Bokt.nl • Endurance zadel - advies
Pagina 1 van de 2

Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 21:24
door LWD
Mijn paard, KWPN'er van bijna 4 jaar is bijna een maand onder het zadel. Hij staat nu nog bij een trainingsstal en zal over enkele weken weer naar huis komen. Ik wil in de toekomst endurance met hem gaan rijden. Ik heb hier geen ervaring in. Voor mijn paard heb ik nog geen zadel. Wat is een goed, degelijk endurance zadel? Iets waar ik jaren mee vooruit kan en lange afstanden op kan rijden, comfortabel voor mijn paard en voor mij. Alvast dank voor het advies!

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 21:28
door C_arola
Ik verplaats dit topic naar Trec en Endurance.

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 21:45
door Gypsy
Ik denk vooral iets waarmee je de komende jaren zijn groei mee kan opvangen. Als het goed is zal hij immers nog best wel breder worden.

Misschien eerst een tijdje een goed boomloos zadel en als hij echt klaar is met groeien je droomzadel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 21:48
door Ashkerlon
Als je een goed en degelijk Endurance zadel wil, dan zou ik Gaston Mercier aanraden. Beetje aan de duurdere kant. Zalige zadels om mee te rijden. Er zijn ook versies die heel erg geschikt zijn voor dressuur, of zelfs veelzijdigheid en dus springen.

Andere typische Endurance zadels zoals podium, setzi, Zaldi zijn eerder echt op Endurance gericht en kan je geen dressuur wedstrijd mee rijden als je toch eens dat idee krijgt.

Massimo trail, Wintec pro endurance, zijn ook mogelijkheden. Massimo heb je wel het nadeel dat het een typisch Engels zadel is met het bijbehorende gewicht. Endurance zadel heb je het liefst zo licht mogelijk.
Wintec heb je wel het voordeel dat je de voorboom kan aanpassen, dit is misschien wel net zo handig met een jong paard die nog wat breder zal worden.

Boomloos lukt ook soms wel, maar zie je niet meer vaak terug op de langere afstanden. Kan misschien ook wel ideaal zijn om de eerste jaren op te vangen. De herverkoopwaarde van die zadels ligt doorgaans ook wel redelijk hoog.

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 21:57
door LWD
Wat fijn om zo'n duidelijke uitleg te krijgen, hartelijk dank!

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 22:02
door Gypsy
Ik heb idd meerdere barefoots voor leuk geld tweedehands op de kop getikt en voor hetzelfde of maar iets minder verkocht. 50 km kan ik er rustig mee maken, heb de heavy duty inlages.

Grootste voordeel is dat het grotendeels traploos meegroeit. Hoef je niet zo vaak te twijfelen of er nu al een grotere boom in moet of niet. Mits het een goed merk is en je bij onvoldoende ervaring ermee wat hulp met eerste keer passen inroept. :o

Ik neem aan dat je toch op zijn 4e nog geen 80 km gaat doen. Want ik kan me voorstellen dat dat op een boomloos minder comfortabel is, dat geef ik toe. Je moet er even aan wennen. Maargoed kan je wel alle pasconsulten en alle keren opnieuw op maat maken uitsparen en bij je budget voor je uiteindelijke zadel doen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 22:04
door Anoniem
De vraag is vooral. Ga je echt endurance rijden met een bepaalde ambitie zeg Klasse III of IV? of wil je gewoon lekker lange ritten maken.

Voor het eerste is het paard dat je hebt geen voor de hand liggende keuze. Voor lange ritten maken zijn heel veel soorten zadels geschikt en is het gewicht minder van belang. Dan zou ik kijken naar een massimo of een ander fijn zittend dressuur/vzh zadel. Massimo is kwa kopijzer makkelijk te verstellen door een zadelmaker.

Heb je echte endurance ambitie zou ik ook kijken naar gaston mercier of podium oid.

Boomloos zou ik 100% afraden. Er is meermaals gebleken dat de drukverdeling van een boomloos toch niet echt ideaal is voor endurance.

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 22:06
door Gypsy
Maar je wil toch sowieso geen klasse 2 of 3 starten met zo'n jong dier? Of ben ik de enige die daar zo over denkt? :oo

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 22:09
door LWD
Nee, ik schreef ook, in de toekomst. Maar wil me al wel goed oriënteren. En fijn dat mensen inderdaad daarop inspelen, met het advies voor nu en in de toekomst. Dank!

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 22:11
door Anoniem
Gypsy schreef:
Maar je wil toch sowieso geen klasse 2 of 3 starten met zo'n jong dier? Of ben ik de enige die daar zo over denkt? :oo


Nee natuurlijk niet. Maar ik koop ook geen duur zadel voor 1 a 2 jaar. Zeker een merk als massimo is echt heel goed aanpasbaar. Daar zou ik wel naar kijken.

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-02-19 22:14
door Gypsy
Dat is idd iets waar ts goed op moet letten, goed dat er idd ook makkelijk aanpaspare zadels genoemd worden. Er zijn tegenwoordig toch ook traploos verstelbare boomzadels?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-19 00:19
door Ashkerlon
Tegen dat je met een 4-jarige gestart bent, en klaar voor 80km ben je toch een paar jaar verder. Laat je in ieder geval niet wijsmaken dat je met je kwpn geen kans maakt in de sport.
Ik rij 60km met een nu 23-jarige warmbloed en ze knalt er al dat jong arabisch geweld van tussen hoor ;) ze is misschien wat uitzondering op de regel, maar er zijn genoeg warmbloeden, die zeker tot aan de 80km heel netjes mee doen. Alles wat meer is, is deels ook geluk hebben met je paard. Er zijn ook heel veel arabieren die nooit meer dan 80km lopen.

Vanaf 60km merk je of je materiaal deugdelijk is. Dat hoor ik van andere ruiters ook. Waar je in de 40km nog weg raakt met een zadel dat net niet ideaal is, of een rijbroek die net niet wrijft in de knie holtes, daar struikel je over bij 60km.

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-19 00:39
door LWD
Mooi advies, wijze raad Ashkerlon, dank!

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-19 13:02
door LWD
Kan ik nu een zadelspecialist vragen voor een consult om alles op te meten en a.d.h.v. die gegevens een endurancezadel kopen? Of werkt dit anders?

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-19 13:07
door Ilse_123
Persoonlijk zou ik eerst voor gewoon een fijn (eventueel tweedehands) veelzijdigheidszadel gaan die nu goed past en waarin jij lekker zit. Voorlopig ga je toch nog geen 60 km starten en je paard zal nog veel groeien aankomende jaren. Zonde om nu al een duur zadel te kopen als je over 3 jaar weer een andere nodig hebt.
Met een gewoon, degelijk zadel waarin je zelf lekker zit kan je prima tot de 60km rijden, daarna kan je nog altijd kijken of je wilt overstappen. Dan is je paard ook uitgegroeid en in zijn bespiering.

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-19 13:13
door LWD
Dank je wel Ilse, goed advies! Maar toch wel een consult voor het opmeten? Want ik weet echt niet wat op het moment goed is voor mijn paard.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-19 13:18
door Ilse_123
LWD schreef:
Dank je wel Ilse, goed advies! Maar toch wel een consult voor het opmeten? Want ik weet echt niet wat op het moment goed is voor mijn paard.


Dan zou ik wel ergens laten aanmeten waar ze ook een hoop (tweedehands) zadels hebben. Country Mill in Nijkerk is heel goed, daar hebben ze ook een hoop endurance zadels, dus misschien is dat wel een goede plek om eens contact mee op te nemen.

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-19 13:19
door LWD
Bedankt!

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-19 13:26
door Hilli
LWD schreef:
Dank je wel Ilse, goed advies! Maar toch wel een consult voor het opmeten? Want ik weet echt niet wat op het moment goed is voor mijn paard.

Uiteraard. Maar staar je niet blind op het gebruiksdoel. Het beste zadel is een zadel waar zowel ruiter als paard zich comfortabel bij voelen.

Bij een jong paard zou ik gaan voor iets wat vooral ook betaalbaar is: ik ken voorbeelden van paarden die meerdere keren uit hun zadel zijn gegroeid en als je dan telkens een zadel moet aanschaffen van €2.000 ben je niet blij (of de gelukkige bezitter van een ruim budget). Dan kun je beter voor iets fijns gaan voor een beperkter budget.

Mijn ervaring is dat je bij CM (maar vast ook bij andere zadelpassers, alleen heb ik daar geen ervaring mee) prima kunt aangeven wat je wensen en budget zijn. Ik heb de laatste keer een passessie gedaan toen ik een leenzadel zocht (eigen zadel moest opgestuurd en gerepareerd worden) en ging uiteindelijk met een heel ander merk zadel naar huis dan ik verwachtte.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-02-19 13:29
door Snadrem
Ik rij geen wedstrijden met mijn KWPN, maar wel ritten van tussen de 20 en 40 kilometer. Gewoon op een Stubben dressuurzadel waar ik lekker in zit en mijn paard lekker onder loopt. Endurancezadel staat wel nog steeds op de wensenlijst, maar een nieuwe auto ook, dus ja :')

Ik zou aanraden om een zadelpasservice te laten komen en te focussen op wat goed past in plaats van of het wel of geen endurance is. Als je meer kilometers gaat maken met je paard ga je ook ervaren wat jij wil van een zadel (qua beenligging, zit, ringetjes, boom of niet, etc.) en dan kan je als je paard uitgegroeid is een zadel kopen wat aan al je wensen voldoet.

Goed, ik droom weer even verder van mijn Gaston Mercier <3

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-02-19 16:50
door PaulineS
Ik rij inmiddels K4 endurance (meerdaagse) met mijn KWPN-er. Paard is nu 14 en heeft inmiddels haar 4e zadel. De laatste 2 jaar een BUA. Dit zou je ook kunnen overwegen. Is een zeer flexibel zadel wat op heel veel paarden past en daardoor mogelijk inzetbaar zal blijven bij veranderingen in de bespiering.

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-19 09:38
door adnariM
Ik ben heel blij met mijn Thorowgood endurance model. Ideaal omdat er een verwisselbare boom in zit, handig voor paarden die nogal veranderen in bouw in de winter/zomer en dus ook voor jonge paarden die nog gaan veranderen. Zadel is lichtgewicht dus ook dat vind ik een absolute pluspunt. Ik heb hem door Helen van Happy Horse Advies laten aanmeten. Echt een topvrouw, komt door heel Nederland. Ik heb er tot 90 km op 1 dag mee gereden, echt zonder zere billen te ontwikkelen :-D

Re: Endurance zadel - advies

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-19 10:05
door pjotrg
Ik zou gewoon een goed passend en comfortabel (tweedehands) veelzijdigheids zadel kopen en daar lekker mee gaan rijden. Ga daarmee lekker kennis maken met je paard en veel lange ritten maken.

Je kunt dan verschillende zaken proberen zoals dressuur, springen, endurance, trec etc. Ga ook vooral lekker buiten rijden.

Een beetje in lijn met wat de anderen zeggen: tegen de tijd dat je het endurance virus te pakken hebt en van klasse 2 naar klasse 3 gaat is er altijd nog tijd om een ander zadel te kopen. Een eigen paard kost zowiezo veel geld en goede zadels zijn verre van goedkoop.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-02-19 10:44
door J_E
Er staat op marktplaats een deuber quantum te koop. Deze heb ik ook ook al rij ik geen endurance. Fijn zadel, de 'boom' is traploos te verstellen en de kussens zijn te vullen. Zo kun je het zadel vrijwel altijd passend krijgen en dus ook aanpassen mocht hij groeien/ verzwaren. Er zit een flexibele boom in, maar is wel veel steviger dan de boomloze zadels. Het zadel is niet zwaar.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-03-19 11:49
door Babybeertjes
Voor mij is een endurance zadel een zadel waar je lekker in zit voor een langere tijd. Meestal is dat geen zadel met erg diepe zit en flinke wrongen.

Als je lekker rijdt op een gewoon dressuur zadel voldoet dat prima. Uiteraard heel belangrijk dat het jou paard goed past. Ik heb voor mijn jonge arabier nu net weer een nieuw zadel gekocht. Dat is al zijn 4e zadel. (één zat ik zelf niet goed in overigens)

Gaston Mercier is fantastisch, maar is lastig aan te passen. Ze moeten naar Frankrijk verstuurd worden. Zelf heb ik nu gekozen voor een zadel met een aanpasbaar kopijzer.
Dit is voor een jong paard wel ideaal. Denk bijvoorbeeld aan Wintec, kent en Masters, Thorowgood, Fairfax etc. Hoe deze bevalt kan ik je alleen nog niet zeggen :)
Op mijn hulsebos dynamic dressuur heb ik ook 70 km endurance gereden zonder enig probleem voor paard of mij.

Kortom, mijn mening, je heb voor de basis sport endurance geen speciaal zadel nodig, maar een zadel waar jij en je paard lange tijd mee kunnen rijden.