[AG] Beroemde paarden: Topspringpaard Milton

Moderators: EvelijnS, Dani, Shanna, benangelique, Hanmar, Polly

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 6524
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Beroemde paarden: Topspringpaard Milton

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-08-16 15:01 Tip de Nieuwsredactie

http://www.bokt.nl / www.horseandhound.co.uk / www.eurodressage.com / www.phelpssports.com
Geschreven door: Urielle


In 1977 werd een schimmelveulentje geboren, Marius Silver Jubilee, uit de KWPN-hengst Marius (Marco Polo x Ominka v. Sinaeda) en de nationaal springende Irish Draught-merrie Aston Answer (Any Questions X x Top Walk XX). Marius Silver Jubilee werd aangekocht door de Britse topamazone Caroline Bradley, die tevens vader Marius internationaal gestart had. Ze verkondigde dat dit haar toekomstige Olympische paard werd. Ze kreeg gelijk. Hoewel hij nooit een Olympische medaille zou halen, had de schimmel inderdaad een bijzonder talent voor springen. Hij zou later bekend worden als de wonderschimmel Milton.

In 1983 stierf Caroline Bradley onverwacht op 37-jarige leeftijd aan een hartaanval terwijl ze op concours was. De ouders van Bradley besloten Milton te houden en dachten dat hij goed zou passen bij de rustige, paardvriendelijke rijstijl van John Whitaker. Deze wees het aanbod af, waarna de ruin kort gereden werd door Stephen Hadley. Via Paul Schockemöhle kreeg John Whitaker de schimmel alsnog te rijden in 1985. John Whitaker maakte op dat moment furore met Ryan’s Son, waardoor Milton in eerste instantie rustig de kans had in diens schaduw te ontwikkelen. Zijn springkwaliteiten vielen echter iedere kenner direct op.

John Whitaker nam Milton mee naar de kleine Grand Prix in Berlijn en werd daar direct derde. Hetzelfde jaar nog won hij de Wereldbeker in Bordeaux al. De schimmel sprong alles foutloos en weigerde hoogstzelden. Maakte Milton een fout, dan wist iedereen dat het een ruiterfout was. Met zijn bijzondere talent won Milton in 1987 bij het EK in St. Gallen individueel zilver en teamgoud, in 1989 bij het EK in Rotterdam individueel goud en teamgoud, de eerste plaats in de FEI Wereldbekerfinale in Dortmund, bij de World Equestrian Games in Stockholm individueel zilver en teambrons, de eerste plaats bij de FEI Wereldbekerfinale in Göteborg in 1991 en sprong bij de Nation Cup wedstrijden maar liefst zeven keer een dubbel nul-rondje.

Een Olympische medaille heeft Milton nooit behaald. Op het hoogtepunt van zijn carrière kozen de eigenaren ervoor om Milton niet af te laten reizen naar de Olympische Spelen van Seoul (1988), deels vanwege de gezondheidsrisico’s van de verre reis voor het paard, deels uit protest omdat Caroline Bradley niet naar de Olympische Spelen van 1976 in Montréal had gemogen. In 1992 mochten Whitaker en Milton wel naar de Olympische Spelen in Barcelona. Milton had last van de temperatuur en was over zijn sportieve hoogtepunt heen, maar stond toch tot de finale aan de leiding. In de laatste omloop struikelde de schimmel na de dubbelsprong in het diepe zand en Whitaker kon daarna niet anders meer doen dan stoppen.

Milton had net als de meeste toppaarden een enorme persoonlijkheid. Hij kon zijn grooms tot wanhoop drijven door te weigeren in zijn stal te gaan. Hij trok zijn dekens af en verscheurde ze. Milton liet zich zeker niet zomaar vertellen wat hij moest doen. De schimmel toonde ook graag zijn kunstjes: Na het parcours drukte Whitaker soms achter het zadel en dan toonde Milton zijn speciale levade.

In 1994 ging Milton op 17-jarige leeftijd met pensioen, alhoewel het inmiddels wereldberoemde paard ook via reclames en commerciële activiteiten nog steeds geld in het laatje bracht. Hij had ondertussen een winsom van ruin 1.25 miljoen Britse ponden. Daarmee was hij het eerste paard buiten de rensport wiens winsom boven de grens van 1 miljoen pond uitkwam. In 1998 kreeg Milton koliek maar werd met succes geopereerd. Een tweede koliekaanval in 1999 werd hem alsnog fataal.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker