Dressuur met manegepaard Fairytale!

Moderators: RianneH, Neonlight, balance, Ymor, Melissa0304

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Dressuur met manegepaard Fairytale!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-19 12:50

Sinds kort rijd ik op de manege op een enorme zwarte ruin, en voor m'n gevoel gaat dat steeds beter! :) Er zijn uiteraard nog heel wat verbeterpunten, maar daar werken we hard aan.

Over Fairytale:

Ik weet niet precies hoe oud hij is, enkel dat hij in het verleden Z heeft gelopen voordat hij manegepaard is geworden. Hij is van achteren momenteel nog wat slap, en gooit snel zijn volledige gewicht naar voren en naar beneden. Dan zit er op den duur geen stuur en geen rem meer op. Waar we momenteel dus aan werken is vooral controle zodat hij onder mij blijft lopen en zichzelf meer gaat dragen. Tegelijkertijd probeer ik wel echt te ontspannen en met mijn handen zo min mogelijk te doen; ik begin nu te merken dat hij veel meer reageert op mijn zit. Soms vind ik het dan nog lastig als hij zich sterk maakt om niet zelf ook aan te spannen en een beetje te gaan "staan", maar ook dit gaat al beter dan eerst.


Over mezelf:

Ik rijd nu ongeveer 9 jaar op een manege. Zelf heb ik afgelopen tijd gewerkt aan mijn zit; ik vind het belangrijk dat ik echt stil zit. Ik houd niet van trekken en probeer echt te ontspannen. Mijn doel is om een paard echt vanuit de achterhand te kunnen rijden. Soms voel ik korte stukjes dat dat echt lukt, dan is Fairy opeens veel lichter in de hand en voel je dat hij echt draagt. Heel gaaf gevoel is dat, en met die korte stukjes ben ik al blij! :)

Ik wil zelf nog wat rechterop zitten, nog stiller zitten en nog meer vanuit mijn zit rijden. Tips zijn uiteraard altijd welkom, maar houd het alsjeblieft wel lief! :) Het is mijn streven om zo vriendelijk mogelijk te rijden, en gelukkig heb ik een instructeur die me daar goed bij helpt.


Dit is fairy:


AfbeeldingAfbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Wat ik hier zie aan mijn zit is dat ik nog teveel vasthoudt, en dat ik nog iets teveel ingezakt zit. Ik was de controle even kwijt waardoor Fairy als het ware doordendert, en dan span ik ook weer aan terwijl ik dat juist niet moet doen.
AfbeeldingFilmpje draf rechtsom:Filmpje draf linksom:Filmpje galop linksom:
Ik ben benieuwd wat jullie vinden! :) Een reactie zou leuk zijn, en tips zijn altijd welkom! :)


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-19 13:20

Frummels schreef:
Wat een gaaf paard zeg! <3 En wat zit jij netjes. Volgens mij zie je zelf al heel goed wat je werkpuntjes zijn en ben je daar heel goed mee bezig.
Rij je altijd op dit paard? En hoe vaak per week? :)Dankjewel! :) Ik rijd iedere week op zaterdag één uurtje op hem. Dit is denk ik de tiende keer dat ik erop zit. :j Ik ben gewoon manegeruiter, dus heb helaas niet de luxe om vaker te rijden, haha.


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-19 14:45

Cayenne schreef:
Wat een superleuk dier! Weet je toevallig zijn afstamming?
Jullie zijn al een leuke combinatie! Ga je hem ook starten?
Dankjewel! :) Zijn afstamming weet ik niet, maar daar kan ik eens naar vragen. Het is ook een heel eerlijk paard, wat ik fijn vindt. Als ik scheef zit of scheef rij, dan laat hij dat echt merken door bijvoorbeeld naar binnen of buiten te vallen.


Ik kan helaas geen officiele wedstrijden starten omdat ik toch manegeruiter blijf, maar ik heb wel laatst al de F10 een keer met hem gestart! :) Daar werden we eerste. Niet omdat ik de proef zo netjes reed, maar echt voor m'n houding enzo. Daar was ik wel blij mee. :j


Afbeelding

Anoniem

Re: Dressuur met manegepaard Fairytale!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-19 15:02

Ik schat 'm wel rond de 10 en hij is ook wel erg groot, maar denk niet dat een goedgekeurd paard op een manege terecht komt. :+


En ja, echt heerlijk. :j Alle knoppen zitten er ook op, maar enkel als je ze precies goed bedient, haha. Hij kan enorm verzamelen in galop, heel gaaf gevoel is het wanneer dat lukt. :j

Anoniem

Re: Dressuur met manegepaard Fairytale!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-19 15:31

Dankjulliewel voor alle lieve reacties overigens! :) <3


@AfricanLady Haha, het is een soort van hele grote piste die in drieën wordt gedeeld. Hij is 40 bij 80. Maar ja, alsnog wel een volle les. Maarja...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-19 15:47

pompadour schreef:
Op welke manege rijd je in [naam].Manege de [naam]. :) Zeer fijne lessen (zowel springen als dressuur), geweldige instructie, goede sfeer, en de paarden hebben lichte stallen en kunnen lekker naar buiten. Ook wat "betere" paarden voor de wat verder gevorderde ruiter, en buiten het rijden leer je er nog veel meer. Aanrader voor als je goede manegelessen zoekt. :j

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-19 18:28

Geryon schreef:
Ziet er netjes uit! Leuk dier! Kan je veel mee leren.

Ik vind jou altijd netjes rijden, maar vaak zie ik je wel alleen wat rondjes rijden. Niet gek hoor met het gaan van de meeste manege paarden waar geen goeie basis in zit. Met deze kan je al een stuk meer. Dus daar zou ik als ik jou was lekker mee bezig gaan om jezelf te ontwikkelen.

Op deze vind ik je ook al wat meer eraan rijden, zeker op het draf filmpje op de linkerhand. Op het filmpje van de rechterhand laat je hem soms toch even te lang, te lang en stug worden. Op die momenten doe jij niet zoveel, maar mag (moet) je best wat halve ophoudingen maken om hem weer wat meer op achter te zetten. En doe dat dan in combinatie met bijvoorbeeld heel lichtjes schoudervoor. Of bijvoorbeeld wat meer buiging voor je binnenbeen waarin je hem iets naar buiten zet. Dat maakt het veel makkelijker dan enkel met halve ophoudingen, zeker als je daar nog niet zo handig in bent.

Zou leuk zijn om jullie te kunnen volgen! Jouw basis is goed en vriendelijk, dus iets meer dressuur zou je heel goed op kunnen pakken met deze als je dat wilt.

Vind het wel grappig, een F10 proefje. Als je hem nog wat meer bij elkaar hebt kan een L2 proefje ook wel :D
Dankjewel! :)

Dat rondjes rijden heb je wel gelijk in, ja. :+ Is een slechte gewoonte waar ik vanaf moet, en ik merk ook echt wanneer ik meer overgangen maak en ook schouderbinnenwaards of wijken meepak, hij nog veel lekkerder gaat lopen. :j Instructeur zegt ook regelmatig dat ik meer aan de slag moet, dus daar moet ik dan maar eens meer aan gaan denken. :+

Dat stukje draf op links ging inderdaad lekked! :j Het stukje daarna ging nog beter, dan "heb" je hem op den duur en dan gaat het alleen maar beter totdat je weer gaat stappen voor de pauze en het weer "kwijt" bent. :+ ik ben dan nog niet bekwaam genoeg om weer verder te gaan waar we gebleven waren.

Op die momenten dat hij stug wordt doe ik soms wel wat waardoor ik dat weer oplos, maar ik weet dan niet hoe ik dat doe als het ware. Het gaat nog niet bewust. Vaak als ik een ophouding maak krult hij dan juist meer op en wordt enorm zwaar in de hand, maar als ik hem dan inderdaad aandruk zoals jij zegt, dan komt hij weer terug. Het is een beetje gevoelswerk nog. Hij dendert op die momenten inderdaad door, en soms los ik dat enkel op door eerst (met moeite) in stap te gaan en dan eerst de rust terug te vinden. :j Wel grappig dat je dit zegt, want dit is voor ons momenteel ook het grootste werkpunt.

Ik kan hier wel vaker iets posten! :) Het gaat sowieso al veel beter dan eerst, wellicht dat ik nog een filmpje van 2 maanden terug kan vinden.

En wat grappig dat je dat zegt van de L, haha! :) Zou me erg leuk lijken om officiele wedstrijden te rijden, zit er helaas gewoon niet in voorlopig.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-19 18:31

xIrlijn schreef:
Die heb je lekker aan het lopen zeg! Ondanks de drukte vind ik de meeste paarden ontspannen ogen trouwens :) En wat is die kleine pony die er tussen loopt ook leuk zeg!

Qua tips ga ik mee met Geryon. Het lijkt mij tijd om hem wat meer aan het werk te gaan zetten nu je de basis mooi voor elkaar hebt. Waar werk je in de les nu aan?Dankjewel! :) Bedoel je die kleine bruine? Dat is een eigen pony, haha. Meisje rijdt hem inderdaad erg leuk, vind ik altijd. Moet soms wel oppassen dat ik er niet overheen rijdt als ik Fairy even kwijt ben... :=


In de les werken we nu zoals ik al tegen Geryon zei, aan dat hij niet stug wordt en dan door gaat denderen. Dan gooit hij echt zijn gewicht op zijn voorhand naar voren, en dan ben ik hem kwijt. In stap gaan lukt dan ook bijna niet. Ben nu dus bezig aan hoe ik dat oplos, en vooral hoe ik dat probleem voor ben. :j

Anoniem

Re: Dressuur met manegepaard Fairytale!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-19 16:30

@Geryon, enorm bedankt voor de tips! :) Jij zegt wat ik een beetje onbewust op gevoel nu nog doe. Kan ik daar nu bewuster mee aan de slag gaan. :j


@nynkster Dankjewel! <3

@Faither

Dat drijven lijkt maar zo, haha. Geloof me, als ik hem bewust aandrijf krijg ik daar meteen reactie op. Het is wat dat betreft nogal een gevoelig paard, als ik steeds zat te drijven zou het beest volledig over de rooien zijn, haha. :+ Dit is ook geen typisch manegepaard, wat dat betreft. Is absoluut niet lui aan het been. :)

Denk dat het enorm vertekent omdat ik zelf heel klein ben. :j Wat betreft de armhouding, daar ben ik inderdaad nog een beetje zoekende in. :j Optillen is niet m'n doel, maar wellicht is het mooi willen zitten iets doorgeschoten. Mijn arm- en handhouding was eerst zeer slecht. Dus daar oefen ik lekker mee verder! :) Dankjewel voor alle tips!

Anoniem

Re: Dressuur met manegepaard Fairytale!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-19 18:25

Dankjewel! :D

Anoniem

Re: Dressuur met manegepaard Fairytale!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-19 09:39

Dankjewel Manubres! :)


Het is een bak van 80 bij 40 die in drieën wordt gedeeld, er worden dus 3 lessen naast elkaar gegeven. :)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-19 09:55

Cayenne schreef:
Je gaat je bijna afvragen hoe zo'n leuk paard terecht komt op een manege?
Een grote bak is altijd fijn!Zeker, ja. Maar er staan er wel meer... Echt een hele collectie van manegepaarden met ook leuke papieren. Denk dat ze die van een handelsstal halen?

Anoniem

Re: Dressuur met manegepaard Fairytale!

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-19 12:29


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-19 13:59

Ik moet wel zeggen dat hij er, al toen hij net op de manege kwam, heel wat minder goed uit ziet dan op die foto's. Hij zit heel slecht in z'n bespiering, was mager, en dat viel al op toen hij er net was. Wellicht inderdaad lang stil gestaan ofzo?


Overigens staan alle manegepaarden ten alle tijden te koop, dus mocht iemand interesse hebben, haha.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-19 16:43

olijf schreef:
Resistance schreef:
Ik moet wel zeggen dat hij er, al toen hij net op de manege kwam, heel wat minder goed uit ziet dan op die foto's. Hij zit heel slecht in z'n bespiering, was mager, en dat viel al op toen hij er net was. Wellicht inderdaad lang stil gestaan ofzo?


Voorlopig heb je er een super fijn leerpaard aan toch!!
Ik zou ook meer gaan schakelen zowel tussen als in de gangen en dan vooral ook niet vergeten terug te schakelen.
Op die grote bokken heb je vaak de neiging om hard te gaan rijden (tenminste ik) en dan duwen ze juist hun gewicht in je hand.
Dus dan juist terug en kleine schakeltjes naar voren maken en zodra je hem weer in je hand voelt weer terug en opnieuw. Zo worden ze sterker waardoor ze weer meer zelf gaan dragen en jij minder in je hand hebt.
Zeker omdat je zegt dat hij makkelijk door denderd. Juist de rem dan goed gaan monteren.Ja daar ben ik inderdaad al mee bezig ja! :j Hij wil snel onder me vandaan lopen, maar ik wil dat hij bij me blijft en dat ik het tempo bepaal. Zodra hij het dan overneemt begint dat denderen en dan rij ik niet, dan lift ik mee. :+ Dat is niet de bedoeling, haha.

Maar die overgangen doe ik inderdaad al, die kleine schakeltjes ga ik zeker meenemen! :)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-19 18:29

CalipsoLover schreef:
Wat leuk, je zit heel netjes! En vind het ook een heel leuk paardje! +:)+Dankjewel! :D

Anoniem

Re: Dressuur met manegepaard Fairytale!

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-19 20:33

Dankjewel! :) Fijn zo'n bevestiging dat het er vriendelijk uit ziet, want dat is mijn streven. :j

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-19 09:56

prugelpiet schreef:
pompadour schreef:

Ja wel hoor. Bij goede manege's zijn alle manege paarden te koop.


Nee hoor.
Ik rij op een goede manege, en daar worden de paarden écht niet zomaar verkocht hoor. Buiten dat een goed manegepaard natuurlijk goud waard is, is iedereen, en vooral de eigenaresse, ook veels te gek op de dieren.Bij ons worden ze wel regelmatig verkocht, maar dat heeft inderdaad niets te maken met of een manege goed is of niet. Is altijd een beetje dubbel wanneer ze dan verkocht worden. Aan de ene kant vind je het jammer, en aan de andere kant ben je blij voor het dier dat hij z'n leven niet op een manege hoeft te slijten...

Anoniem

Re: Dressuur met manegepaard Fairytale!

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-19 12:27

@Prugelpiet Dat zeker, ja. :j 's Zomers kunnen de manegepaarden lekker met elkaar naar buiten op een heel groot stuk land, en in de zomervakantie staan sommigen daar zelfs permanent omdat het dan heel rustig is. De eigen paarden worden dan door hun eigenaren op kleine stukjes gezet in hun eentje, maar voor twee uurtjes ofzo. Voor de rest weer op stal...

Enige jammere is dat de paarden zo achteruit gaan als er een boel onkundige ruiters op rijden. Dat ga je snel voelen aan zo'n paard.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-19 13:45

Saaandraa_X schreef:
Je zit echt mega netjes! *\%/* De maneges die ik ken rijd je een paard nog niet eens nageeflijk en schouderbinnenwaarts? Nee.. :roll: Maar wat leuk dat jij het wel allemaal kan doen! :wow: Erg mooi om te zien. Fijne combinatie <3Heel erg bedankt! <3

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-19 19:42

Riel schreef:
Wat een mooi paard! En wat rij jij er leuk op zeg!

Op zich is het overigens wel goed dat er paarden komen en gaan op een manege. Dit is goed voor de manegeruiter (die leren dan op verschillende paarden rijden). Zeker als manegeruiters meer ervaren zijn, is het belangrijk dat ze de kans krijgen om op verschillende paarden te rijden. Een beter gereden paard is ontzettend goed en maakt ook van manegeruiters betere ruiters. Een mens gaat graag voorruit in het leven (en ook in de sport) maar helaas kan niet iedereen een eigen paard komen. Mooi oplossing zo!Dankjewel! :) En ja, daar heb je gelijk in. Ik merk dat ik van verschillende paarden heel veel leer. Hiervoor reed ik op een paard wat héél gevoelig in de mond was, en dan merkte je echt dat als je ook maar iets teveel deed, je paard gelijk in protest ging. Daar worden je handen weer stiller van. :j En op Fairy leer ik weer tempocontrole. Erg leuk hoe het zo gevariëerd blijft. :j

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-19 08:04

Freekieee schreef:
Hier thuis hebben we ook een paard staan wat 150 heeft gelopen. Maar omdat hij 160 niet kon is ie naar de manege gegaan.

Maar je rijdt er netjes op! knap paard ook. Maar wow knap dat je in zo'n volle bak kan rijdenDankjewel! :)

En tja, dat ben ik gewend, dus als je niet anders kent...

Anoniem

Re: Dressuur met manegepaard Fairytale!

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-19 09:22

Zaterdag weer gereden, ging oké.

Hij had al een uur voor mij gelopen, en ik merk dat dat hangen en dat zwaar worden in de hand dan veel erger is. Niet omdat hij moe is, maar omdat er door die persoon geen aandacht aan werd besteed. Dan duurt het veel langer totdat ik hem zelf "voor elkaar" heb, en lukt het de hele les gewoon net niet.


Op den duur in galop krulde hij zich helemaal op, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Dan probeer ik hem zich meer op te laten richten, maar ik weet nog niet helemaal wat ik dan doe/moet doen.

Een paar korte stukjes ging het goed, maar hij had de neiging om op de rechterhand op links heel "strak" te worden als het ware. Daar ga ik dan onbewust ook weer van spannen.

Al met al, niet tevreden over de les, haha. :+ Ik moet veel beter.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: abbie_h, arjaaaaa, PetalBot, sanke96 en 9 bezoekers