Hypermobiel en slechte doorbloeding in de winter

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Annick75

Berichten: 1698
Geregistreerd: 16-09-09
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-18 15:10

Het 'bevriezen' van handen en voeten, en vaak ook neus kan duiden op her fenomeen/syndroom van Raynaud. Dan klappen de vaten in je handen en voeten dicht door de kou. Het is in principe gemakkelijk vast te stellen door de huisarts.

Je hebt een primaire versie, dan is het een op zichzelf staand iets, of secundair, dan gaat er vaak iets van een reumatologische aandoening aan ten grondslag.

Ik heb zelf Raynaud (primair, aldus de reumatoloog) en slik in de koude maanden Nefidipine Retard, wel in en lagere dosering dan aanbevolen, omdat mijn bloeddruk anders neigt wat te ver te zakken (ook door wisselwerking met andere medicijnen waarschijnlijk), maar dat helpt wel om de ergste verschijnselen tegen te gaan. Daarnaast kreeg ik het advies om met name hoofd en romp goed warm te houden. Dus muts (onder een cap wrs wat lastig) op sjaal om, en met name mijn romp warm houden heb ik bij Perry sport een windstopper shirt gekocht, zodat de wind die nog door het voorpand/de rits van mijn jas komt, alsnog wordt tegengehouden. De gedachte achter hoofd en romp warm houden is dat het lichaam altijd als eerste zal zorgen dat je hersenen en organen voldoende (warm) bloedtoevoer krijgen en dan pas de rest van je lichaam.

Verder zorg ik voor water- en winddichte (wandel)schoenen, draag ik graag skisokken buiten, zeker als ik met de rolstoel en de elektrische handbike onderweg ben en dus stil zit, want die zijn lang en warm en die van de Lidl doen ook nog wat voor je bloedsomloop geloof ik.

Voor als het echt flink vriest is, en die zijn met rijden en op stal natuurlijk totaal niet handig, heb ik wanten van Texelana, soms nog met een paar dunnen hardloophandschoentjes er onder. Ik ben nog op zoek naar een paar fijne, winddichte handschoentjes die ik eventueel onder een paar dikkere wollen handschoenen kan doen voor als het niet koud genoeg is voor de wanten.

Wat laagjes betreft: Op mijn romp werkt laagjes wel aardig (hemd, shirt/windstopper, trui/vest, jas), op handen en voeten alleen als de combinatie van laagjes niet te strak zit. Een paar sokken in een grotere maat dan gebruikelijk over een dunner paar in mijn normale maat en dan in een paar ruime schoenen, kan nog wel. Maar 2 lagen sokken in mijn gewone schoenen, is te straks en zorgt juist voor koude voeten.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan ~ Pippi Langkous


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 bezoekers