Zorgen maken om wolf...

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-19 22:26

Waves schreef:
beatje schreef:
Ik zie jou ook weinig constructiefs bij brengen buiten met een geweer gaan lopen zwaaien.Nee dat is constructief.

Ik heb al gezegd ,zorg voor een goede omheining en helaas gaan ze hier dan s'nachts terug op stal.
Ik heb al eerder gepost dat ik mijn kippen ook beveiligd heb tegen de vos.
Net als mijn kinderen tegen ieder ander gevaar dat er heerst op deze aarde.Dus die wolf kan er ook nog bij.
En van paniekzaaierij is nog nooit iemand beter geworden...Met een geweer zwaaien en zo zorgen dat ze zich niet verspreiden/vestigen in NL is heel constructief hoor. Wie zit er nou echt op ze te wachten behalve een paar mensen met een principieel idee over wat natuur is?

Naast principes en idealen heb je de praktijk, en in de praktijk zijn het gewoon niet zulke lollige of nuttige dieren in een dichtbevolkt land als het onze en brengen ze wel ergernissen en risico’s met zich mee waartegen je je helemaal niet zo simpel kan wapenen als jij denkt.

Ik heb nog nooit iemand zo op de bres zien springen voor muggen of ratten, maar wolven spreken wat meer tot de verbeelding geloof ik bij romantische zielen.


Sterker nog, als je generatie na generatie een soort als de wolf niet meer bejaagt, dan wordt het respect dat ze voor mensen hebben ook vanzelf minder. Door vooraf na te denken over natuurbeheer inclusief wolven en daarin ook na te denken over de jacht en hoe dat vorm moet worden gegeven, kan je ervoor zorgen dat ze voldoende afstand van mensen houden en daarmee ook meer afstand van door ons gehouden vee. Een consequentie daarvan kan wel zijn dat die wolven met meer respect voor mensen ons land opeens wel weer te druk bevolkt vinden...

En voor die mensen die denken dat wolven altijd, vanzelfsprekend, respect voor mensen hebben en schuw blijven, domesticatie is geen gevolg van mensen die dieren vingen maar het gevolg van dieren die de nabijheid van mensen opzochten, omdat ze daar een voordeel in zagen. Wolven zijn door domesticatie honden geworden, dus wolven zijn minder schuw dan er aldoor gezegd wordt, als ze een voordeel in de nabijheid van mensen zien, dan maken ze daar gebruik van. We kunnen die verantwoordelijkheid om afstand te bewaren niet bij de wolf zelf neerleggen, dus zullen we als mensen die verantwoordelijkheid moeten nemen en de wolf op afstand houden. Goed beheer in combinatie met jacht waar nodig is daar een goed hulpmiddel voor. Met geweren zwaaien is dus helemaal niet zo'n heel raar idee.


Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-19 11:18

Janneke2 schreef:
speurneusc schreef:
jaja, wolf kiest de zwakste. Zijn er toch veel wrakken in een kudde dan, als je ziet dat bij kuddes van 50 schapen bijna alles dood, aangevroten of bijna dood is.


...ik geef toe 'dat de hond een wolf is'.

(Doorgaans zijn wolven schuw, grijpen een prooi en gaan terug in 'dekking'.
Meestal zien honden het half als een spel met een raar soort honden en gebruiken ze deels hun jacht instinct.
Persoonlijk heb ik dan liever een echte wolf ipv dat gedomesticeerde "halfbakken" gedoe waarbij 50 doden vallen.)


Volgens mij verzin jij je eigen feiten ter plekke. Het is een algemeen geaccepteerd feit dat wolven ook meerdere prooien doden als ze de kans krijgen. Een wolf is geen prooidier, zoals een paard, dat alleen maar zijn hoofd naar beneden hoeft te doen om te kunnen eten. Roofdieren moeten energie in de jacht steken en maar hopen dat het meer energie in de vorm van voedsel oplevert. Op het moment dat ze een voorraadje kunnen aanleggen, dan zullen ze dat zeker doen.

Lees gewoon hier in dit topic even terug en dan zie je dat zowel de voor- als tegenstanders van wolven in Nederland het daar wel over eens zijn.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Re: Zorgen maken om wolf...

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-19 12:35

Wat is daar raar aan? De wasbeer is een invasieve exoot die in de jaren dertig van de vorige eeuw vanuit Amerika in Duitsland is geïmporteerd en een ziekteverspreider is.


Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-19 10:42

gohya schreef:
We kunnen er van alles van vinden, maar de wolf ís er nu eenmaal.We kunnen beter maatregelen gaan treffen,wát kunnen we doen om onze dieren te beschermen,i.p.v. boos worden op de wolf.
Wat wil je er tegen doen dan? afschieten? ze blijven komen en je houd ze niet tegen.


Ja, dat is één van de dingen waarover nagedacht moet worden. Hoe gaan we in Nederland de wolven beheren. De problemen die ze nu bijvoorbeeld in Duitsland hebben laat zien dat je daar vooraf over moet nadenken en niet als er al problemen zijn. Wolven worden al generaties lang niet meer bejaagd en het gevolg is dat ze hun schuwheid voor mensen verliezen. Als dat in een dunbevolkt land als Zweden al problemen oplevert, dan gaat het in Nederland alleen nog maar een groter probleem opleveren.

Dat er weer wolven in Nederland zijn, daar zullen we mee moeten leren leven. Maar het is wel belangrijk om te bedenken wat we als samenleving wel en niet acceptabel vinden en hoe we dat gaan beheren.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Re: Zorgen maken om wolf...

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-19 10:10

De enige reden waarom de wolf Nederland als vestigingsplaats kiest is omdat zijn respect voor de mens verdwijnt. Op het moment dat er wel weer bejaagd gaat worden en daarmee het respect weer terugkomt, wordt Nederland opeens wel heel erg dichtbevolkt voor de wolf.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Re: Zorgen maken om wolf...

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-19 14:41

Je bedoelt juist bij gebrek aan vijanden. Er zijn in Midden- en Oost Europa volop plekken met veel meer natuur, veel meer wild, minder mensen en nog steeds geen andere natuurlijk vijanden. In vergelijking daarmee is Nederland helemaal niet zo'n aantrekkelijke vestigingsplaats voor een wolf. De enige reden waarom ze deze kant op komen is het verminderde respect voor mensen, waardoor ze veel dichter bij mensen in de buurt gaan leven. Dat is de reden waarom we nu al een beleid hadden moeten hebben hoe we met wolven en de daarbij behorende problemen willen omgaan. Duitsland laat zien en waarschuwt daar dan ook voor, dat als je dat niet doet dat de aanwezigheid problematisch kan worden.

Daarom is het gewoon dom om te gaan staan juichen dat we het zo goed doen met de natuur en dat het zo geweldig is dat de wolf teruggekeerd is, om daarna te stoppen met verder na te denken.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-19 19:04

karuna schreef:
Maar feit blijft, je kunt er niet mee eens zijn, klagen enz, maar ze zijn er nu eenmaal. Dus zul je maatregelen moeten nemen om je dieren te beschermen.

Kippen en konijnen moeten ook tegen rovers beschermd worden, zo ook groter spul nu


Ja ze zijn er. Alleen is dat niet het eind maar het begin van wat er nu moet gaan gebeuren. We zullen nu moeten gaan nadenken over hoe ze beheerd moeten worden. Sterker nog, die plannen hadden al klaar moeten liggen. Het is een illusie om te denken dat de natuur in Nederland zich redt zonder beheer, Nederland is namelijk een dichtbevolkt cultuurlandschap met plukjes "natuur".

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Re: Zorgen maken om wolf...

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-19 13:15

Je kan natuurlijk ook overdrijven met catastrofe. Wolven zullen echt niet spontaan de steden intrekken en overstappen op een dieet van mensenvlees of zo.

Het probleem met wolven en het verminderde respect voor mensen is dat ze sneller voor gemakkelijke prooien, lees landbouwhuisdieren, zullen gaan. Het idee dat een roofdier onderscheid maakt tussen wild en landbouwhuisdieren en op het moment dat hij zich vestigt niet meer op landbouwhuisdieren jaagt is een net zo groot sprookje als roodkapje. Op het moment dat ze op landbouwhuisdieren jagen en dat geeft geen consequenties, dan gaan ze echt voor die gemakkelijke jacht. Wolven zijn weer gevestigd in Nederland, dus daar zullen we mee moeten leven. Alleen betekent dat ook dat er beleid moet zijn hoe we er mee om moeten gaan en de situatie in Duitsland laat zien dat je daar beter op tijd over na kan gaan denken. Dat is ook wat Duitse deelstaatoverheden aangeven, die zijn te laat daarmee begonnen en lopen nou tegen de problemen aan.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Re: Zorgen maken om wolf...

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-19 15:06

Nederland is überhaupt te klein voor tientallen wolven, dus ook slachting is echt een overdreven term. Het gros van de Nederlandse dierenhouders zal er echt geen last van krijgen. Het gaat om een heel klein groepje wat er last van gaat krijgen, maar die krijgen dan ook serieus last als ze pech hebben. Voor die mensen moet er een goed beleid ontwikkeld worden, maar dat wil niet zeggen dat de hele wereld spontaan vergaat.

Hier in Drenthe schijnen ook regelmatig wolven rond te lopen, maar ik ga nog steeds met een gerust hart met mijn honden of kinderen naar het bos.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-19 17:14

Kymalin schreef:
Je zou maar net tot dat kleine groepje mensen behoren...

Het lijkt me vreselijk dat je niet meer onbezorgd je dieren buiten kunt laten of onbezorgd met je hondje het bos in kunt.


Klopt, maar dan is het nog steeds overdreven om het over catastrofes en slachtingen te hebben. En het betekent wel dat er goed beleid zal moeten komen. En goed beleid is niet schade vergoeden als het om niet gevestigde wolven gaat en alleen voor de komende twee jaar. Dat is geen beleid dat is als overheid zeggen: "Zoek het lekker zelf uit."

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Re: Zorgen maken om wolf...

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-19 17:26

Wij zijn met z'n allen de EU. Dus als genoeg landen zeggen dat het anders moet, dan veranderen de regels over het beheer van wolven gewoon. En als ze in genoeg landen problemen veroorzaken, dan is dat zo gebeurd. Als je vindt dat je de territoria van dieren moet respecteren, dan moet je deze rivierendelta misschien maar eens gaan definiëren als het territorium van het zoogdier mens. Zolang dat niet het geval is, zullen we goede beheersafspraken moeten maken, waar bejagen wat mij betreft een onderdeel van is.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Re: Zorgen maken om wolf...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-19 14:46

Dit begint wel een behoorlijk onzintopic te worden.

Nee, wolven zijn geen lieve knuffelbeesten, die alleen maar wild eten en er niet over peinzen om (landbouw)huisdieren aan te vallen. Wie dat denkt gelooft in sprookjes.

Nee, dat er weer wolven in Nederland zijn is geen ramp in wording, of wat voor andere termen er ondertussen al niet allemaal voorbij gekomen zijn. Je hoeft echt niet opeens al je dieren op stal en je kinderen in hun slaapkamer op te sluiten omdat de wolf er weer is. Mensen die dat denken geloven ook in sprookjes. De kans dat mensen of dieren door een willekeurig ander ongeluk overlijden is vele male groter dan de kans om gedood te worden door een wolf.

De wolf is weer terug in Nederland en daar zullen we mee moeten leren leven. Dat betekent dat we als samenleving daar een goed plan voor moeten ontwikkelen hoe we daar mee om willen gaan. Ik betwijfel zelf of Nederland wel zo interessant voor een wolf is als er volgens een plan gewerkt wordt, waarbij de wolven schuw gehouden worden en zo afstand wordt gecreëerd. Maar als ze dan wel blijven, is dat ook prima. Zolang we maar een werkend plan hebben hoe we er mee om willen gaan.

Dat laatste is het probleem, doordat er volgens de wolven hossana roepers er geen enkel probleem is, wordt er geen zinnig beleid ontwikkeld. En omdat dat beleid er niet is gaan tegenstanders allerlei even onzinnige angstscenario's bedenken, waarbij er nog net niet wordt voorgesteld om weer muren om de steden te metselen om ons tegen die gevaarlijke wolven te beschermen.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-19 15:02

En de wolvenlobbyisten zijn de baas in Nederland?

Natuurlijk zullen er (landbouw)huisdieren gedood worden door wolven. Maar uiteindelijk praat je over een heel klein percentage. Net zoals er nu een klein percentage doodgaat door ongelukken met auto's, koliek, honden, verdrinking en ga zo nog maar even door. Dat is nou toch ook geen reden om ze in de stal op te sluiten (of je kinderen op hun slaapkamer wat hun betreft) Risico's en ongelukken zijn nou eenmaal een onderdeel van het leven en als je dat niet wilt, dan moet je in je bed blijven liggen.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-19 21:49

mysa schreef:
En Karl, zeker niet de lijst van Quir, elders in dit topic gezien? Een lijst met door wolven gedode honden in Zweden. Echt niet misselijk hoor!


Hoeveel honden gaan er per jaar dood in het verkeer? Door bijtwonden van andere honden? Door verwaarlozing? En zo kan je nog wel even een poosje doorgaan. De wereld is een stukje groter dan Nederland en de rest van de wereld is over het algemeen een stuk minder druk bevolkt. Het gevolg is dat er in grote delen van de wereld er een hele andere verhouding tussen grote roofdieren, mensen en (landbouw)huisdieren is. In de rest van de wereld sluiten ze hun kinderen niet op hun slaapkamer op en hun dieren in de stal, want er is prima een balans te vinden in het op een normale manier leven met grote roofdieren.

Natuurlijk zijn komen er problemen en natuurlijk zullen er dieren doodgaan door de wolf, maar hier wordt een belachelijk angstsprookje gecreëerd op basis van n=1 verhalen.

Toevallig is er vandaag een heel groot roofdier tot een celstraf en TBS veroordeeld. De moordenaar van Anne Faber. Ondanks dat hij veroordeeld is, lopen er nog steeds heel wat psychopaten los rond in Nederland. Aardig wat meer dan dat er hier wolven zijn. Dat betekent toch niet dat alle vrouwen spontaan in bed blijven liggen met het dekbed over hun hoofd, omdat ze bang zijn tegen een psychopaat op te lopen? Natuurlijk niet, we leven gewoon door, nemen door te leven risico's en bouwen hier en daar wat veiligheid in. Welkom in de echte wereld, wat best wel een gevaarlijk plekje is en waar je continu risico's neemt.

Met een goed beleid en met acceptatie dat het leven risico's inhoudt, is er prima te leven met wolven. Al is de kans groot dat met een goed beleid Nederland niet zo interessant meer is voor de wolf. Maar als ze dan toch blijven, dan valt het drama echt wel mee.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Re: Zorgen maken om wolf...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-19 23:29

Nee, de meeste mensen in die landen gaan niet met een geweer de wildernis in. Weet je waarom niet? Omdat het niet nodig is. De meeste roofdieren hebben een vrij goed idee over rangorde en welk zoogdier de king of the jungle is en laten ze door hebben dat dat de mens is. Je zit hier het hele topic al mensen angstvisioenen aan te praten en het armageddon te verkondigen, terwijl het over een voor de meeste mensen verwaarloosbaar klein risico gaat.

Het risico om een psychopaat tegen het lijf te lopen is veel en dan ook echt veel groter. En ja de regels voor TBS worden misschien wel steeds strenger, maar weet je? Ze moeten toch echt eerst een misdaad plegen voor ze TBS krijgen en tot die tijd lopen ze gewoon op straat en kan je ze elk moment tegenkomen...

De laatste keer dat ik de samenstelling van de tweede kamer bekeek, toen hadden de rewilders toch echt geen Kamermeerderheid. Aan de andere kant zag ik dat de partij voor de agrariërs, ook wel bekend als het CDA zelfs in de regering zit...

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Re: Zorgen maken om wolf...

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-19 19:13

Karuna heeft helemaal gelijk. Natuurlijk werkt het als je het in je eentje doet en de buren niet. Dan kiest een wolf echt wel voor de gemakkelijkste weg en pakt de dieren van de buren. Maar als iedereen voor zo'n omheining kiest, dan wordt het opeens een ander verhaal. Tenzij we het een goed idee vinden dat het platteland er als één groot gevangeniskamp uit gaan zien, waarbij elk perceel omheind is met een twee meter hoog gaas hek dat onder stroom staat en daar bovenop een naar buiten stekend deel met prikkeldraad. Dat is niet echt mijn idee van een landelijke omgeving.

Karl66

Berichten: 26365
Geregistreerd: 06-08-05
Woonplaats: Emmen

Re: Zorgen maken om wolf...

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-11-19 22:17

Wolven die te brutaal zijn en op landbouwhuisdieren jagen, die moeten gewoon afgeschoten worden. Het is op Europees niveau gezien allang geen bedreigde diersoort meer en als het om survival of the fittest gaat, dan wil je niet dat het bij fittest om de brutale wolven gaan die op landbouwhuisdieren jagen, maar juist om de wolven die bij de mensen en de door hun gehouden dieren wegblijven.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers