Geestelijke blokkade bij je zelf met springen

Moderators: Melissa0304, RianneH, Neonlight, Ymor, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Veertje2

Berichten: 158
Geregistreerd: 28-04-15

Geestelijke blokkade bij je zelf met springen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-09-19 16:35

Zo kwam ik er vandaag achter dat ik een blokkade heb, maar hoe kom je hier van af of hoe ga je hier mee om of de makkelijkste kan ik het in de doofpot stoppen en net of doen dat ik het niet heb en laat het aan een ander over.

Springen is altijd al een dingetje geweest zolang dat ik mn pony heb, begon met een jonge pony en zeker een naïeve ruiter ik. Dat resulteerde in twee x over de kop geslagen met pony en al en een jaar lang niet in de buurt van een hindernis komen (pony dan) dit is redelijk weer goed gekomen met als we dan een sprongetje gaan doen eerst 3 weigeringen en dan konden wij dit wel, maar verander de hindernis niet want dan stonden we weer stil.

Nu kwam ik er vandaag achter dat ik dus degene bent die hem tegen houd, ik zie al beren op de weg die er niet zijn. Pony reageert super op de sprong nu, maar die laatste 2 meter is voor mij een doet hij het of niet en ik krijg dit niet uit mijn hoofd (gaat om 60cm) als we hem gesprongen hebben dan heb ik het vertrouwen en kunnen wij die sprong nog tig x doen maar de aller eerste of nieuwe sprong help.

Hoe laat je los, hoe zet ik die knop uit in mn hoofd, we hebben hier over gepraat nu blijkt dat ik dit als jong meisje met turnen ook al had met de bok zo gouw dat ik de sprong naar de bok moest maken zag ik alleen maar het gat tussen bok en de mat. Gek als je er zo over praat dat dit soort dingen boven komt.

Ik heb het lijntje gesprongen na oefenen van laag naar 60 cm met een super voorwaartse pony, maar mijn hartslag die zo hoog is dat ademhalen veel te snel gaat en spugen op het randje zit.

Gelukkig ben ik er nu wel achter dat pony het geweldig vind en echt wel kan springen.
Alleen ik ben het probleem. Ik wil uit mijn hoofd en gewoon doen, dit gaat alleen niet zo maar.
Een uitweg kiezen de makkelijkste weg die lijkt me op het moment zelf ideaal, ik zoek wel iemand die met hem gaat springen, kan ik lekker kijken. Maar zo los ik mijn eigen geestelijke blokkade niet op.

Nu eindelijk instructie die dit opgemerkt heeft en hier mee aan de slag gaat, maar zij kan niet voor mij die knop om zetten. Heb geen ambitie om wedstrijden te doen maar variatie in het werk.

Geef mij maar liever tractoren, graafmachines en een bladblazer. Daar draai ik mijn hand niet voor om op rit. Ondanks dat pony dit soms wel eens spannend vind.

Zijn er lotgenoten die hier uit zijn gekomen.


carineken

Berichten: 465
Geregistreerd: 21-12-07
Woonplaats: Antwerpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-09-19 18:08

Ik ken het probleem. Ben zelf ook best bang om te springen, mijn pony houd ook super veel van springen en red mij elke keer. Ik kan een heel parcours men adem inhouden.

Spoiler:
Olly Ellie

IKANDA
Spoiler:
ADVENTKALENDER

Veertje2

Berichten: 158
Geregistreerd: 28-04-15

Re: Geestelijke blokkade bij je zelf met springen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-19 06:25

Jij durft los te laten en weet dat je pony springt.
Zover ben ik nog niet. Maar dat is het punt waar ik wel naar toe wil.

carineken

Berichten: 465
Geregistreerd: 21-12-07
Woonplaats: Antwerpen

Re: Geestelijke blokkade bij je zelf met springen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 06:35

Het enige wat bij mij enorm helpt als het parcours van binnen naar buiten word verplaatst, er een andere ruiter opzetten als ik zie dat mijn pony braaf is stap ik op en rij zelf gewoon.

Spoiler:
Olly Ellie

IKANDA
Spoiler:
ADVENTKALENDER

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 25465
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 08:00

Dat is angst. Jouw lichaam reageert erop door te bevriezen. Om de knop om te zetten: ik heb net het boek gekocht: Brain training for riders door Andrea Monsarrat Waldo. Je kan ook een instructrice zoeken die gespecialiseerd is in ruiters met angst. Er is een manier om het op te lossen zodat je er goed mee om kan gaan, maar dat is niet in een paar woorden uit te leggen. Ik zeg bewust goed mee om kan gaan. Het is iets dat altijd bij je blijft, puur omdat angst uit het meest instinctieve deel van je brein komt. Je kan het dus niet uitzetten. Je kan er wel op een goede manier mee om leren gaan, zodat je uiteindelijk een parcours kan springen en het gevoel hebt dat jij zelf in controle bent.

Hocus Pocus Branco

Rakkie123
Berichten: 1158
Geregistreerd: 28-07-19
Woonplaats: Nabij Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 08:17

Na val van paard bleef ik bang met springen, ik heb uiteindelijk hulp gehad met NLP, werkte als een trein bij mij.

Jersy, zwarte parel 1.71
Porky, witte lady 1.67
Bes, leonberger kruising 0.74
Summertime, leonberger/st bernard 0.85

Veertje2

Berichten: 158
Geregistreerd: 28-04-15

Re: Geestelijke blokkade bij je zelf met springen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-19 17:19

Pony is poep braaf alleen hij luistert te goed haha, elke verstijving van mijn spieren zegt voor hem al we nemen gas terug, het verschil heeft mijn instructie al laten voelen. Zo confronterend.

interessant boek ik ga me hier in verdiepen.
Beetje extra kennis kan geen kwaad.

Volgende maand is mijn volgende les en hoop ik dat ik hier wat van opgestoken heb en het kan toepassen.

Anders zijn er genoeg die maar al te graag met hem willen springen.

rozebadeend

Berichten: 265
Geregistreerd: 09-09-19

Re: Geestelijke blokkade bij je zelf met springen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 17:43

Ik denk dat mental coaching je heel goed kan helpen. Bijvoorbeeld Sanne Beijerman, of Marion Schreuder. (Marion geeft zelf ook springlessen, dus misschien goed om te combineren)

Daarnaast is het misschien een idee dat je zelf een paar keer op een hele brave wat springlessen neemt, voor je eigen vertrouwen. Evt. je eigen pony een paar keer laten rijden door een ervaren ruiter. Zo krijgt deze ook wat meer vertrouwen.

En zorg dat je een springinstructeur vind waar je écht vertrouwen van krijgt. Dat is heel erg belangrijk. Spring daarnaast voorlopig alleen wanneer die instructeur erbij is, en zeker niet alleen.

SharonStory
Berichten: 18
Geregistreerd: 13-08-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 17:58

Ik herken dit probleem ook heel erg maar instructie die bij je past en samen met je aan het probleem gaat werken is wel echt de oplossing. Ik heb een hele fijne instructrice die altijd met leuke plannen van aanpak komt en met creatieve oefeningen die inderdaad vaak de spanning wegnemen.
Zo heb ik ook een tijdje gehad dat ik niet over een hindernis durfde en toen ging ze mij steeds er langs laten wenden, de galopsprongen tellen vanaf de wending naar de hindernis toe (erlangs rijden maar dus gewoon die controle over je galop krijgen) en daardoor werd het springen controleerbaarder of meer voorspelbaar, net hoe je het noemen wilt. Ik haalde daar veel zelfvertrouwen uit en op die manier durfde ik weer over een sprongetje heen.
Vervolgens heeft ze heel veel oefeningen met mij gedaan door bijvoorbeeld een hindernis die recht staat schuin te laten springen, dat klinkt gek maar juist door dit soort dingetjes groeide mijn zelfvertrouwen en ging ik in een paar maanden van helemaal niet over een hindernis durven naar over 65cm springen, weliswaar nog wat onzeker maar ik deed het wel!


Veertje2

Berichten: 158
Geregistreerd: 28-04-15

Re: Geestelijke blokkade bij je zelf met springen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-19 21:01

Ik heb absoluut geen probleem om langs een hindernis te rijden en veilig mijn galoppassen te tellen haha.

Gezichtsbedrog is ook een ding ik vind een steiltje zo anders dan een kruisje terwijl het midden van de kruis net zo hoog is. Kruisje durf ik zo te springen.

Er moet gewoon een hoop gebeuren voor dat mijn hoofd het los laat, mijn instructie ziet het gelukkig en we bouwen het ook op. Alleen heb ik het idee als ik zeg dat ga ik niet doen, dat ik haar tijd verspil. Uiteindelijk heb ik het wel gedaan en gaat het ook goed. Maar met een hartslag van heb ik jou daar en het gevoel dat ik een marathon gelopen heb.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SemrushBot en 1 bezoeker