Paard erg schikkerig

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
brittje88

Berichten: 1176
Geregistreerd: 29-03-07

Paard erg schikkerig

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-12 12:42

Ik wil wat ideeen uitwisselen over het probleem waar ik tegen aan loop met mijn paard. Hij is namelijk heel schikkerig. Ik heb hem vanaf dat hij 3 is en de vorige eigenaar heeft er eigenlijk niet veel mee gedaan. Toen ik hem dus kocht was hij al erg zenuwachtig en was alles al eng. Ik heb hem eerst de rust gegeven die hij nodig had maar wel lekker met hem bezig geweest met het erf verkennen en hem proberen op zijn gemak te stellen.
Daarna ben ik begonnen met schriktrainingen omdat ik dacht dat dit ons goed zou helpen. Dus een zeiltje op de grond en erover heen lopen, zeiltje over hem heen, paraplu's, wat ik maar kon bedenken wat een beetje eng was heb ik erbij gehaald. In het begin is hij bang, loopt te blazen en maakt zich groot. Maar met zijn nieuwsgierigheid en hulp van mij overwint hij dat dan al snel en is er niks meer aan de hand. Dit heb ik echt vaak gedaan met de hoop dat hij meer vertrouwen gaat krijgen.
Maar het lijkt wel niks te helpen, het is alleen op dat moment. Heb hem inmiddels nu 3 jaar en sta al 3 jaar op dezelfde stal, nu nog steeds loopt hij het erf over alsof om elke hoek een levensgevaarlijk monster zit wat hem wilt opeten. Ook dit heb ik geprobeerd met hem te trainen door gewoon heel vaak rondjes over het erf te lopen met hem, gerust te stellen als hij bang werd en hem te laten kijken/ruiken naar al die enge voorwerpen tot hij rustig word. Maar ook hierbij blijft hij bang, hij loopt enorm te zoeken en zodra hij iets hoord of ziet schrikt hij en wil rennen. Hij rent hierbij niet door me heen gelukkig, maar hij stuift dus wel ff weg gepaard met blazen vaak en is daarna erg zenuwachtig. Met rijden is het zelfde probleem en buitenrijden gaat al helemaal niet. Terwijl ik dit zo graag wil. Andere bange trekjes heb ik er dus wel uit gekregen. Zo was hij eerst bang voor zijn halster/hoofdstel, zadel, deken en afspuiten. Het afspuiten was misschien nog wel het ergst hierbij stond hij te steigeren en te trappen. Hierbij probeerde we eerst de rustige en zachte aanpak maar niks hielp, uiteindelijk na lange poos proberen toch 1x de praam erop gezet en daarna is hij ermee opgehouden. Nu staat hij lekker relaxt op de spuitplaats en is er niks aan de hand.
Ik heb het idee dat hij het wel zou kunnen leren maar misschien reageer ik dan wel verkeerd als hij schrikt? Dus hoe zouden jullie het aanpakken als hij schrikt? Het klinkt allemaal heel erg nu zo bij elkaar maar er valt wel mee om te gaan, ik zou alleen willen dat hij wat relaxter word en gewoon een vertrouwt gevoel geeft.


brittje88

Berichten: 1176
Geregistreerd: 29-03-07

Re: Paard erg schikkerig

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-12 16:28

Misschien dat het ook wel komt omdat ik er te veel aandacht aan geef. Ik had advies van de staleigenaar gekregen dat wanneer hij bang was je niet zomaar door moest lopen maar hem er juist even bij laten kijken, laten zien dat het niet eng is. Daarom liet ik hem altijd er naar toe lopen waar hij bang voor was en op die manier gerust stellen. Misschien geen goed advies dus. Dan moet ik inderdaad het maar volkomen negeren en kijken of dat helpt. Maar dus ook niet corrigeren?


brittje88

Berichten: 1176
Geregistreerd: 29-03-07

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-12 16:45

Jaa ik schrik er zelf niet van, het is meer dat ik hem corrigeer of laat kijken dan. Maar nu dan gewoon negeren!

Het laten kijken maar wel zelf voorop gaan, corigeren en eraan laten ruiken en dan belonen deed ik altijd al. Maar dit helpt dus niet want hij blijft zoeken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Bonny_dream, Everest, judithM en 2 bezoekers