[AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Moderators: EvelijnS, benangelique, Hanmar, Polly, Shanna, khirshanta, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LiesbethDW
Berichten: 3874
Geregistreerd: 04-07-11
Woonplaats: Santiago de Chile

[AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-02-16 13:45 Tip de Nieuwsredactie

*bokt.nl / www.chronofhorse.com
Afbeelding
Kit en Cathy Wieschhoff op de cover van USCTA Magazine (augustus 1983)
Bron: Eventing NationMuildier Kit was in de jaren ’80 een echte eventingster. Kit werd door Cathy Wieschhoff uitgebracht tot op preliminary level. Kit werd bewonderd door eventinglegendes als Neil Ayer, Paul Wimert en generaal Jack Burton. Zelfs Olympisch gouden medaillewinnaar Tad Coffin reed een rondje op haar. Ze stond op de cover van de Wall Street Journal en was overal in de Verenigde Staten bekend voor haar dapperheid in de cross-country. Maar wie was deze eventingster?

Opschudding in de jacht
Kit werd in de late jaren ’70 geboren in de bergen van Kentucky, uit een volbloedmerrie. Ze werd gekocht door Edith Conyers, voormalig toernooidirectrice van het Rolex CCI Kentucky. Conyers was een bekend fokker van jachtpaarden en grapte dat ze in de traditionele jachtwereld wat opschudding wilde veroorzaken in haar club, de Iroquois Hunt. Ze ging Kit uittesten. De merrie was toen vier jaar oud en beleerd onder het zadel en voor de kar. Aangezien er op de boerderij waar Kit stond geen hindernissen waren, sprong ze met haar een loskade op en af. Conyers besliste toen dat Kit goed bij haar zou passen.

Na wat basis jachttraining nam Conyers Kit mee voor een jacht met haar club, zonder te vertellen dat ze een muildier zou meebrengen. “Ik deed het stiekem, ik vroeg het niet. Ik nam haar op een dag gewoon mee en toen de groep vertrok, haalde ik het muildier uit de trailer en reed achter hen aan. Niemand had tijd om haar goed te bekijken. Ik kwam van achteren aangereden en voegde me bij de groep. Een uur later draaide de veldmeester zich om en zei: ‘Oh Edith, dat paard heeft hele grote oren.’ Ik denk niet dat ze zag dat ze te groot waren, dus ik zei: ‘Wel, dan kan ze de honden beter horen.’”

Een muildier in de eventing: kon dat wel?
Na een aantal succesvolle jachtseizoenen, kwam Cathy Wieschhoff, die voor Conyers werkte, met het idee om Kit uit te brengen in de eventing. Conyers was daar voor te vinden en de merrie maakte in 1983 haar debuut op de Mumford Farms Horse Trials in Indiana. “Op dat moment was Neil Ayer technisch afgevaardigde, kolonel Wimert was lid van de jury en Nigel Casserly was de omroeper,” herinnert Wieschhoff zich. “Ik haalde Kit uit de trailer en begon op te warmen terwijl zij de regels bekeken om te checken of ik wel mee kon doen met een muildier.” Verschillende ruiters protesteerden, maar er waren geen regels over deelname met een muildier, dus Wieschhoff kon verder rijden.

Haar voornaamste doel was om Kit in de dressuurring te houden, maar daarna gingen de springonderdelen vlot. Wieschhoff zegt: “Mensen riepen dingen als ‘Hou dat ding bij me weg’, of ‘Cathy, alleen jij zou zoiets doen!’. Kolonel Wimert was onmiddellijk verliefd op haar en Neil Ayer vond haar geweldig. Ik begon haar wat meer uit te brengen op wedstrijd en ze nodigden me uit naar Ledyard Mass.”

Daar werd Kit tweede in een beginnersklasse. Wieschhoff bracht haar daarna twee jaar uit op dat niveau. Ze reden één wedstrijd op preliminary level. “Het was een erg bijzondere periode en Kit zorgde voor heel wat opschudding,” zegt Wieschhoff. “Ik vond het vooral grappig. Mensen vonden het niet leuk om door een muildier geklopt te worden.”

Kit was 1.63m groot en had volgens Wieschhof een geweldige sprong. Ze bewoog goed en voelde in galop. net als een paard. “Ze hield niet van lateraal werk. Het wijken voor de kuit was toen net geïntroduceerd in de proeven op preliminary level, dus ze bewoog een beetje zijwaarts. Je kon wel zien wanneer ze naar je luisterde, aan haar grote oren. Niet te missen!”

Een gevarieerd leven
In haar hoogdagen kwam Kit op de cover van de Wall Street Journal, er werd over haar geschreven in het magazine Smithsonian en ze kwam regelmatig in het nieuws. De dochters van Conyers namen naderhand de teugels over. Ze brachten haar uit op spring- en eventingwedstrijden en namen deel aan verschillende nationale wedstrijden van de Pony Club. Toen de meisjes te groot voor haar werden, werd Kit verkocht aan een man in Missouri. Hij bracht haar uit in een aantal wedstrijden voor muildieren. Daarna werd ze verkocht aan de rangers in Cave Creek (Arizona), waar ze werd ingezet om bevoorrading de bergen in te brengen en de paden te inspecteren. Wieschhoff en Conyers bleven op de hoogte van waar Kit was. Volgens Conyers ging Kit met welverdiend pensioen op een boerderij in Cave Creek.

Wieschhoff zou onmiddellijk opnieuw aan eventingwedstrijden deelnemen met een muildier. “Ik werd tweede op de Atlanta Cup CCI3* in 1995, een jaar voor de Olympische Spelen. Op de persconferentie vroeg een journalist of ik vroeger niet met een muildier reed. Ik heb een paar keer gereden in Burghley en Badminton, maar hij vroeg naar het muildier. Dat was erg leuk.” Conyers rijdt nog steeds jachten met een ander muildier, maar ze heeft nog steeds erg goede herinneringen aan Kit. “Ze had een heel gevarieerd leven. Mijn kinderen en ik hebben erg van haar genoten!”

Muildieren in actie
Op dit moment mogen muildieren niet deelnemen aan wedstrijden die erkend worden door de Eventing Association in de Verenigde Staten. In 2004 kwam er echter een nieuwe regel, waardoor ze wel mogen deelnemen aan dressuurwedstrijden van de Amerikaanse paardensportfederatie. Wil je meer muildieren in actie zien? Kijk dan even hier.


Toffeltje

Berichten: 314
Geregistreerd: 08-08-09
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 14:08

Wat een leuk artikel, jammer dat muildieren tegenwoordig niet meer mee mogen doen, dit had ik wel eens willen zien!

Morrie

Berichten: 18588
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 14:13

geweldig, het is jammer dat ze zo moeilijk te vinden zijn, anders had ik allang een muildier gehad!

Ik zou ze wel eens willen zien kijken hier in Nederland als je met een muildier aan de meet verschijnt in de jacht :') _O-

Rex_Rolfo

Berichten: 3724
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 14:43

LiesbethDW schreef:
Muildier Kit was in de jaren ’80 een echte eventingster.

Bokt wordt een oude dame, ze begint naar het verleden te kijken _O-

petraaken
Moderator Informatief
May the horse be with you!

Berichten: 42042
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 15:14

Best een rare regel inderdaad dat muildieren niet mogen meedoen. Na het zien van diverse filmpjes zie ik werkelijk niet in waarom paarden en muildieren niet samen in dezelfde wedstrijden zouden mogen lopen.

liss

Berichten: 2401
Geregistreerd: 24-03-06
Woonplaats: dorpie in Grunn

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 15:28

Leuk!
Zijn er mensen op bokt die een muildier hebben?

voor portretten: http://www.marianstenekes.webklik.nl
Aprose (Wup x Zelhem) Z1 dressuur, met mijn dochter L2 dressuur

LiesbethDW
Berichten: 3874
Geregistreerd: 04-07-11
Woonplaats: Santiago de Chile

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-02-16 15:30


maralyn
Berichten: 6697
Geregistreerd: 23-02-09
Woonplaats: --

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 16:58

Ik voel n nieuwe film idee aankomen

Ik maak er geen punt van. Nee, zeker niet! Maar een komma.

Mareeq

Berichten: 691
Geregistreerd: 30-12-06
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 17:00

Leuk verhaal! :)

shaddy82

Berichten: 1577
Geregistreerd: 19-02-09
Woonplaats: Hardinxveld

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 17:47

Wat leuk !

LEVADE 4-6-1993~21-11-2011

Don't make excuses for nasty people. You can't put a flower in an asshole and call it a vase

spatter

Berichten: 14392
Geregistreerd: 17-08-05
Woonplaats: kinrooi-belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 18:54

*\o/*

Ik hoop met Tika ook aan wedstrijden te kunnen meedoen, in ieder geval aan de hand en als ze groot genoeg wordt, ook onder het zadel.
Ik hoop vooral dat ze op western wedstrijden wordt toegelaten waar veel aan de hand onderdelen zijn.

Mooi artikel waar maar weer laat zien dat er meer paardachtige zijn die kunnen presteren.

Muildieren worden veel ouder als paarden dus je hebt er veel langer plezier van.

♥ Blue ♥ ♥ Tika ♥
Tika Toverbal [ITP] Tika, mijn muildier-meisje ,weer eens in beeld !
Muildiertreffen in de Eiffel met Tika [ITP] Muildiertreffen in de Eiffel met Tika

Pluizebolpum

Berichten: 5006
Geregistreerd: 01-09-07
Woonplaats: Thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 20:41

Wat een leuk stukje!

Ik heb weleens tijdens een kletspraatje met wat paardendames over welk ras je nog eens wilde hebben laten vallen dat ik nog wel een muildier wilde...Echt, die stilte en die koppies. _O-
Waren toen nog geen veegtelefoons dus ik kon niet laten zien wat die beessies allemaal konden, jammer. Had ze met liefde dit stukje laten zien en de link met die filmpjes. En zelfs al zouden ze nergens goed in zijn, ik vind ze gewoon té briljant. Ezels ook trouwens.

Die grote muildieren, kruisingen met Amerikaanse Belgen, die vind ik ook zo gaaf om te zien. Wat een machtige beesten! :D

* Love Always 1991 - 2018 *

Tica_81

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-12-12
Woonplaats: In een huisje

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-16 23:39

Bij the Mill Ranch rijden ook een aantal muildieren mee met de ritten. Vooral de witte daar is echt een grappig beest.

Stam+t, doe er niets mee!

Eloya

Berichten: 3776
Geregistreerd: 27-12-14
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-16 00:48

Dolce (van the mill ranch) ontzettend leuk dier!!
Afbeelding
Afbeelding

Echte naam is Iris :)
15/28 start 04-01-2017 Kerstmuts

Dorine92
Berichten: 3221
Geregistreerd: 21-04-12
Woonplaats: Schagen

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-16 12:54

Echt leuk :) dr staat ook nog in de link een muildier die op ongeveer Z2 niveau dressuur loopt. Oké, de wissels zijn bagger maar verder doet ie t best leuk.
Weet alleen niet of dat in Nl zou mogen..

Wohlan inter 2 startgerechtigd
Beliche zz-licht+2
Ugalla Sz zz-zwaar startgerechtigd

xCharina

Berichten: 137
Geregistreerd: 08-04-14
Woonplaats: Halsteren

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-16 16:04

Wat een leuk artikel!


Shirley

Berichten: 25947
Geregistreerd: 17-09-01
Woonplaats: West-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-16 18:41

liss schreef:
Leuk!
Zijn er mensen op bokt die een muildier hebben?


Hier nog eentje!

En twee muilezeltjes ;)

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ
A bird sitting on a tree is never afraid of the branch breaking,

because her trust is not on the branch but on her own wings.

Always believe in yourself !

Happyfeet2

Berichten: 202
Geregistreerd: 03-10-15

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-16 21:52

Hier in Marokko honderde muildieren te vinden, ze zetten ze voor de kar en rijden er locals of toeristen mee rond ;)

"We as people, might be as the birds. They undergo storms, winds, and they never give up.
We should not be afraid of these storms, instead we ought to have wings and fly" Rosa-These storms

Galathil

Berichten: 1167
Geregistreerd: 30-06-14
Woonplaats: Seven Kingdoms

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-16 22:40

Lijkt mij leuk om tussen al die grote warmbloed paarden een muildier te zien! Jammer dat het tegenwoordig niet meer mag met springen en cross. Hoe zit het in Nederland? Mogen muildieren hier aan wedstrijden meedoen?

" I lied. Trust no one. And keep your dragons close. " - Tyrion

" I pray for a glimpse of Azor Ahai , and R'hllor shows me only Snow. " - Mellisandre

Edhunter
Berichten: 94
Geregistreerd: 29-07-13

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-16 16:38

Nee knhs staat het niet toe !!! Ik vind het belachelijk het zijn toch "paardachtige" dieren .... Je mag alleen demonstraties rijden ...

Arabesk

Berichten: 26726
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-16 21:17

Morrie schreef:
geweldig, het is jammer dat ze zo moeilijk te vinden zijn, anders had ik allang een muildier gehad!

Ik zou ze wel eens willen zien kijken hier in Nederland als je met een muildier aan de meet verschijnt in de jacht :') _O-


Ik wil ook een muildier

zoek je een 24/7 buitenplek voor je paard? -> http://www.hetnieuwepaardenhouden.nl
natuurlijk bekappen en gebitsverzorging in Noord-Holland:
http://www.jantineleeflang.nl

Zinzi_jewel

Berichten: 7129
Geregistreerd: 24-01-08
Woonplaats: In het mooie zuiden !!

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-16 21:48

Geweldig ...
Nou heeft mijn paard al erg grote oren en wordt ze gekscherend een ezel genoemd ...
Ik vindt de muildieren geweldig leuk ..
Ben verliefd op de Tika hierboven

Chasing Dreams ...
Zinti , My very own princess
Fanny, also a princess...
What a luck to have 2 of those Amazing girls
[*]2 wow dressuur zadels te koop [*]

antje_vip

Berichten: 9649
Geregistreerd: 25-06-10
Woonplaats: Groningen

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-16 12:42

Leuk!! Jammer dat men het daarna direct verboden heeft.

Lang niet alle asieldieren zijn beschadigd voor het leven. Op zoek naar kat/hond/knaagdier/vogel? Kijk eerst even hier! https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/
Weet wat je doet, wanneer je een shet ontmoet :D


Moonlightje

Berichten: 7055
Geregistreerd: 09-07-04
Woonplaats: in me huisje :)

Re: [AG] Lange oren en een groot hart: eventingmuildier Kit

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-16 01:08

Leuk al die filmpjes, leuk artikel. Jammer dat ze niet meer mee mogen doen!

Unique Moonlight
Mijn super fjordje! :+:


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker