplaats: heesch (brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 13:36

Ik zou thuis gewoon een paar extra lessen nemen. Misschien ben je er met de steun van je instructeur wel zo doorheen

capopjekop
Berichten: 28020
Geregistreerd: 30-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 13:37

Heb je het al eens met je instructeur besproken? Ik zou er zelf voor kiezen om een poos op een heel braaf paard te rijden in de les zodat je eerst weer wat vertrouwen krijgt.

Je kunt nu wel op jullie eigen pony stappen maar ik denk dat jouw angst de situatie niet beter maakt. Voor je het weet zit je in een visuele cirkel. Heb je de mogelijkheid om een ervaren ruiter op jullie pony te laten rijden? Hoe oud is jullie pony? Snapt het dier wel wat jullie vragen?

Nieuw op peaks? Verzilver de code KRIST18HW en we krijgen beide 5 euro tegoed

denisesilver

Berichten: 1774
Geregistreerd: 27-08-11
Woonplaats: Zwerf ergens door het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 13:41

MarlindeRooz schreef:
Wat enorm leuk dat jij samen met je dochter een pony hebt! Het lijkt me vooral goed om te achterhalen waarom je pony opeens begint te bokken. Wordt hij nu anders gehuisvest? Meer/minder buiten, ander voer (hooi, kuil, welke brok), in plaats van op de weide op een kleine paddock, heeft hij speelmaatjes etc? Als daar niks geks is dan zou ik toch eerst gaan uitsluiten waarom hij is gaan bokken. Ik ken daar de regio net qua instructeurs, maar daar zijn andere bokkers vast goed in! :D

Heeft ze laten doen ;)

Wat mij heeft geholpen, is het besef dat ik nooit de volledige controle heb. Ik verstarde makkelijk in mijn handen door angst, waardoor de pony juist ging rennen. Dat heb ik nu losgelaten, ook bij andere paarden. Verder kan het zomaar zijn dat de pony jullie grenzen aan het testen is. "Gewoon" les van iemand die je hiermee kan helpen, kan al een verschil maken. En inderdaad misschien iemand erop met meer ervaring eens in de week. Zorg dat je dan mee kijkt. Van kijken leer je ook veel.

Met een schimmel onder je kont kan je de hele wereld rond

  • Talent is pursued interest

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 27353
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 13:41

Als je in regio Arnhem zit is er echt wel iemand in de buurt die jou kan helpen :j . Ik heb heel veel baat gehad bij: http://www.depaardeblom.nl. Ze is bij ons op stal geweest en moest daar ruim een uur voor rijden, dus ik denk dat ze ook naar regio Arnhem komt.

Angst is een raar iets. En het kan er echt voor zorgen dat het rijden minder gaat en je paard " plots" schikt omdat je toch onbewust spant, of hoog gaat zitten in je ademhaling. Iemand erbij die echt gespecialiseerd is in ruiters met angst en kijkt naar de interactie van jou met je paard is zo fijn. Ik ben van niet eens meer erop durven naar weer volledig rijden gegaan terwijl ik op het punt stond om het paard te verkopen. Zonder coach was dat niet gelukt.

Hocus Pocus Branco

Lindsey_99
Berichten: 1670
Geregistreerd: 20-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 13:43

De communicatie is verstoord, en die moet weer hersteld worden, en daarmee komt ook het vertrouwen. Ik zou liever iemand zoeken die daarop inzet. Je zou Marion Alblas kunnen vragen (TAOR) of zij of iemand van haar opleiding jullie kan helpen. Ze werken op een heel andere manier dan op een manege, het gaat niet zozeer om het rijden maar om de juiste manier van vragen, goed zitten, vertrouwen en dergelijke; kortom een goede basis om verder te kunnen gaan. Je hoeft haar niet zelf te hebben, ze leidt ook mensen op die nu gediplomeerd zijn en les geven.
https://www.marionalblas.nl/

Over de IJssel

Linde1982
Berichten: 13
Geregistreerd: 13-11-20

Re: Bang met rijden, hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-20 13:59

Fijn, al zo snel zoveel reacties, dankjulliewel!

Angst is een slechte raadgever. Ik ben nu zelf enorm bang om de controle te verliezen. Het is een nuchtere pony die niet op- of omkeek, en nu ineens "schrikt" van iemand die langs loopt. Oftewel: ik ben heel erg gefocust op mijn omgeving (als er maar geen auto langsrijdt, als er maar niemand langsfietst want dan schrikt hij) en dat schiet dus helemaal niet op.

Vooralsnog is hij bij mij wel makkelijk en vertoond hij het bokken en schrikken nu alleen bij mijn dochter. Daar is ook wel een verklaring voor: hij walst gewoon door haar heen en weet dat zij hem niet de baas is. We hebben voor haar dus ook even pas op de plaats gemaakt nu. Want ja, het is een echte fjord, ontzettend lief maar ook lomp, slim en eigenwijs en hij gooit zijn 500 kg snel in de strijd en dan is het voor haar een verloren zaak. Voor mij heeft hij nog enigszins respect waardoor het rijden ook wel wat beter gaat. Daarom start ik ook met grondwerk om daarmee verder te gaan.

We hebben nu iemand die hem 1x per week door rijdt. Dan is hij zo mak als een lammetje, schrikt niet, kijkt niet, bokt niet, luistert als hij zin heeft, kortom: hij gedraagt zich dan zoals hij zich het eerste half jaar ook gedragen heeft.

De instructie die we hadden daar zijn wat issues mee en we zijn op zoek naar iemand anders. Degene die we hadden is voor nu niet de juiste persoon.

Op de manege zijn ze op de hoogte, ik krijg woensdag een ander paard waar ik al eens eerder op gereden heb. Zie er als een berg tegenop maar hoop dat ik er een goed gevoel aan over houd. De instructrice daar zei ook "je kan prima rijden maar je angst zit je enorm in de weg. Je krijgt nu een braaf, betrouwbaar paard waar je gewoon lekker op weg kunt rijden, dan krijg je hopelijk de lol weer terug". Dus zij ziet heel goed wat ik nodig heb en ik hoop echt op een goede ervaring woensdag, dat zou mijn gevoel zo veel goed doen.

Bedankt voor jullie tips, ik ga ze eens bekijken!

Cinnepin

Berichten: 6575
Geregistreerd: 26-02-15
Woonplaats: Vdaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 14:01

Marion is alleen niet consequent. Zij is van het bitloos ( ik ook dus juich ik toe ), maar als het paard dan ff iets anders wil ( wat achteraf medisch was ) gooit ze ook het bit er weer in, terwijl ze er o zo tegen is.

Ze is een tijdje geleden helemaal van je moet je cap op en dat ze stom was dat ze het vroeger niet deed, en ineens rijdt ze weer zonder cap.

Ze laat haar paarden compleet los lopen in het bos, terwijl ze op een ander paard zit...ook niet echt verantwoord.

Om over de kosten maar te zwijgen...

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 27353
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 16:21

Wat jij zegt is zo herkenbaar. Iets is vaak helemaal niet eng tot je er als ruiter je aandacht op richt. Dan gaat je paard ook kijken, want er zal wel wat zijn. Je paard gaat kijken waardoor je verstrakt in je spieren, misschien je adem in gaat houden. En voila, je paard schrikt inderdaad. En jij wordt bevestigd, zie je wel het is eng, mijn paard is schrikachtig etc etc. Kunst is om je focus te richten op het rijden, waar wil je heen en een plannetje te maken in je hoofd. Zodat de angstige gedachtes geen ruimte krijgen. Dat is iets wat je kunt trainen. Daarnaast is het fijn als je juf ook meekijkt naar de interactie tussen jou en je paard. Wij waren bijvoorbeeld zelf zo druk vanwege de spanning die wij hadden dat ons paard ook al strak van de spanning de stal uit kwam. Daar waren we ons niet eens bewust van.

Hocus Pocus Branco

lnvdh
Berichten: 547
Geregistreerd: 01-07-17

Re: Bang met rijden, hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-20 17:01

heel herkenbaar.. onze pony was ook een paar keer " aan de haal" gegaan met onze dochter en buiten met mij... en steeds toch maar weer erop maar altijd die geknepen billen en gedachtes " wat als hij dit of wat als hij dat"... Ik heb hulp gezocht en bij mijn dochter nam ik express wat afstand; vond het niet eerlijk naar het dier toe dat ik langs de kant stond met de gedachte "wat als"... mijn dochter groeide daardoor want die kreeg aan de longe vanaf nul weer les en pakte hem aan bij " moeilijk" gedrag ( nadat wij ook alles uitgesloten hadden uiteraard) gevolg.. mijn dochter groeide en groeide en werd een team met de pony..pony deed geen gekke dingen meer en haar angst was weg. ik bleef hangen....mijn advies is... zoek iemand die je kan helpen begin vanaf nul.. als het niets medisch is dan is het fjorden gedrag ??( eigenwijs) en moet je leren dat hij die gekke grappen en grollen maar doet in het weiland bij zijn maatjes maar niet als hij onder zadel is. Helaas is onze haflinger overleden.. ik kreeg ook net weer les om de streken van onze haf de baas te zijn.. maar nogmaals.. wel alles uitsluiten op medisch gebied...

Storm, voor altijd in ons hart 09-10-2020

troi
Berichten: 16021
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Re: Bang met rijden, hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-20 08:41

Staat hij nu in de winter ineens veel binnen? Ik zie nogal vaak dat paarden die zomers veel buiten staan in de winter nauwelijks mee rbuiten komen, of niet meer in de kudde, en dan enorm omslaan. Een kwestie van opgekropte energie die eruit moet. Erg sneu voor de ruiter maar ook voor de pony!

Fjorden kunnen enorm goed buiten staan in alle omstandigheden en vinden dat zo doorgaans erg prettig. Mijn advies zou dan ook vooral zijn om het dier veel naar buiten te gooien met speelmaatjes. Vaak kan dit op maneges niet ivm ruimtegebrek en dan kan verhuizen soms de enige oplossing zijn. Waarbij je op andere stallen ook leuke stalgenoten kan vinden en fijne instructie!

Overigens lees het topic in mijn onderschrift eens. Ik ben bepaald geen onbekende met angst namelijk en rijdt weer goed in het rond!

fotoshoot van mijn knappe ventje !!

[ITP] hop hop hop quarter in galop, dankzij emdr!


DeniseSoares

Berichten: 544
Geregistreerd: 06-01-05
Woonplaats: Dronten

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-20 16:28

Oef, zo herkenbaar.
Ik loop ook tegen angst aan. Nu heb ik geen fjordje maar een lusitano.
Maar ook zij reageert heel anders dan wanneer mijn bijrijdster rijdt. Eigenlijk is ze heel braaf, maar ik ben vaak gespannen en zij is een heel grote spiegel. Waardoor zij niet na gaat geven, op alles en nog wat let, behalve op mij.
Ik ben bang voor een schrikreactie en dat zij er dan vandoor gaat, of dat ik eraf val.
Soms gaat het rijden goed, dan denk ik YESSS en dan durf ik weer niet.
Het is heel raar...en ik kom er niet overheen waardoor ik dus ook het gevoel heb, geen stap verder te komen. Mijn merrie is een enorme spiegel!

Lusitano Guapa <3 ~Passion for Lusitano horses~ *Geniet van de kleine dingen in het leven*

Hubbels
Berichten: 2145
Geregistreerd: 20-05-13
Woonplaats: over de ijssel

Re: Bang met rijden, hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-20 16:50

O, ja hoor angst hebben met rijden herken ik zeker ook :(:)

Ik heb zelfs mijn vorige paard verkocht en een ander weer gekocht, of eigenlijk, ik kwam een uberbrave tinkerruin tegen en dacht zal deze braver en minder lomp en sterk zijn dan de tinkerdie ik toen ook nog had. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat we de paarden bij huis hebben staan en 1 meer of minder maakt niet uit :+ .

Ik heb dus een ander paardje gekocht en het bleek voor mij de gouden greep.

Kom er wel steeds meer achter dat ik met mijn vorige paard totaal geen klik had, terwijl ik hem 7 jaar gehad heb. Iedereen zei altijd, joh je paard heeft humor, het is een echte grapjas, jammergenoeg begreep ik zijn humor niet. Dat kan en dat geeft niet.

Nu met mijn nieuwe topper, heb hem sinds februari, gaat het weer super , wat een fijn dier is dit zeg, zijn gewicht in goud waard.

Nu ben ik wel van mening dat er geen 100% bomproof paarden bestaan, ik zeg wel vaker , een paard/pony is zo bomproof als de ruiter is.
Elk paard spiegelt, die ik nu heb ook, hij schrikt ook wel, maar bij hem maakt het mij geen reet uit, gek genoeg.

Succes met jou zoektocht naar de beste oplossing!

Linde1982
Berichten: 13
Geregistreerd: 13-11-20

Re: Bang met rijden, hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-20 15:22

Even een korte update :)

Afgelopen woensdag heb ik op de manege gereden. Op het liefste (en grootste) paard van stal. Ontzettend relaxt, keek niet op of om, precies wat ik nodig had. Ik heb heerlijk een uurtje gehobbeld en een beetje gedraafd. Dat was erg fijn, even geen druk, geen stress en ik ontspande zelfs een klein beetje :)

Morgenvroeg heb ik een afspraak staan met een angst coach, degene die hierboven genoemd werd van de Paardeblom. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat verlopen. Zie er best tegenop en toch heb ik er ook zin in. We gaan het meemaken!

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 27353
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-20 16:01

Doe haar maar de groetjes van me! Als je de naam Hocus noemt weet ze wel van wie het komt :D

Hocus Pocus Branco

Hubbels
Berichten: 2145
Geregistreerd: 20-05-13
Woonplaats: over de ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-20 19:08

Linde1982 schreef:
Even een korte update :)

Afgelopen woensdag heb ik op de manege gereden. Op het liefste (en grootste) paard van stal. Ontzettend relaxt, keek niet op of om, precies wat ik nodig had. Ik heb heerlijk een uurtje gehobbeld en een beetje gedraafd. Dat was erg fijn, even geen druk, geen stress en ik ontspande zelfs een klein beetje :)

Morgenvroeg heb ik een afspraak staan met een angst coach, degene die hierboven genoemd werd van de Paardeblom. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat verlopen. Zie er best tegenop en toch heb ik er ook zin in. We gaan het meemaken!


Hey wat goed van je, echt top! Ennuh vergeet niet jezelf een schouderklopje te geven of een veer in je reet te steken :+ Je hebt het verdiend!

vierspan
Berichten: 79
Geregistreerd: 08-08-05

Re: Bang met rijden, hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-20 19:32

Je hebt de fjord sinds maart? Het lijkt erop dat hij ontdekt heeft dat hij “de baas” is, (ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven)
Ik heb het vaker gezien dat het gedrag van een paard veranderd bij een nieuwe (onervaren?) eigenaar.
Misschien inderdaad niet de juiste klik, zoals Hubbels haar ervaring omschrijft. Zorg voor een paardje dat bij jullie past, zo houdt je lol aan jullie hobby en zal je angst snel weer verdwijnen.

Linde1982
Berichten: 13
Geregistreerd: 13-11-20

Re: Bang met rijden, hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-20 19:41

Wat je schrijft klopt Vierspan. Ik heb er nog eens over na gedacht en realiseerde mij ineens dat hij bij mij 1x iets onverwachts heeft gedaan, maanden geleden, en daarna altijd braaf is geweest. Bij mijn dochter doet hij het iedere keer, zij is hem ook echt niet de baas en dus neemt hij een loopje met haar. Maar ik zie dat gebeuren en ben dan bang dat hij dat ooit ook bij mij gaat doen.

Ik hoop morgen verder te komen.

Bedankt voor al jullie reacties, het helpt zeker.

Oh en Hubbles wat jij schrijft is ook een goede, ik ben namelijk helemaal niet trots op mezelf en vind dat ik me enorm aanstel. Iedereen zegt steeds hé dat ging echt goed en dan denk ik van nou, als een angstig vogeltje een beetje rond stappen vind ik niet echt goed ofzo. Eerder stom... haha ik ben best hard voor mezelf.. :')

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 27353
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-20 19:49

Nee hoor je stelt je niet aan. Morgen ga je echt verder komen, je hebt de hele goede juf iig. Zij kan je heel goed van die stemmetjes in je hoofd af helpen.

Hocus Pocus Branco

Kaylin

Berichten: 101
Geregistreerd: 20-09-20
Woonplaats: Vlissingen

Re: Bang met rijden, hoe nu verder?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-20 10:11

Succes vandaag!

Hubbels
Berichten: 2145
Geregistreerd: 20-05-13
Woonplaats: over de ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-20 16:38

Linde1982 schreef:
Wat je schrijft klopt Vierspan. Ik heb er nog eens over na gedacht en realiseerde mij ineens dat hij bij mij 1x iets onverwachts heeft gedaan, maanden geleden, en daarna altijd braaf is geweest. Bij mijn dochter doet hij het iedere keer, zij is hem ook echt niet de baas en dus neemt hij een loopje met haar. Maar ik zie dat gebeuren en ben dan bang dat hij dat ooit ook bij mij gaat doen.

Ik hoop morgen verder te komen.

Bedankt voor al jullie reacties, het helpt zeker.

Oh en Hubbles wat jij schrijft is ook een goede, ik ben namelijk helemaal niet trots op mezelf en vind dat ik me enorm aanstel. Iedereen zegt steeds hé dat ging echt goed en dan denk ik van nou, als een angstig vogeltje een beetje rond stappen vind ik niet echt goed ofzo. Eerder stom... haha ik ben best hard voor mezelf.. :')


En hoe ging het vandaag? Super goed?? Dan krijg je van mij een schouderklopje en een veer in je poeperd! :+

Niet alleen kijken naar wat niet lekker ging , maar vooral ook kijken wat wel goed ging!

En blij zijn met kleine vorderingen

Linde1982
Berichten: 13
Geregistreerd: 13-11-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-12-20 20:19

Nou het was een interessante middag! We zijn echt bij de basis begonnen, leiderschap, vertrouwen, consequent zijn, allemaal vanaf de grond. Ik heb echt zoveel geleerd al en ik heb er niet eens op gezeten. Volgende week het vervolg, dan vast wel met rijden. Ik vond het super leerzaam en kijk met heel andere ogen naar mezelf en onze pony. Wordt vervolgd!

ikke

Berichten: 32286
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-20 20:36

Linde1982 schreef:
Nou het was een interessante middag! We zijn echt bij de basis begonnen, leiderschap, vertrouwen, consequent zijn, allemaal vanaf de grond. Ik heb echt zoveel geleerd al en ik heb er niet eens op gezeten. Volgende week het vervolg, dan vast wel met rijden. Ik vond het super leerzaam en kijk met heel andere ogen naar mezelf en onze pony. Wordt vervolgd!

Mogelijk is opvoeding in jouw situatie een stukje van het probleem. Dat zal ze herkend hebben uit je verhaal (ze is verder helemaal niet analytisch of zo, hoor O:) ) en pakt dat mee.

Veel plezier en leermomenten gewenst bij haar. Gaat je lukken :j

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot en 0 bezoekers