Paard opeens wat nukkiger naar sommige andere paarden?

Moderators: Coby, Nicole288, Pistasche, Dyonne, Apple, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
HorseTimeXL
Berichten: 6274
Geregistreerd: 18-08-10
Woonplaats: Somewhere..

Paard opeens wat nukkiger naar sommige andere paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-03-20 18:02

Hallo,

Ik wilde toch eventjes een topic openen, want zit met een vraag. Ik heb mijn paard nu een jaar. Het is echt andermans vriend, hoe meer aandacht hoe beter en kinderen zijn helemaal geweldig. Ook met paarden had hij nooit een probleem. Ook een drukke bak met 5/6 paarden is helemaal prima en er zou zelfs een shetlander onder hem door kunnen lopen.

Tot ik denk ik 4/5 weken geleden opeens opviel dat toen er een paard die achter hem langs liep toen ik hem aan het poetsen was hij opeens ging dreigen. Eerst dacht ik, naja iedereen heeft zijn dag niet of misschien is er met losgooien van de paarden iets tussen die 2 gebeurd waar ik niet bij ben geweest. Een mens kan ook niet met ieder ander tenslotte opschieten. Later ging het wel weer goed en als ik met hem langs dat betreffende paard aan de hand stap is het ook geen probleem. Echter vorige week en ook vandaag merkte ik dat hij bij 2 paarden ook met mij erop, voor het eerst ook een klein beetje zat te dreigen. Gelukkig niet trappen oid maar wel boos met z'n hoofd richting de paarden hun kant met de oren in z'n nek. Vooral als ze achter hem langs komen. En het is niet bij ieder paard. In principe is het niets 'schokkends' en hij doet verder niet vreemd, maar omdat hij het nooit deed snap ik het niet. Hij deed het overigens al wel een beetje toen ik hem net had en ik met hem aan de hand in de bak aan het stappen was bijvoorbeeld. Als een paard achter hem loopt is het geen probleem maar stel ik stap op de binnenhoefslag en er komt dan een paard langs dan doet hij het. Bij zijn buurman is het geen probleem en als je samen aan het stappen bent naast elkaar.

Het enigste wat ik mij kan bedenken is dat hij het is gaan doen nadat hij een keer met een ander paard in de paddock heeft gestaan. Dat heeft hij nooit gedaan, maar dit wil ik uiteraard om de sociale contacten wel gaan opschalen. Ook heeft hij nu wel een buurvrouwtje (een leuke kleine witte welsh pony die voor zijn stal staat met poetsen als ik er niet ben (heb ik gesproken). Het is nu nog redelijk minimaal, maar wil graag voorkomen dat het erger wordt.

Alvast bedankt, voor jullie tips!


ellepel

Berichten: 42571
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-20 18:10

hoe hou je je paard verder?
wat eet het,hoeveel.
staat het veel buiten en op hoeveel vierkante meter is dat ,kan het spelen en kroelen met andere paarden.
krijgt het voldoende rust, kan het ook lekker languit liggen en rollen.

vaak zit het daar wel in als ze wat sjaggerijnig worden.

A woman needs two men in her life - the horse of her dreams and a jackass to pay for it.

LWDaisy

Berichten: 1413
Geregistreerd: 26-03-18
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-20 22:36

Mijn paard heeft 8 jaar geleden een trap in haar buik gehad van een pony toen ze samen los in de piste stonden. Sindsdien moet ze niet echt meer weten van andere paarden. Ik heb het jaaarenlang geprobeerd, met heel wat paarden. Er waren er bij met wie ze per direct begon te vechten, en anderen die ze tolereerde indien die niet te dicht kwamen. 1 paard er bij, 2 paarden, 2 pony's, een ezel, ... Nah. Ze vind ze niet leuk. In heb beste geval negeert ze hen, in het slechtste geval vliegt ze hen aan. Sowieso als er eten in het spel komt, is het helemaal een drama. Ik kan 5 hopen hooi voor 2 paarden neergooien, ze zal als een gier die hopen bewaken en het andere paard wegjagen.

Als ik haar poets en er passeert een paard, zie je mijn paard heel ongemakkelijk en defensief worden. Oren plat, tanden bloot. Ik ga dan altijd aan haar achterhand staan, dan gebruikt ze die sowieso niet, zo opgevoed is ze wel. Maar als ze los staat, kan ze echt drakerig zijn. Ook naar haar buurman toe kan ze over de draad heen heel boos worden. De ene keer wel, de andere keer niet. De draad ertussen voorkomt drama's, maar ze piept, hapt, gaat miniem omhoog, draait haar kont, ...

Gewoon echt niet het meest sociale paard dus :+

Tijdens het rijden heb ik haar gelukkig wel volledig onder controle. Paarden kunnen naast ons komen rijden. Ze kijkt wel zuur maar gedraagt zich. Achter ons laten rijden laat ik wel niet toe, ik ga geen problemen opzoeken :+ Ze is duidelijk niet op haar gemak als er paarden achter haar passeren, en daar kan ik jammer genoeg niet veel aan doen.

Ze zal zich waarschijnlijk kwetsbaar voelen in die positie, en reageert los door als eerste aan te vallen. Heeft gewoon nood aan persoonlijke ruimte. Zo ben ik zelf ook, dus ik neem het haar niet kwalijk haha. Zolang ze zich aan de hand en onder het zadel gedraagt, is het goed voor mij. Zuur kijken mag, trappen/bijten niet.

Voor ze die trap kreeg destijds was ze veel verdraagzamer. Het is dat ik erbij was en het heb zien gebeuren, dat ik weet waar het aan ligt. Sindsdien vertrouwt ze andere paarden gewoon niet meer, hoe onderdanig die ook zijn.

Complete bosal te koop!
Cap met diamantjes, maat 56 te koop!
Life with Daisy ღ
Fueled by caffeine - sarcasm - inappropiate thoughts.

HorseTimeXL
Berichten: 6274
Geregistreerd: 18-08-10
Woonplaats: Somewhere..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-04-20 19:37

ellepel schreef:
hoe hou je je paard verder?
wat eet het,hoeveel.
staat het veel buiten en op hoeveel vierkante meter is dat ,kan het spelen en kroelen met andere paarden.
krijgt het voldoende rust, kan het ook lekker languit liggen en rollen.

vaak zit het daar wel in als ze wat sjaggerijnig worden.


Sorry voor de late reactie. Er is een hoop gebeurd in de zin van huis gekocht en een nieuwe plek voor mijn paard. Hij heeft het nog steeds bij andere paarden, bij de een erger dan de ander. Het is gelukkig nooit dat hij een paard wil aanvallen en dat ik geen controle heeft. En er zijn gelukkig nog heel veel paarden waar ik als ik rijd gewoon ernaast tegen aan kan gaan rijden en dan doet hij niks. Het is vooral merk ik als ze achter hem langs komen. Ik reed namelijk een tijdje terug (voor de corona voor de duidelijkheid) samen over het kabelpad met een stalgenoot. Ik vond het doodeng ook al is mijn paard braaf en zij hield steeds mijn arm vast en de paarden liepen ook zo goed als tegen elkaar aan op sommige momenten en dat vond hij helemaal prima.

In de winter komt hij helemaal niet buiten, of nou ja drie kwartier wat ik persoonlijk niet heel veel vind. Ik heb hem net een jaar. Het begon steeds meer aan mij te knagen ook nu hij nukkiger wordt. En nu heeft zich een stal voor gedaan waarbij hij zowel in de winter (wel een ruime paddock) als in de zomer (in de wei) de hele dag buiten zal komen te staan met soort genootjes. Hij kreeg ook last van een dikker achterbeen. Nu hij op de wei staat heeft hij daar geen last meer van. Nu staat hij altijd alleen in de wei. Ook is er onbeperkt hooi voor hem. Vroeger of voordat ik hem kreeg heeft hij ook altijd met 4 andere paarden in de paddock gestaan. Toen zijn vriendje verkocht werd (ze wilden overgaan op fokken) bleven er twee zusjes over die hem wel eens aan het pesten waren. Maar heb misschien toch het idee dat hij behoefte heeft aan een 'veilige' kudde. Hij reageert bijvoorbeeld heel erg als er een paard op het erf stapt. Zodra hij hoeven achter zich hoort dan raakt hij er helemaal gespannen onzeker van. Daarnaast komt hij nu ook in een stal met een luikje zodat hij lekker naar buiten kan kijken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 bezoekers