[INFO] Alle vragen over dekens - deel 4

Moderators: Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola, Nicole288, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
nienke_layla

Berichten: 185
Geregistreerd: 01-05-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-19 11:00

hoihoi, ik ben nieuw op dit topic en heb nu ook wat andere topics gelezen over hoeveel grams dekens bij verschillende temperaturen omgedaan worden. Ik vind dit namelijk altijd zo lastig om te beoordelen.

Ik heb een merrie van 15 die ik rustig aan het revalideren ben nadat ze een paar maanden stil heeft gestaan.
Met haar heb ik elk jaar weer moeite met het kiezen van de juiste grams deken, ze begint namelijk nu al weer met een wintervacht (ze is best dun en weinig spier momenteel). Ik ben altijd bang dat ik er te veel op leg of te snel, maar aan de andere kant denk ik toch dat ik bij haar veel meer erop moet doen. (vorige winter tot 250 gram gelegd)

Nu las ik in een andere topic dat mensen onder de 15 al een 0, 50 of 100 gram opdoen en aangezien het snachts al af en toe afkoelt tot 13 graden vraag ik me dus af wat ik het beste kan doen. Ik heb sinds kort ook een tweede paard erbij en daar moet ik nog maar mee kijken (beetje dik en veel beter in der vacht)

Ze staan trouwens overdag buiten (minimaal 10 uur) en snachts binnen in een metalen schuur (stuk open, niet geisoleerd). Vorig jaar stond ze op een stal waarbij ze in een stenen schuur stond (geisoleerd) en kwam ze in de winter +/- 3 uur buiten.

Iemand ideeën of tips?

Zaf & Fay


nienke_layla

Berichten: 185
Geregistreerd: 01-05-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-19 11:52

RianneH schreef:
Het is wel normaal dat ze beginnen aan de wintervacht, de langste dag is geweest, dus voorbereidingen voor de winter starten.

Bij 15 graden een deken op is vaak wel erg vroeg. Maar 15 graden met regen en flinke wind geeft een totaal andere gevoelstemperatuur, dan zonnetje en windstil. Ik heb van de week toch twee keer de regendeken op gedaan, maar ook een dag besloten hem juist niet op te laten omdat ze té warm voelde eronder.

Oftewel, voelen, kijken en inschatten, zorgen voor voldoende ruwvoer dat als ze iets te koud staat ze bij kan eten, want te warm is problematischer, dan kunnen ze alleen zweten en dat wil je liever niet onder een deken.
Tegenwoordig start ik met een 0 grams deken mid september en dan rond november overgang naar 100 grams, mocht het kouder worden 100 erbij, maar vorig jaar grotendeels af gekund met 100grams. Gewoon dagelijks voelen, kijken of ze op gezond gewicht blijven en de weersvoorspelling in de gaten houden.
Maar het is heel afhankelijk van het paard en de omgeving welke aanpassingen je wanneer moet maken.


Dankje voor je antwoord! ik ben me er inderdaad van bewust dat ze nu al wel beginnen aan de wintervacht, maar toch heeft zij al bijna twee keer zoveel vacht als de andere paardjes op stal (cushing uitgesloten). Vandaar dat ik altijd twijfel. Ook voel ik inderdaad altijd onder de deken en doe ik nu geen dekens op als de zon schijnt en het weer prima is. Maar met de buien doe ik inderdaad nu al een regendeken op en zeker omdat we in een open veld zitten, het waait hier toch altijd harder.

Word er in dit topic ook aangegeven wanneer iedereen weer begint met de dekens en met welke? Dan kan ik een beetje meekijken met wat de rest doet (en natuurlijk nog kijkend naar mijn eigen situatie)

Ik had er wel aan zitten denken om eventueel zo'n sensor te kopen, omdat ik dus zoals je al zegt tè warm ook niet goed is. Iemand hier ervaringen mee?

Zaf & Fay

nienke_layla

Berichten: 185
Geregistreerd: 01-05-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-19 12:18

Yvank_ schreef:
Waarom niet gewoon scheren als het te warm wordt de vacht? Ik vind het zelf nu echt nog te warm voor dekens.


Ze heeft het juist niet warm, daarom twijfel ik om dit jaar meer grams op te doen dan voorheen en er eventueel vroeg mee beginnen.

Zaf & Fay


nienke_layla

Berichten: 185
Geregistreerd: 01-05-14

Re: [INFO] Alle vragen over dekens - deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-19 21:44

Vannacht word het maar 9 graden hier in de omgeving. En aangezien mijn paardjes maar in een metalen schuur staan wat absoluut niet geisoleerd is en deels open ben ik aan het twijfelen met de dekens nu! Wat doen jullie?

Zaf & Fay

nienke_layla

Berichten: 185
Geregistreerd: 01-05-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-19 16:01

JameyDL schreef:
+ nog een vraagje wie heeft er allemaal een regendeken op liggen. Ik twijfel nog een beetje maar heb gister toch besloten om hem erop te leggen omdat ik al een beetje zag dat haar vacht wat dikker werd op de rug. De reden waarom ik twijfel is omdat het best wel warm is in de middag en de zon lekker schijnt.


Die van mij hebben ook een regendeken op liggen, s nachts vind ik het al echt behoorlijk afkoelen. (wij hebben geen geisoleerde schuur). Ik ben zelfs aan het twijfelen om snacht wat dikker op te doen onder de 10 graden.

Overdag hebben ze hem ook opgehad met de regen en de wind bij ons. Maar dit ligt natuurlijk ook aan de conditie van het paard. Eentje van mij is heel mager en heeft echt wel die deken nodig om warm te blijven, de ander is nogal een frikandelletje. Die kan overdag opzich wel zonder boven de 15 graden.

Zaf & Fay

nienke_layla

Berichten: 185
Geregistreerd: 01-05-14

Re: [INFO] Alle vragen over dekens - deel 4

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-19 08:08

Weet er iemand een betrouwbare webshop waar ik goedkoop een 50 of 100 grams deken kan vinden die verder een basic kleur heeft?

Of een goedkope deken met liner systeem? Iemand ervaring met een liner van een bepaald merk en die onder een andere deken leggen?

Ik zag de waldhausen dekens die ik voor mijn oudere paard heb, maar die vind je niet op de reguliere webshops of er zit een hele lange wachttijd op.

Zaf & Fay

nienke_layla

Berichten: 185
Geregistreerd: 01-05-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-19 08:21

ellepel schreef:
welkoop verkoopt waldhausen.
verder zou ik op marktplaats kijken, daar stond laatst ook een waldhausen op.
en agradi heeft laagste prijs garantie al weet ik niet of ze dat merk hebben :j


Welkoop heeft alleen 200 grams, maar die deken heb ik al. Ik ben nu aan het kijken naar de liner van kramer. Ik weet alleen niet of dat blijft zitten.. en of dat schuiven dan eventueel verholpen kan worden met een losse elastische singel.

Zaf & Fay


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker