Klimaatopwarming, wat doe jij?

Moderators: Nala, Mondy, Mjetterd, ynskek, Polly, Ladybird, Giolli, Hanmar, Princesj, Dani

 
 
germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-19 20:19

ikke schreef:
germie schreef:
Foei ikke :D

Maar dit is wel wat ik bedoel. Men probeert je inderdaad een schuldgevoel aan te praten, maar als kindervrije kun je eigenlijk je hele leven vervuilen, het is altijd minder dan wat 2 mensen ooit vervuilen :Y) . En kindervrij zijn is net zo'n 'egoistische' keuze als wel kinderen nemen. Ik ken niemand die geen kinderen neemt omwille van het milieu. Het is alleen een mooie bijkomstigheid. Ik blijf in ieder geval nog wel even reizen en heb ook 1 paard. En ja, daar werk ik hard voor en laat er ook dingen voor. Dus dan mag het. }:)

Maar even serieus, het is gewoon het 'not in my backyard' syndroom. Alles is belangrijk op het moment dat het in je achtertuin gebeurt en je raakt. En anders niet meer. Zo zit de mensheid gewoon in elkaar.

Precies dat.

Ik weet ook wel tegen wie ik het zeg :D maar het is wel waar de hele milieubeweging op gebaseerd is: angst en schuldgevoel.

Helaas voor de milieuterroristen heb ik de meest foute schoonvader gehad die ze zich kunnen voorstellen (de beste man is helaas overleden). Hij was zo gehard anti de milieu-beweging dat hij in de jaren 80 de zure regen campagne eigenhandig om zeep geholpen heeft door de de plaatsen te lokaliseren waar al die zogenaamd aangetaste bomen stonden om vervolgens met kennis van zaken aan te tonen dat het l*lkoek was! Hij was bosbouwkundig ingenieur en toonde aan dat die bomen groeiden op plekken die helemaal niet geschikt waren voor dergelijke bomen! Daag Greenpeace en co :evaw:

Het moge duidelijk zijn, mijn schoonvader en ik konden prima met elkaar overweg }> Ik ben blij dat ik hem zo lang gekend mocht hebben.


Lijkt mij een goede vent. Haha.

Ik heb hier een paar dagen terug een link geplaatst over het feit dat de hoeveelheid co2 juist daalt.

Er zijn gewoon minstensnet zo veel onderzoeken die aantonen dat er helemaal geen opwarming is, maar alleen een verschuiving.

MAAR: ondanks bovenstaande vind ik wel dat we er met sommige dingen een rommeltje van maken. Minder plastic verpakkingen kan prima.
En zolang een fabriek als esd blazers mag blijven produceren, dan kunnen wij rustig doordieselen.

Er kunnen dus best dingen beter, maar de geboden gij zult alle pleziertjes behalve kinderen krijgen in de ban doen slaat nergens op.

Doe wat je kunt. En accepteer de meningen van anderen en respecteer andere keuzes.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.


germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-19 06:39

@ikke: Waterdamp is een 100 keer sterker broeikasgas dan co2. Dus co2 is het probleem niet. Bovendien groeien bomen er beter van.

En er blijkt wereldwijd geen opwarming te zijn, maar juist afkoeling. Maar omdat de polen mogelijk iets verschoven zijn krijg je dus verschuiving van klimaat op lokaal niveau. Eigenlijk is er hier dus niets aan de hand, puur natuur.

Ook blijkt een electrische auto meer fijnstof uit te stoten dan de moderne diesel. Waarom? De electrische auto is veel zwaarder, dus optrekken en remmen levert meer fijnstof op. De moderne diesel is zelfs schoner dan zon accu ooit kan zijn. En met de belabberde actieradius wordt het gewoon nooit wat, behalve een goede subsidieslurper.

Dit is een mooi overzicht. Zelfs boodschappen doen gaat niet eens, een electrischefiets heeft dezelfde actieradius, 90 km. Met kou nog niet de helft.
https://www.dvhn.nl/extra/Elektrisch-ri ... 59225.html


Nog een artikel dat zegt dat de auto het niet is:
https://www.dvhn.nl/groningen/Promovend ... ische-auto’s-gaan-broeikaseffect-niet-dempen-24051882.html

Ook loopt de actieradius het eerste jaar al met 10 procent terug weet ik van iemand die een gesubsidieerde bak heeft. Dus daarmee zijn ze echt niet duurzaam. En een gebruikte voor 3000 euro is dan gewoon een barrel geworden terwijl je anders nog leuke diesels of benzine autos vindt.

Maar ik heb standaard een plastic tas voor hergebruik bij me. Waarom mensen zo veel plastic dumpen in de natuur kan ik echt niet bij. En daar doet de jeugd ook aan mee, heb laatst iemand gesommeerd zijn net gedumpte peuk even op te ruimen. Het werd gedaan, maar leverde een geirriteerde blik op.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-19 08:45

Omdat er ook andere onderzoeken van echte wetenschappers zijn. Valt me op dat dat niet genoemd mag worden. Dus wel.
Het is precies wat er al gezegd werd, schuldgevoelens aanpraten.
En die onderzoeken die andere dingen weergeven worden genegeerd. Is absoluut geen fake nieuws. Ik heb hier een paar dagen terug een link geplaatst over co2 daling. Die lijkt wel met opzet genegeerd. Prima. Maar de tegenstem mag gehoord worden.
Zie bijvoorbeeld ook:

https://www.dvhn.nl/groningen/Promovend ... ische-auto’s-gaan-broeikaseffect-niet-dempen-24051882.html

Er is niemand die zegt dat vervuilen goed is, het is echter een feit dat een kindervrij heel wat persoonlijke extra vervuiling mag doen voordat de vervuiling van 1 extra mens gelijk is. Beter gezegd, de kindervrije zou helemaal niets meer hoeven doen.
Dat de kindervrije toch plastic mindert en eens wat vlees overslaat is dan helemaal mooi.
Vegetariër worden hoeft echt niet.
Dat is de boodschap. Maar ja, die kinderwens is soms zo sterk dat je verdoemd mag worden als je wel leren schoenen draagt.

Nou, ik heb deze winter 2 paar milieuvriendelijke plastic synthetisch lederen schoenen gekocht. De eerste van marco tozzi, mooi neplakleder. Na 3 maanden gebarsten. En dan heb je dus een plasticafvalschoen. Niet duurzaam. Wolky gaat zeker 2 jaar mee. 50 euro en 3 maanden of 120 euro en 24 maanden. Tja, plus 100 voor leder.
Het andere paar waren laarsjes van Rieker. Ook niet het goedkoopste merk, ook niethet duurste. Na ern tijdje lopen toch wat krap voor. Helaas, geen leer, dus niet rekbaar. Dus wederom -100 voor nepleer.
Ik heb mijn best gedaan met 2 paar veganschoenen. Ze zweten vreselijk en zijn gewoon minder comfortabel dan echt leder. Bovendien is leer gewoon een produkt uit de vleesindustrie. Beter de hele koe gebruiken immers.
Ook met hoofdstellen en rijlaarzen blijkt plastic het niet te zijn t.o.v. leer.

En ja, het is misschien egoïstisch als je wel of geen kinderen wilt, het is altijd je eigen keuze en je laat het je niet opleggen. Er is ook geen kindervrije die dat ontkent, maar het is gewoon echt een feit dat minder mensen de oplossing is voor het klimaatprobleem, we kunnen niet blijven groeien. Dat gaat ook niet in het dierenrijk, en ook niet bij mensen. Ik zeg nergens dat je geen kinderen mag krijgen, maar het is algemeen bekend dat elke mens vervuilt en dat 1 mens nooit zo veel kan vervuilen als 2, ook al zijn die 2 zgn. goed bezig.
De club van 10 miljoen had dat eigenlijk al heel snel gezien. Daar was niet alleen het milieu het argument, maar ook de algemene leefbaarheid. Nee, ik ben niet lid van die groep, maar heb er in mijn studententijd een college over gevolgd en was heel interessant.
Er kwam ook iemand praten over earosolen, die zowel voor opwarming als tevens voor afkoeling zorgen. Maar men wist toen niet welke het sterkste was. Heel interessant om dus ook de andere kant te horen. Er kwam tevens iemand vertellen over broeikasgassen, CO2 is dus maar een zwakbroeikasgas, water is tig keer sterker. Enz.

Hier nogmaals de link die ik al eerder plaatste:
https://fcpp.org/wp-content/uploads/PS1 ... hrvFrHMm4s

Ik zou graag met die schoonvader van @Ikke praten. Denk dat die man hele interessante verhalen had kunnen vertellen. Eigenlijk zou zo iemand een lezing moeten geven op bokt, maar helaas is de beste man er niet meer. Een open kijk. Dit staat niet direct synoniem met 'we hoeven niets te doen' immers. Ik zeg ook nergens dat je niets hoeft te doen, maar doe wat je kunt en inderdaad geen kinderen krijgen mag zeker genoemd worden, ook al is misschien de reden waarom geen kinderen niet het milieu. En antimilieu is meteen wel weer erg zwart-wit, maar iets gewoon overdreven vinden kan wel. Dus doe gewoon je ding wat je kunt doen. Voor mij is dat dus af en toe geen vlees, geen kinderen en plastic opruimen. Dan doe je wat je kunt en waar je achter staat.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-19 12:57


Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-19 19:58

Ik heb al mijn meubels gebruikt gekregen of gekocht. Alleen een paar Billy's niet.
Mogelijk dat ik nu als ik eens wat geld over heb voor een nieuwe tafel in de woonkamer ga, ik zag een leuke voor 90 euro, dus nog te doen. De oude is niet af, is namelijk blank eiken, maar de lak is niet mooi meer. En ik wil wel wat anders na 10 jaar tegen dit 6e handsje aangekeken te hebben.
Ik heb vorige week een gebruikte LED TV gekocht, mijn andere was nog steeds een ouderwetse beeldbuis. Dus als het om recyclen van meubels gaat, dan ben ik wel erg denk ik.
Maar ook hier gewoon eerlijk: de reden is de centen. Net als keuzes die veel anderen maken.

In april gaat mijn laatste kozijn met enkel glas er uit. Eindelijk heb ik er geld voor. Dan is alles in huis dubbel glas. En zijn de centjes eerst weer volledig op.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Re: Klimaatopwarming, wat doe jij?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-19 06:25

Tweedehands electronica doe ik niet vaak. Nu toevallig een tv omdat die van een bekende kwam en nog maar 1.5 jaar oud is.
Maar van onbekenden doe ik het niet zo snel, zeker geen laptops of telefoons. Gevoel is niet goed, terwijl er ook wel succesverhalen zijn.

Matras koop ik absoluut niet gebruikt.

Rijlaarzen volg ik al een paar jaar marktplaats enzo, maar mijn maat is er echt niet gebruikt.

Gebruikte kleding heb ik ook niet echt. Ik heb wel eens wat geruild, maar kijk er niet naar in een kringloop. Gebruikte schoenen zijn een absolute nogo. Als iemand ze als miskoop gekocht heeft kan het evt nog, maar zijn ze een paar keer echt gedragen, nee. Ik heb zeer gevoelige voeten en wil niet weer een hielspoor. Zelf geef ik de miskopen weg aan een weggeefwinkel, is dan nooit echt op gelopen. Want helaas, gevoelige voeten betekent toch af en toe een miskoop en ik wil niet alleen maar wolkys hebben ( enige merk wat altijd goed zit). Maar door ze weg te geven maak ik een ander er weer blij mee.
Kleding afdragen gaat laatste jaren eigenlijk erg goed. Ik heb kennelijk een balans tussen noodzaak en mooi gevonden. Heb alleen veel tshirts, maar in de winter de lelijke onder een trui, de mooie voor de zomer. Soms wil ik niet, maardoor groepsdruk dan toch die groepsbedrukte shirts kopen en vervolgens nooit aantrekken. Ik vind ze meestal niet mooi. Maar laatst heb ik eerlijk gezegd dat ik niet meedeed, want ik draag ze verder niet. Was een maar, en toen geaccepteerd.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-19 07:48

Ik kwam deze net tegen en deze moest ik even delen.
Citaat:
Curry wijst de modellen af die extreem weer en een apocalyptische toekomst schetsen. Ze is een bedaarde, genuanceerde stem zonder een spoortje hysterie: ’Het klimaat is altijd veranderd, los van menselijke activiteiten, dus klimaatverandering is niets nieuws’. De huidige vraag is: versnellen wij dat veranderen door ons handelen? Curry zegt dat we dat op basis van onze huidige inzichten niet kunnen vaststellen.


https://www.telegraaf.nl/columns/314552 ... iet-geduld

Citaat:
De overspannen rapporten van de VN en van activisten worden door de linkse elites klakkeloos overgenomen. Want daarmee kunnen ze onze levenswijzen, en dus onze vrijheden, reguleren: we moeten toch de aarde en de mensheid redden? Na de utopieën van Marx, Hitler, Stalin, Mao, en van de vele andere helden van de (nationaal-) socialistische intelligentsia, allemaal verdronken in zeeën van bloed, wordt nu gepoogd de heilstaat van de klimaatutopie te vestigen.


De burger krijgt een beperkte en verdraaide waarheid te horen zodat het allemaal dramatisch lijkt, maar er eigenlijk niets aan de hand is.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Re: Klimaatopwarming, wat doe jij?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-19 17:01

https://m.hln.be/wetenschap-planeet/mil ... ~a9268fd6/


Weer een wetenschapper aan het woord:

Mensen hoeven niet wakker te liggen van de gevolgen van klimaatverandering, zegt de invloedrijke Nederlandse econoom en klimaatonderzoeker Richard Tol. "Het idee dat onze kleinkinderen gevaar lopen omdat de aarde opwarmt, is volslagen onzin.".

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat klimaatverandering nu zo verschrikkelijk is. Tenzij je fondsen werft voor Greenpeace of een politicus bent die zich als redder van de mensheid presenteert. Dan heb je er baat bij om de boel te overdrijven.

Enz.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-19 17:57


Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-19 07:09

Door hard te brullen dat elke tegenstem van ninefornews, nibure enz onzin is creeer je altijd een soort vals geloof of draagvlak. Mooi denk je, uitgeschakeld. Bij mij niet hoor. Ik geloof niet alles wat er staat, maar ook niet alles van de nos of knmi.
Maar ik geloof zeker niet meer in het feit dat wij nederlanders maar flinke kosten moeten maken om wille van het klimaat.
Klimaatpropaganda is ook een verdienmodel. Vergeet dat niet. Er gaan al teveel leugens rond over stekkerautos.
En kindervrij als beste optie wordt genegeerd, want dan raak je ze zelf he. Het is gewoon nog steeds not in my backyard. Kinderen zijn economie, consumeerders, dus geld. Punt. Minder mensen, minder consumptie, minder inkomsten.
Een telefoonfabrikant zit niet te wachten op een levensduur van 5 jaar, nee, geprogrammeerde traagheid wordt zelfs toegepast omwille van omzet. En daarna flinke reclame met 20 procent minder verpakkingsmateriaalgebruikt, kijk eens hoe goed wij zijn.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-19 07:47

TJonge, wat een onzin hierboven weer. Ik lees overal en nergens, kijk weinig tv, maar volg wel het nieuws via diverse sites. Ja, ik wil alle argumenten horen, dus ook wat jullie onzin noemen, maar het soms echt niet is. Dan wordt er simpelweg gezegd dat is een onbekende wetenschapper en die is onbekend wegens onwaarheden. Sorry, maar je wilt dan gewoon niet alles horen. Ook de npo is nooit geheel onafhankelijk. Blijf zelf nadenken. Meelopen met een platte wereldaanhang is natuurlijk gewoon meelopen met een sekte. Maar ja, elk geloof is eigenlijk niets meer dan een geloof. Met het milieu is het net zo, je krijgt van de overheid echt eenzijdige informatie. En er wordt flink gelogen daar, kijk maar naar die berekeningen over de energiekosten. Bij een ander bedrijf vloog je er direct uit, maar nee, bij de overheid en milieulobby mag je met leugens wel blijven zitten. Het is dus zaak om alles te lezen, bij alles te denken ik moet dit met een korreltje zout nemen en dan kun je daarna een mening vormen.

Het klimaat verandert, maar het klimaat verandert NIET door de mens. Een voorbeeld van Nederlands grondgebied: Botjesgat, Mill, Langenboom. Hier worden haaientanden en wervels van allerlei haaien gevonden, VERSTEEND. Dus fossielen. Deze zijn echt. Hoe komen die daar? Nou, heel vroeger was het daar water, oceaan. He, bijzonder he. Nu is het land.
Zo worden er op meer plekken soms tropische koraalresten gevonden waar nu echt geen tropisch klimaat meer te vinden is. Dus nee, het klimaat verandert, en daar kunnen wij niets aan doen. Nederland had in de ecocene tijd een tropisch klimaat. He, het is nu wel kouder dan toen, dat komt zeker ook door de mens? In de ecocene tijd was het zelfs op de noordpool warmer dan nu. Goh, dus hoezo moeten wij ons nu zorgen maken over een beetje opwarming? In het pleistoceen was het kouder dan nu. He, ook veroorzaakt door de mens? De polen hadden ooit in het ecoceen veel minder ijskappen dan nu. Dus als die smelten, dan is dat puur natuur en is er niets aan de hand. Toen is de wereld ook niet vergaan.

Het is ietsjes anders als je het over milieuvervuiling hebt, daar kunnen we wel wat aan doen, zij het dat we niet zo krampachtig moeten zijn als sommigen beweren. Plastic is ook niet zo slecht als er hier soms beweerd wordt, sterker nog, wij kunnen NIET ZONDER plastics, denk gewoon eens aan coatings, auto-onderdelen, kleding, enz. Dus plastic is niet fout, je moet het nuanceren, sommige plastics zijn overbodig, andere zijn prima. Maar, ik ben het er mee eens dat sommige dingen echt niet in plastic verpakt hoeven worden. En als je dan plastics over hebt, gooi ze niet in het water of op straat.
En als je inderdaad iets kunt kopen zonder plastic verpakking, dan is dat vaak een betere keuze.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-19 07:59

Ik lees ook alles, maar ik neem niet alles zomaar aan, nee, ook niet van sites wat jullie 'fake' noemen, maar die soms gewoon kritisch zijn, met juiste informatie, maar dat van die Belgische professor was ook weer onzin, terwijl dat gewoon van een 'goede' nieuwssite kwam, dus je wilt dan ook geen tegengas horen.
Het klimaat verandert, maar daar hoeven wij ons geen zorgen om te maken, dat is heel normaal en puur natuur. Het is nu gewoon koud in Nederland, in het neoceen was het hier tropisch. Dat vergeet men dan even. Daar gaat het mij om. Mijn bronnen kloppen in ieder geval. Maar men wil het soms niet lezen. Maar over het vroeger klimaat hier eentje:
http://www.geologievannederland.nl/tijd ... ken/eoceen


MAar: Ik vind wel dat je beter met plastic kunt omgaan, maar zonder plastics kun je niet en wil je niet. Je moet het dus wel nuanceren. En dan kun je rustig je stukje vlees blijven eten, een beetje dieselen, een vliegreisje maken, enz.

En ja, ik eet komkommer ook met schil.

HIer nog even een bron van de 'juiste en correcte' nieuwssites:
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/me ... gle.com%2F

Citaat:
Veel klimatologen wijzen erop dat het klimaat thans warmer wordt en dat het niveau van kooldioxide (CO2) in de atmosfeer óók toeneemt. Dat is juist. Maar het samengaan van deze twee verschijnselen is geen voldoende bewijs voor een oorzakelijk verband. Bovendien is de gemiddelde wereldtemperatuur tussen 1940 en 1975 gedaald, terwijl in dezelfde periode de CO2-concentratie snel toenam.


Citaat:
Deze resultaten – voor het eerst wereldkundig gemaakt op een klimaatconferentie in Stockholm in september vorig jaar – leiden tot de conclusie dat het menselijke aandeel in de opwarming niet significant kán zijn, en dat het grootste deel van de opwarming aan natuurlijke oorzaken moet worden toegeschreven, waarschijnlijk aan kleine variaties in de zonneactiviteit. De huidige opwarming houdt wellicht verband met een natuurlijke cyclus van 1.500 jaar, die is gemeten in ijsboorkernen, oceaansedimenten, stalagmieten – metingen die een periode van bijna een miljoen jaar bestrijken.


De titel van het topic, klimaatopwarming wat doe jij? Heeft dus als antwoord: Niets, want de mens heeft er geen invloed op. Een betere titel zou zijn: milieuproblemen, wat doe jij? En dan antwoord je: kritisch zijn met plasticgebruik, geen kinderen krijgen, geen vlees eten, enz.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-19 09:20

Gelukkig orienteer ik me erg breed, en ik lees ook Duitse en Engelse sites. Dus ik ben niet degene die je aanspreekt dan. 40 jaar leeservaring gaat niet lukken, want ik ben wat later opgericht. :D
Het enige is dat er geen sprake is van klimaatverandering door de mens, maar wel van milieuproblemen door de mens. Dat is dus zeker genuanceerd. Het beestje moet gewoon een andere naam hebben.

Maar goed, kennelijk valt de volkskrant dus ook niet meer onder een 'goede bron', fijn om te weten.

Dan ga ik me nu maar eens verdiepen in het orakel van Ikke. Misschien leer ik daar dan nog wat van.
Laatst bijgewerkt door germie op 21-02-19 09:23, in het totaal 2 keer bewerkt

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Re: Klimaatopwarming, wat doe jij?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-19 10:49

Ik doe overigens ook al mee met diverse panels.

Maar er wordt zeker veel onjuiste informatie verspreid. Niet alleen op milieugebied, zeker ook hier over aardbevingsschade, en soms ook op de bekende 'goede' sites. Nee, de problemen zijn niet opgelost, ja, er wordt gelogen en gelogen, en de meeste verhalen zijn echt geen succesverhalen.

Ik zal zondag wel weer (ja, heel kleinschalig) wat plastic op gaan ruimen onder water. Maar dat ik hier nog eens wat mee gaat doen staat vast (en ik heb ook al een idee hoe).

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-19 09:23

Francieen schreef:
Eerlijk, ik geloof er niet in. Ik denk dat het klimaat gewoon omschuifd. Omschuiven als in dat het klimaat over de wereld veranderd. Hier word het warmer en ik las net op RTL nieuws dat in las Vegas voor het eerst in 70 jaar sneeuw was gevallen. Tuurlijk zal er iets van waar zijn maar ik denk dat de regering ons vooral probeert geld af te troggelen door al die milieu bewuste keuzes die er moeten maken

Wist je dat Nederland vroeger een tropisch klimaat had? In het ecoceen. Dus ja, het klimaat verandert, het verschuift. En inderdaad, dit komt niet door de mens.

Zoals ik al eerder zei, de titel van dit topic is niet juist, het gaat om het milieu. Daar kunnen we best wat aan doen. Al is het niet zo dringend nodig als sommigen brullen. Dat vliegreisje of stukje vlees kun je prima doen in mijn ogen. Maar ruim wel je plastic op en gooi het niet op straat. Denk na over het hergebruik van plastic zakken. Het milieu is ook gewoon een verdienmodel, dat is ook bekend.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-19 14:05

Nee Robert, dat heb je fout. Ik ben het er geheel mee eens hoor, maar ik zei gisteren hetzelfde en ben nog net niet afgemaakt, dus ik leef nog ;)
Maar ben het geheel met je eens.

En vergeet ook niet dat het knmi even een rekenfout gemaakt heeft in Groningen.
https://www.dvhn.nl/groningen/Gegevens- ... 01753.html

Dus voordat je gegevens van de overheid geloofd mag je eerst wel 10 keer ook elders op onderzoek gegaan zijn.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-19 15:00

Ik denk dat het tijd wordt om weer een vliegticket te boeken.

Want over 20 jaar blijkt er gewoon een rekenfout gemaakt te zijn en bestaat de aarde nog zonder enige nadelige gevolgen van CO2.

Plastic, dat is het probleem, maar dat heb ik al meer gezegd. En niet dat we zonder plastic kunnen, maar het afval.
Laatst bijgewerkt door germie op 22-02-19 15:02, in het totaal 1 keer bewerkt

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-19 06:32

Kolencentrales sluiten omdat een gascentrale de oplossing is.
Regel dan eerst een nieuw huis voor alle Groningers.
https://groenlinks.nl/nieuws/jesse-klav ... l-te-halen

Nu had groen slinks al geen steun meer van mij, maar nu helemaal niet meer.

En de quote van 'gastransitie' op fb:
Citaat:
Leuk noodplan, het staat er echt.

"Vier van de vijf kolencentrales kunnen snel gesloten worden. De door deze centrales geproduceerde energie kan worden opgevangen door schonere gascentrales, die op dit moment stilstaan, en door de import van stroom uit Noorwegen en Duitsland."

Gronings gas?

Zullen we eerst het probleem in Groningen oplossen waar mensen ieder moment bedolven kunnen worden onder de brokstukken van hun huizen? Waarom wordt het geaccepteerd dat er nog tot minimaal 2030 Gronings gas gebruikt gaat worden?

Dat kan heel eenvoudig anders. Namelijk door ombouw van alle aansluitingen in dit land. Dat scheelt ook veel CO2 omdat de nieuwe stikstoffabriek niet gebouwd hoeft te worden en de bestaande stikstoffabrieken gesloten kunnen worden.

Juist door de klimaatplannen van GroenLinks e.a. gaat er meer elektriciteit verbruikt worden. Omdat het de bedoeling is om gas uit te gaan faseren. "Iedereen moet van het gas af!" Maar vervolgens ga je die elektriciteit opwekken door gascentrales. Wie houdt wie nu voor de gek?


Ik vind nog steeds dat we onze rommel moeten opruimen (zaterdag en zondag weer afval onder water opgeruimd), want dat is echt een probleem.
Dit ligt ook binnen ieders mogelijkheden.
Kolen weg, gas er in is natuurlijk niet de oplossing. Stikstoffabrieken dan eerder in mijn ogen.

Dus ruim je rommel op. Begin daar mee.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.


germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-19 09:39

Magrathea schreef:
Aanname: dat het om Gronings gas gaat. Is niet zo.
Verder negeert je mooi het deel waarbij ze het hebben over import van (groene!) stroom

Er staat in dat hele artikel niet het woord groen, alleen import van stroom:
Citaat:
Vier van de vijf kolencentrales kunnen snel gesloten worden. De door deze centrales geproduceerde energie kan worden opgevangen door schonere gascentrales, die op dit moment stilstaan, en door de import van stroom uit Noorwegen en Duitsland. De Amercentrale kan niet per direct gesloten worden omdat er een warmtenet aan gekoppeld is.


Ook staat nergens waar het gas dan vandaan moet komen in dit artikel. Maar laat ze eerst maar eens de ellende in Groningen oplossen. Ze zullen het echt niet in hun hoofd halen door te stellen dat het wel op Gronings gas kan, maar het geld wat ze weer verknoeien door vage maatregelen mag eerst wel eens gebruikt worden om de ellende in Groningen op te lossen.
Hier staat ook dat een gascentrale alleen maar duur is en het niet oplost:
https://www.welingelichtekringen.nl/nat ... elpen.html

Citaat:
Belangrijker probleem is echter dat de stroom die niet door de kolencentrales wordt opgewekt ergens anders vandaan moet komen. Deels zou dat kunnen door het heropenen van gascentrales, maar voor een groot deel moet de stroom uit het buitenland komen. Daarmee is het een ‘papieren’ oplossing: de CO2 wordt dan alsnog elders uitgestoten. Per saldo levert het dus nauwelijks winst op voor het milieu.

Wat er dan wel moet gebeuren? Misschien kunnen bedrijven eindelijk eens fors meer gaan betalen voor hun CO2-uitstoot, zoals ook in het nieuwe wetsvoorstel van GroenLinks staat.


Leuk detail, als men stelt dat het geen Gronings gas is, er staat ook nergens waar het gas dan wel vandaan moet komen. Misschien wel door schaliegas? Vergeet verder niet dat gas uit Rusland misschien daar ook wel voor ellende zorgt, maar dat onze huizen eerst aangepast moeten worden om met hoogcalorisch gas om te gaan. Zou dat dan niet gelden voor gascentrales?
Ook moet je alle nadelen en voordelen eerst goed in kaart gebracht hebben (https://www.ad.nl/politiek/nederland-pa ... ~a0db9b3d/)

Ik merk wel dat alles wat zgn. 'tegen' is (en ik ben voor bewustwording en erger me mateloos aan plastic overal, maar niet alle kosten om zgn. het klimaat te redden (woord klimaat moet vervangen worden door milieu) hoeft de burger geld te kosten, het kan eerst bij bedrijven neergelegd worden) meteen fel weerlegd moet worden als complete onzin. En dat is het natuurlijk niet.
Maar om direct zgn. acties 'voor' het milieu te omarmen is ook niet juist in mijn ogen. Het sluiten kolencentrales gaat dus niet zo 123.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2018 ... praak-hof/
Citaat:
Wanneer er onvoldoende capaciteit blijkt óf er pieken en dalen zijn waardoor er een tijdelijk tekort of overschot ontstaat, lopen we al snel in de knoei. Duitsland maakte eenzelfde probleem mee waar kolencentrales werden gesloten, wind- en zonne-energie de capaciteit moesten verzorgen en vervolgens de kolencentrales weer op moest starten. Bij te weinig wind en zon en perioden van teveel of onder gemiddeld verbruik, ontstonden er problemen.


Maar ik ga rustig door met mijn plastic opruimwoede. Zo draag ik bij. En ja, dat is een project geworden waar ik later wel op terugkom. Ik ben bezig hoe ik daar bewustwording mee kan creëren. Het heeft weinig nut om te roepen ik gebruik groene stroom, maar ondertussen gewoon je eigen rotzooi niet eens opruimt (en ja, die mensen zijn er).
Als je iemand aanspreekt die op het station een peuk of blikje op de grond gooit en je krijgt er een kwade blik op terug (of soms nog erger een grote bek), dan valt op dit gebied nog heel veel winst te behalen.

En inderdaad, in andere landen liggen de standaarden zeker lager en ook daar kan beslist winst gehaald worden. Het hoeft niet alleen door Nederland gedragen te worden. Bewustwording, daar gaat het in stap 1 om. Daarna kan pas de rest volgen. Iets opdringen zal juist voor weerstand zorgen.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-19 12:34

Sclimpre schreef:
germie schreef:
Maar ik ga rustig door met mijn plastic opruimwoede. Zo draag ik bij. En ja, dat is een project geworden waar ik later wel op terugkom. Ik ben bezig hoe ik daar bewustwording mee kan creëren. Het heeft weinig nut om te roepen ik gebruik groene stroom, maar ondertussen gewoon je eigen rotzooi niet eens opruimt (en ja, die mensen zijn er).
Als je iemand aanspreekt die op het station een peuk of blikje op de grond gooit en je krijgt er een kwade blik op terug (of soms nog erger een grote bek), dan valt op dit gebied nog heel veel winst te behalen.

Je plastic opruimwoede vind ik wel knap. En de mensen aanspreken is erg moedig. Peuken is een hardnekkig probleem, en moeilijk op te ruimen. In de alpen zie je vaak borden waarop staat dat 1 peuk 1m3 sneeuw kan vervuilen. Ook beweren ze dat 98% van de mensen geen troep achterlaat. Nu die 2% nog...

Het is gewoon zo zonde dat je soms filmpjes ziet van alleen maar plastic in zee in bijvoorbeeld Indonesië. Dit was overigens al het geval in 2003 toen ik daar was. Dat er 1 kuub sneeuw vervuilt kan worden door 1 peuk wist ik niet. Het is misschien lastig om in Azië het afvalprobleem te verminderen, maar als je daar bent, neem niet voor elk wissewasje een plastic tasje aan. Of als je het wel doet, neem ze mee in je koffer om ze hier te hergebruiken, het weegt niets en neemt geen ruimte in.

Ik weet dat het moeilijk is als bijvoorbeeld je hoofdstel geleverd wordt in een plastic zak (ja echt, vorige week 1 kopstuk besteld bij Kramer en deze werd geheel in plastic geleverd, met daaromheen luchtzakjes van plastic en dat weer in een doos), maar ik heb de zak netjes aan 1 kant open gemaakt en gebruik die dan weer als afvalzak. Ik heb zelden nog van die zwarte vuilniszakken nodig.

Maar gewoon als je in de zomer gaat zwemmen of recreëren, is het nu zo moeilijk om simpelweg je rotzooi mee te nemen?

Hier een foto uit een serie waar ik nog wat mee ga doen.
Afbeelding

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-19 14:20

Ik blijf gewoon rotzooi opruimen onder water. Ik kan geen bal doen aan co2 uitstoot in Pernis of de Maasvlakte. Genx kan ik ook niets aan doen. Maar de rommel die ik onder water tegenkom kan ik wel opruimen. Doe wat je kunt. Ik ben geen vermogende industrie. Maar kan wel lokaal iets doen.

En plastic wordt wel degelijk gevonden in vissen in Nederland en Belgie, en dat is niet alleen maar afkomstig uit cosmetica:
https://www.knack.be/nieuws/belgie/ook- ... 08533.html

Citaat:
De plastic deeltjes zijn afkomstig van grotere stukken plastic die via degradatie of fragmentatie afgebroken worden." De aard van het plastic varieert van polyethyleen over cellofaan tot nylon. Het is door de dieren naar binnen geslokt en bevond zich ergens in het verteringskanaal. Grondels fourageren in de modder en de sedimenten op de bodem van beken en rivieren en leven daar van kleine gewervelde diertjes. Omdat de microplastics die werden teruggevonden, allemaal erg klein waren - microplastics zijn stukjes plastic kleiner dan 5 mm - hebben ze het wellicht verkeerd ingeschat als voedsel.


Dus als je het meeneemt (of uberhaupt niet weggooit) voordat het in kleine stukjes gebroken is voorkom je hiermee wel veel.
Afbeelding

En bekijk deze links dan ook even:

https://www.plasticsoupfoundation.org/d ... ierenleed/

Meer dan 70procent van de diepzeevissen heeft plastic ingeslikt:
https://www.animalstoday.nl/meer-dan-70 ... ingeslikt/

https://www.wur.nl/nl/show/Plastic-in-vissen-1.htm

Straks meer plastic dan dieren in de zee:
https://www.ad.nl/buitenland/verbod-ste ... ~aa95edce/

Het is een feit dat bijvoorbeeld plastics uit scrubcremes echt een probleem vormen. Maar dus ook de grotere stukken die later 'afbreken' in kleinere stukjes.

Ook Questmagazine had vorig jaar een mooi stuk over hoe slecht plastic eigenlijk is.

Plastic soep is wel degelijk een groot probleem.
https://www.wnf.nl/wat-wnf-doet/themas/plastic-soep.htm

Natuurlijk is dit niet het enige probleem, maar wel relatief makkelijk aan te pakken. Begin gewoon bij je om de hoek. Neem het mee, ruim het op en spreek aan. Zonder vissen hebben wij als mens ook een probleem. Zonder kunststoffen kunnen wij niet meer, maar we kunnen wel beter omgaan met verspilling, wegwerpen of verpakkingsmateriaal.
Laatst bijgewerkt door germie op 26-02-19 14:35, in het totaal 1 keer bewerkt

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-19 14:52

Hier wordt zelfs gesteld dat de produktie van plastic bijdraagt aan de klimaatverandering:
https://www.plasticsoupfoundation.org/2 ... assen-uit/

Nu heb je plastic en plastic. Maar veel wordt van olie gemaakt:
https://www.klimaatplein.com/hoe-plasti ... ikaseffect

Citaat:
Plastic wordt van olie gemaakt. Acht procent van de wereldolieproductie gaat op aan plastics, de helft daarvan betreft de energie die nodig is om plastic te produceren. Plastic is dus niet alleen een van de grote vervuilers in de vorm van zwerfvuil, het is ook een van de grote leveranciers van broeikasgassen en draagt zo bij aan de opwarming van de aarde.


Ik denk dat het gewoon en en en is. Zelf kun je soms heel gemakkelijk wat doen.
Het gaat om het milieu immers.

Maar wij als individu kunnen niet lozing van genX van Chemours voorkomen. Wij kunnen niet de blazers van ESD-SIC in Farmsum voorkomen. En ja, hier speelt vaak het grote geld de hoofdrol en die wint het van de burger.
Of dit alles ook tot klimaatverandering leidt weet ik nog steeds niet. Maar dat we een zooitje van het milieu maken weet ik wel. En dat er dieren uitsterven door menselijk handelen geloof ik ook absoluut in.

Hoe we het in Azie moeten oplossen weet ik helaas ook niet. Er zijn goede initiatieven, maar helaas is het daar nog niet echt doorgedrongen.

Maar ook dichterbij, zwarte sneeuw in Siberie. Dat er een filter kapot gaat kan gebeuren, maar dat je er zo mee wegkomt vind ik bijzonder.
https://www.ad.nl/buitenland/zwarte-gif ... ~af94cdd7/

En helaas gebeurt dit ook dichterbij, ja, ook in Nederland.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/202722/H ... ek-Farmsum

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/30/na ... m-a2753339

Er worden excuses aangeboden, maar verder? In hoeverre zo'n lek te voorkomen is weet ik niet, maar bij zoiets giftigs is er toch wel extra controle?
Als je alleen al kijkt naar hoeveel 'foutjes' er in Nederland al gemaakt worden, zouden we daar ook niet wat aan kunnen doen?

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-19 15:14

8nnemiek schreef:
Shaggy, zonnepanelen zijn helemaal niet duur.. Als je meer dan 6 á 7 jaar op één plek woont hebben ze zichzelf terugverdient en gebruik je daarna gratis elektriciteit.

Dat is niet voor iedereen waar.

Je moet het geld eerst initieel hebben liggen. Ik niet bijvoorbeeld. Ook is niet elk dak geschikt.

En met nog geen 100 euro electriciteit per jaar vs 1300 aan gas weet ik niet hoe je die panelen in 7 jaar terugverdiend kunt hebben.
Ook is het maar afwachten of terugleveren straks nog kostenvermindering oplevert.
Ik heb wel eens gedacht aan aanschaf van een electrische kachel. Dan kan de cv op 15 blijven staan i.p.v. naar 17 te moeten. Kosten kachel 100 euro. Meerkosten stroomverbruik? Minder gasverbruik?

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-19 15:34

8nnemiek schreef:
Shaggy09 schreef:
Er zijn meer dan genoeg mensen die geen nieuwe auto kunnen kopen (ook geen kleinere auto) geen paard kunnen betalen, gewoon een tweedehands tv hebben en dus ook zonnepanelen niet kunnen ophoesten. Eigenlijk is alles wat je net opnoemde een enorme luxe voor heel veel mensen.

Van wat ik me kan herinneren leeft zo'n 95% van de Nederlanders boven de armoedegrens.
Als ik écht geen cent zou hebben, dan zou ik waarschijnlijk alsnog zonnepanelen aanschaffen met een lening.. Stel je betaalt €50 per maand af, 8 jaar lang, maar je hebt daardoor geen verdere energiekosten meer, dan ben je geen cent duurder uit en ná het afbetalen van die lening heb je de komende 10 tot 20 jaar gratis stroom.

Dat is dus niet altijd waar of mogelijk. Veen mensen zitten nog steeds op het gasnet. Of het dak is niet geschikt.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.

germie

Berichten: 20292
Geregistreerd: 02-04-02

Re: Klimaatopwarming, wat doe jij?

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-19 17:37

En in 2002 en toen ik 17 was ook een keer in februari in t-shirt gelopen.

Een paard zonder ruiter is nog steeds een paard, maar een ruiter zonder paard is gewoon een mens.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers