Advies gevraagd: WFFS hengsten/nakomelingen, marktwaarde?

Moderators: Dyonne, Nicole288, Pistasche, Apple, C_arola, Coby

 
 
Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-19 23:49

Die optie overweeg ik idd ook. Sowieso ga ik niet fokken met paarden die actief zijn in de sport vanwege minimaal een jaar uit de running als het tegen zit.


Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-06-19 09:46

Het gaat niemand wat aan wat dit paard moet kosten en dat zijn jullie zaken imo ook niet. Keer op keer lukt het voor een aantal niet om inhoudelijk te reageren wat betreft het onderwerp WFFS :)*

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-06-19 19:35

Ik neem dit topic sowieso niet meer serieus gezien het altijd hetzelfde clubje is die onrust creëren en moeten stoken zowel hier als in andere topics. Diegene die wel inhoudelijk gereageerd hebben op m'n vragen. Bedankt voor 't meedenken.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 09:19

Er zijn twee partijen nodig om een gesprek leuk en gangbaar te houden wellicht kunnen we daar ook even bij stilstaan i.p.v. alle andere verwijten erbij te halen en persoonlijk te worden :)* Ik heb helemaal nergens gezegd dat dit topic niet interessant zou zijn of geen nuttige informatie bevat. Ik blijf bij mijn mening. Ik neem dit topic gewoonweg niet meer serieus het is altijd het zelfde clubje die de boel moeten verzieken voor en ander en ja daar kan ik zeker wel voorbeelden van benoemen.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 09:41

Babootje schreef:
Ik heb meer de indruk dat je je topic zelf verziekt Maria door de manier waarop jij antwoord geeft. Dus misschien moet je daar eens iets aan doen.


Dan wordt bij deze mijn verhaal dus weer bevestigd. Het is altijd het zelfde clubje die de boel moeten verzieken voor en ander en ja daar kan ik zeker wel voorbeelden van benoemen. Ik ga lekker van mijn dressuurtoppers genieten en al mijn vrije tijd daarin steken :D :D

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 11:08

Accepteer gewoon dat er met KS gefokt wordt. De feiten liegen er niet om. Ik heb met meerdere fokkers gesproken en die beamen dat er prima met KS gefokt kan worden mits er een hengst wordt gekozen die een sterke bovenlijn doorgeeft aan zijn nakomelingen. Inmiddels had ik met meerdere fokkers gesproken en gehoord dat hun met meerdere merries fokken die KS hebben en de nakomelingen die uit die merries voortkwamen waren gezond verklaard op de röntgenfoto's zonder KS of andere afwijkingen op de benen. OCD valt gewoonweg door middel van een operatie goed te verwijderen.

Ik ga zelf niet fokken met WFFS gezien dat daar nog veel onduidelijkheden over zijn. Ik heb besloten om deze merrie te laten staan want ik heb er geen goed gevoel bij. Het is altijd nog maar de vraag of de eventuele nieuwe koper wel de volle mep wil betalen voor een WFFS drager en omdat ik niet kan zeggen of de merrie nog voor de verkoop gaat in de toekomst dan kijk ik liever verder voor een paard die actief in de sport meeloopt, die geheel vrij is van WFFS.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 11:26

Dat is dus inderdaad de vraag ook? Er zullen ook genoeg mensen zijn die er niet meer dan de slager prijs ervoor over hebben en een andere koper wil er waarschijnlijk wel de volle mep ervoor betalen. Stel dat de merrie een blessure krijgt en daardoor niet meer gebruikt kan worden als sportpaard of als recreatiepaard dan heb je immers niks meer aan de merrie vanwege dat ze een WFFS drager is en dan zul je hoe dan ook altijd tegenstanders van krijgen waardoor je uiteindelijk met een grasmaaier komt te zitten die niet iedereen als fokmerrie wil gebruiken i.v.m dat er een kleine kans erin zit dat het veulen doodgeboren kan worden. Ik maak voor mezelf bepaalde afwegingen waar ik wel en niet mee wil fokken wat betreft de fokkerij.
Laatst bijgewerkt door Anoniemk2 op 15-06-19 11:30, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 11:53

Citaat:
Babootje Maar misschien had je gedacht de merrie voor een koopje te kunnen krijgen en valt dat vies tegen?.


Lees mijn antwoord maar even terug dan heb je meteen het antwoord op je vraag waarom ik van de koop af zie.
Je hebt gewoonweg mijn eigen geschreven tekst gekopieerd uit het KS topic wat betreft het fokken met Engels Volbloeden en KS :)*

Ik stel voor dat we met met z'n allen inhoudelijk weer verder gaan wat betreft het onderwerp WFFS. Ik zie ook veel dingen gebeuren in verschillende topics die ik bijzonder vind wat betreft het reageren op elkaar dus dan zijn we het daar over eens.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 12:43

Punz schreef:
Heb niet alle reacties gelezen, maar de feiten zijn als volgt:
Als het dier een leuk sportpaard is (en ook al wat op niveau loopt) dan zal dat de prijs bepalen.

En omdat WFFS autosomaal recessief overerft kun je er prima mee fokken MITS je een vrije hengst gebruikt ( en je fokt voor de sport/ niet perse voor de fokkerij)

Een drager hengst kun je niet gebruiken omdat je dan 25% kans hebt op een veulen met WFFS.

Dus met een WFFS drager is gewoon te fokken als je een vrije hengst gebruikt. Je kunt dan alleen de pech hebben dat je weer een drager fokt. Dat maakt voor de sport niet uit, maar fokkers zullen zo'n dier dan minder interessant vinden.Bedankt voor de uitleg. Ik zie er vanaf omdat ik het risico toch te groot vind. Zoals het er nu uitziet functioneert de merrie prima als rijpaard. Maar stel dat ze een ernstige beenblessure oploopt aan de diepe buigpees via een val/verstuiking of door een trap van een paard dan is het nog maar de vraag hoe ze het er dan vanaf gaat brengen als fokmerrie en stijgt ze aanzienlijk in waarde omdat het ook al een WFFS drager is.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 13:08

Daar ben ik het niet mee eens. Je kunt immers niet bepalen of de merrie erop achteruit gaat wat betreft het fokkken met KS. Dat kan alleen een goede dierenarts zeggen die weet hoe m'n merrie functioneert en in welke conditie ze verkeerd.

Edit: Ik heb nu genoeg voorbeelden gegeven dat fokken met KS prima kan.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 13:31

Ze heeft al vijf veulens vlekkeloos ter wereld gebracht dus ik ben nu wel klaar met die eeuwige discussie die nergens toe leiden.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 14:29

Het doet gewoon pijn dat ik succesvol ben met mijn dressuurpaarden inclusief KS merrie en daarom worden jullie persoonlijk. Geeft verder niet hoor :D :D

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 15:51

Leef je nu een werkelijkheid in een fantasiewereld? Je haalt welgeteld drie verschillende topics door elkaar heen die niets met elkaar vandoen hebben :?


Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 15:52

Ailill schreef:
maria1990 schreef:
Het doet gewoon pijn dat ik succesvol ben met mijn dressuurpaarden inclusief KS merrie en daarom worden jullie persoonlijk. Geeft verder niet hoor :D :D
Hier heb je een heel sterk punt, 99,99% zeker dat je merrie inderdaad pijn heeft :j


Dat is uitgesloten door een kundige dierenarts :D :D

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 16:04

SinneJ schreef:
Nooit zal een kundige dierenarts zeggen;
"Mevrouw, ik kan uitsluiten dat uw merrie tijden de dracht last krijgt van de vastgestelde kissing spines."

Dat bestaat niet en als het wel bestaat moet dat aangegeven worden.Jij hebt ook 7 jaar lang gestudeerd met de basisschool niet inbegrepen? Mijn dierenarts vertrouw ik volkomen in haar kundigheid.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 16:09

SinneJ schreef:
Heeft daar niets mee te maken. Geen enkele dierenarts gaat zijn/haar reputatie in die mate op het spel zetten door beloftes te maken die niet te maken zijn.


Beloftes doe je in een huwelijksaanzoek dat doet een dierenarts heel anders wat betreft het fokken ;)

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 16:36

Ailill schreef:
Mijn persoonlijke ervaring met KS is inmiddels 15 jaar geleden, dus de kennis/kunde zal zeker groter zijn dan toen. Wat betreft rijden wil ik het nog geloven, puur omdat mijn kennis niet up 2 date is. Persoonlijk zou ik het niet doen, maar dat is een ander verhaal.
Zwangerschap is dan weer een heel ander ding. Maar weet je, daar gaan we nooit uit komen en ik heb 0,0 controle over de/jouw zaak. Ik hoop dus maar dat je verstandige keuzes maakt, voor zowel jezelf als je dieren.


Tegenwoordig is er veel meer mogelijk op het gebied van KS dan 15 jaar geleden. Ze functioneert prima als rijpaard ze draait met gemak een keertwending om de achterhand, schouderbinnenwaarts en appuyeren doet ze met gemak zonder pijn of wat dan ook. Je hoeft het uiteraard niet met mij eens te zijn das je goed recht. Pijn is uitgesloten door een kundige dierenarts die veel weet op het gebied van KS.


@SinneJ; aan elke dracht zitten risico's verbonden wat betreft een veulentje fokken. Je moet niet vergeten dat ik niet alleen af ga op de mening van een buitenstaander want dat is imo geen eerlijke afweging tegen over m'n merrie. Ik vertrouw volkomen op de kundigheid van mijn dierenarts. Ik heb de belangrijkste punten er tussenuit gefilterd uit het topic en op die manier een eerlijke beslissing gemaakt. Wat betreft het fokken met KS.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 16:57

SinneJ schreef:
Je hebt een beslissing gemaakt. Eerlijk is zo'n beslissing nooit en al zeker niet als je je merrie haar gezondheid riskeert voor een veulen dat je met een draagmerrie ook kan krijgen.

Je argumentatie tegen een draagmerrie is trouwens ook onbestaande. Verder dan: omdat ik dat niet wil kom je niet. Er is al iets gevallen over genen, maar dat klopt niet, want draagmoederschap verandert niets aan genen. Die steek je er namelijk zelf in.


Het is niet nodig om je zin door te doordrukken/drammen want mijn mening veranderd daar niet door wat betreft het fokken.
Het draagmoederschap heeft niks met de genen te maken idd. Er komt veel meer bij kijken en de kans dat het een keer gaat slagen is ook een heel stuk kleiner. Het komt allemaal nogal precies aan op elkaar maar zeker niet onmogelijk, maar dat is voor mij geen optie om het via die weg te doen.

Verder ben ik wel uitgediscussieerd wat betreft beide onderwerpen.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 23:39

Nogmaals het is allemaal niet zo makkelijk als je denkt. Het is een heel proces waar je doorheen moet en de kans dat het een keer gaat slagen is ook een heel stuk kleiner.

Info transplantatie:

Of de transplantatie geslaagd is, wordt pas na 4-5 dagen duidelijk. Dan is het embryo 12-13 dagen oud en is het zichtbaar op een echo. In ongeveer de helft van de spoelingen wordt er een embryo gevonden. Van de embryo’s die overgezet worden, slaat ongeveer 75 % aan. En net zoals bij een normale dracht, kun je een embryo in de eerste 6 weken verliezen aan vroeg embryonale sterfte. Al met al levert gemiddeld 1 op de 3-4 spoelingen een levend geboren veulen op.

Er zijn meer handelingen nodig en hordes te nemen dan bij het normaal drachtig maken van een merrie. Hierdoor liggen de kansen op uiteindelijke dracht van de draagmerrie wat lager dan bij het direct drachtig maken van een merrie.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-06-19 23:58

Er was even wat misgegaan voor de goede orde. Je kan ook alleen maar overal om zaniken of persoonlijk worden i.p.v. zelf inhoudelijk mee te denken en te reageren 8)7 :x |o

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-19 00:45

Ten eerste je mag uiteraard je mening hebben wat betreft het fokken dat geldt voor iedereen. Ten tweede het is mijn merrie dus ik bepaal of er wel of niet gefokt mee gaat worden. Ten derde je mening blijven opdringen of persoonlijk worden heeft geen zin want mij hoef je niet te overtuigen. Ik weet zelf heel goed wat goed is voor m'n merrie daar heb ik het medische team van bokt niet voor nodig. Het topic gaat weer over allerlei andere onderwerpen die er totaal niet toe doen. Hoe is dat keer op keer toch weer mogelijk om van het onderwerp af te dwalen?

SinneJ schreef:
Je zal inderdaad vaak wat langer moeten proberen dan. Als je die moeite niet wil doen, is dat je recht, maar wij hoeven het niet goed te keuren. Het is niet paardvriendelijk, het is gewoon egoïsme en je er gemakkelijk vanaf maken.


Wat geeft jou het recht om mij een egoïst te noemen? Ik heb maar een tip voor je neem een goede Psycholoog.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-19 09:03

SinneJ schreef:
Recht praten wat krom is, is volgens geen enkele definitie inhoudelijk reageren :) en een hoop neerbuigende emoji's sturen ook niet. Ik ben al heel de tijd inhoudelijk aan het reageren op wat jij zegt en de helft van je beschuldigingen aan het negeren. Ik praat ook om het feit heen dat ik de helft van je verhalen niet geloof, want ik kan dat niet weerleggen, dus dat heeft weinig zin.

Je blijft alle adviezen en alternatieven langs je weg schuiven zonder degelijke reden en je doet alsof topics op bokt enkel bestaan om jou te dienen, dat is niet zo; dit is een openbaar informatieforum. Er mag gesproken worden over de dingen die jij liever niet hoort en er mogen dingen herhaald worden; dat gebeurt in elk topic minstens 5 pagina's, kijk maar eens rond. Dat kan jij net zo weinig voorkomen als dat ik kan voorkomen dat je glashard zou liegen hier op bokt.

De waarheid is;
- Je kan niet rechtpraten dat je zou fokken met een WFFS dragende merrie en een WFFS dragende hengst.
- Je kan niet rechtpraten dat je zou fokken met een KS merrie waarvan je NOOIT zeker kan weten of de dracht niet extra risico meebrengt (al is dat nagenoeg zeker gezien de ernst van de situatie). Dat er fokkers zijn die dat doen is geen argument, want er zijn meer dan genoeg fokkers die niet ethisch verantwoord te werk gaan.
- Je kan niet rechtpraten dat je nog maar eens een paard op de wereld zet met een eventueel gebrek terwijl er al zoveel te veel grasmaaiers zijn. Er is nooit bewezen dat het niet erfelijk is en jouw dierenarts kan dat niet gewoon beslissen en enkele fokkers ook niet. Daar is wetenschappelijk onderzoek voor nodig met een voldoende grote onderzoeksgroep zodat er een conclusie getrokken kan worden over het al dan niet aanwezig zijn van een significant verschil tussen aanwezigheid van KS bij nakomelingen van merries met vastgestelde KS en merries die geen tekenen van KS vertonen. Dat kan jij niet even beredeneren in je living, zo werkt dat niet en dat is maar goed ook.

En nog een laatste ding: bijna alle sportpaarden hebben mooie bloedlijnen dezer dagen, dus dat is een heel slecht argument om te fokken. Er gaat echt niets verloren als je je merrie gewoon gelukkig laat zijn voor de jaren dat je haar nog goed kan houden met rijden en behandelingen en jij gewoon een veulen koopt. Desnoods met een gelijkaardige bloedlijn.Wat denk je nu te bereiken zoals de termen te gebruiken van de waarheid is. Wat jij vindt is niet per definitie de waarheid laat dat duidelijk zijn. Je kunt al helemaal niet als buitenstaander een oordeel vellen over m'n merrie wat wel en niet goed voor haar is. Je mening is daarbij ook niet netjes verwoord. Je mening komt nogal opdringerig over op mij. Je zult het gewoonweg moeten accepteren dat je niet over deze beslissing gaat. Nogmaals door mij een egoïst te noemen en door te zeggen dat jezelf een hart voor dieren hebt is gewoon laag bij de grond zo simpel is het. Al gaan we nog 10 pagina's door discussiëren mijn mening veranderd daar niet door dus waarom dan toch telkens doorgaan? Er wordt geen veulen erbij gekocht die uit een gelijkwaardige bloedlijn komt die optie is allang uitgesloten. Ze heeft absoluut geen pijn daar zijn verschillende testen en onderzoeken aan voorafgegaan om te kijken of ze wel of geen pijn heeft. Dus wellicht stelt dat je gerust.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-19 11:19

Babootje schreef:
maria1990 schreef:
Ze heeft absoluut geen pijn daar zijn verschillende testen en onderzoeken aan voorafgegaan om te kijken of ze wel of geen pijn heeft. Dus wellicht stelt dat je gerust.


Ze had pijn Maria toen je met haar naar de DA ging. Met een gezond paard ga je niet naar de DA. Toen kwam je erachter dat ze KS had, heb je haar laten behandelen en NU is ze pijnvrij. Besef je niet dat de bespiering door training verkregen het meest van invloed is op het pijnvrij houden van je paard. Meer dan de behandeling die ze heeft gekregen? Het is hartstikke fijn dat je paard nu pijnvrij is, maar besef je nu echt niet dat kan veranderen tijdens de dracht? Dat door de dracht de spieren verslappen en het gewicht van de buik de wervelkolom hol trekt, iets dat je nu juist niet moet hebben met KS. Een dracht is al zwaar voor een gezonde merrie laat staan voor die van jou. Natuurlijk wordt er nog gefokt met KS. Maar dat zijn de broodfokkers waar je je aan spiegelt.

Ik heb net als SinneJ de indruk dat jouw uitgangspunt vooral de centen betreft.

Veulen kopen (goed idee van SinneJ) heb je als optie terzijde geschoven.
Waarom vraag ik me af, als je geen veulen wil kopen, wil je er wel 1 fokken met kans op een erfelijk gebrek?
Ik neem dus aan dat het veulen voor de verkoop is. Zo levert de merrie waar je niets meer aan hebt en ook niet kan verkopen tenminste nog wat op toch?
Een draagmerrie, om jouw merrie te ontzien, is voor jou ook geen optie. En met de kosten voor een draagmoeder levert de verkoop van het veulen voor jou nauwelijks wat op.
WFFS merrie kopen wil je niet, want stel dat je gaat fokken dan fok je mogelijk een drager. En zou dat veulen ook minder opleveren volgens jou.

In de discussie komen wij natuurlijk nooit tot elkaar. We hebben een ander uitgangspunt. Jij het geld en wij jouw paard.


Je zit er goed naast wat betreft je eigen verzonnen diagnose. Ik heb de bovenlijn op de röntgenfoto's laten zetten omdat ik wilde weten of daar wel of geen afwijkingen inzaten. Niets meer en niets minder. Dus het kwam bij toeval aan het licht. Speculeren heeft niet zoveel zin hé :+ Ik ga mij op positieve dingen focussen dat zou je ook eens moeten doen :D Ik heb zeker niet met broodfokkers gesproken :') Het is straks wel bijna etenstijd dus ik lust wel een broodje!


flitzz schreef:
Hoe langer ik mee lees in dit topic denk ik steeds vaker, dat jij heel hard een psycholoog nodig hebt. Jij hebt volgens mij totaal geen zelfreflectie, valt continue mensen aan, jij bent continue degene die persoonlijk word. En waarom omdat er andere waarheden en feiten zijn dan de jouwe??
Er word hier op een nette manier tekst en uitleg gegeven, gepraat, bronnen vermeld, ervaringen gedeeld, meningen gegeven die degelijk onderbouwd zijn en jij wijst alles naar het land der fabelen..
Zoals je weet zit er een groter risico met merries die een drager zijn van het WFFS. Maar goed als jij er wel mee wil fokken prima hoor en dan is dat jou goedrecht.


Ik weet niet in welk topic jij jezelf bevindt? Maar dit kun je imo niet goed praten. Vervelend voor je dat je wat klachten ondervindt morgen is Psycholoog weer open. Lees je überhaupt wel wat ik zeg? Want ik ga niet fokken met WFFS drager zei ik al eerder.

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-19 11:21

Elisa2 schreef:
Persoonlijk zou ik eerder met een wffs merrie fokken (mits vrije hengst) dan met een ks merrie, omdat het laatste niet alleen een lijdensweg kan worden voor de merrie maar ook voor de nakomelingen als het doorgegeven word.

Wffs drager is gewoon gezond (mits geen andere gebreken) en prima voor de sport. Maar als je echt serieus wilt fokken om er wat aan te verdienen dan zorg je natuurlijk gewoon voor een top merrie die helemaal gezond is en uit een goede stam komt met prestaties/ predikaten etc.


Veulen is voor eigen gebruik hoor dus er hoeft niks aan verdiend te worden :D

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-19 11:37

Sannneke1991 schreef:
Wow, gaat er nogal pittig aan toe hier.
Maar wanneer het over ks gaat, ik heb een merrie gereden toen ik zestien was, had ook ks en niet direct in die mate dat het niet meer te rijden was. Met juiste training ging het redelijk en had ze geen pijn. Maar de eigenaar heeft ook op een gegeven ogenblik gevraagd aan zijn DA of fokken een optie was en die DA heeft het afgeraden omdat er te veel veranderde in het lichaam van de merrie en dat dat niet of nauwelijks op te vangen was aangezien je niet van alles in een drachtige merrie kunt stoppen. Dit was een jaar of twaalf geleden dus misschien kunnen ze nu meer.


Er wordt tegenwoordig niet meer zo dramatisch over KS gedacht als vroeger. Er zijn nu veel meer mogelijkheden op dat gebied. Door middel van een operatie kan de KS tegenwoordig weggehaald worden. Er kunnen verschillende therapieën toegepast worden die ervoor zorgen dat de klachten verholpen worden. Denk aan mesotherapie, goudkorrels, tildren infuus. Daarnaast dient er ook correct gereden te worden dus het is niet alleen de therapie die zijn werkt doet ;)

mavantos schreef:
Dan is de WFFS een betere optie dan de KS merrie. Tuurlijk hoeft er niks mis te gaan met de rug je KS merrie, maar het kán wel. Daarbij is de kans dat het erfelijk is en je dus mogelijk drie jaar een jong paard opfokt en die dan niet goed blijkt te zijn.

Een WFFS-dragende merrie kruisen met een hengst die vrij is van WFFS zorgt in ieder geval voor een gezond veulen. Helemaal als deze voor eigen gebruik is dan maakt het uiteindelijk niets uit of deze weer drager is (50% kans) of vrij is van WFFS (ook 50% kans).Het kan idd een keertje misgaan met een veulentje fokken, maar dat geldt voor elke fokmerrie daar is mijn merrie geen uitzondering in. Zowel de fokker als dierenarts hebben tegen mij gezegd: gebruik een hengst met een sterke bovenlijn want daar sluit je heel veel mee uit. Ik moest wegblijven bij de Engels volbloeden omdat de spinaaluitsteeksels van een volbloed van nature dichter op elkaar staan. (Maar dat spreekt voor zich). De feiten zijn dat er nooit bewezen is dat KS erfelijk is dus ik laat dat aan de wetenschappers over. Er gaan ook genoeg geruchten hierover in de rondte dat het door een trauma kan zijn ontstaan van buiten af of door beroerd rijden met een weggedrukte rug in combinatie met verkeerde halsaanzet. Hoe dan ook. Zolang de wetenschappers en dierenartsen het niet weten hoe KS kan ontstaan weet niemand het... hoe het oorspronkelijk kan zijn ontstaan.
Laatst bijgewerkt door C_arola op 16-06-19 12:57, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Berichten samengevoegd, dit kan met de wijzig knop


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: EJV, Scwto en 4 bezoekers