Dodenherdenking 2019

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Mondy, Sica, Mjetterd, ynskek, Giolli, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
oomens

Berichten: 7011
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-19 10:36

Janneke2 schreef:
...ik vind het maar gruwelijk.

Alsof er niets geks gebeurde, zetten we "een" gevangenis op het terrein van het voormalige concentratiekamp Vught.

Niet zomaar een petoet, maar de 'ebi' himself. Extra beveiligde inrichting, voor luitjes als Holleder.

Het doet mij denken aan kamp Westerbork.
Voor 1940 zaten daar Joden gevangen als zijnde ongewenste vreemdelingen.
Daarna werd het het doorgangskamp naar Auschwitz.
In 1945 werd het weer gevangenis.
Het huidige museum Westerbork speurt de hele streek af naar oude barakken die zijn weggeven of verkocht, etc.

Maar Vught dus.
Gevangenis op een historische plek, voor mensen die zich niets aantrekken van recht en vrijheid - en dan verwachten dat de gevangenen ook stil zijn om acht uur?

(En ja, natuurlijk zijn er lui van overtuigd dat ze Arabisch hebben gehoord. Wie zal het zeggen...)
Over dat laatste:
Inmiddels is ook vanuit de PI bevestigd dat het ging om terreurverdachten (opgesloten in de speciale 'terreurafdeling', niet de EBI, die in een ander gebouw zit) en zijn er opnames openbaar gemaakt waarop te horen is wat er geroepen wordt. Het voor die bevestiging afdoen als gespeculeer en "wie zal het zeggen..." is één ding, maar dat daarna volhouden, is niets anders dan bewust wegkijken.

Verder is het niet echt vreemd dat er gebruik is gemaakt van faciliteiten die er toch al waren. Zowel door de Duitsers (Westerbork was al aangelegd als opvangkamp, ze hoefden het slechts aan te passen aan de eisen die hun eigen gebruik eraan stelde), als door de Nederlanders na de oorlog (Westerbork en Vught waren al ingericht op het goedkoop en snel huisvesten van grote aantallen mensen, dus vrijwel direct bruikbaar voor het onderbrengen van nieuwe groepen die ergens ondergebracht moesten worden). Het is niet alsof er direct na de oorlog budget en/of mankracht was om voor het onderbrengen van NSB'ers en andere collaborateurs snel iets nieuws uit de grond te stampen. Idem voor de grote aantallen mensen die terugkeerden/immigreerden na het verlies van Indië. Ja, het waren beladen plekken, maar het waren ook beschikbare plekken, en dat telt dan even zwaarder in een land in wederopbouw.

Schoentje, kerstmuts en [o]


oomens

Berichten: 7011
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-19 11:22

Janneke2 schreef:
Citaat:
Verder is het niet echt vreemd dat er gebruik is gemaakt van faciliteiten die er toch al waren. Zowel door de Duitsers (Westerbork was al aangelegd


Dit vind ik dus maar gruwelijk.

Ja, puur practisch zal het wel waar zijn hoor: je kunt er mensen opsluiten.

Als concentratiekamp Vught in 1945 ophield te bestaan, waarom zitten onze Holleders en Hofstadgroepers hier in 2019...?

Na 74 jaar pal tussen de fussilliadeplaats en het oude kamp zelf.

Waar haal je vandaan dat het in 1945 ophield te bestaan? Het werd in 1944 al bevrijd, en was daarna inderdaad niet meer in gebruik als concentratiekamp (Konzentrationslager/Durchgangslager Herzogenbusch), maar als interneringskamp. Het verschil? Wie er de dienst uitmaakten (geallieerde strijdkrachten, Nederlandse overheid), wie er 'bewoners' werden (geëvacueerde Duitse burgerbevolking die die winter achter de geallieerde linies terechtkwam, opgepakte NSB'ers en collaborateurs, deels in afwachting van individuele processen) misschien, en uiteraard wat er daarna met die mensen gebeurde, maar het overkoepelende idee van mensen bij elkaar brengen en houden waarvan het geen goed idee werd geacht dat die op dat moment vrij rondliepen, dat lijkt toch echt een constante factor geweest.
Ook later, toen het een 'woonoord' werd voor gedwongen naar Nederland geëvacueerde (oud)KNIL-militairen en hun families, was dat eigenlijk nog steeds de bedoeling. Die mensen waren hier maar tijdelijk, was het idee, totdat we ze weer kwijt kunnen naar hun eigen republiek op de Molukken, en tot die tijd moeten we ze zo min mogelijk aan ons land binden, en er vooral ook niet te veel last van hebben of geld aan kwijt zijn. En ja, met die gedachte is een al klaarstaand kamp best wel een goedkope en praktische oplossing.
In die tijd werd ook de eerste (jeugd)gevangenis op het terrein ingericht, en aangezien die gevangenis en zijn latere uitbreidingen/opvolgers steeds werden geüpdatet aan de eisen van de tijd, is die bestemming er nog altijd gebleven. Waarom zou je een werkende PI opheffen en/of verplaatsen naar oudere/duurdere locaties die qua ruimte en logistiek een achteruitgang zijn (bijvoorbeeld de oude koepelgevangenissen in verschillende binnensteden)?

Schoentje, kerstmuts en [o]


oomens

Berichten: 7011
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-19 13:49

Janneke2 schreef:
...het gaat mij er om dat het respectloos is.

Alsof een gevangenis in een rechtsstaat puur hetzelfde zou zijn
als kamp Vught als onderdeel van het systeem van de nazi's om mensen te vernietigen.

Zeker niet, maar je kunt prima respect tonen door een gedenk- en herinneringsplaats in te richten, en tegelijkertijd niet de plek volledig opgeven voor praktisch gebruik terwijl je ergens anders datzelfde wiel dan opnieuw moet uitvinden, realiseren en vooral betalen. Er was behoefte aan een plaats om grote aantallen mensen onder te brengen/op te bergen, en er was een dergelijke plaats voorhanden. Waarom niet én een monument, én een gevangenis, wanneer aan beide behoefte bestond/bestaat? Waarom zou het een het ander uitsluiten?

Schoentje, kerstmuts en [o]

oomens

Berichten: 7011
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-19 06:30

Janneke2 schreef:
Ja.
Mijn eerste vervreemding was dat de reporter meldt waar hij staat op 4 juni: dat was zwaar militair geheim.

Volgens mij heb je het nu over de 'Bevrijdingsjournaals' van de NOS. Dat is wat anders dan de hierboven genoemde serie met Filip Freriks.

Schoentje, kerstmuts en [o]


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie