Voor/nadelen aan fjorden.

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Katisa
Berichten: 95
Geregistreerd: 06-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-18 14:13

Wat is je doel? Daar zoek je een passend type paard bij.

Een fjord is een ras dat dichtbij de natuur staat en in land van oorsprong in schrale bergweitjes stond. Dat betekent dat de meeste fjorden te vet worden van het rijke Nederlandse gras. Maar doordat het zulke oerpaarden zijn, zijn ze sober en kunnen ze gemakkelijk 24/7 buiten staan met alleen een schuilstal. Ze zijn zelfredzaam.

Het karakter is uniek; het zijn meestal koele, brave en meewerkende karakters. Het stamboek heeft sinds de import in de jaren 60 heel streng geselecteerd op de karakters van de dekhengsten. Agressieve dieren werden simpelweg geslacht. Uitzonderingen kun je altijd tegenkomen, maar over het algemeen heeft de fjord een goed en braaf karakter.

Ze hebben wel een pony stokmaat, maar wegen door hun stevige bouw rond de 500-550 kilo wat een paard van 160cm zou wegen. Kleine, stevige paardjes dus. Dat gewicht en die kracht, i.c.m. het zelfredzame kunnen ook tegen je gebruikt worden als een fjord het niet eens is met wat jij wilt.

Qua gebruik in de sport ben ik het niet eens met bovenstaande opmerkingen dat fjorden geen talent zouden hebben. Mijn vorige fjord beheerste de Grand Prix dressuuroefeningen en mijn huidige fjord leert met gemak de oefeningen uit het M. Het zijn geen doorgefokte sportpaarden, dus fysiek zul je ze langer moeten trainen en hun gangen zijn natuurlijk heel anders. Maar dressuur en springen is voor elk paard goed om te doen. Door de brave, slimme karakters rij ik fijner en veiliger op een fjord dan op een rillerige, elastische KWPNer.

Er wordt vaak neergekeken op de fjord in de paardenwereld, wat volkomen onterecht is. Met een fjord kun je alles, dressuur tot crossen in het bos. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en in het onderhoud en fijn om te rijden. Het grootste nadeel zou ik wellicht het vinden van een goed passend zadel noemen, omdat de brede en korte ruggetjes vaak niet passen bij de meeste standaard zadels. Maatwerk is dan vaak de oplossing en daar zit natuurlijk een prijskaartje aan.Katisa
Berichten: 95
Geregistreerd: 06-03-13

Re: Voor/nadelen aan fjorden.

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-18 00:42

Vind het trouwens heerlijk om al die fjordenverhalen te lezen! De liefde voor het ras spat er van af, heerlijk!

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker