Geen ervaring met Shetlanders, hulp nodig!

Moderators: Ymor, Melissa0304, RianneH, Neonlight, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
woepsie90
Berichten: 2491
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Weert

Geen ervaring met Shetlanders, hulp nodig!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-19 11:00

Hoi hoi,

Ik heb een 3 jarige ruin Shetlander in bruikleen om mijn volbloed gezeldschap te houden. Deze Shet heeft tot recent bij zijn moeder gestaan vanaf geboorte, 24/7 in een wei met kort gras. Hij is bijterig, opdringerig en totaal niet schrikkerig maar is wel gauw onrustig en voorwaarts. Hij houdt er ook niet van om aangeraakt te worden (behalve voor kriebels in z’n manen). Het lijkt erop dat hij vaak snoepjes heeft gekregen bij zijn vorige adres want hij is erg happerig bij je kleding en handen. Trappen heeft hij nog niet geprobeerd. Hij heeft wel mijn dochter twee x met z’n tanden bijna van achteren aangevallen waarbij ik dat net op tijd zag.

Nu waren zijn hoeven ver overgroeid en ik moest ze bekappen (ik ben barefoot trimmer). Normaal gesproken heeft de boer (z’n eigenaar) hem in de houdgreep omdat hij bijt en niet staat. Maar omdat hij nu bij mij is ging dat niet.

Ik heb hem bekapt maar het was een hele onderneming en ik zou hem graag helpen dit minder erg te vinden. Ik heb weinig ervaring met Shetlander gedrag en training. En hun tanden zit erg dichtbij de voorhoeven :') met bekappen wilt hij dus bijten of weglopen en als beide niet lukt raakt hij volledig in paniek en gaat hij van links naar rechts draven terwijl hij vast staat. Erg sneu.

Omdat zijn hoeven nu okay zijn heb ik even de tijd om met hem te werken. Hoe kan ik dit het beste aanpakken met hem? Met clickertraining vind ik risicovol omdat hij al zo happerig en opdringerig is. Ik heb gewerkt aan mijn persoonlijke bubbel waarbij ik hem wegstuurde als hij direct op en in mijn bubbel kwam (vond ik belangrijk vanwege het bijten), maar dit heeft hem wat argwanig gemaakt geloof ik. In het begin kon ik hem niet goed vangen in de wei maar dit gaat nu super. Bijten is minder geworden, we kriebelen elkaar nu veel maar ik stuur hem weg als hij z’n tanden gebruikt.

Er speelt dus veel en ik wil graag wat tips en ideeen voordat er meer gekke dingen bijkomen.

Waar begin ik met dit typje zodat zijn hoeven goed verzorgd kunnen worden en het bijten e.d verminderd :o ? Alvast bedankt!


Afbeelding

Afbeeldingwoepsie90
Berichten: 2491
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-19 11:14

Sunnda schreef:
Je begint bij een shetlander precies als bij elk ander paard. :D

Niet teveel bijzonders van maken, maar gewoon alles doen wat je wilt zondr poeha. Behalve als hij bijt/slaat, dan krijgen ze bij mij een tik.
Hij moet eigenlijk alles nog leren en leren doen ze door herhaling. Gewoon lekker bezig gaan en mijn ervaring met die kleintjes is dat ze enorm leuk en werkwillig zijn als ze regelmatig werken en weten hoe de verhouding ligt.

En zeker geen voerbeloning, beloning is gewoon een enthousiast goed zo of braaf.


Ja dat dacht ik ook maar ze zijn zo vlug en hij lijkt ook hardleers want hij heeft toch echt al een paar x een tik gehad :+
Daarnaast weet ik niet zo goed hoe te beginnen met het leren van aanrakingen okay vinden. Als ik hem aanraak is zijn eerste reactie happen, en daarna zet hij het op een lopen!
Laatst bijgewerkt door woepsie90 op 13-06-19 11:22, in het totaal 1 keer bewerkt

woepsie90
Berichten: 2491
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-19 11:24

Sunnda schreef:
Gewoon doen alsof je neus bloed. :P

Dus hup halstertje om. Als hij echt bijt een tik, happen (aandacht, aandacht) negeren. Negatieve aandacht is namelijk ook aandacht.
Borsteltje erover heen (ronddansen, happen enz zoveel mogelijk negeren tenzij het fysiek wordt, dan even streng zijn) wat grondwerk/longeren aanleren en hup de wei weer in.
En de volgende dag hetzelfde..
Hij moet eerst even door de 'helpwatwiljevanmij' periode heen waarbij zijn nadruk ligt op gewenning en leren nog niet echt aan de orde is en daarna zul je zien dat het een stuk sneller gaat.
Regelmaat geeft de meeste paarden rust.

Gewoon ontspannen en niet verwachten dat hij morgen ineens geniet van aandacht. Dat komt vanzelf als hij doorheeft dat je best een leuk mens bent bij wie hij veilig is en veiligheid voor een paard betekent ook weet waar de grenzen liggen. :D


Zo klinkt het wel logisch eigenlijk ja haha. Thanks x


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker