Angst om te galopperen

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Angst om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-15 10:05

Ik rij al ruim 20 jaar paard, heb sinds mij 18de een eigen pony (merrie) en sinds mijn 22ste is hier een ruin bij gekomen. Ik heb jaren lang paarden ingereden zonder problemen tot het 1x goed mis ging. Toen mijn ruin zo ver was om met hem aan het werk te gaan ben ik mijn angst pas echt tegen het lijf gelopen. Ik heb mijn ruin alles vanaf de grond bijgebracht dit doet hij ook netjes. Maar in het begin durfde ik mijn been niet over het zadel te gooien. Toen ik dat eenmaal een aantal keer gedaan heb ben ik gaan stappen. Ook daar ervaar ik in het begin veel angst. Inmiddels rijd ik mijn ruin regelmatig en stap en draaf is zonder angst. Ik maak samen met mijn moeder op de merrie ook rustige buitenritjes. Ik heb met mijn instructrice 1x buiten een galop ( 4passen) gedaan maar ervaar daarbij weer angst door mijn hele lichaam. Nu wil ik graag weer een stap verder met mijn ruin maar ik moet dus door de angst van het op hol slaan heen. Mijn ruin galoppeert netjes bokt zelden het ligt dus absoluut niet aan hem. Maar ik weet niet zo goed hoe ik dit moet aanpakken. Kan iemand mij hierbij helpen?

..


Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-15 14:15

Selina schreef:
Heb je het wel eens geprobeerd met in een bak met je instructrice, jij aan de longeerlijn, eventueel een bokriempje die je dan vasthoudt tijdens het galopperen?

Nee, omdat ik dan druk ervaar van mijn instructrice, als ik die voel verstijf ik nog meer dan wanneer ik het zelf moet oplossen. Ik ben nogal perfectionistisch aangelegd en de galop is nu al zo lang geleden dat ik vermoed dat het er niet heel charmant uit gaat zien de eerste tijd. Ik ben mij er bewust van dat er verandering moet plaatsvinden en heb mijzelf al van angst bij opstijgen tot zelfstandig stappen en draven gekregen maar de galop :brr: Ik heb over een tijd een gesprek bij een psycholoog, mijn bedoeling is om daar ook mijn angst neer te leggen en te ondervinden hoe ik mijn gedachtegang anders moet zien te krijgen..

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-15 14:22

Selina schreef:
Je moet inderdaad de gedachte loslaten dat het er niet charmant uitziet en je instructrice denkt dat het er niet uitziet. Toen ik pas zitles had bij m'n instructrice sloeg het ook helemaal nergens op, ik stuiterde en weet ik veel wat, maar daar is ze juist m'n instructrice voor. Om niet te oordelen, maar te helpen op mijn niveau. En als een vriendin je longeert, iemand waar je geen druk bij voelt? (Wel iemand die kan longeren dan)

Ik kan inderdaad wel eens een goede vriend van mij vragen. Daarvan weet ik dat hij mijn ruin onder controle kan houden en hem vertrouw ik daar ook bij. Ga ik zeker vragen. Ik weet dat ik hier doorheen moet met dit specifieke paard met mijn merrie is het allemaal geen probleem namelijk. Ik wil het wel maar ik merk gewoon dat er iets is dat mij tegenhoudt. Heel vervelend want ik wil graag vooruit. Bedankt voor de tip!

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-15 14:25

Emmaa_ schreef:
Het heeft bij mij heel erg geholpen om een keertje gewoon met een voltigesingel te galopperen. Paard aan de longeerlijn, iemand in het midden die weet hoe het werkt en dan gewoon lekker zitten en vasthouden. Vond galopperen daarna een stuk minder eng, terwijl ik er echt een angst voor had opgebouwd.

Een voltige singel heb ik helaas niet, maar het is meer de angst om te galopperen met mijn ruin. Met mijn merrie is het namelijk geen probleem, haar reed ik al voor dat de reden voor dit alles is ontstaan.

Het probleem met mijn ruin is ook nog dat je hem wel aan het werk moet zetten. Gewoon rondjes galopperen vindt i geen klap aan en dan gaat hij wel lopen klieren. In het begin heb ik mijn handen vol aan mijzelf en kan ik zijn ''issues'' daar niet bij gebruiken :+

Mijzelf snel herpakken in de galop is echt lastig.

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-15 14:46

antje_vip schreef:
Wordt er geen voltige les gegeven op jouw manege? Die paarden galopperen heel rustig, misschien mag je een keer meedoen.

Mijn eigen merrie wordt daarvoor gebruikt in onze omgeving :D Dus dat houdt helaas op.

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-15 14:48

Julu72 schreef:
Is het niet tóch een idee om het heel langzaam op te bouwen? Ook al is het 'maar' in de bak... Begin met enkel aanspringen en direct terug naar draf. Dan 2 passen galop... enz, enz. Op die manier ervaar je steeds langere stukken galop die goed gaan én de succeservaring dat je hem terug kunt nemen wanneer JIJ dat wilt. En dan bijv. een lange zijde galop, korte terug naar draf... en op het moment dat je ruin het al uit zichzelf wil gaan doen, dan juist doordraven op lange zijde (jij bent de baas). En dan eens van hand veranderen en op dat lange stuk galop en terug voor de hoek. Zo hou je het ook afwisselend. Wedden dat je je er steeds sterker door gaat voelen?
Succes!

Ik zeg niet dat dit dé manier is, maar ik ben ook zo'n perfectionist en voor mij werkt dit wel. Ik wil graag de controle houden en wil ook niet dat mijn paard op hol slaat... (wie wil dat trouwens wel?).

Hm ja dat is ook een goede. Inderdaad die controle is wel bijzonder prettig :o Denk dat ik een vriend van mij vraag en dan die in de bak zet en dan inderdaad het aanspringen ga oefenen en dat moet gaan uitbouwen. Bedankt ga ik zeker proberen!

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-15 14:51

Jtragter schreef:
Het is dus nog een jong paard die net ingereden is, misschien is het een idee om een paard te lenen van iemand of om naar de manege te gaan en daar gewoon rustig wat rondjes te galopperen op een paard dat rustig aan doet?

Hij is inmiddels 6 jaar hij loopt sinds 3 jaar al onder het zadel alleen niet met mij. Ik vraag wel meer van hem dan de gene die hem al die tijd voor mij heeft gereden. Zij reed gewoon buitenritjes met hem voor de lol en dat heeft hem ook goed gedaan. Ik denk dat ik bij een manegepaard de goedzak er wel inzie. Gek genoeg is mijn ruin helemaal geen etter hoor ik ben het probleem niet hij :+

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-15 14:55

Dreamybol schreef:
Is er iemand die jouw ruin eerst kan leren niet meer te 'klieren'? Ons paard wilde tijdens de galop of het aanspringen ervan nog weleens een flinke bok geven, gewoon omdat ie enthousiast werd en/of niet wist wat ie met zijn benen moest doen. Nu dat er grotendeels uit is gereden door mijn man, ga ik denken aan galop. (zit hier ook een heel verhaal achter met valpartij en tijd gips en herstel voor mij in combinatie met een jong en groot paard dat we tijdens mijn hersteltijd hebben gekocht)

En daarbij, een instructeur die druk op je legt? Is er geen andere voorhanden? Ik ben dolblij met mijn instructeur, die eerst wil dat ik lekker rijd en zelf ontspannen ben voordat we een stap verder gaan. Overigens niet alleen voor mij, maar juist ook voor mijn paard, die wordt ook niet beter als ik gespannen ga zitten zijn. Die eerste keer galop is voor mij nu pas net geweest en het enige wat ik moest doen was aanspringen op zijn makkelijkste kant, zitten en naar haar stem luisteren. Zij gaf het ritme aan en zei zelfs wanneer ik moest ademen. En riep ook nog even tussendoor dat ik niet moest vergeten te genieten. :)
Hoe ik zat? Geen idee, kon vast veel netter, maar ik moest eerst maar eens voelen hoe zo'n grote galopsprong van dit paard in de praktijk uit te zitten valt. En nu kunnen we weer langzaam verder werken. Hoe meer druk ik mezelf opleg of laat leggen, hoe beroerder het rijden gaat.


Fijn te lezen dat je het verhaal herkent! Ik voel mij zo'n doos omdat ik gewoon weet dat het niet eens een mega probleem is..

Nouja mijn instructrice legt opzich geen druk op mij hoor. Het is meer een vicieuze cirkel die ik mijzelf opleg in de zin van ik baal van mijn probleem, daar wil ik aan werken, daarvoor laat ik een instructrice komen die wil mij daar bij helpen, maar ik heb hier echt tijd voor nodig. Instructrice kost 25 euro in het half uur en in die tijd wil ik dan wat bereiken voor mijzelf maar ook voor die instructrice omdat ik denk dat zij anders denkt dat ze voor niets komt omdat ik een watje ben.. (kan je het nog volgen?)
Moraal van het verhaal is dus dat het probleem echt bij mij ligt -O-

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-15 16:35

Punz schreef:
Wat ik heel eerlijk minder plezierig vind in je verhaal, is dat jouw ruin het werk dus moet leren van iemand die angstig is. Dus in plaats van dat hij een ruiter heeft die hem het werk leert, en hém leert dat er niets is om bang voor te zijn, is het hier als het ware andersom: jouw paard moet jou als het ware geruststellen. Dat vind ik best een klus voor zo'n jong paard.

Dus waarom niet een goede betrouwbare ruiter vragen jouw paard te leren galopperen onder de man en het daarna zelf weer oppakken? Dan moet je alsnog door die eerste stap met jezelf heen, maar dan hoeft je paard het in ieder geval niet meer te leren ( van een onzekere/angstige ruiter...)

Mijn ruin is inmiddels 6 jaar en loopt dus al 3 jaar onder het zadel; ) hij kan wel galoperen, tevens wordt hij bijgereden zoals Sonja ook al aangeeft. Dit heb ik niet vermeld omdat ik het probleem ben zoals ik al eerder heb aangegeven.

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-15 16:43

Sonja schreef:
Herkenbaar van bij verschillende lesklanten hoor, je bent echt de enige niet. En dat zeg ik niet om het probleem te bagatelliseren, maar om jou te laten weten dat je niet 'alleen' bent.
Als instructeur ben je dit ook gewend, en hebben 'we' de oefeningen en technieken om onze klanten daar doorheen te helpen.

Mocht je liever een keer een relatief vreemde in de bak erbij hebben dan geef je maar een gil hoor, ik kom met liefde en plezier even een uurtje helpen. Tarief = een kop koffie ;)

Ik ga morgen oefenen met het aanspringen, ik heb voor jou ook wel chocolademelk of andere koffie ;)

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Re: Angst om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-15 15:53

mijn bedoeling is om vanavond te oefenen, moet even kijken hoe dit uitloopt want ik heb vanochtend mijn enkelverstuikt..

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-15 21:23

gothicpizza6 schreef:
Blon_D schreef:
mijn bedoeling is om vanavond te oefenen, moet even kijken hoe dit uitloopt want ik heb vanochtend mijn enkelverstuikt..


succes het gaat je vast lukken. ik heb gister voor de 1e keer gesprongen van uit galop. https://www.youtube.com/watch?v=JX1QlOlHd0M als je goed door blijft oefenen durf je starks ook meer maar niet te snel iets nieuws willen doen hoor rustig aan op bouwen.

wat goed van je! Heb niet gereden mijn enkel is te pijnlijk wel gelongeerd hij liep de sterren van de hemel! Morgen hopelijk wel rijden, ik wil ook verder!

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-15 21:35

gothicpizza6 schreef:
dankje :) ik ben er ook erg trots op *\o/* . ik vertrouw deze pony voor 100% zelfs als ze schrikt of zo.

dat is inderdaad erg prettig! Mijn merrie is voor mij ook zo'n dier waar je echt op kunt vertrouwen. mijn ruin ook in de toekomst die wordt ook iedere dag leuker

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-05-15 11:17

max66 schreef:
was die voor de TS of voor mijn?[/quote

oh, nee, ik bedoelde ts

Nee hoor staat er wel kort in. Bang voor op hol slaan. 2 trainingspaardjes gereden die hier een handje van handen en beide keren behoorlijk wat pijn aan overgehouden.

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Re: Angst om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-05-15 21:00

hem hem vandaag 2x in een hoek laten aanspringen, zal nog wel even tijd nodig hebben om te wennen hij gooit van voor veel hoger op dan mijn merrie en ook zijn achterhand is van nature een stuk actiever. Morgen ga ik het nog een keer doen tot het vertrouwd voelt dan ga ik er 2 passen extra bij rijden. Voor nu ben ik iig zeer tevreden!

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-08-15 16:54

Mazida schreef:
Kun je anders niet een paar keer op een zeer ervaren paard buitenrijden en galopperen, desnoods met een manege? Lopen de paarden meestal netjes achter elkaar, kun je ook vragen of je op het braafste paard van stal mag. Als je dat een paar keer hebt gedaan, durf je straks ook met je eigen paard.

dit heeft geen invloed. Heb nog een ander paard en daarmee durf ik wel gewoon te galoperen ;)

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Re: Angst om te galopperen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-15 22:20

Helaas is mijn zomer anders gelopen dan ik wilde. Heb daardoor nog niet aan de galop kunnen werken. Wel veel met mijn moeder over gepraat en inmiddels besloten op zoek te gaan naar een goede instructeur :)

..


Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-07-17 18:44

UnicornJopie schreef:
Ik ben nooit bang geweest om te galopperen maar ik ken iemand die dat vroeger wel had. Ik heb haar gewoon gezegd dat het niet erg is en dat ze zelf moet beslissen of ze weer wil galopperen. Een poosje later zei ze opeens tegen me dat ze wou gaan proberen te galopperen en toen is het haar ook gelukt. Maar ik zou het vooral rustig aan doen. Wil je wel weer gaan galopperen? moet je altijd aan jezelf vragen, Maarja dat ben ik dan weer. :)


Ik zie dat dat dit topic al van een paar jaar geleden is. Is het gelukt?


Ik heb sinds vandaag weer gegalopeerd! Heb een stalgenoot die mij een paar dagen op weg helpt.

..

Blon_D

Berichten: 4088
Geregistreerd: 28-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-09-18 13:47

troi schreef:
Even als opsteker. Ik was door nare ervaringen op andere paarden ook rete onzeker maar ben na hard (jaren :o ) werken ondertussen zover dat ik laatst zelfs zonder hoofdstel door de bak gegaloppeerd heb op mijn geweldig fijne paard!


_/-\o_

Ik was weer op het goede spoor tot dat mijn paard november 2017 op buitenrit ontplofte en met mij aan de kletter ging. Uiteindelijk moest ik mij wel laten vallen omdat ik anders gegarandeerd op het asfalt er af zou donderden. Daarna was ik weer helemaal terug bij af ;( .

Intussen heb ik mijn paard mei 2018 verhuisd naar een stal waar hij veel meer buiten komt en waar tevens een westerninstructrice aanwezig is, iemand waar ik veel vertrouwen in heb. Ik heb nu 2x kort op hem gezeten, daarna liep hij achter een tijd niet lekker. Vorige week heeft een osteopaat hem behandeld en ik hoop nu eindelijk met hem te kunnen gaan lessen waarbij ik met kleine basisstapjes weer wil gaan opbouwen.

..


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers