De ongeschreven cowboy codes

Moderators: EvelijnS, benangelique, Hanmar, Polly, Shanna, khirshanta, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 6370
Geregistreerd: 20-04-16

De ongeschreven cowboy codes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-16 20:41 Tip de Nieuwsredactie

Bokt.nl / www.westernhorseman.nl
Geschreven door Amanda


In het werk houden cowboys zich al jaren aan een ongeschreven code die verteld hoe ze met elkaar, het vee en de paarden omgaan. Deze komen voort uit respect, gemeenschappelijke hoffelijkheid en begrip naar elkaar voor het werk dat ze doen. Hier een aantal van deze belangrijke oude codes.

1. Rijd achter de baas
Wanneer een groep cowboys onderweg is, weten ze als ervaren cowboys dat de baas hen leidt. Het is onbeleefd om voor hem te rijden. Daarnaast kent hij het land en de strategie voor het dagelijkse werk het beste.

2. Blijf op je positie
Bij het verplaatsen van de kudde is het belangrijk om in je positie te blijven. Bewaak je de rechterflank, verplaats je dan niet ergens anders heen. Dit werkt het snelt en zo heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. Je plek kennen en behouden getuigt van goede samenwerking tussen de cowboys onderling.


Afbeelding
Foto door Leo


3. Wacht op toestemming om op te zadelen
Wanneer iemand een ranch bezoekt of ingehuurd wordt voor het werk op de ranch is het zeer onbeleefd om diens paard op te zadelen zonder dit te vragen. Zelfs de rancher, die de eigenaar van de paarden is, zadelt de paarden die gereden worden door zijn werknemers niet op. De cowboy zorgt zelf voor zijn paard.

4. Maak geen ruzie met de kok.
De kok zorgt immers voor het bereiden en serveren van de maaltijden. Veel koks worden van zonsopgang tot zonsondergang ingehuurd om drie maaltijden per dag voor de cowboys te bereiden. Het is zelfs gebruikelijk om de kok complimenten te geven voor de maaltijd en het lege bord zelf naar de gootsteen te brengen.

5. Laat een ander voorgaan door het hek
Wanneer een groep cowboys door een hek moet is het ongeschreven regel dat een van de jongere mannen de poort open doet en vasthoudt zodat de andere cowboys er een voor een doorheen kunnen. Het is aan de groep om tevens te wachten op het sluiten van het hek en gezamenlijk verder te rijden.

6. Handen thuis
"Gij zult niet stelen". Cowboys eren dit Bijbelse principe met overtuiging. Naast ongevraagd bezittingen pakken is het ook absoluut not done om bezittingen of paarden te lenen zonder toestemming. Zelfs het toe-eigenen van persoonlijke ruimte, bijvoorbeeld aan tafel, is niet toegestaan. Ieder heeft zijn eigen plek aan tafel.

7. Zorg voor je paard
Het verzorgen van je paard is het basisprincipe van horsemanship. Het is een code die verder gaat dan voeren, belonen of het bieden van medische hulp. Ook de rust na het werk, lichte handen in het werk, voldoende pauzes tijdens het werk met water in de buurt. Tijdens deze pauze wordt ook het zadel losser gemaakt of zelfs helemaal af gedaan. Een paard is essentieel voor het werk op de ranches. Een cowboy moet loyaal zijn naar zijn paard.


Afbeelding
Foto door Leo


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker