Voor/nadelen aan fjorden.

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Sjolvir

Berichten: 24790
Geregistreerd: 26-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-18 20:22

Citaat:
Je kunt snel dik worden ook een voordeel noemen :') De voerkosten van mijn KWPN'er zijn bijna 3 keer zo hoog. Het formaat vind ik absoluut een voordeel; dekens ed zijn een stuk beter hanteerbaar en daarnaast is het wat minder angstaanjagend voor je hulp die eigenlijk niks met paarden heeft.

Nadelen: ze hebben vaak slechte hoeven. De meeste hebben geen opvoeding genoten (vaak omschreven als "eigenwijs"). Ze hebben niet veel talent wat het lastig maakt om wedstrijden (dressuur, springen, maar ook marathons) te winnen. Ze hebben juist wel talent om zware dingen te trekken, mijn fjord geniet er echt van om de bak te slepen, het is gewoon leuk om te zien, maar helaas komen de meeste fjorden niet meer aan dat soort werk toe. Buitenrijden zijn de meeste ook wel geschikt voor, maar er zijn uitzonderingen. Naast de hoeven laten beenstanden ook te wensen over, halzen zijn niet al te functioneel en ik vind bij veel oudere dieren de ruggen ook niet al te best.

Maar je hebt zoveel verschillende fjorden. De mijne is bijvoorbeeld helemaal niet het type van werken word je moe, zoals hierboven omschreven. Ze is nu wat volwassener (14), maar vroeger kon ze er echt om niets tussenuit gaan. Kon enorm drammen omdat ze harder wilde, maar als ze voluit mocht ging ze stappen.

Ik vind fjorden wel te duur geworden. Voor hetzelfde geld heb je een haflinger en dan heb je iets betere kwaliteit om uit te kiezen. Misschien als je over de grens kijkt dat het beter is, maar in Nederland is het wel logisch ook omdat dat stamboek niet serieus te nemen is (weten niet wat een correcte en functionele bouw is. Daarnaast is het een corrupte bende).

Citaat:
Ik zou hier toch wel wat nuancering in aan willen brengen. Slechte hoeven is ook een kwestie van onderhoud (en daar blijft het ook nog weleens liggen door gebrek aan kennis) het is een punt van aandacht (sinds een jaar of 5 ook in de fokkerij).
Eigenwijs ben ik met je eens, vaak een gebrek aan opvoeding. In diezelfde context wordt ook gezegd dat ze als een tank zijn of lomp, terwijl ze bij een correcte opvoeding juist heel zacht zijn.
Ze hebben juist heel veel talent, vindt nog maar eens zo'n allrounder :-)
Vwb de beenstanden, ook dat is een aandachtspunt in de fokkerij. Ik heb een aantal jaar een lijst bijgehouden van keuringsresultaten. Daarin zag je terug dat de beenstanden rond een 7 gepunt worden. Daar zit dus zeker ruimte voor verbetering, maar het is ook weer niet dramatisch gesteld.

Ik vind dat fjorden nu eindelijk kosten wat ze waard zijn. Als je een fjordenveulen fokte moest daar geld bij en op die prijzen is de fjordenmarkt jarenlang blijven hangen. Nu door het beperkte aanbod de prijzen naar een normaal niveau stijgen kan het fokken ook uit. Je speelt nu in ieder geval quite en houdt er met een beetje geluk nog iets aan over.
De haflingers zijn overigens echt niet beter van kwaliteit, maar hebben hun promotie en imago beter op orde. Fjorden in het buitenland zijn trouwens niet beter van kwaliteit dan hier in NL, sterker nog de NL'se fjorden zijn kwalitatief beter dan bijv. in hun moederland waar er meer op de looks gefokt wordt.

Het stamboek is gedateerd. Gelukkig wordt er nu een inhaalslag gemaakt Het zijn in beginsel gewoon geen rijpaarden en zeker geen sportpaarden. Het Z is wel haalbaar met die beesten, maar meer niet en dan hebben we het nog steeds gewoon over basis. Niks talentvol en bijzonder aan dus. Waar ze wel in uitblinken worden ze niet meer voor gebruikt en dat is zonde. Ik vind echt dat je het ras tekort doet door te zeggen dat ze goed zijn in bijvoorbeeld dressuur, want dat is absoluut niet waar het talent ligt. Dat sommige in de basis nog redelijk mee kunnen komen is iets heel anders dan ergens talent voor hebben.

En dan die 7ens voor beenstanden. Alsof dat wat zegt. Ik heb er gezien op keuring die wel zo steil gekoot waren of wel zo toontredig stonden dat ze bij elk fatsoenlijk stamboek nieteens opgenomen zouden worden en die gingen hier met een 7 zonder enige opmerking de ring uit. Absurd. Om nog maar niet te spreken hoe modder vet ze gevoerd worden omdat ze anders onbespierd of jeugdig genoemd worden. Een merrie zo uit de wei getrokken heeft meer spieren dan eentje die succesvol Z dressuur liep, geloof je het zelf? Het Nederlands fjordenstamboek is echt een aanfluiting eerste klas.

Die marketing van haflingers krijg ik overigens niks van mee. Ik zie alleen de dieren die ik voorbij zien komen. Ik weet ook dat de haflingers er jaren geleden ook niet zo florissant op stonden.

bokt ging steigeren van de quotes, dus even hele zaakje op 1 hoop gegooid, sorry.


Ach.. het KWPN kan zichzelf ook niet serieus meer nemen op keuringen.. Ken iemand wiens paard tot mijn en ook hun eigen verbazing ster werd, maar toch echt haar leven lang al een bokvoet heeft.

Goed mijn dressuur Z dressuur en endurnace fjord is ook wel eens afgerekend op te weinig bespiering terwijl er vette padden omheen liepen waar ik de bespiering onder dat vetpakket niet kon ontdekken of het nu jurysport is of een jury beauty contest :Y) :+ :D .

Ik vind SOMMIGE fjorden fantastisch, anderen wil ik voor mijn verdriet niet hebben, maar dat geld voor heel veel paardenrassen. De truc is het passende exemplaar voor jezelf te vinden.
Of te fokken... nou is dat fokken grotendeels gelukt, maar als passend.. op haar stokmaat zou moeten slaan is het mislukt.. 1.415.. met een ruiter van 1.87.

Ik vind ze veelzijdig, maar heel eerlijk, ongeacht het ras dat je bent, als je bij mij komt wonen, moet je sowieso alles gaan doen }> :Y) fjord, Knabstrupper, of wat dan ook, je bent de sjaak.
Dus dresssuur, doel, minimaal Z... voor de wagen, buitenritten, working equitation, rondje springen, wij zijn van de lol met je knol, maar wel met degelijke basis.

Nadelen, het gewicht, zucht... echt, waardeloos... ze kijken naar gras en POEF.. dik.... Het is handiger er voor paar euro extra voer in te gooien dan om ze in een weiland op gewicht te moeten houden, kansloos...

Voeten, hier fjorden met prima voeten tot nu toe en diegenen die ik ken doorgaans ook.
Nadeel... knippen, pfftttttt, echt wat een drama :D dacht dat ik het nooit kon, maar bleek aan de bezembak van mijn andere fjord te liggen, de huidige heeft normale hoeveelheid manen en dat is best knipbaar, op een bankje, met een goede schaar.

Ik vind die van mij perfect, voor mij... moeders was fanatiek blij exemplaar met overdosis eigen mening echt een koningin, moest je alles met 2 woorden vragen en af en toe ook wel druk. Maar ze deed alles !!! voor je.
Haar dochter is een brutaal blij stuiterend ei, echt geniaal! Zal niet voor iedereen geschikt zijn, wel goudeerlijk. Vandaag voor het eerst in dr uppie naar het strand, druk dat wel, maar gewoon te houden en te sturen zonder noodgrepen. Maar grenzen moet je wel aangeven, bij herhaling.. en dan nog 3x.

Iemand anders zal een rustiger exemplaar meer waarderen, ik wil juist een blije, daar wordt ik blij van.
1 manco dat toch wel veel fjorden hebben is hun liefde voor eten, die zo ongeveer alles overstijgend is.. Ook handig, als mijn fjord niet eet weet ik dat ik meteen de DA moet bellen.. tijd terug stond paard van andere eigenaar te staan, met volle baal eten voor zijn neus.. ik haar bellen, joh, doet die van jou aan eetpauzes? Zo ja, dan is er niets aan de hand, maar die van mijn als ie dat doet is ziek.. Die van haar deed gewoon aan eetpauzes {:} _/-\o_

[EJL-ITP] Van overdwars naar M2 van met tumor naar met humor! ons 2017.... begint en eindigt met een tumor, maar Heps houdt haar humor!
Hepsie [RIJ-ITP] All over the world Noors, Zuid Europees en VS asjemeCOW?!!!
I.M. Vaarwel mijn gouden koningin.....
[IM] And then the fairytale ends.... Sjolvir run for ever.
“The secret in riding is to do few things right. The more one does, the less one succeeds. The less one does, the more one succeeds.”
~ Nuno Oliveira


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker