Rijden met “beperking”

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cocopony
Berichten: 1
Geregistreerd: 23-02-20

Rijden met “beperking”

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-02-20 16:12

Heyy!
Ik heb een struggle, want ik heb een beperking. Ik vind het zelf echt heel naar om te zeggen en probeer het altijd te verbergen en er nooit aandacht aan te besteden maar nu is het toch echt te erg om te verbergen. Ik heb namelijk een aandoening genaamd CP het zit in mijn rechterbeen. Kleine uitleg: toen ik nog in de buik zat is er een deel in mijn hersenen niet aangemaakt waardoor ik mijn rechterbeen niet kan bewegen. Ik mag spreken van enorm geluk dat ik alles kan doen, voor zover. En ik vind er ook heel stom om het een beperking te noemen want ik ben voor de rest normaal. Ik noem het meer een probleem. Maar er zijn altijd wel van die mensen die er dan heel moeilijk over gaan doen dat ik een “beperking” heb. En het is zeker wel een beperking maar ik vind dat als je gewoon kan werken en functioneren zoals andere mensen kunnen ik het niet een beperking mag noemen. Tuurlijk zit er een max aan.

Maar mijn struggle is dat ik met paardrijden mijn been niet kan bewegen en dat ik altijd enorme spasme heb (zoek op internet als je het niet kent) waardoor mijn been helemaal samentrekt en ik helemaal niks meer kan. Ik moet ook altijd met mijn hand mijn voet in de beugel doen, en mijn beugel valt ook vaak uit. Maar nou ben ik echt radeloos, ik weet niet meer wat helpt of wat ik kan doen om het zo min mogelijk te maken. Echt alle tips zijn welkom!


troi
Berichten: 15363
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 16:20

Zoek eens op paralympisch en dressuur, dan zie je dat je met nog veel ergere ‘beperkingen’ heel ver kan komen in de paardensport :D

Het is denk ik wel zo prettig voor je als je gaat rijden bij een manege die goed snapt hoe jij het beste kan rijden. Een gespecialiseerde manege. Die weten je dat je sommige dingen minder goed kan maar sommige dingen ook veel beter, omdat jij natuurlijk geleerd hebt om goed met je lijf om te gaan bij de andere dingen die je doet!

Hier op bokt zijn flink wat ruiters die aangepast paardrijden. Kijk hier eens: [AP] Aangepast Paardrijden

Veel plezier!

missfalki
Berichten: 1928
Geregistreerd: 25-10-15
Woonplaats: Salland

Re: Rijden met “beperking”

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 16:24

Bij Forums Informatief heb je een algemeen topic met aangepast paardrijden.

Er zijn vele soorten beperkingen en wat voor de een prettig en helpend is
hoeft dat voor een ander niet zo te zijn.
Succes met het vinden van voor jou goede bruikbare tips en adviezen.

Groet Karin.

Shadow0

Berichten: 38509
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 16:26

Welkom op Bokt, Cocopony!
Ik ben vrijwilliger (en ruiter) bij een stichting voor ruiters met een beperking, en gluur af en toe wat mee met onze instructeur/opgeleid als fysio. En die instructeur is altijd groot voorstander van beginnen zonder beugels, op een dekje / barebackpad zodat je vooral je rompbalans en evenwicht oefent, en je benen lekker ontspannen kunt houden.
Ook geeft het de beweging nog iets meer door waarmee het juist onstpannend kan werken.

Bij het rijden met beugels zijn er in elk geval trucs om je beugel gewoon aan te houden: een postelastiek, en er zijn fancy oplossingen met magneten in de beugel en schoen. Dan hoef je je geen zorgen meer te maken over het verliezen van je beugel (want ik heb geen persoonlijke ervaring met CP maar proberen je beugel niet te verliezen is volgens mij wel echt een recept voor spanning en spasme.)

Voorbeeld van postelastiek: https://www.sporthorsemdc.com/wp-conten ... 9/7-1.jpeg
( https://www.sporthorsemdc.com/topsport/ voor het hele artikel )

Bezigheden in tijden van Corona: kom erbij! *\o/* [CV] [HK] Thuiszijn en bezigheden

tamary

Berichten: 23234
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Rijden met “beperking”

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 16:36

Bij dameszadel rijden wordt een speciale zweep gebruikt als vervanging van de beenhulpen die anders met het rechterbeen gegeven worden. Dit is een stijf stokje ipv zwiep zoals de standaard dressuur/spring zwepen zijn. Zoiets zou bij jouw ook je rechterbeen kunnen overnemen.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

pien_2010

Berichten: 20816
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 16:56

Welkom Cocopony op Bokt.

Bokt is een groot paardenforum waar je zo verwacht ik, wel wat hulp kunt krijgen als het gaat om het beantwoorden van je vraag. Ik twijfel alleen of je topic helemaal goed staat om de juiste antwoorden te krijgen want misschien dat in de rubriek [AP] Aangepast Paardrijden er beter antwoord gegeven kan worden op je vraag.
We zullen zien. Mocht het hier niet lukken dan kun je altijd nog aan een moderator vragen om het topic te verplaatsen. Dat doe je door op het rode uitroepteken te klikken dat rechts van elk bericht staat. Dan opent er een venster en kun je jouw vraag neerzetten. De moderators van Bokt, diegene die meer mogelijkheden als wij hebben met topics verplaatsen zullen dan je topic gaan verplaatsen.

Ik kan je helaas verder niet helpen met je vraag. Groeten en hopelijk word je goed geholpen!

Dreamybol

Berichten: 3922
Geregistreerd: 13-09-05
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 17:20

Je zou informatie kunnen vragen bij een instructeur met ervaring met paardrijden voor gehandicapten, maar wellicht heeft je eigen instructeur ook nog wel ideeën? Ik reed ooit met een meisje in de les die na het opstappen postelastieken over haar schoenen kreeg om zo haar voet te helpen in de beugel te blijven. En in geval van een val, is dat elastiek niet zo stevig dat het gevaarlijk wordt. Misschien kunnen korfjes aan je beugels je ook helpen je voeten op hun plek te houden?

Overigens vind ik 'probleem' zwaarder klinken dan beperking. Ieder mens heeft zo z'n beperkingen, ik heb een bril, da's ook een beperking, vooral als ik hem niet op heb. Daarnaast heb ik ongeveer 40% beenkracht en daarnaast vallen mijn benen ook regelmatig gewoon helemaal uit. Vooral lastig bij het afstappen, stalgenoten weten al hoe laat het is als ik weer eens in het zand zit of lig. Mijn paard kijkt er ook niet meer van op. Op stal hobbel ik rond met een stok, en mensen vragen me zelfs als ik mijn cap al op heb of ik wel kan rijden. Mijn antwoord is dan meestal dat ik het niet kan, maar toch doe. :+
Je hoeft het niet te doen zoals andere mensen, het moet voor jou werkbaar zijn, mits je je paard niet in de weg zit!

Op een paardenrug hoog boven de grond
Voel ik mij pas echt gezond
Ondersteund door vier gezonde benen en een sterke rug
Heb ik telkens voor even die van mij terug!


Melvern

Berichten: 4108
Geregistreerd: 14-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 17:28

Doordat ik mijn rug gebroken heb een paar jaar geleden hem ik krachtverlies in mijn benen vooral rechts. Als ik mijn beugel kwijtraak dan krijg ik hem niet terug, moet hem met mijn hand weer aan mijn voet schuiven. Ik rijd vaak zonder beugels omdat ik vaak niet mijn mijn voet in de beugel sta, ze hangen aan mijn voeten. Een elastiek erom werkte bij mij wel, alleen trek ik dus soms minimaal mijn been op en dan til ik ook de beugel op. Ik heb wel hele lichte kunststof beugels wat makkelijker is. De elastieken zorgen dat ze de beugels aan mijn voeten blijven maar iemand anders moet ze erom doen en er is niet altijd iemand.

Wie nimmer werd gedragen
Op de veerkracht van een edel paard,
Die kan ook niet gewagen
Van het geluk op deze aard

MCE
Berichten: 455
Geregistreerd: 28-02-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 17:28

tamary schreef:
Bij dameszadel rijden wordt een speciale zweep gebruikt als vervanging van de beenhulpen die anders met het rechterbeen gegeven worden. Dit is een stijf stokje ipv zwiep zoals de standaard dressuur/spring zwepen zijn. Zoiets zou bij jouw ook je rechterbeen kunnen overnemen.dat is de CANE

xfjordlnnx

Berichten: 2
Geregistreerd: 17-02-15

Re: Rijden met “beperking”

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 17:31

Ik heb je een privébericht gestuurd, voor eventuele tips.

je zou maar een ééndagsvlieg zijn en je dag niet hebben :')

C_arola
Hoofdmoderator Informatief en Moderator Markt
May the horse be with you!

Berichten: 61659
Geregistreerd: 24-05-08

Re: Rijden met “beperking”

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 19:07

Ik verplaats dit topic naar Aangepast rijden.

pateeke
Berichten: 961
Geregistreerd: 12-05-06

Re: Rijden met “beperking”

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 19:31

We zijn allemaal anders, de ene kan dit niet goed, de ander kan dat niet goed. Niemand kan alles (even) goed. Jij kan door CP niet veel met je been en je kan je voet niet makkelijk in de beugel steken erdoor. Je hebt wel al een oplossing gevonden voor dat laatste: je voet met de hand weer in de beugel doen.
Je moet je moeilijkheden niet verbergen, dat is nergens voor nodig. Dat je die dingen moeilijk vindt, hoort bij wie je bent. En je mag zijn zoals en wie je bent. Probeer de CP te aanvaarden en ga van daaruit op zoek naar hoe je moeilijkheden kan opvangen (zoals je al gedaan hebt met het beugelprobleem).

Ik snap je gevoel echt wel, maar mijn ervaring is dat je doorgaans meer bereikt door de moeilijkheden die je ondervindt net niet weg te steken. Ik ben zelf slechtziend, eenzijdig doof en heb nog wel moeilijkheden. Ik merk echt dat ik minder moeilijkheden heb met hetgeen ik aanvaard heb dan met hetgeen ik niet aanvaard heb. Ik heb doorgaans niet zoveel moeite met mijn slechtziendheid en doofheid, andere dingen heb ik minder aanvaard en daar ondervind ik dan ook meer moeilijkheden mee...

Britt_xxx
Berichten: 264
Geregistreerd: 05-03-19

Re: Rijden met “beperking”

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-02-20 20:09

Ik heb enige tijd met een elastiekje rond mijn voet gereden, zodat je voet vastzit in de beugel en hij niet zo makkelijk er uit kan schieten. En als je valt, dan breekt het elastiekje dus in principe is het veilig. :) Dit moet je wel door iemand anders laten doen. Voet in de beugel, dan elastiekje over de neus van je voet, onderlangs kruisen en dan achter je hiel langs.

Beetje offtopic, maar ik zou er niet zo op focussen over dat je handicap geen beperking mag heten. Je bent nu eenmaal beperkt in je doen en laten vergeleken met de rest van de gezonde populatie, dus dan maakt het niet uit wat voor naam je er op plakt. :) Zoals diegene boven mij zegt, inderdaad je moeilijkheden niet verbergen maar accepteren en vindingrijk zijn in oplossingen zoeken. Is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het gaat je leven op de lange termijn zoveel makkelijker maken. Succes!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker