[AG] De tragedie van Humorist

 
 
Flew

Berichten: 19671
Geregistreerd: 11-01-05
Woonplaats: Op Zanzibar.

[AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-05-15 05:45 Tip de Nieuwsredactie

* http://www.bokt.nl
Afbeelding
Humorist in 1921. Foto: Wikipedia


Achter de winst in de Derby van 1921 schuilt het tragische verhaal van Humorist, het renpaard dat nog geen drie weken na zijn overwinning stierf. Humorist werd geboren in 1918 als nakomeling van de hengst Polymelus en was het eerste veulen van de merrie Jest. Hij was een mooie vos met een brede bles en had een heel ander temperament dan zijn, onberekenbare, moeder. Hij werd gekenmerkt door zijn vriendelijke karakter en iedereen die met hem omging hield van hem.

Humorist werd getraind door Charles Morton in Berkshire en al gauw bleek dat hij zeer getalenteerd was. Zijn eerste race zouden de Woodcote Stakes op de renbaan in Epsom worden, maar kort voor de race bleek Humorist lusteloos en kon hij nauwelijks op zijn benen blijven staan. Er was geen duidelijk aanwijsbare reden voor deze problemen en hij herstelde vlot. Er werd dus toch besloten om hem van start te laten gaan. Hij leek zijn eerste race gemakkelijk te gaan winnen, tot hij plotseling enorm vertraagde en uiteindelijk nog maar net won. Humorist bleef gezondheidsproblemen houden en zijn deelname aan Royal Ascot werd afgezegd omdat hij begon te hoesten, terwijl geen enkel ander paard op stal ziek leek. Zijn trainer Morton vertelde: "Ik wist dat hij beter moest zijn dan de andere tweejarigen, maar al die tijd had ik het vermoeden dat er iets met hem aan de hand was. Ik vroeg me constant af waarom hij zich de ene dag heel goed voelde, terwijl hij de volgende dag lusteloos kon zijn." Pas na Humorist's dood zou blijken waarom hij zo wisselvallig presteerde.

Het volgende doel waren de Champagne Stakes. Humorist leek geen last meer te hebben van het hoesten, maar toch werd hij verslagen door Lemonora. Vervolgens won hij wel de Buckenham Stakes en de Clearwell stakes, waar hij een kleine demonstratie van zijn uitzonderlijke vorm gaf. Hierna werd hij tijdens een belangrijke race, de Middle Park Plate, met een halslengte verslagen door Monarch. Door zijn resultaten in de laatste races ging Humorist als favoriet voor de klassiekers van het nieuwe seizoen de winter in. Hij kwam de winter goed door en in zijn eerste race van het seizoen leek hij comfortabel te gaan winnen. Echter, in de laatste rechte lijn voor de finish wankelde Humorist en werd hij gepasseerd door twee andere paarden. Humorist bereikte uitgeput de finishlijn als derde. De kritieken rondom Humorist zwollen aan: het paard zou geen lef hebben. Zijn jockey, Steve Donoghue, nam het voor de hengst op en zei dat er een fysieke reden moest zijn. Het trainingsregime van het paard werd gewijzigd, in de aanloop naar de Derby werd hij enkel licht getraind.

Tijdens de Derby, waar hij wederom gereden werd door Steve Donoghue, leverde Humorist een heldhaftige prestatie. Donoghue positioneerde het paard net achter de leiders van de race en behield die positie, zodat Humorist weinig van zijn krachten hoefde te verspillen. Toen Donoghue Humorist vroeg te versnellen, reageerde hij direct en kreeg hij concurrentie van Craig-an-Eran, die hem eerder dat jaar nog versloeg. De paarden liepen zij aan zij en Humorist moest vechten voor de overwinning. Met succes, hij versloeg Craig-an-Eran met een halslengte. Na de race was Humorist er slecht aan toe. Hij was zo moe en verzwakt dat hij struikelde in de winnaarsring. Morton besloot hem te laten overnachten in een stal bij de renbaan zodat hij kon herstellen. Een dag later nam hij hem mee naar huis. Niemand wist toen dat dit de laatste keer was dat ze Humorist op de renbaan hadden gezien.

Een kleine drie weken later overleed Humorist. Tijdens een training voor Royal Ascot had de hengst een bloedneus en werd besloten hem een periode rust te gunnen. Op een zondagavond, kort nadat het paard in ogenschijnlijk blakende gezondheid had geposeerd voor schilder Alfred Munnings, werd Humorist dood in een plas bloed in zijn stal gevonden. De wanden van de stal waren besmeurd met bloed, de laatste tekenen van hoe het paard, snakkend naar adem, moet hebben rondgelopen in zijn stal voor hij stierf. Uit de autopsie bleek dat de jonge hengst geboren was met slechts één functionerende long, waardoor hij ernstige tuberculose kreeg en uiteindelijk stierf aan een longbloeding.

Steve Donoghue zei het volgende over het paard, dat volgens de critici niet moedig genoeg zou zijn: "Hij gaf alles voor me, terwijl hij enorm moet hebben geleden. Geen enkel ander paard heeft zoveel moed getoond als hij."

Humorist werd begraven bij het stallencomplex van zijn fokker, Childwickbury Stud. Zijn graf, voorzien van een grafsteen, wordt nog altijd gedecoreerd met verse geraniums.

Bronnen:
http://www.tbheritage.com
en.wikipedia.org
101 Interesting Facts on the History of Horse Racing, Tony Byles (2014)

De kunst is om zo snel te vallen
dat je jezelf voorbij vliegt
en nog net op tijd bent
om jezelf op te vangen.


chocobroodje

Berichten: 15420
Geregistreerd: 31-12-08
Woonplaats: Beek

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 06:07

Wat een treurig verhaal over een bijzonder dapper paard, moet je eens voorstellen wat een fantastische prestaties hij had kunnen hebben met 2 gezonde longen! Ik wist alleen niet dat een paard ook TBC kan/kon oplopen?

02-07-2015 mama van een prachtig prinsesje! <3 Opzoek naar een LennyLamb draagtrui maat XL!

debbiew
Berichten: 152
Geregistreerd: 22-04-15
Woonplaats: Perth, Australië

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 06:47

Wat een indrukwekkend verhaal! Sneu om te lezen hoe hij heeft geleden, maar hij heeft dusdanige indrukken achter gelaten dat we nu bijna een eeuw later nog over hem schrijven. Goed om te zien dat hij op deze manier herinnerd wordt :)

De Gagel's Black Boy - M1 Dressuur
Bas

Ibbel

Berichten: 41494
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 07:09

TBC is een bacterie die zelden bij paarden voorkomt. Dan moet-ie dus dubbel pech hebben gehad.

Kreeg het dier geen COPD als gevolg van het hebben van één long? Oftewel dampig dus, geknapte longblaasjes, als gevolg van teveel druk op die ene long? En dan uiteindelijk dus een longbloeding als de boel echt kapot gaat?

Amandavd
Berichten: 11315
Geregistreerd: 04-05-06
Woonplaats: Limburg

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 07:27

Ibbel dat zou denk ik goed kunnen, maar misschien kende ze dat ziektebeeld toen nog niet?

Ik vind dit soort artikelen enorm gaaf om te lezen!

kally
Berichten: 4740
Geregistreerd: 17-07-04
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 07:35

Wat een karakter paard om toch nog zo te presteren, en wat een nare dood.
Medische wetenschap toen was nog niet zover dat tbc toen wel de enige verklaring leek.
Laatst bijgewerkt door kally op 16-05-15 07:46, in het totaal 1 keer bewerkt

Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd......

Ihashe
Berichten: 245
Geregistreerd: 05-04-15
Woonplaats: Son en Breugel

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 07:44

wat een sneu verhaal
Enorm dapper paard

Asselruiter

Berichten: 800
Geregistreerd: 05-06-13
Woonplaats: België

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 08:07

Wat een verhaal... Heel veel respect voor dat paard! Jammer dat hij zo vroeg moest gaan en dat ze niet hebben kunnen ontdekken wat er aan de hand was. Echt, wat een verhaal... Dapper beestje en goede jockey!

Fotografie is op een andere manier leren kijken naar de wereld en net dát maakt het zo boeiend. *-:)
24/05/2014 - een nieuw sterretje aan de hemel

Kaatje

Berichten: 1678
Geregistreerd: 02-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 08:12

*snif* alle respect voor zo'n karakterpaard.

'Those we loved don't go away... They walk beside us...every day
Unseen, unheard , but always near... still Loved , still missed and still so dear'

No_worries

Berichten: 1822
Geregistreerd: 30-06-06
Woonplaats: Wren's Nest Road, Down Under (Yeah right, in my dreams...)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 08:36

Het verhaal van Humorist heeft ook ooit in de Ponyclub gestaan, uiteraard prachtig getekend door Lena Furberg. Toen al maakte het indruk op mij - en nu weer :(:)

[o] Gelukkig zijn is simpelweg een combinatie van een acceptabele gezondheid & een selectief geheugen :D
Het gras mag bij de buurman dan groener zijn ~ het moet evengoed gemaaid worden ;)

_KiMbErLeY_

Berichten: 6870
Geregistreerd: 03-12-05
Woonplaats: Hier

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 08:38

Wat een treurig verhaal!!

Idd... wat zou hij wel niet gepresteerd hebben als hij 2 longen had! :oo

Elisa2

Berichten: 20782
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 08:40

Jemig....wat ontzettend, ontzettend sneu voor dit dappere dier....geen wonder dat hij af en toe bijna om viel omdat hij geen lucht kreeg.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

rina

Berichten: 9692
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: bijna weer in Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 08:43

No_worries schreef:
Het verhaal van Humorist heeft ook ooit in de Ponyclub gestaan, uiteraard prachtig getekend door Lena Furberg. Toen al maakte het indruk op mij - en nu weer :(:)


Hier dito (en grinnik we worden oud No Worries :') )

Te koop: Air One Inhalator. Voor meer info PB.

Jessica24

Berichten: 1290
Geregistreerd: 20-08-02
Woonplaats: Culemborg

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 10:12

Ik ken dit verhaal,ook uit de Ponyclub.
Dat moet een fantastisch paard geweest zijn.

Een goed paard en een goede berijder zijn dat alleen als er wederzijds vertrouwen is.

Soms moet je minder leuke keuzes maken om verder te kunnen, dag fjerie het gaat je goed....

Boras
Berichten: 6191
Geregistreerd: 21-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 10:48

Triest dat hij moest blijven presteren, terwijl duidelijk was dat er iets niet niet klopte aan zijn gezondheid.

marley93

Berichten: 1926
Geregistreerd: 07-07-12
Woonplaats: Westzaan

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 10:54

Als ze hier ooit een film over maken ga ik zeker drie boxen tissues leegmaken. Wat een verhaal, en wat een karakter had dat paard!

No_worries

Berichten: 1822
Geregistreerd: 30-06-06
Woonplaats: Wren's Nest Road, Down Under (Yeah right, in my dreams...)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 12:54

rina schreef:
No_worries schreef:
Het verhaal van Humorist heeft ook ooit in de Ponyclub gestaan, uiteraard prachtig getekend door Lena Furberg. Toen al maakte het indruk op mij - en nu weer :(:)


Hier dito (en grinnik we worden oud No Worries :') )
Haha ja het pleit niet voor onze jeugdigheid :') Maar de beleving pakken ze ons mooi nóóit meer af :D

[o] Gelukkig zijn is simpelweg een combinatie van een acceptabele gezondheid & een selectief geheugen :D
Het gras mag bij de buurman dan groener zijn ~ het moet evengoed gemaaid worden ;)

Ragdollcat
Berichten: 14300
Geregistreerd: 03-08-08
Woonplaats: Daar waar ik woon

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 12:55

Wat een superpaard!!! Ongelooflijke prestaties heeft hij neergelegd met slechts 1 functionerende long.

Een mooi maar toch een triest verhaal.

Anoniem

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 16:05

jeutje dan heeft hij echt uitzonderlijk gepresteerd met maar 1 long. ongelofelijk, wat een verhaal :(

xxCYNNxx

Berichten: 5055
Geregistreerd: 06-07-11
Woonplaats: Friesland

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 19:56

wat een verdrietig verhaal zeg, maar wat een karakterpaard. Dat hij nog zulke prestaties kon leveren op een long.

A life without passion is like dancing to no music
Paulina - Ixion x Bravour jun 1997 - 7 nov 2016
TROY 26-4-1998- 10-8-2011 mn trouwe meissie RIP
Goliath - Gracio ( Gzhat x Ixion) x Casanova Boy endurance klasse 1 + 2.....41 goedgekeurde km's

Woogy

Berichten: 8283
Geregistreerd: 06-01-03
Woonplaats: Bellingwolde

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 19:59

Het toonbeeld van de moed en kracht van een Engels Volbloed. Hoe treurig ook, en hoe erg ik nu weer met tissues zit te wrijven, hoe waanzinnig ik dit soort artikelen vind. Een volbloed is niet zomaar een paard

Oh those blue eyes,
All they ever did was tell a million lies

Marin_ka3
Berichten: 599
Geregistreerd: 14-10-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-15 20:05

Deze geschiedenis siert wel het paard, niet de mens... :o

Het is het paard dat de weg wijst, niet de ruiter.
Ik ken de weg.
Het paard voelt het.

NatasjavE

Berichten: 30322
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-15 07:25

Ibbel schreef:
TBC is een bacterie die zelden bij paarden voorkomt. Dan moet-ie dus dubbel pech hebben gehad.

Kreeg het dier geen COPD als gevolg van het hebben van één long? Oftewel dampig dus, geknapte longblaasjes, als gevolg van teveel druk op die ene long? En dan uiteindelijk dus een longbloeding als de boel echt kapot gaat?


Ik denk ook eerder ook dat hij zijn ene long ernstig overbelast heeft.

Waarschijnlijk is zelfs zijn hart ernstig overbelast geweest door het vrijwel constante zuurstof tekort. (Zuurstof te kort--> hart gaat sneller kloppen om toch voldoende zuurstof voor de hersenen te krijgen --> constant extra hard kloppen zorgt uiteindelijk voor een sporthart.)
En door de constante hoge druk die het hart geleverd heeft kunnen de aderen in de longen zijn gesprongen.
In rust zullen er vrijwel geen problemen te vinden zijn. Ik snap best dat zijn verzorgers voor een raadsel stonden.


Ik ken het verhaal ook uit de ponyclub. Destijds ook met dikke tranen gelezen.

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....

eclair98

Berichten: 11202
Geregistreerd: 24-09-11
Woonplaats: Wijhe

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-15 12:33

Wát een paard moet dat geweest zijn :'(

Martine_R

Berichten: 6762
Geregistreerd: 16-08-05
Woonplaats: Drenthe

Re: [AG] De tragedie van Humorist

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-05-15 14:55

Jeetje wat een verhaal..

at the blueness of the skies and in the warmth of summer, I'll remember you
[o]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker