Visuele handicap

Moderators: petraaken, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-02-08 21:27

Leuk dat dit subforum er is gekomen.
Ik ben een visueel gehandicapte ruiter wat dus ook vaak praktische problemen geeft. Ik ben benieuwd hoe anderen er mee omgaan en waar ze ook ( letterlijk Haha! ) tegen aanlopen.
Ik vind het zelf absoluut onprettig om buiten een mij bekende omgeving te rijden, ( veroordeeld tot de bak zeg maar) maar wil zo graag ook het bos in. Ik heb dat wel gedaan als 'handpaard' dus aan een touw en de waarschuwingen van de begeleider "bukken er komt een tak'' . Ik had echt een supergeleidepaard 9 IJslander) die nu met pensioen is ze is nu 20 maar ze heeft een steeds terugkerende blessure, het valt me niet mee om vertrouwen te krijgen in haar opvolgster, dat is haar dochter in voorjaar wordt ze 5. We hebben de paarden aan huis, maar dochterlief is eigenlijk gewoon te jong en te speels denk ik. Ik ben benieuwd naar de trukendozen over hoe andere visueel gehandicapte ruiters dingen oplossen. Ik doe belletje aan paard voor het geval IK er afval, in de hoop dat ik het paard kan lokaliseren en ik wil perse een mobiel bij me hebben en een begeleider omdat ik zelf de weg niet terug kan vinden mocht er wat gebeuren.


EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-02-08 21:41

StableEnable schreef:
Ik heb een tijd lesgegeven aan visueel gehandicapten. Ik nam vaak een blinde man mee naar het bos. Hij reed dan achter mij en ik bleef steeds praten (zou natuurlijk ook een discman ofzo mee kunnen nemen met muziek) en idd even waarschuwen voor takken. ging prima ook in galop. Maar dan moet je wel alle vertrouwen in je paard en mederuiter hebben. Hoe werk je in de bak? Rijd je ook proeven? en gebruik je 'callers'?


Wat zijn callers?? Ik rijd puur recreatief en ben niet volkomen blind, het is afhankelijk van de situatie. Ik heb retinitis pigmentosa, het komt er op neer dat ik een heel klein gezichtsveld heb, ik zie van een paard bijv alleen een oog, of een oor, of een voet Afhankelijk waar ik me op richt. In schemer en donker ben ik volkomen blind, maar ook als de zon schijnt. En normaal gezichtsveld is iets van 180 graden, bij mij is dat tussen de 10 en 15 graden. Als complicatie heb ik staar.
Mijn oude paard vertrouwde ik blindelings, ze deed gewoon geen gekke dingen en ze trekt me ook om obstakels heen. Het probleem wat ik nu vooral heb is het vertrouwen krijgen in haar opvolgster, die is voor de duvel niet bang trouwens behalve plassen. Maar ze mist ervaring!!! Gevolg is dat ik haar nog niet vertrouw.
Laatst bijgewerkt door EstherHegt op 01-02-08 21:50, in het totaal 1 keer bewerkt

EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-02-08 21:57

_Pasja_ schreef:
Met kuilen/takken heb ik niet zoveel moeite, maar een snelle galop over een bospad... Nee, liever niet.


Pling ik vind het juist zo onprettig als ik in een tak hang, ik heb er ook eens een in mijn oog gekregen, zonder dollen, en dat doet verrekte pijn. Ik ben op zich niet bang om in een vliegende galop of telgang te gaan, maar ik ben juist wel bang voor obstakels. Met die tak gebeurde trouwens toen ik nog wel redelijk goed kon zien. ( achteraf ws het misschien al slechter dan ik dacht, maar ik was me nog niet bewust van mijn handicap omdat het traag progressief gaat)

EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-08 10:21

Tinky12 schreef:
Hee Esther,

Ik zat net even te denken aan die tak in je oog...ik weet dat je voor draverijen ed brillen hebt om je ogen te beschermen.Is het niet wat voor jou om een soort van ski-bril te dragen waar jouw roze bril gewoon onder kan??
Groetjes,Tinky


Haha, toen had ik nog geen bril, maar ik kan het me zo voorstellen een ski-bril, dan over mijn mannenverslindbril ( dat is jargon voor loupe-bril) heen! Het is maar goed dat ik die bril alleen binnen op heb en de rooie buiten. Het is misschien wel een idee, ik zal eens op zoek gaan of er iets is dat er goed overheen kan en mijn zicht toch zo optimaal mogelijk blijft. Want het is inderdaad ook een 'angst' dat ik mijn bril verlies. Het duurt echt weken en machtigingen regelen etc. voor er weer nieuwe glazen zijn. Die glazen komen uit het buitenland. En ziekenfonds etc. is niet zo snel met machtigingen. Vorige bril heeft bij-elkaar wel half jaar geduurd, de oude had ik maar met plakband etc aan elkaar geplakt, die viel echt uit elkaar.

EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-08 11:30

Mijn gepensioneerde ponnie hahaha (ook excuses aan iedereen die vindt dat IJslanders paarden zijn) was echt nergens bang van en schatte ook in of ik er langs kon. Met de jongste ponnie die de taak over moet nemen doen we schrikparcours en ze is echt nergens bang voor, behalve door plassen gaat ze niet dan gaat ze er óf omheen óf ze springt. Op een paraplu rent ze zelfs af om te kijken of er wat te eten in zit. Zeiltje kun je haar gewoon overheen laten lopen, daar gaat ze aan trekken inpakken in zeil gaat ook. Op zich is ze dus super geschikt maar ze schat dus nog helemaal niets in voor mij, ze is eigenwijs en neemt absoluut zelf het initiatief zonder rekening er mee te houden dat ik er ook nog aan vast zit. ( ze trekt gewoon haar eigen agenda omdat ik niet zie wat ze van plan is)
Ik heb met haar zeker hulp nodiig om haar ervaring op te laten doen buiten eigen terrein.
De GPS apparaatjes ken ik nog niet, daar zal ik eens wat info over zoeken, wie weet is dat hardstikke handig voor mijn orientatie, dat niet weten waar ik ben in een vreemde omgeving is echt eng. Nu ga ik weliswaar altijd met een begeleider maar het zou best schelen als ik zelf mocht er wat gebeuren ook de weg kan vinden.

EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-08 19:07

Shadow0 schreef:
Lastig probleem. Het zal toch neerkomen op oefenen oefenen oefenen denk ik... En het is vast niet altijd makkelijk om een begeleider te vinden - al kun je iemand lokken door ook het rijden aan te bieden, zodat ook je pony onder de man wat vaker buiten komt en met iemand op haar rug die net wat eerder in kan grijpen. (Dus als je in de buurt zit... Knipoog )


Ik zit jammer genoeg dus niet in de buurt, ik zit in de buurt van Wolvega, dus wie heeft er zin in en woont bij mij in de buurt hint Knipoog Het zou voor de ponnie heel goed zijn om veel buiten gereden te worden. Ze is echt erg grappig en gaat overal op af.
In de bak wil ze eigenlijk enkel maar spelen en niet lopen als je er op zit, rondjes lopen dat vindt ze onzin. Dat wil ik proberen op te lossen met een bal ofzo, ze moet er lol in krijgen. Ze is wel eens mee geweest met een groepje naar het bos en dan wil ze wel lopen omdat ze bij de groep wil blijven.
Ik heb even naar die GPS dingen gekeken en die lijken me verdomde handig, alleen wel reteduur zeg! Ik zal op zoek moeten naar iets betaalbaars, die dingen lijken me echt ideaal.

EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-08 19:12

Ir111 schreef:
Mocht je zo'n GPS ding aanschaffen, check dan van te voren goed of hij ook echt werkt in het gebied waar je gaat rijden. Ik rij zelf veel op de Veluwe en ik heb me laten vertellen dat ze daar niet goed werken.


Bedankt voor de tip, het zou zonde zijn als ik er niets aan zou hebben omdat ie het niet doet.

EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-08 19:22

Vlindie schreef:
Hoihoi,

Ik wil je er graag even op wijzen dat, ivm. je beperking, het GPS-aparaatje
voor jou aftrekbaar is onder de post; bijzondere ziektekosten.
Misschien dat deze tip het voor jou nu aantrekkelijker maakt om het toch
aan te schaffen!

Succes!

Grtjes,
Vlindie


Dat is een handige tip, ik bedenk me dat dit soort tips misschien in een sticky verzameld kunnen worden. Er zullen vast bij meerdere handicaps ook hulpmiddelen aftrekbaar zijn. Ik was er zelf nooit niet opgekomen van die GPS, ( ik wist ook niet dat ze bestaan Cool )

EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-08 20:08

Vlindie schreef:
Er is overigens best veel te vinden op het internet over dit apparaat tav. visuele handicap.

Succes gewenst!

Edit: hier een link met info; http://www.blinfotec.org/loadstone-gps/


Ik snap er nog niets van, daar zal ik een techneut bij in moeten schakelen denk ik, als ik het goed begrijp gaat dit via een mobiele telefoon? Grijnzz kan ik daar ook gelijk mee om leren gaan Knipoog Er gaat ineens een hele wereld open van hulpmiddelen waar ik nooit van gehoord heb. Ik kwam ook hier terecht
http://www.slechtziend.nl/index_zonder.html#
Ik heb wel hulpmiddelen zoals blindenstok, loupe-bril etc maar er is dus gewoon meer mogelijk. Belangrijk met de GPS is in ieder geval dat ie het in het bos en in de natuur moet doen. Daar zou ik een hoop mobiliteit mee kunnen krijgen met de paarden, maar ook met wandelen.
Door hoge resolutiefoto's ben ik ineens ook planten etc. leuk gaan vinden en herkennen omdat de foto's op de computer details wel zichtbaar worden voor me, mits het een hoge resolutie is. Dat was ook zo leuk om te ontdekken.

EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-08 20:53

Ik zal ze uit moeten proberen de schermpjes, scherm van fototoestel of mobiel zie ik ook niet. Inmiddels heb ik contact met een techneut en de Trek voor blinden is niet geschikt voor wat ik wil, ik wil juist niet op de weg blijven maar het bos in etc.
Die van die Bever Zwerfsport kan wel wat ik wil, ik ga er gewoon kijken of ik het kan aflezen. Ik vind het echt een briljant idee en ik hoop dat het gaat lukken.


EstherHegt
Berichten: 3306
Geregistreerd: 21-03-05

Re: Visuele handicap

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-02-08 23:53

Tinky12 schreef:
Jij gaat nog eens modern worden Haha! ...stokken en brillen zijn uit de mode (alhoewel je zo'n stok wel makkelijker tussen de spaken van een opdringerige fietser kan steken Tong uitsteken Haha! ).


Daar ben ik erg goed in, in fietsers vangen Cool Ik heb het wel gehad in Amsterdam, normaal heeft iedereen doodgewoon een fiets die rammelt, die hoor je wel. Als ik fietsers vang dan hebben ( lees hadden)ze een goede niet rammelende fiets Haha! Ik ben ook erg handig in Blokker trouwens.......


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker