FAQ- Verzorging, Stalling en Weide

Moderators: Coby, Nicole288, Pistasche, Dyonne, Apple, C_arola

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
C_arola
Hoofdmoderator Informatief en Hoofdmoderator Markt
May the horse be with you!

Berichten: 64620
Geregistreerd: 24-05-08

FAQ- Verzorging, Stalling en Weide

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-15 11:38

Omdat bepaalde vragen vaak terugkomen, leek het ons nuttig een FAQ (veelgestelde vragen) te maken.

- Wat kost een eigen paard aan stalling?
- Wat heb je daarnaast nog nodig en wat kost dat?
- Hoeveel land heb je nodig om een paard op te houden?
- Hoe houd je een weiland in goede conditie?
- Mag je een schuilstal bouwen op een weiland?
- schuren en jeuk
- staart, manen en invlechten

Als jullie meer topics zien waarvan je denkt, die vraag zie ik vaker langskomen, geef me een seintje, dan voeg ik die vraag toe.
Laatst bijgewerkt door C_arola op 06-10-19 19:08, in het totaal 3 keer bewerkt
Reden: Check 6-10-2019


C_arola
Hoofdmoderator Informatief en Hoofdmoderator Markt
May the horse be with you!

Berichten: 64620
Geregistreerd: 24-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-15 11:38

Wat kost een eigen paard aan stalling?
Dat hang af van hoe je je paard wilt houden, en waar je woont. Volpension bij een pensionstal met alle denkbare gemakken (binnenbak, solarium, zadelkast, trailerstalling, uitmesten en voeren wordt voor je gedaan) kan je van 250 - 500 euro en meer per maand kosten. Daar komen dan nog kosten voor hoefsmid (1x per 8 weken rondom beslaan kost ongeveer 80-100 euro), ontwormen (1x per 8 weken, 10-16 euro per wormspuit voor 600 kg), verzekering (2-3% van de verzekerde waarde per jaar) en onvoorziene kosten voor DA (hou per maand 50 euro achter de hand, gebeurt er niks, kan je aan het eind van het jaar iets extra's kopen.)

Aan het andere einde van het spectrum zit helemaal zelf doen.
Basisbedrag kan dan van 50-150 euro per maand zijn. Wat komt daar bij: reiskosten 2x per dag om je paard binnen en buiten te zetten en te voeren, krachtvoer: ongeveer 30-40 ct per kilo, stro (2 euro per baal, zaagsel of vlas ongeveer 5 euro per baal), hooi of (kleine balen) kuil: 5 euro per baal. Een paard verbruikt gemiddeld 7 balen stro per week, of 4 balen zaagsel, of 2,5 balen vlas, en eet gemiddeld 2 kilo krachtvoer per dag en 10 kilo hooi (1 baal in 2 dagen).

Wat heb je daarnaast nog nodig en wat kost dat?
Daarnaast heb je nog je uitrusting:
zadel: vanaf 500 euro heb je een redelijke 2e hands, tot 2000 of meer nieuw.
Zadeldekjes: vanaf 30 euro tot 150 euro. Minimaal 2 is handig om af en toe wat te kunnen wassen.
hoofdstel: vanaf 30 euro tot 200 euro.
dekens: reken op 30-40 euro voor een simpele vliegen- of zomerdeken, tot 200 euro of meer voor een superwinter/regendeken. Twee van elk is handig, dan kan je er nog eens 1 laten wassen of repareren.

Allerhande: borstels, EHBO set: 100 euro.

Kortom: je zit al gauw aan 800 euro kosten aan uitrusting + zo'n 200-250 euro per maand bij zelfdoen, of 300-400 per maand bij een gemiddelde pensioenstalling.

C_arola
Hoofdmoderator Informatief en Hoofdmoderator Markt
May the horse be with you!

Berichten: 64620
Geregistreerd: 24-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-15 11:39

Hoeveel land heb je nodig om een paard op te houden?

De vuistregel is: 2500 m2 per paard, 3000 m2 voor een merrie met veulen.*
Oftewel, ongeveer 4 paarden op een hectare.
Met die hoeveelheid kan je je paard zomers dag en nacht buiten laten, en 's winters overdag buiten (mits het land voldoende droog is) en 's nachts op stal, of zomer en winter overdag buiten en 's nachts op stal, en dan (een deel van wat je nodig hebt) zelf hooien.

Hoe houd je een weiland in goede conditie?

Weiland moet wel goed worden onderhouden. Dat betekent regelmatig onkruid bestrijden (1x per 2 jaar volvelds door de loonwerker laten spuiten is voldoende en kost je ongeveer 150 euro per hectare inclusief bestrijdingsmiddelen), regelmatig bemesten - injecteren mag van 1 februari tot 1 september op zand- en lössgrond, en van 1 februari tot 15 september op kleigrond. Kunstmest strooien kan zeker nodig zijn, en vergeet bekalken niet - paardenmest en kunstmest verzuurt de grond. Verder zal je 1 keer per 4-5 jaar het weiland opnieuw moeten laten inzaaien.
Verder is verwijderen van de mest door afvoeren of verspreiden door te slepen aan te bevelen. Niet zozeer om wormbesmetting te verminderen (als je goed ontwormd maakt het niet zoveel uit), maar wel om 'paardenplekken' te voorkomen/verminderen.

* ter onderbouwing: ik houd al meer dan 10 jaar 6 paarden op 1,2 hectare op arme zandgrond. De praktijk ondersteunt dus de vuistregel, stammend uit 'boerenwijsheid van vroeger'

Mag je een schuilstal bouwen op een weiland?

In Belgie is het hebben van een schuilstal (of stal op redelijke afstand) verplicht. In NL is dit niet het geval, integendeel. In Nederland is het verboden te bouwen op land waar geen zgn. bouwblok op ligt.
Een bouwblok is een stuk grond dat in het bestemmingsplan is aangewezen als zijnde grond waar op gebouwd mag worden. Weiland heeft vrijwel nooit een bouwblok. Als het dat wel heeft, dan staat er tien tegen één ook een boerderij op, waar dan iid ook meestal (schuil)stallen bij zijn. Of er een bouwblok rust op een weiland kan je bij het kadaster of bij de gemeente navragen.

Geen bouwblok = geen stal, óók geen containerstal of andere verplaatsbare contructies!
Het niet nodig zijn van een bouwvergunning (wat voor kleine bouwwerken het geval kan zijn) staat hier verder los van. Je hebt éérst een bouwblok nodig, dán evt een bouwvergunning.

Afhankelijk van de gemeente kán er een verordening zijn dat een boer ontheffing krijgt voor het plaatsen van een schuilgelegenheid als hij aan kan tonen dat hij zijn (jong)vee niet tijdig binnen kan halen bij noodweer. Bv als zijn weilanden waar hij zijn (jong)vee weidt kilometers van zijn boerderij afliggen.

Als je wél een bouwblok bij je weiland hebt, dan mag je binnen dat bouwblok (meestal) wel bouwen. Hiervoor moet je vaak een bouwvergunning aanvragen.
Soms mag je ondanks de aanwezigheid van een bouwblok tóch neit bouwen. Dat kan zijn omdat het bouwblok al 'vol' is, want meestal mag maar 60% van de oppervlakte bebouwd worden. Of dat kan het geval zijn als het bestemmingsplan bv woonbestemming aangeeft, en stallen is agrarische bestemming. Soms kan je het voor elkaar krijgen het bestemmingsplan te laten wijzigen.

Voor alles geldt: informeer bij je gemeente wat mag en niet mag. Ga niet illegaal bouwen, er worden door alle gemeentes luchtfoto's gemaakt, en je stal moeten afbreken + een fikse boete oplopen is het niet waard.Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Lanoca, PetalBot, Retjethorse, SafeHaven, VWestra, YandexBot en 10 bezoekers