Paard onrustig als andere paarden van achter komen

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lenexa

Berichten: 46
Geregistreerd: 05-12-18

Paard onrustig als andere paarden van achter komen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-19 09:28

Gister was ik samen met een stalgenoot en haar paard op pad, ik ernaast, zij erop want we gingen zwemmen met de paarden. Bij de zwemplas stond mijn paard wat te eten en die van haar stond vlakbij gewoon stil. Ik denk dat ze binnen 2 meter van de kont van mijn paard stond. Bij het wegstappen kwam ze dichterbij en haalde mijn paard uit. Ze raakte en het paard en de voet van ruiter, schrikken dus. Wel hierbij zeggende dat er nog een groep vreemde paarden ook aan het zwemmen waren en ze daar wel wat onrustig van werd. Maar ik had absoluut niet verwacht dat ze het bekende paard zou trappen.

Ik weet dat ze nerveus wordt als er paarden vanachter komen, in de bak laat ze dit ook zien. Ze doet tot nu toe alleen iets als het in een snellere gang is dan wij zelf rijden. Al zeggen haar oren genoeg ook in stap, leuk vind ze het niet. Ze heeft in de bak nog nooit naar een ander paard getrapt, wel eens een huppel gemaakt en ze is ook wel eens weggestoven. Dat is denk 3 a 4 keer gebeurd en nu zijn we daar wel wat op aan het oefenen. We rijden vaak alleen in de bak dus het is niet iets wat regelmatig geoefend wordt helaas. Buiten zijn we nu vooral met 1 paard geweest, dat is de leider van haar kudde en dat accepteert ze prima als die achter haar loopt. Met buitenrit wisselen we wel eens af wie voorop loopt en dan rijd het andere paard echt niet altijd meters achter ons. Soms ook wel eens dichtbij en soms schuin erachter en dat gaat goed.

Dit paard van gister kent ze ook goed, zij was onderdeel van haar paddock kudde en stond ze ook vaak bij. Ze gingen vaak samen extra de paddock op dus zeker geen nieuw vreemd paard. Ze heeft al eerder gedreigd bij dichtbij van achter komen, maar dit was 3x in een situatie waarbij het andere paard iets niet durfde en wij voorop gingen en dit paard dus onrustig snel dichterbij kwam.

Op het terrein, poetsplaats kan iedereen makkelijk (dicht) langs haar lopen is er niets aan de hand. Ik vermoed omdat ze het andere paard dan kan 'lezen' of iig aan ziet komen en er dan niets aan de hand is. Het is verder een heel braaf dier, ze is niet dominant, staat onderaan in de rangorde. Het lijkt dus specifiek te zijn als andere paarden van achter komen en dichtbij komen, lopen ze op meters afstand is er ook niets aan de hand. Gisteren hebben we dus afgewisseld welk paard voorop liep aan gezien ze beide liever achter de ander aan liepen -O- . Zo het toch maar een beetje oefenen? Zodra het andere paard dichterbij komt wordt ze daar dus wel onrustig van, ze gaat dan dribbelen en probeert verder weg van het paard te komen. Ze gaat dus niet op zoek om uit te halen, ze loopt liever weg.

Het is dus geen veel voorkomend probleem en dus ook niet bij elk paard. Maar ik wil niet dat ik straks met een paard rondrij/loop met een vliegend achterbeen. Hoe kan ik dit nou het beste oefenen of aanpakken?


MissesDon
Berichten: 94
Geregistreerd: 14-07-12
Woonplaats: geleen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-19 11:07

Hoi,
Je paard is onzeker en zal niet goed geaard zijn. Dus ook niet bewust van zijn eigen ruimte. Werk aan innerlijke kracht en balans herstellen en dan zal het verbeteren. Ik ben hierin gespecialiseerd.

Groetjes Sandra

Amor Fati Equine. Begeleiding bij vrijheidswerk, grondwerk, trauma training, gedragsproblemen, natuurlijk paardrijden, versterken innerlijke kracht mens en paard.http://amorfatiequine.wixsite.com/amor-fati-equine

Dreamybol

Berichten: 3746
Geregistreerd: 13-09-05

Re: Paard onrustig als andere paarden van achter komen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-19 11:17

Voor ons paard deed carrouseltraining wonderen, in het begin trapte hij flink naar achter, nu accepteert ie eigenlijk alles achter zich, soms zelfs wel wat te veel. Maar als er iemand onzeker is met zijn paard wordt er tegenwoordig geroepen dat ie hem dan maar even achter die van ons moet plakken. :)

Op een paardenrug hoog boven de grond
Voel ik mij pas echt gezond
Ondersteund door vier gezonde benen en een sterke rug
Heb ik telkens voor even die van mij terug!Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers