Voor/nadelen aan fjorden.

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
fjordnina
Berichten: 8821
Geregistreerd: 14-10-05
Woonplaats: Lochem

Re: Voor/nadelen aan fjorden.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-18 09:56

Wat ik zo jammer vind is dat fjorden vaak in onbekwame handen terecht komen waardoor ze allerlei etiketjes opgeplakt krijgen die meer bij de betreffende eigenaren/ruiters liggen dan bij het paard zelf.

Zolang jij helder hebt wat je als ruiter nodig hebt (kun je lachen om (te managen) vluchtgedrag of heb je er liever een die stil gaat staan? Een denker of een doener? Zie bijv. https://boktimg.nl/img/m/S42YxS.jpg ) kun je het juiste paard uitzoeken. Of dat nu een fjord is of een ander ras.

Ik heb momenteel een zelf gefokte fjord die erg goed bij me past. Type van werken wordt je moe (LBI), maar samen op pad is fantastisch.

Specifiek aan deze fjord vind ik het nadeel dat je erg voorzichtig moet zijn met de voeding. Dat was bij mijn vorige fjorden minder. Die kon ik rustig op het gras zetten, dan werden ze wel dik, maar niet ziek.

Goed bekappen is een must. De mijne heeft goede hoeven, maar dat heeft niet iedere fjord.fjordnina
Berichten: 8821
Geregistreerd: 14-10-05
Woonplaats: Lochem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-18 11:06

Nies_ schreef:
Je kunt snel dik worden ook een voordeel noemen :') De voerkosten van mijn KWPN'er zijn bijna 3 keer zo hoog. Het formaat vind ik absoluut een voordeel; dekens ed zijn een stuk beter hanteerbaar en daarnaast is het wat minder angstaanjagend voor je hulp die eigenlijk niks met paarden heeft.

Nadelen: ze hebben vaak slechte hoeven. De meeste hebben geen opvoeding genoten (vaak omschreven als "eigenwijs"). Ze hebben niet veel talent wat het lastig maakt om wedstrijden (dressuur, springen, maar ook marathons) te winnen. Ze hebben juist wel talent om zware dingen te trekken, mijn fjord geniet er echt van om de bak te slepen, het is gewoon leuk om te zien, maar helaas komen de meeste fjorden niet meer aan dat soort werk toe. Buitenrijden zijn de meeste ook wel geschikt voor, maar er zijn uitzonderingen. Naast de hoeven laten beenstanden ook te wensen over, halzen zijn niet al te functioneel en ik vind bij veel oudere dieren de ruggen ook niet al te best.

Maar je hebt zoveel verschillende fjorden. De mijne is bijvoorbeeld helemaal niet het type van werken word je moe, zoals hierboven omschreven. Ze is nu wat volwassener (14), maar vroeger kon ze er echt om niets tussenuit gaan. Kon enorm drammen omdat ze harder wilde, maar als ze voluit mocht ging ze stappen.

Ik vind fjorden wel te duur geworden. Voor hetzelfde geld heb je een haflinger en dan heb je iets betere kwaliteit om uit te kiezen. Misschien als je over de grens kijkt dat het beter is, maar in Nederland is het wel logisch ook omdat dat stamboek niet serieus te nemen is (weten niet wat een correcte en functionele bouw is. Daarnaast is het een corrupte bende).Ik zou hier toch wel wat nuancering in aan willen brengen. Slechte hoeven is ook een kwestie van onderhoud (en daar blijft het ook nog weleens liggen door gebrek aan kennis) het is een punt van aandacht (sinds een jaar of 5 ook in de fokkerij).
Eigenwijs ben ik met je eens, vaak een gebrek aan opvoeding. In diezelfde context wordt ook gezegd dat ze als een tank zijn of lomp, terwijl ze bij een correcte opvoeding juist heel zacht zijn.
Ze hebben juist heel veel talent, vindt nog maar eens zo'n allrounder :-)
Vwb de beenstanden, ook dat is een aandachtspunt in de fokkerij. Ik heb een aantal jaar een lijst bijgehouden van keuringsresultaten. Daarin zag je terug dat de beenstanden rond een 7 gepunt worden. Daar zit dus zeker ruimte voor verbetering, maar het is ook weer niet dramatisch gesteld.

Ik vind dat fjorden nu eindelijk kosten wat ze waard zijn. Als je een fjordenveulen fokte moest daar geld bij en op die prijzen is de fjordenmarkt jarenlang blijven hangen. Nu door het beperkte aanbod de prijzen naar een normaal niveau stijgen kan het fokken ook uit. Je speelt nu in ieder geval quite en houdt er met een beetje geluk nog iets aan over.
De haflingers zijn overigens echt niet beter van kwaliteit, maar hebben hun promotie en imago beter op orde. Fjorden in het buitenland zijn trouwens niet beter van kwaliteit dan hier in NL, sterker nog de NL'se fjorden zijn kwalitatief beter dan bijv. in hun moederland waar er meer op de looks gefokt wordt.

Het stamboek is gedateerd. Gelukkig wordt er nu een inhaalslag gemaakt.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker