Shetlander voor dochter

Moderators: RianneH, Melissa0304, Neonlight, balance, Ymor

 
 
Aissen1983

Berichten: 11
Geregistreerd: 14-04-20
Woonplaats: Midden Delfland

Shetlander voor dochter

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-20 19:47

Beste allemaal,
Ik ben nieuw op het forum maar ik heb jullie al talloze keren geraadpleegd in de afgelopen jaren. Ik ben zelf niet opgegroeid met paarden maar waar we eerst dachten dat mijn jongste in een paardenfase zat, blijkt dat ze een paardenmeisje in hart en nieren is. Ze wordt nu 11 en is al sinds haar 3e met paarden bezig. Ze rijdt nu 4 jaar op de manege en heeft nu 1,5 jaar 2 verzorgpony's, waaronder 1 grotere Shetlander. Mijn dochter is klein van stuk (bijna 11 jaar en 133 cm) dus ze is al een tijdje de enige die af en toe op hem rijdt. Ze is vooral gek van Shetlanders. Ze zou graag meer voor deze pony's zorgen, maar dat zit er waarschijnlijk niet in. Haar grote droom is een eigen Shetlander. Ook weet ze dat ze daar over een tijdje niet meer op kan rijden, maar dat maakt haar niet uit. Ze vindt alles eromheen juist ook heel leuk. Nu heb ik twee vragen. Vanaf welke leeftijd is men geschikt om een eigen Shetlander te verzorgen? Het liefst zou ik zien dat zo'n Shet bij een boer in de buurt zou staan, dan is ze er zo. We wonen in Midden Delfland en de gemiddelde pensionstalling kost hier al gauw 350 (of meer) euro per maand, dat vind ik nu nog wel wat veel. Er is er wel 1 voor minder, maar dat is toch nog 20 minuutjes fietsen (uiteraard zullen we eerst kijken hoe geschikt deze stalling is). Natuurlijk zou ik een paar keer week meegaan, maar dat gaat niet iedere dag. Wanneer kan een gemiddelde meid dat zelf aan? Ik heb regelmatig discussie met haar hierover. Zij vindt zichzelf uiteraard oud genoeg. Ik nog niet, maar ik heb ook geen idee vanaf wanneer wel. Hopelijk kunnen jullie een beetje aangeven wat "normaal" is.

Sorry voor mijn enorm lange verhaal. Ik hoop dat als ervaringsdeskundigen hun woordje doen, dat zij dit ook sneller aanneemt dan van haar moeder die er natuurlijk niets van begrijpt Dan kunnen we tzt rustig gaan rondkijken wat de mogelijkheden zijn. Bedankt!


Kidde
Berichten: 2241
Geregistreerd: 24-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 19:54

Als ze leuke verzorgponys heeft zou ik het voorlopig zo houden eigenlijk. Als ze wat ouder is en niet meer op een shetlander past gok ik dat ze toch echt liever een grotere pony heeft. En dan zit ze toch nog met die shetlander. Dan is ze ook oud genoeg om elke dag alleen te gaan

Hebben jullie al gevraagd of ze misschien meer dagen mag verzorgen?

daiswees

Berichten: 1042
Geregistreerd: 04-08-11
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 19:57

Hi ts,
Ik was 9 dat ik mijn eerste pony kreeg , ook een shetlander.
Deze stond op 5 minuten fietsen.
Ik ging op deze leeftijd 5 dagen in de week zelf naar de pony toe en had voor de andere 2 dagen een verzorgster!
Moest altijd voor het donker thuis zijn dus uit school naar de pony toe en voor het eten weer thuis!

Ik zou je wel willen adviseren naar een wat grotere pony te kijken.
Ze zegt nu dat het haar niet uitmaakt dat ze er uitgroeid maar het zou zonde zijn als ze met 1/2 jaar een groeispurt krijgt en niks meer kan en alsnog alleen maar manegelessen kan rijden!

Aissen1983

Berichten: 11
Geregistreerd: 14-04-20
Woonplaats: Midden Delfland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-20 19:59

Bedankt voor je snelle reactie! Ze wil dolgraag meer verzorgen, en dat hebben we ook al aangegeven. Maar dat zit er niet in helaas. Ze gaat er regelmatig naartoe, maar mag dan niet verzorgen omdat anderen dan aan de beurt zijn. Dus dat is natuurlijk lang niet zo leuk als de dag waarop ze zelf mag verzorgen :)

Aissen1983

Berichten: 11
Geregistreerd: 14-04-20
Woonplaats: Midden Delfland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-20 20:05

daiswees schreef:
Hi ts,
Ik was 9 dat ik mijn eerste pony kreeg , ook een shetlander.
Deze stond op 5 minuten fietsen.
Ik ging op deze leeftijd 5 dagen in de week zelf naar de pony toe en had voor de andere 2 dagen een verzorgster!
Moest altijd voor het donker thuis zijn dus uit school naar de pony toe en voor het eten weer thuis!

Ik zou je wel willen adviseren naar een wat grotere pony te kijken.
Ze zegt nu dat het haar niet uitmaakt dat ze er uitgroeid maar het zou zonde zijn als ze met 1/2 jaar een groeispurt krijgt en niks meer kan en alsnog alleen maar manegelessen kan rijden!


Ook bedankt! Dat zou ideaal zijn, 5 minuten fietsen!
Ik begrijp dat jullie denken dat ze het snel niet meer leuk vindt, zo'n shetje. Dat dacht ik ook een tijdje. Het is wel zo dat ze het rijden nu ook niet prioriteit nummer 1 vindt. Dat vindt ze uiteraard ook heel leuk, maar het verzorgen, wandelen, kunstjes doen en wat benamingen die ik niet heb onthouden, daar haalt ze heel veel plezier uit. Meer nog dan uit het rijden op de andere grotere lieve pony die ze ook verzorgt.

Jouw reactie ga ik nog even niet met haar bespreken hahaha, dan zegt ze dat ze al 2 jaar een eigen pony had mogen hebben.

Nee hoor, ik neem al jullie antwoorden mee, bedankt! Ook het advies over een grotere pony.

wyoming

Berichten: 1148
Geregistreerd: 14-07-03
Woonplaats: Soest

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 20:06

Ik was 13 jaar toen ik mijn pony kreeg, stond op nog geen 10 minuten fietsen maar wel bij een donkere straat zonder verlichting net aan de rand van het dorp. In het begin mocht ik echt niet 's avonds alleen fietsen van mijn ouders, dus kwamen zij mij altijd ophalen.
Ook ik zou je adviseren om naar een D of E pony te kijken, daar gaat ze veel meer plezier van hebben.
Laatst bijgewerkt door wyoming op 14-04-20 20:07, in het totaal 1 keer bewerkt

<3 30-07-2014 <3 12-06-2018 <3
Voor altijd pijnloos grazen, geniet ervan lieve Nor 19-05-1993 / 13-06-2019 ik ga je missen, voor altijd in mijn hart ❤️

bente_sat
Berichten: 476
Geregistreerd: 20-02-11
Woonplaats: goudswaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 20:06

Lastig te zeggen. Ik was 8 jaar toen ik mijn shetlander kreeg. Stond 300 meter verderop lekker dag en nacht buiten en ging hier al vrij snel zelf naartoe. Ik denk dat mijn ouders alleen het 1e jaar meegingen. Het voordeel hiervan was dat ik natuurlijk niet ver hoefde en kon komen en gaan wanneer ik wilde. Soms was dat 2 keer per dag en ook soms 2 weken niet.

11 jaar is op basis van mijn ervaring dus wel oud genoeg om een shetlander te hebben maar ligt natuurlijk ook een beetje aan het kind zelf. Als jullie besluiten om een shetje te nemen zou ik wel echt adviseren om hem zo dicht mogelijk bij huis te zetten en zo veel mogelijk buiten. Zo wordt het geen verplichting om elke dag te gaan en kan ze zelf lekker op de fiets.

Bedenk wel, mijn ouders dachten dat de shet na een paar jaar wel verkocht kon worden maar die staat 15 jaar later nog steeds in de wei :D ik ben inmiddels uit huis, maar de pony niet :=

Kidde
Berichten: 2241
Geregistreerd: 24-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 20:08

Wat betreft pensionstalling, ik woon in dezelfde omgeving en je moet toch wel rekening houden met minimaal 250-300 euro per maand. En dan heb je niet altijd de beste faciliteiten helaas... Misschien is dat ook wel een slim idee om uit te zoeken. Bij boeren kan je meestal toch niet staan en die hebben natuurlijk ook doorgaans geen bak. Tenzij je al een boer op het oog hebt natuurlijk?

Met een grotere pony kan je natuurlijk ook wandelen en kunstjes doen :D

Anastasia24

Berichten: 531
Geregistreerd: 07-10-17
Woonplaats: In t' zuiden!

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 20:12

Mijn eerste paardje was 1.56 en onbeleerd. Ik was ook 11.
In mijn ogen kan een shetlander dus prima als ze dat zo graag wilt en u wilt daar moeite voor doen. Misschien een iets grotere shetlander, zodat ze er nog een tijdje op kan rijden? Erna is mennen misschien wel leuk.
Met een beetje hulp hier en daar van een ouder of een lesje tussendoor, zou het helemaal goed moeten komen. :D .
Ik ging overgens altijd alleen, mijn moeder wilde soms wel is lief voor mij de stal doen, maar dat was het dan ook. Zelf voor school buiten zetten, 's avonds weer binnen, trainen, les nemen, poetsen, wandelen in het park, ik kon dat op die leeftijd prima. Maar dat verschilt natuurlijk per persoon. Dus de vraag is eigenlijk echt aan u, of u haar al verantwoordelijk genoeg vind. :)

Dexter <3 Pablo <3 Chico
“Slow and right beats fast and wrong” ~ Pat Parelli
“The horse will teach you if you‘ll listen.” ~Ray Hunt

Aissen1983

Berichten: 11
Geregistreerd: 14-04-20
Woonplaats: Midden Delfland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-20 20:12

Wederom bedankt voor de reacties! Als hij inderdaad lekker dichtbij zou kunnen staan zou ik veel sneller overstag gaan. Ik vind die 20 minuten fietsen nu ook geen probleem, maar straks in de winter vind ik dat nog wel eng. In de buurt boeren en tuinders genoeg met grond, maar ja...om ze nou allemaal 1 voor 1 langs te gaan ;). Chardon zit hier vlakbij, maar die kan ik echt niet betalen helaas. Ik ga het meenemen in mijn overweging!

@kidde, 250 tot 300 vind ik nog het overwegen waard. Welke stalling is dat? Ik heb geen specifieke boer op het oog helaas!

Onali
Berichten: 15213
Geregistreerd: 16-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 20:20

Vergeet niet dat shetlanders houden ook niet altijd even gemakkelijk is.
Sowieso zijn het geen manegedieren, maar moeten ze lekker buiten staan.

Wel weer voorzichtig zijn met gras, omheining moet shetproef zijn, paardenvriendjes erbij.

bcd94
Berichten: 548
Geregistreerd: 09-03-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 20:21

Opzich zou het kwa leeftijd best kunnen maar ik zou dit wel afhankelijk van de stalling vinden.
Sowieso kwa afstand maar ook kwa mensen op stal.

Hou er ook rekening mee dat er bij een boer vaak weinig faciliteiten zijn. Is er bijv alleen weiland mogen ze er dan ook in de winter in en wat als de pony slecht tegen gras kan?

Zelf zou ik wel voor een grotere pony gaan waar ze als ze groeit ook nog op kan rijden, daarmee kan ze namelijk ook alles doen wat ze nu ook doet kwa wandelen, kunstjes enz.

Delphi

Berichten: 5651
Geregistreerd: 23-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 20:26

Hoi hoi

ik heb twee dochters van 9 en 12 jaar en wij hebben 2 shetlanders. Deze hebben we inmiddels 8,5 jaar. De jongste lag dus nog in de maxi cosi. Ik heb ze gekocht voor een symbolisch bedrag omdat ze op mijn pad kwamen. Het leek me leuk voor mijn dochters, maar ook zelf leek het me leuk. Dat laatste is erg belangrijk, want als de interesse van het kind ophoudt zal je als ouder de volledige zorg op je moeten nemen. Daarnaast duurt het ook lang voor een kind de verantwoording kan dragen om echt zelfstandig ervoor te zorgen.

Mijn oudste dochter mest als een jaar of 4 mee uit. Maar alsnog doe ik het meeste. Al moet ik zeggen dat ze de laatste 2 jaar dit ook echt volledig zelfstandig kan. Echter vind ik dit zelf niet vervelend en neem automatisch ook wat dagen op me of ik help mee.

Mijn jongste helpt heel af en toe mee. Zij vindt paarden wel leuk, maar is er niet zo dol op als mijn oudste. Mijn 2 shetlanders hebben altijd aan huis gestaan. Nu staan ze een jaar op een pensionstal en toevallig komen ze over 2 weken naar huis en komen ze daar weer aan huis te staan. Dan komt er een grote E pony of klein paard bij.

Als tip wil ik meegeven dat het van belang is dat een shetlander minimaal 1 soortgenootje heeft. En daarnaast moet je erg uitkijken met gras. Thuis hadden we een soort paddock paradise en dit zijn we nu weer aan het maken. Op de pensionstal staan ze ook op een soort paddock paradise in een speciale shetlander groep. Jammer dat je niet uit West Brabant komt, want het adres waar ze nu staan is echt een leuke stalling voor shetlanders. Het is belangrijk dat ze wel lekker beweging kunnen hebben en arm hooi en maar zeer beperkt gras kunnen eten. Ik zou het dus zeer belangrijk vinden dat de boer of stalhouder dit belang ook inziet en deze verzorging ook kan bieden. Voor het idee … ik betaal 200,- per maand voor 2 shetlanders samen. Inclusief uitmesten, onbeperkt arm hooi, strookbegrazing en gebruik van overdekte poetsplaats en bak e.d. Ze staan 24/7 buiten en hebben van die grote kalverhutten als schuilhutten. Ik heb het idee dat dit niet erg veel geld is. Ik zou zeer zeker eens googlen naar paddock paradise stallingen.

Hier doet mijn dochter veel vrijheidsdressuur en lekker wandelen, aan de hand springen en borstelen. Onze shetlanders zijn ongeveer 93 cm schat ik en mijn dochter is met haar 1.42 veel te lang om er nog op te kunnen rijden. Zij rijdt er al 3 jaar niet meer op.
Het zal dus zeer tijdelijk zijn dat je dochter er op kan rijden.
Nu staan er in de shetlandergroep waar die van ons nu staan toevallig 2 joekels van shetlanders. Ik gok ruim 1.05m. Op zo'n formaat kun je natuurlijk wel wat langer rijden.

Er alleen naar toe gaan vind ik het moeilijke. Ik zou wel willen dat er iets van toezicht is mocht er iets gebeuren. Maar dat is allemaal te regelen. Rijden als ze alleen is zou ik persoonlijk nooit doen.
Laatst bijgewerkt door Delphi op 14-04-20 20:29, in het totaal 1 keer bewerkt

fenijro_tani

Berichten: 1180
Geregistreerd: 22-12-13
Woonplaats: Leusden

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 20:28

Mocht je een Shetlander kopen, koop er dan eentje die ook beleerd is voor de kar, en laat je dochter lessen nemen! Zo kan ze nog steeds veel leuke dingen doen als ze er niet meer op past, je kan dan nog steeds dressuur rijden, veelzijdigheid doen en in het bos crossen!

Lucky Tess

Aissen1983

Berichten: 11
Geregistreerd: 14-04-20
Woonplaats: Midden Delfland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-20 20:40

Ja dat zijn goede dingen om te overdenken. Een pensionstalling zou fijn zijn, eventueel met een iets grotere pony. Ik ga jullie forum nog eens goed doorspitten voor ervaringen met stalling hier in de buurt. Ik kon tot nu toe wel wat hele oude topics vinden, maar ik ga nog wat beter zoeken. Ik weet nu Chardon, Langelaan en Neville Stables te vinden. Maar die laatste is nog een stuk verder fietsen.

Bedankt voor alle tips tot nu toe!
_/-\o_

@delphi, wow dat is zeker niet veel geld. Dat hebben we hier in de buurt helaas niet (voor zover ik kan vinden). En aan huis zou fantastisch zijn. Om hier een huis met een stuk land te kopen moet ik miljonair zijn. Dat ben ik helaas niet ;)

Fenijro, bedankt voor de tip!

GDG

Berichten: 4591
Geregistreerd: 11-04-11

Re: Shetlander voor dochter

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 22:38

Kijk ook eens goed naar de optie om een pony te leasen, eventueel als tussenstap. Je zou kunnen kijken voor een volledige lease (7 dagen per week) of bijvoorbeeld 3 à 4 dagen per week. Dan kunnen jullie eens ervaren hoe het is om zo zelfstandig met een pony bezig te zijn, meer verantwoordelijkheid te dragen en er dagelijks voor te zorgen. Dat zou ik echt doen voordat ik tot de aanschaf van een shet of pony over zou gaan.

Overigens zou ik echt eerder voor een rijpony gaan dan voor een shet. Dikke kans dat ze toch echt wel graag wil blijven rijden en zo lang ze dat niet wil kan ze met een pony ook alle dingen die je noemt.

koeien op de weg...

Aissen1983

Berichten: 11
Geregistreerd: 14-04-20
Woonplaats: Midden Delfland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-20 22:46

GDG schreef:
Kijk ook eens goed naar de optie om een pony te leasen, eventueel als tussenstap. Je zou kunnen kijken voor een volledige lease (7 dagen per week) of bijvoorbeeld 3 à 4 dagen per week. Dan kunnen jullie eens ervaren hoe het is om zo zelfstandig met een pony bezig te zijn, meer verantwoordelijkheid te dragen en er dagelijks voor te zorgen. Dat zou ik echt doen voordat ik tot de aanschaf van een shet of pony over zou gaan.

Overigens zou ik echt eerder voor een rijpony gaan dan voor een shet. Dikke kans dat ze toch echt wel graag wil blijven rijden en zo lang ze dat niet wil kan ze met een pony ook alle dingen die je noemt.


Dat zou een hele goede optie zijn. Helaas zit hier niets in de buurt waar die optie beschikbaar is. Op haar eigen manege kan dat alleen enkele weken in de zomervakantie. Dat is erg leuk en doen we graag, maar dat is helaas niet het hele jaar door. Als ik dat dan doe wil ik juist ook dat ze er in de winter heen moet. Maar helaas is er niets in deze omgeving te leasen :( (niet dat ik er vanaf weet in elk geval, heb er wel op gezocht)

herous

Berichten: 282
Geregistreerd: 18-08-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-20 23:33

Hier een dochter van 12 en ook al jaren gek van Shetlanders.

Wij hebben 2 jaar geleden eentje voor haar gekocht en nog geen seconde spijt hiervan gehad.

Ze heeft er maar een klein jaartje op kunnen rijden maar doet er nu andere dingen mee. Wandelen in het bos, trucjes, springen, longeren,....

Voor ons was het wel makkelijk, ik ben zelf ook een paardengek (en stiekem ook grote fan van Shetlanders) , we hadden al een andere grotere pony en beiden staan aan huis.
Op de grote kan ze rijden maar toch is ze graag met haar shetlander bezig.

Maar als je ze niet aan huis kan houden is het toch een ander verhaal vind ik, zeker als jezelf als ouder geen paardengek bent, dan is ze misschien toch nog wel wat jong. Het is een hele verantwoordelijkheid en er kruipt heel veel tijd en werk in.

Afbeelding

MaritGalinda

Berichten: 333
Geregistreerd: 08-03-11

Re: Shetlander voor dochter

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-20 00:05

Ik kreeg op mijn 14e een shetlander van toen 2 jaar. Ik wist dat ik er nooit op zou kunnen rijden, maar ik zou ook geen groter paard erbij willen. Een shet is zo veelzijdig! Eerst had ik haar ook vooral voor het verzorgen, maar inmiddels heb ik haar voor de kar beleerd.
Ik zou wel als tip meegeven sat je moet zorgen voor een maatje. Op een pensionstalling staan ze niet alleen, maar bij een boerderij wel. Mijn shet heeft een paar jaar alleen gestaan (met geiten en schapen) en ze is hierdoor niet goed gesocialiseerd in de kudde. Nu ik er een tweede shet bij heb, merk ik dat ze veel socialer zijn.

Trots op onze twee kleine pony'tjes! <3

Aissen1983

Berichten: 11
Geregistreerd: 14-04-20
Woonplaats: Midden Delfland

Re: Shetlander voor dochter

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-04-20 13:26

Ook nog voor de laatste reacties, heel erg bedankt voor jullie ervaringen. Wat je zegt herous, als ze niet aan huis kunnen staan is het inderdaad anders. Dat is hier helaas echt niet mogelijk. En ik ben inderdaad geen paardengek omdat ik er ook niet mee opgegroeid ben. Maar ik vind ze wel heel erg leuk en ga altijd graag mee met mijn dochter. Ik heb er alleen zelf weinig ervaring mee, dat is jammer. Daarom ben ik zo blij met bokt! :) En wat een leuke foto Herous!

MaritGalinda, dat is waar wat je zegt. Bij de boer hebben ze niet altijd maatjes. Dat is iets om rekening mee te houden. Ik zou hem sowieso nergens willen stallen zonder maatjes. Ik bedoelde meer een boer met al meer pony's/paarden. Ik weet hier in het dorp 1 man die heeft al 2 pony's staan voor zijn dochter op zijn land met een stal. Wellicht dat er iemand is die dat ook heeft en waar er nog wel 1 bij kan (bij deze past het helaas niet, staat ook al iemand anders met zijn pony). Maar ik heb inmiddels al wat bruikbare tips, dus ik ga er eens verder naar kijken!

pateeke
Berichten: 1058
Geregistreerd: 12-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-20 13:52

Jij kent je dochter het beste; ik denk dat jij dan ook het beste kan inschatten wanneer ze er klaar voor is. Niet iedereen is daar op dezelfde leeftijd klaar voor.
Een vriendin van mij was 12 denk ik toen ze een shet kreeg. Die shet heeft nog 2 veulentjes gekregen. Uiteindelijk had ze dus 3 shetlanders. Zij was er heel blij mee, ging met ze wandelen enz.
Ik was 15 toen ik mijn eerste paard kreeg. Hij stond op een manege gestald. Voordeel daarvan was dat als wij vragen hadden, wij het wel aan iemand anders konden vragen die meer ervaring had dan wij. Mijn pony staat nu ook op een pensionstal; voordeel voor mij is dat ik altijd wel even aan iemand kan vragen me ergens bij te helpen als iets me niet lukt bv.

Mijn ouders zijn ook geen paardenmensen. Mijn vader vond het wel altijd leuk met ons mee te gaan naar de manege, maar zelf heeft hij ook weinig met paarden. Ze zeiden dan ook altijd dat we nooit een paard zouden krijgen. Op een dag leken mijn ouders toch van gedachten veranderd te zijn en leek het mijn vader wel een goed idee dat ik een eigen paard zou hebben; De voorwaarde was wel: dat ik altijd goed zou blijven zorgen voor mijn paard en tegelijk nog goede resultaten zou blijven behalen op school. Hij wou wel echt zien dat ik goed voor het paard zou zorgen en zou blijven zorgen. Ik had echt niet moeten afkomen met: deze is niet meer goed, ik wil een andere / nieuwe. Ja akkoord, eerste paard werd doorverkocht en er kwam een nieuwe pony, maar dat was niet geheel mijn eigen keuze. De pony is er nu 14 jaar later nog en zal ook bij mij blijven tot hij overlijdt.

Xjosee

Berichten: 1625
Geregistreerd: 14-03-09

Re: Shetlander voor dochter

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-20 14:00

En mogelijk overbodig maar ook goed om mee te nemen is dat je er met de stallingskosten alleen niet bent. Zeker als jullie geen paardenkennis is het wel wenselijk om op een stal te staan met meer ervaren paarden mensen of een fijne instructeur te hebben die je weg wijs kan maken in zaken als de hoefsmid, inenten, wat te doen bij een dik been etc.

Ik denk dat ook goed is om die kosten eens op een rijtje te zetten. Als ik kijk naar een topic op bokt en mijn eigen ervaringen is dat je toch met vrij weinig moeite €500,= per maand aan het paard kwijt moet kunnen zijn zonder op een houtje te bijten.

brokjes
Berichten: 4113
Geregistreerd: 21-09-10

Re: Shetlander voor dochter

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-20 14:10

Kan de eventuele shetlander niet staan waar haar verzorgponys staan?

Verder kan een geschikte stalling lastig zijn voor een shet omdat niet iedere pensionstal ze wilt. Ook kunnen ze gevoelig zijn voor gras en dan moet je dus iets anders verzinnen dan een weiland.

Maar over haar leeftijd, kan volgens mij prima. En een grotere pony hoeft niet als ze Shetlanders leuk vind! Ik was 17 toen ik mijn shetlander kreeg :)
Wel zou ik je adviseren om jezelf GOED te informeren over alles (wormen kuren, tandarts, hoefsmid, eten en stalling ect.) Dit omdat je dat simpelweg niet kan verwachten van een 11 jarige en het dierenwelzijn wel op 1 moet staan.

superpony
Berichten: 17666
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Shetlander voor dochter

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-20 14:23

Alles heeft zijn voor-en nadelen.

Ik reed al mijn hele leven en kreeg mijn eerste ponyc-b maatje toen ik 12 was. Die overleed en na kort een c-pony gehad te hebben een d--pony gekregen.
Ik heb die d-pony tot mn 19e gehad. Aan de ene kant was ik paardengek en ging ik er altijd heen, daar ook vriendinnen etc. Maar aan de andere kant, is het tijdens de pubertijd soms wel pittig. Om me heen verkochten meiden toch vaak hun pony uiteindelijk.
En er kwam gezeur; doe die pony weg, ga over op de paarden etc. Ik was klein en dun, dus was niet "nodig'' maar wel wat men deed. Uiteindelijk toch me laten overhalen de pony te verkopen toen ik mijn man ontmoette en eeuwig spijt gehad.
Nu 45+ en hebben nog steeds d-e maatjes ( quarters en new forest )

Onze zoon kreeg toen hij 3 was een shet. Hartstikke leuk voor ons en hem. Hij kon er van alles mee. Toen hij 10 wwas, werd hij wel iets te lang, maar zeker niet te zwaar. Toen hij 12 was gaan mennen onder begeleiding, omdat wij daar geen ervaring mee hadden.

De shet is nu wat ouder en zoon had al jaren geen tijd meer. Wij hebben er nog mee gemend en hij is jaren naast ons mee naar het bos gegaan.
We hebben hem dus nu 20jr en hij gaat never nooit weg. Is de leukste en liefste pony aller tijden. Maar wij hebben ze nu aan huis en ook meerdere paardjes.

Als je dochter ook echt wil rijden en je als ouder er minder mee hebt, zeg ik; niet doen. Dan heeft ze echt meer aan een grotere pony en die kosten ook meer geld en onderhoud.

Vind je het zelf ook leuk en gaat het echt om het verzorgen, koop dan een leuke shet en zoek een 24/7 buiten plekje met soortgenootjes. Die plekjes hoeven niet duur of ver weg te zijn. Beestje komt dan aan zijn beweging en heeft zijn standaard behoefte's.
Anders krijg je snel dat een pony zich verveelt, teveel energie krijgt en te moeilijk wordt voor jou en je dochter om dat op te lossen.

Ook voor een shet heb je alle onderhoud; hoefsmid ( goed bekappen volstaat meestal ) enten, mestonderzoek/ontwormen, tanden/kiezen. Maar ook voeding is heel belangrijk. Onze shet is in 20jr nog nooit hoefbevangen geweest, maar het komt heel veel voor. Vooral als mensen het leuk vinden om muesli, slobber en snoepjes te geven. Of appels, wortels, suikerklontjes etc etc.

Ondanks dat een paardje 24/7 buiten met vriendjes kan staan, hebben ze vaak alsnog echt beweging nodig. Shetlanders zijn echte werkers. Verdiep je in het eventuele mennen. En kijk of je zelf kan leren longeren bijv.
Ondanks dat je dochter met 11 al wijs lijkt, is het echt veel te jong om alles te weten en te kunnen.

Isabel_k

Berichten: 4287
Geregistreerd: 18-03-12
Woonplaats: Zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-20 14:27

Toen ik die leeftijd had wilde ik ook heel erg graag een shetlander. Ik kreeg toen een fjord, omdat mijn moeder ook bang was dat ik het toch minder leuk zou vinden dat ik niet kon rijden. Ik heb heel erg genoten van mijn super-fjord en ik heb haar ook nog steeds. Het leukste wat ik met haar al die jaren heb gedaan is mennen en grondwerk. :D Ik heb ook veel gereden en daar heb ik ook van genoten, maar als ik nu terugkijk naar wat ik allemaal met haar gedaan heb, stond ik het liefst op de grond.

Ook nu nog - ze is inmidddels 24 jaar oud en met pension. Mijn andere paard kan ook niet bereden worden en dat mis ik ook niet. Er zijn zo veel andere dingen die je nog kan doen. Mijn conclusie hierover is dan ook: als het rijden er niet echt inzit, gaat dat nooit veranderen. Ik vind het leuk, natuurlijk, maar ik ga net zo lief wandelen.

edit: oh en nog steeds zou ik heel graag een shetlander willen. Daar heb ik nu geen tijd en geld voor, maar ooit! :j

IG: @arabierjoep


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers