Rijden met pols uit de kom

Moderators: Apple, Coby, petraaken, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
frodoquin
Berichten: 7
Geregistreerd: 15-05-18
Woonplaats: Gent (BE)

Rijden met pols uit de kom

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-18 16:17

Beste forumers

Ik heb vroeger in de paardensport gewerkt, maar door een ongeval met een paard is mijn pols uit de kom gegaan. Dat is nooit helemaal weer goed gekomen, al heb ik wel terug gevoel in die arm gekregen.

Ik kan mijn pols dus heel beperkt gebruiken, maar bij het minste dat ik er iets verkeerd mee doe verlies ik terug de controle over dat hand. Opstappen zal bv niet gaan zonder hulp, maar dat valt opzich nog wel te regelen denk ik. Rijden daarentegen zie ik niet goed hoe dat zou moeten lukken (ik kan bv geen vol glas optillen zonder helse pijn).

Ik heb het altijd als hopeloos beschouwd, maar mis het wel en de laatste jaren steeds meer. Nu zijn er tal van mensen met een beperking die in de dressuursport rijden, dus wie weet is er toch iets mogelijk.

Neen, ik ga niet voor western, ben altijd uitsluitend dressuurminded geweest ;)

Indien iemand oplossing weet, shoot!


frodoquin
Berichten: 7
Geregistreerd: 15-05-18
Woonplaats: Gent (BE)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-18 18:36

Tof dat er zoveel mensen meedenken :) Het rijden zou trouwens eerder hobbelen worden de eerste tijd, want ik zal het volledig verleerd zijn.

Over de tip's van fysio:

Dat heb ik 14 jaar geleden (vlak na mijn ongeval) inderdaad gedaan. Ik ben toen iets meer dan een half jaar in behandeling geweest, tot het geld op was en de kinesist zei dat het niet beter ging worden dan dat. Nu is het wel nog verbeterd door de jaren heen hoor. Mijn arm kreeg na een paar jaar terug gevoel en de rare blauwe plekken op mijn hand gingen na jaren ook weg. Ook kreeg ik terug de controle over mijn vingers terug en de pijnscheuten gingen weg, maar de aanhoudende pijn is nooit weg gegaan.

Een paar jaar daarna wel nog eens opnieuw geforceerd met terug verlies van functie hand en helse pijnscheuten, wat na een paar jaar revalideren terug hersteld is tot het niveau van voor het forceren.

Edit: de zenuwschade en pijn ging dus weg en komt terug als ik er iets verkeerd mee doe. De gewrichtsschade is permanent en de bijhorende pijn ook.

Het probleem is dat de botjes in mijn pols niet meer echt in elkaar passen. De grote verschuivingen zijn met kiné terug op zijn plaats geraakt, maar de kleine niet. Ik heb dan ook het advies gekregen om hem niet te veel te plooien... omwille van de schade dat dat veroorzaakt. Gestrekt onder water mocht wel voor de spieren.

Ik kan mij bv wel opduwen als iemand het deel tussen mijn pols en hand dichtknijpt zodat er niets kan verschuiven, maar braces toendertijd deden dat blijkbaar niet, want dat bleek toen geen optie. Kan mij ook voorstellen dat na 5 min de bloedtoevoer dan afgesneden is.

Met een stokje rijden:

Ik vrees dat je dan toch scheef rijdt. Ik doe heel veel scheef omwille van links niet veel kunnen, maar heb daardoor dus vaak problemen met mijn rug. Balans lijkt me ook moeilijker. Ik weet dat ik 1 hand vroeger lastiger vond dan zonder teugels (was enkel maar basis figuren en overgangen met een paardje dat ik door en door vertrouwde). Ook vraag ik me af hoe je dan zacht in de mond van het paard kan zijn. Ik lees hier veel reacties over, dus misschien kunnen jullie daar wat meer over vertellen?

Reactie over brace:

Moest er intussen een geschikte brace zijn die dus mijn pols samen houdt (stuk tussen pols en hand) zonder dat de bloedtoevoer afgesneden wordt, dat zou natuurlijk perfect zijn.

Mijn enkel, voet en knie zijn trouwens ook stuk, maar daar verwacht ik niet echt problemen mee. Ik ben namelijk niet opnieuw van plan om 5 paarden per dag te gaan rijden ;)

frodoquin
Berichten: 7
Geregistreerd: 15-05-18
Woonplaats: Gent (BE)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-18 21:56

Wings_love schreef:
Ik weet niet precies waar je woont, maar ken wel een orthopedisch technoloog in de buurt van Groningen die graag met je mee wil denken. Als het niet kan, zal hij dat ook zeggen. Maar een confectie brace die de carpalia op zijn plek houdt bestaat er niet. Wel zou er eventueel met maatwerk iets gedaan kunnen worden, afhankelijk van waar je bij jou druk moet leveren om verbetering te bereiken. Als je daar interesse in hebt, kun je me een pb sturen voor naam en adres :)

Als de pijn door het buigen van de pols optreedt, kun je inderdaad ook een brace als hierboven gebruiken. Die zorgt ervoor dat de pols niet buigt. Daarmee voorkomt het ook grote verplaatsing van de carpalia. Je houdt dan wel de bewegingsmogelijkheden van de hand.


Groningen is jammer genoeg heel erg uit de buurt. Ik woon in Gent (België). Ik ben wel blij te horen dat er intussen misschien wel mogelijkheden op maat zijn.

Buigen opzich valt nog mee, zolang ik niets vast hou of mijn arm of hand opspan en het traag doe. Als ik iets spanning op mijn arm heb is het net een betonmolen aan krakende, ploppende botjes. Typen is bv ook lastig aangezien de botjes dan verspringen. Hand toeknijpen ook.


frodoquin
Berichten: 7
Geregistreerd: 15-05-18
Woonplaats: Gent (BE)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-18 22:00

speedfiets_2 schreef:
Misschien hele gekke suggesties. Ik weet dat je geen western wilt rijden. Maar zou een tijdje western/californische rijstijl gecombineerd met spaanse rijstijl niet iets zijn? Ik zie weleens working equitation dingen voorbij komen en deze rijden ook op een hand. Deze rijden ook dressuur. Misschien hulpen uit deze stijlen combineren met de dressuurstijl die je fijn vind om een eigen stijl te creeren?

Misschien ook een optie een pleasure gefokte en gereden western paard die af is? Deze zijn ook op een hand afgericht en de beweging van pleasure paard is denk ik wat goed in de buurt komt van dressuur.


Ken ik niet, zal het eens opzoeken.

En voor de mensen op wie ik de indruk maak dat ik vind dat er geen evenwaardige skils voor western rijden nodig zijn: dat denk ik helemaal niet, het is alleen mijn ding totaal niet.

frodoquin
Berichten: 7
Geregistreerd: 15-05-18
Woonplaats: Gent (BE)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-18 22:11

Shadow0 schreef:
De eerste tip die ik zou zeggen: doen. Vooral weer eens op een paard stappen, van de beweging genieten, kijken hoe het voelt. Als je het dan nog steeds heel graag wilt, dan komen er voor de praktische problemen vanzelf wel oplossingen. En je kunt ook een beetje de tijd nemen om eens uit te proberen wat werkt voor jou en wat niet.

Waar ik verder aan denk is een teugel die bestaat uit teugels met 2 of 3 boogjes over elkaar, zodat je als je die 1-handig aan het eind vasthoudt, je een mooie lengte hebt naar het bit. Wil je dan de teugel langer, dan pak je hem op het volgende boogje.
Fotootje kan ik met geen mogelijkheid vinden, hoewel ik weet dat het bestaat. edit: In het Engels heten ze 'ladder reins', zoals deze: http://www.mulryansaddlery.com/shop/rda-ladder-reins/

Het voordeel daarvan: als je 1-handig rijdt, hoef je de teugels niet te kruisen en dubbel te pakken. Je hebt er maar 1 tegelijk in je hand op een vaste lengte, en je hebt contact naar beide zijden.
Scheef zitten is inderdaad iets wat dan makkelijk kan, maar tegelijkertijd is dat met een instructeur die daar aandacht aan besteedt wel op te vangen. Mooi je bovenarm naast je lijf houden en je hand voor je, en dan zit je in principe recht.

Maar het andere voordeel is dat je dan ook met 2 handen contact kunt proberen te nemen. En zodra er teveel druk op komt, laat je met je hand die het niet kan hebben gewoon meteen los. Je hebt dan nog altijd met je andere hand contact met beide kanten van het bit, dus genoeg om in te grijpen.

Verder kun je zeker in het begin een stootteugeltje overwegen, maar als het paard en jij als ruiter elkaar meer snappen en meer vertrouwen in elkaar hebben verwacht ik dat dat vanzelf niet meer nodig is.


Haha, ik denk dat het heel erg wennen zal zijn als ik terug op een paard beland en ik weet niet wat het qua schrik gaat geven. Ik heb ooit in mijn tienerjaren 2 jaar niet gereden en ik weet dat ik de eerste keer terug op een paard de reactie van "iek het beweegt" had. Nu is het 14 jaar geleden, dus ik zal weer een beginner zijn.

Die teugel is trouwens een super tip! Op die manier kan ik dan links mee proberen doen tot waar het gaat en als het niet lukt kan mijn rechterhand opvangen.


Aan iedereen: super fijn dat jullie meedenken en zo aanmoedigend reageren :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker