Gezin gevonden dat jarenlang verstopt zat in kelder

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Mondy, Giolli, Dani, Mjetterd, Sica, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 


YvonneV
Berichten: 7754
Geregistreerd: 25-07-08
Woonplaats: kop van Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 22:43

https://steenwijkercourant.nl/artikel/1 ... -leed.html
Advocaat vier oudste kinderen Van D. 'Deze zaak gaat niet alleen over die boerderij in Ruinerwold. Er is, helaas, nog veel meer leed'
Gisteren om 07:38 uur
Advocaat Corinne Jeekel spreekt zich donderdagavond na de derde pro forma-zitting in de ‘zaak Ruinerwold’ nadrukkelijk uit. Als vertegenwoordiger van de vier oudste van de negen kinderen van Gerrit Jan Van D. wil ze iedereen op het hart drukken: „Vergeet alsjeblieft niet: dit verhaal gaat over meer dan alleen die onwerkelijke situatie op de boerderij.”
Wat wilt u namens de kinderen vertellen?

„Er wordt op dit moment een beeld geschetst vanuit de verdediging dat iets te eenzijdig is geworden. Het doet geen recht aan de waarheid. De advocaten doen het voorkomen alsof die boerderij het paradijs was, waar het prettig leven was en waar iedereen in en uit kon lopen. Maar dat is niet waar. Sterker nog, er wordt alleen nog gesproken over ‘de boerderij in Ruinerwold’. Maar er is een lange periode aan voorafgegaan, waarin de kinderen hebben moeten leven. Ook de drie oudste kinderen, die niet op de boerderij hebben gewoond, hebben zwaar geleden. En daar wordt geen aandacht aan gegeven.”

Maar er zijn ook vijf andere kinderen, die u niet vertegenwoordigt, die verklaren dat zij nog steeds achter hun vader staan.

„Je moet je bewustzijn onder welke omstandigheden deze jongeren dat zeggen. Realiseren zij zich voldoende in welke situatie zij verkeerden al die jaren, als zij daar al vanaf hun geboorte mee te maken hebben gehad? De oudste jongen die zijn verhaal heeft gedaan bij de kroeg, is niet voor niets weggegaan. De andere drie zijn al veel eerder ook vertrokken uit het gezin. Dat doe je niet zo maar.”

Veel mensen vragen zich af waarom er door de oudste kinderen niet aan de bel is getrokken over de situatie van hun broers en zussen op de boerderij in Ruinerwold.

„Een heel voorstelbare vraag. Hier zal een antwoord op komen als alle verklaringen zijn gegeven en bestudeert, alle onderzoeken achter de rug zijn en de inhoudelijke behandeling is afgesloten. Pas dan is er een compleet beeld van deze onwerkelijke situatie. Dan zal er ook een verklaring zijn voor de manier waarop alles is gelopen. Het is absoluut vanuit een goed hart gekomen, geloof me. En dat zij de boerderij niet hebben meegemaakt, betekent niet dat hen leed bespaard is gebleven. Integendeel. Zonder de andere kinderen te kort te willen doen. Maar wat ik van mijn cliënten hoor, raakt je als mens diep in je hart.”

Hoe gaat het nu met hen?

„Wat zal ik zeggen? Het is een hele heftige periode voor ze. Elke keer als er een zitting is bij de rechtbank, staat het weer vol in de aandacht. De flarden aan informatie die soms naar buiten komen zorgen steeds weer voor onrust. Ik heb alleen maar bewondering voor hoe ze zich de afgelopen tien jaar hebben ontwikkeld.”

Hoe is de verhouding tussen de kinderen nu?

„Ze proberen nu met elkaar weer broertjes en zusjes te worden. Het is een prachtig stel kinderen bij elkaar. Alle negen. Ik heb daar een foto van gezien, en dat is echt fantastisch om te zien. Je gunt ze gewoon dat ze in alle rust weer bij elkaar kunnen komen. Die wens is er in ieder geval bij mijn cliënten.”

Er is al een boek geschreven en er is een filmserie aangekondigd over deze zaak. Wat is daarvan de impact op uw cliënten?

„Het is begrijpelijk dat hier dingen over naar buiten komen. Maar als je dit verhaal wilt vertellen, ken dan wel de exacte feiten. Ga niet iets opschrijven of verfilmen op basis van flarden. Dan doe je het verhaal van deze kinderen absoluut geen recht. Dat vind ik heel kwalijk.”https://steenwijkercourant.nl/artikel/1 ... gezin.html
Lees terug: Derde zitting in Ruinerwold-zaak. De kinderen zijn uitgebreid verhoord, en hoe nu verder met vader van het gezin?
Update: 2 juli 2020 15:15 18:06
In de rechtbank in Assen dient donderdag voor de derde keer een zitting in de zaak tegen Gerrit Jan van D. en Josef B in de ‘zaak Ruinerwold’. Zo zijn de kinderen opnieuw uitgebreid verhoord door de rechtbank, en misschien wel belangrijker: hoe moet het nu verder met het onderzoek naar de vader van het aangetroffen gezin uit Ruinerwold? Volg in dit liveblog alle ontwikkelingen.
De zitting is inmiddels afgelopen. De zaak gaat vrijdag verder.

Eerder deze week werd bekend dat Van D. niet in het Pieter Baan Centrum (PBC) kan worden opgenomen ter observatie, omdat zijn fysieke toestand te slecht zou zijn. Zij kunnen hem daar niet verzorgen. Hij kreeg drie jaar geleden een hersenbloeding waardoor hij deels verlamd raakte en niet meer kan praten. Hij weigerde mee te werken aan een neurologisch onderzoek naar de precieze impact hiervan. Zijn advocaat, Robert Snorn, laat donderdag weten dat Van D. niet naar de rechtbank zal komen.

De rechtbank besloot dat zowel B. als Van D. psychologisch moesten worden onderzocht, om daarnaast te kijken of, en hoe zij onderling communiceren. De Oostenrijker was het niet eens met zijn opname en ging na zijn aankomst negen dagen in hongerstaking.

Hoe dit onderzoek verder zal worden ingericht, moet vandaag duidelijk worden. Ook moet vandaag worden bepaald of beide verdachten langer in voorlopige hechtenis moeten blijven. Yehudi Moskowicz, de advocaat van B., liet eerder weten dat tijdens de verhoren van alle kinderen genoeg ontlastende verklaringen zijn afgelegd om beide mannen op vrije voeten te krijgen. Of de inhoud van de verhoren donderdag aan bod gaat komen, is nog niet duidelijk.
Laatst bijgewerkt door YvonneV op 04-07-20 22:52, in het totaal 2 keer bewerkt

YvonneV
Berichten: 7754
Geregistreerd: 25-07-08
Woonplaats: kop van Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-20 22:53

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 bezoekers