inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Moderators: ynskek, Dani, Mondy, Polly, Ladybird, Shanna, Hanmar, Princesj

 
 
Almighty
Berichten: 2835
Geregistreerd: 09-02-07

inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-12-19 13:35

Omdat vuurwerk veel gevaren opleverd voor veel dingen. Dieren en sommige mensen er stress van ondervinden. Zat ik laatst te denken waarom organiseren we niet meer lichtshows.

In ons dorp en omliggende dorpen is een vuurwerk verbod. Er wordt niet veel meer afgestoken maar ook niet gecontroleerd door politie. Toch vind ik het erg prettig. Wil je toch vuurwerk zien wordt in Antwerpen Centraal vanaf 2 boten vuurwerk afgestoken. Een mooie oplossing. Maar vind het niet voldoende.

Waarom niet inplaats van vuurwerk mooie lichtshows doen. Met wat muziek, misschien zelfs water show zoals Efteling. Ook leuke effecten te doen en niet z'n herrie en gevaar vuurwerk geeft.

Is er niet een manier om dit in gang te zetten als tegenhanger vuurwerk? Ik ben er niet in thuis. Maar dacht daar aan omdat mensen toch iets van feest willen met oud en nieuw jaar. Geeft minder gevaren en stress aan mens en dier.


SusanH

Berichten: 24226
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-19 13:56

Ja Aquanura :j . Veel mooier om naar te kijken, minder herrie en minder vervuiling. Plus veel veiliger. Ik ben voor.

moonsparkle
Berichten: 13541
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-19 14:08

+1 kun je een pol maken ik stem voor :D minder gevaarlijk, geen bange dieren. Maar dan moeten er wel veel per plaats worden georganiseerd worden en misschien twee keer een keer zodat de kids kunnen kijken en om 00.00.

Interesse in natuurlijke producten zoals gedroogde kruiden, basilicum plantjes, gelei, gedroogde bloemen voor thee etc. in Almere. Kijk op onderwegmettamara

Marije_1997

Berichten: 2273
Geregistreerd: 24-09-19
Woonplaats: Friesland

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-19 14:16

Licht shows zijn natuurlijk geweldig. Maar het levert ook weer gevaar op voor vliegverkeer, elk voordeel heeft z'n nadeel. En 1 kee rper jaar even wat knallen (dus georganiseerde vuurwerkshows) vind ik prima

Corazon ❤️ 6 y/o

Instagram
MHU Fotografie

Janneke2

Berichten: 14449
Geregistreerd: 28-02-13

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-19 20:19

Ik ben ook voor lichtshows.

Veel voordelen, geen herrie, gevaar, minder ziekenhuisopnames, en ook een gigantische besparing mbt luchtvervuiling.

Nul nadelen. (Vliegverkeer? Dat is niet heilig en hoort tussen 11 en 7 niet te vliegen - een regel die Schiphol graag breekt.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Almighty
Berichten: 2835
Geregistreerd: 09-02-07

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-19 04:16

Dat vliegverkeer is in te lichten met 1 x per jaar zoiets en rond 00.00 TM max 02.00 uur. Vuurwerk komt ook een eind tegenwoordig.

Smee__

Berichten: 8174
Geregistreerd: 25-05-07
Woonplaats: Leeuwarden

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-19 04:24

Ik vond het altijd een beetje overdreven, dat "gedoe" om vuurwerk, vind het zelf ook altijd wel mooi om te zien.. Maar dat vuurwerk van tegenwoordig? :\ Op het moment van typen gaat er hier weer zo'n bom af, het is gewoon niet leuk meer. De ramen trillen ervan, hoor meerdere honden aanslaan in de straat en mijn eigen kat ligt plat onder de bank.. Ik ben zeker voor georganiseerde licht- en/of vuurwerkshows!

[o]

wortel115

Berichten: 1135
Geregistreerd: 14-06-11
Woonplaats: Kooloonong, Australië

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-19 04:46

Georganiseerd vuurwerk vind ik niet erg op veilige plaatsen. Helaas hier vorig jaar een grote brand ontstaan door professioneel vuurwerk. Terwijl er voor alle andere mensen een compleet stook verbod is omdat het al ze droog en warm is. Plus in andere staten is al genoeg brand sinds September. Dus misschien dat voor sommige plaatsen een lichtshow inderdaad een betere optie is.

Never give up, if you want to succeed. Life has no limitations, except the ones you make.

Almighty
Berichten: 2835
Geregistreerd: 09-02-07

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-19 21:28

Waar ik werk vind ik het ook heel gek. Ze denken aan milieu zeggen ze en aan de natuur. Maar steken wel pal achter hun eigen kinderboerderij vuurwerk af met nieuwjaar? Ook gasten die komen rond deze tijden mogen zelf afsteken. Midden in de natuur. Helaas geen verbod door droogte was dat maar eens want dan worden ze gedwongen naar alternatieven.

Elk jaar gaan er zoveel dingen mis. En toch mag het allemaal door gaan bang voor protesten of rellen zelfs. Pfff.

Vuurwerk is wat mij betreft met alle nieuwe technieken ver achterhaald . Het gaat niet meer om het mooi sierwerk afsteken maar om keihard knallende dingen af te steken. Niet met waarde nieuwe jaar inluiden maar puur omdat je iets mag wat rest van haar niet mag

Almighty
Berichten: 2835
Geregistreerd: 09-02-07

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-12-19 12:31

Als er nu eens bedrijven of grote DJ begint met zoiets op te zetten in verschillende delen van het land. Verwacht ik echt wel aanloop. Mits de kaartjes dan niet mega veel geld kosten. Maar goed vuurwerk is ook niet goedkoop.

En een veilige plaats om vuurwerk centraal af te steken is er nooit in mijn ogen. Je ontregeld altijd wel iets en er is altijd gevaar voor mens en dier tijdens het afsteken.

luxx

Berichten: 2590
Geregistreerd: 29-12-03
Woonplaats: frankrijk

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-19 12:57

Grappig dat wanneer autochtonen en hun dieren ergens last van hebben er ineens wel aan 'tradities' gesleuteld mag worden

Chère Mère Terre donne moi la sérénité d'accepter les choses que je ne peux changer, le courage de changer les choses que je peux et la sagesse d'en connaître la différence.

Almighty
Berichten: 2835
Geregistreerd: 09-02-07

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-12-19 20:42

Scheelt ik ben totaal geen traditie mens! Tijden veranderen en soms op welk vlak dan ook moeten er dingen veranderen.

Zoals we ons nu niet kunnen voorstellen om zonder pc, gsm enz te doen. Tegen de oude garde hoef je dat ook nog niet te zeggen

Ik heb respect voor andermans cultuur en dingen maar soms om samen te kunnen leven zijn er veranderingen nodig.

Traditie passen zich ook aan. Kijk naar kerst zoals het nu gebeurt wordt en vroeger. Aangepast nu naar meer Amerikaanse traditie gewoon gekopieerd want daar zijn wij Nederlanders goed in. Geen een traditie die wij hier hebben is van onze eigen cultuur nog echt en zeker niet volledig.

Vuurwerk is van oorsprong Chinees niet van ons dus over traditie gesproken zolang steken we het nog niet af. Past laatste eeuwen meer. En het heeft bij ons zeker geen betekenis er achter meer. Want het heeft niets meer te maken met het nieuwe jaar inluiden voor geluk en vrede maar meer gewoon lekker mogen knallen omdat het mag.

En zoals met alles we leven met veel op deze aarde op een klein stukje dus rekening houden met elkaar is fijn sommige landen mag je zelf niet afsteken zelfs. Is maar hoe je het bekijken wil.

Maar hier met vuurwerk kijk ik naar een breder plaatje. Het levert veel gevaren op en soms brand en problemen bij en overlast bij andere. Leidt het dat dan in goede banen. En dat lukt al jaren niet meer. Te dicht bevolkt. En het is milieu vervuilend dat is toch ook een stokpaard nu? Ik betaal mee aan de schoonmaak en reparatie van dingen. Dus belasting verhoging

Maar dat heb ik ook met bijvoorbeeld voetbalwedstrijden waar een halve stad afgezet wordt door politie als er een risicovolle wedstrijd wordt gespeeld. Ik houdt er niet van maar mag wel betalen en politie is er al te weinig . Voor welke sport doen ze nog meer zo extreem.

Bij ons is al 8 jaar een vuurwerk luw afsteekt gebied met 3 gemeente samen. En dat gaat verassend goed. Mensen die wel vuurwerk willen trekken naar zones waar het geen kwaad kant of naar professionals in Antwerpen waar het afgestoken wordt. En ook dat gaat weleens mis. Ik kijk nooit naar traditie maar naar wat het leven er mee moet.

Spaart ook hoop geld uit met kopen maar ook onze maatschappij waar ik ook mee betaal voor kapot gaan van dingen zorgpremie die hoger wordt door vuurwerk gewonden enz.

En waar mensen op elkaar leven en een land waar mening vrij gegeven mag worden.. is er altijd discussie. En ach wie er gelijk heeft maakt niet uit.

Toulouze
Berichten: 175
Geregistreerd: 05-09-19

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-19 21:14

Nou vroeger was het veel siervuurwerk en carbid dat soort dingen. Tegenwoordig zijn het bommen. Dus de traditie is al veranderd.

Calixae

Berichten: 419
Geregistreerd: 12-07-17
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-19 21:38

Ik vind het siervuurwerk prachtig. Daarbij is het maar 1x per jaar. Het enige wat ik jammer vind is dat er nu al zo'n 2 weken van alles hier wordt afgestoken.
Maar alsnog voor vuurwerk i.p.v. een lichtshow. (Maar dan wel alleen op oudjaarsdag)

Cookies
Berichten: 5524
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: På hybel

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-19 11:56

Ze beginnen hier in oktober al en gaan door tot februari. Sinds een paar weken wordt er hier zeer zwaar vuurwerk afgestoken. Het lijkt wel mortiervuur.
Ik houd erg van vuurwerk, maar ben er wel een beetje klaar mee.

Come over to the dark side, we have cookies!

Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 96373
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-19 11:57

Hier gisteren echt gigantische knallen, niet normaal gewoon. Ik ben zelf vrij schrikachtig dus zit geregeld tegen het plafond.
En ze vinden het ook nog leuk om die Cobra's in putten te gooien dus je ramen en huis staan gewoon te trillen.
Van mij hoeft dat knalvuurwerk niet. Dan liever een lichtshow of gezamelijk groot siervuurwerk vanuit de gemeente geregeld.

NatasjavE

Berichten: 29963
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-19 12:00

luxx schreef:
Grappig dat wanneer autochtonen en hun dieren ergens last van hebben er ineens wel aan 'tradities' gesleuteld mag worden


Nou.hier is ook behoorlijk veel gedoe over anders.

Maar vuurwerk mag van mij inderdaad ook wel veranderen.

Centrale shows of inderdaad een lichtshow. :j

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....
Te koop mijn mooie Wow zadel https://www.marktplaats.nl/plaats/m1557 ... SyiSuccess

Sheran

Berichten: 13388
Geregistreerd: 20-10-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-19 12:03

Hier echt nog nooit last gehad van vuurwerk (Deventer, buitengebied, Groningen, Amsterdam). Paar knalletjes en dat was het. Alleen van het carbid blijf ik schrikken :')

Ik hou heel veel van siervuurwerk, ik zou het dus ook het leukst vinden als de staat gewoon een show zou organiseren of als er alleen nog maar siervuurwerk verkocht mocht worden. Hou zelf niet zo van lichtshows (Aquanura is mooi, maar dat komt door het water) maar goed, veiligheid is ook belangrijk.

Hate is always foolish, and love is always wise. ~Doctor Who

Gini
Berichten: 13179
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-19 12:44

luxx schreef:
Grappig dat wanneer autochtonen en hun dieren ergens last van hebben er ineens wel aan 'tradities' gesleuteld mag worden


:')
Ah ja, want het vuurwerkdebat verloopt wel zonder felle voors en tegens. En deze traditie valt op 1 jaar tijd helemaal nergens meer te bespeuren. Ja...

Jessix

Berichten: 10750
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-19 12:57

Tja.. ik heb zelf gewoon helemaal niets met vuurwerk. Snap gewoon niet hoe er zoveel miljoen de lucht in geknald kan worden. Van dat geld zou je zoveel andere dingen kunnen doen.

Daarbij levert het toch altijd stress op voor mens en (wild)dier, gebeuren er ongelukken, etc. Voor mij mag het dan ook vervangen worden door vuurwerkshows, paar in het land of licht shows. Maar goed, als geen liefhebber van deze traditie heb ik misschien makkelijk praten.

Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 96373
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-19 13:36

Of een droneshow:

Cookies
Berichten: 5524
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: På hybel

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-19 13:50

Wow dat vind ik echt heel mooi.

Come over to the dark side, we have cookies!

secricible

Berichten: 18964
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-19 21:18

Ziet er wel heel mooi uit Cayenne.

Ik vind het lastig. Ik irriteer me dood aan al het illegaal geknal. Maar met een ukkie van een jaar het vuurwerk opzoeken is ook geen optie. En dan het nieuwe jaar in stilte inluiden zou ik echt jammer vinden.

Kom maar op met die kerstmuts op mijn hoofd!

Zoolgangster

Berichten: 7922
Geregistreerd: 08-04-06
Woonplaats: Naast de Buitenbak!

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-19 00:07

secricible schreef:
Ziet er wel heel mooi uit Cayenne.

Ik vind het lastig. Ik irriteer me dood aan al het illegaal geknal. Maar met een ukkie van een jaar het vuurwerk opzoeken is ook geen optie. En dan het nieuwe jaar in stilte inluiden zou ik echt jammer vinden.


Een lichtshow kan natuurlijk samen gaan met muziek, en dat opzoeken valt in de praktijk mee: je kunt zowel een vuurwerkshow als een lichtshow op een kilometer afstand al prima zien... *D Ik hoop dat die lichtshows (en/of drones) het vuurwerk gaan vervangen, omdat op die manier veel materiële schade en leed bij mens en dier kan voorkomen worden.

If life gives you melons you might be dyslectic.

Cioccolato

Berichten: 5406
Geregistreerd: 13-12-11

Re: inplaats van vuurwerk. lichtshows gaan doen

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-19 00:17

Ik ben wel voor een geweldig mooie geregelde show. Weg met al het knal vuurwerk en mooi (en duur en veel :)) ) sier vuurwerk.
Carbid schieten alleen op oudjaarsdsg en strenger handhaven.

Voor ieder wat wils. Alleen geen opgeblazen brievenbussen etc.
Toch?


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Berdien, doekenbas, elnienjo, JoT, Karl66, lina1998, Loretta, MCE, miccamaaike, Nathalie18x, Petra_O, rider, Saranghea, stitchlover, thirteenn, xnaomivdh en 15 bezoekers