[TEK][DIGI]Hersenstorm; over het leven met depressie

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Dani, Firelight, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Warboel
Berichten: 13471
Geregistreerd: 04-11-08
Woonplaats: Leiden

[TEK][DIGI]Hersenstorm; over het leven met depressie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-07-19 20:11

Afgelopen 1 juli ben ik (eindelijk) afgestudeerd van mijn opleiding Illustratie aan de Willem de Kooning Academie (kunstacademie van Rotterdam).

Ik heb door omstandigheden best wat studievertraging opgelopen. In 2017 heb ik een ongeluk gehad waarbij ik een best wel ernstige hersenschudding opliep, en had ik ook al sinds 2015 posttraumatische dystrofie. Ik kon na die hersenschudding echt heel weinig en m’n mentale gezondheid stond al lichtelijk op losse schroeven door de chronische pijn :Y) dus ik kwam in een neerwaartse spiraal terecht en kreeg uiteindelijk de diagnose dysthyme stoornis, oftewel een chronische depressie.

Helaas merkte ik dat ik het moeilijk vond om te accepteren en te begrijpen, en blijven er ook nog steeds veel taboes bestaan over depressies.

Om het voor mezelf wat beter te leren begrijpen en te accepteren heb ik er dus voor gekozen om een boek hierover te maken voor mijn afstuderen.

Ik heb een aantal mensen geïnterviewd en naar aanleiding van hun verhalen dit boek geïllustreerd. Het boek bestaat uit 11 hoofdstukken, waarvan 7 van ervaringsdeskundigen, 3 van professionals (een huisarts, psycholoog en neuroloog) en het laatste hoofdstuk biedt ruimte voor ie eigen verhaal.

Het boek heet Hersenstorm, aangezien het soms zo voelt in mijn hoofd %) overigens heeft het boek maken en het hele proces ernaartoe me ontzettend geholpen.

Aangezien het boek uit 11 hoofdstukken van elk 6 pagina’s bestaat (totaal 76 pagina’s inclusief inleiding en inhoudsopgave en dergelijke) kan ik uiteraard niet alle illustraties plaatsen, maar ik heb een selectie gemaakt van degene die ik zelf het tofst vind :D

1.
Afbeelding

2.
Afbeelding

3.
Afbeelding

4.
Afbeelding

5.
Afbeelding

6.
Afbeelding

7.
Afbeelding

8.
Afbeelding

9.
Afbeelding

10.
Afbeelding

11.
Afbeelding

12.
Afbeelding

13.
Afbeelding

14.
Afbeelding

————

En tijdens de Graduation Show:


Afbeelding

De tekst is een beetje gek zo zonder hele context van de hoofdstukken maargoed.

Overigens is alles handgeschreven en de illustraties gemaakt in ProCreate op de iPad Pro <3

Volg mijn kleine windhonden vriendinnetje: [BB-HK] [VOLG] Otje de Silken Windsprite of op Instagram: Otje_the_Windsprite

Illustraties instagram: @studiodavesmadeWarboel
Berichten: 13471
Geregistreerd: 04-11-08
Woonplaats: Leiden

Re: [TEK][DIGI]Hersenstorm; over het leven met depressie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-07-19 22:51

Wat een leuke reacties allemaal! <3

Echt ontzettend “fijn” (klinkt misschien gek, maar denk dat jullie wel begrijpen wat ik bedoel) om te lezen dat het zo herkenbaar is voor velen. Ik mistte echt een boek als dit, er zijn natuurlijk legio zelfhulpboeken of juist hele wetenschappelijke boeken, maar echt gevoelsboeken zijn er niet zo veel.

Wat ik zelf zo fijn vind eraan is dat het boek gewoon veel kanten belicht, iedereen beleefd zijn of haar depressie anders en dat is ook heel normaal. Daarom zijn stigma’s als “ga gewoon leuke dingen doen” of “maar je ziet er helemaal niet verdrietig uit” of “maar er is toch niks ernstigs gebeurd in je leven” of “je bent nog zo jong, je hebt zoveel om voor te leven en we hebben tegenwoordig toch alles” ook zo vervelend. Ik heb bijvoorbeeld gewoon doorgewerkt bij mijn bijbaan, omdat ik dat ook een fijne afleiding vond. Een ander wil juist niet werken. Allemaal prima, ik heb vooral geleerd dat je moet doen wat goed voor jezelf voelt. En dat is wat veel mensen moeilijk vinden. Ook door films en boeken en dergelijke heerst er gewoon een stigma dat mensen met een depressie altijd zielig in een hoekje onder de dekens liggen te huilen. En dat het wel overgaat als je maar gewoon genoeg leuke dingen doet. Dat wilde ik heel graag doorbreken.

Ik ga er zeker mee aan de slag dat het boek wellicht uitgegeven gaat worden. Ik heb natuurlijk geen idee of er interesse is vanuit uitgevers, maar daar ga ik binnenkort achteraan. Ben nu eerst nog even aan het genieten van m’n vakantie na de hectiek van het afstuderen! Mentaal is afstuderen al zwaar, laat staan met een depressie erbij :')

Voor nu is het boek via mij al wel te koop, wel een beperkte oplage. Als er interesse is mag je mij een PB’tje sturen :j

Volg mijn kleine windhonden vriendinnetje: [BB-HK] [VOLG] Otje de Silken Windsprite of op Instagram: Otje_the_Windsprite

Illustraties instagram: @studiodavesmade

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Liiesjjj, ulaantje en 28 bezoekers