De paardenraces van Sanlúcar als toeristische attractie

Moderators: Polly, Hanmar, EvelijnS, Shanna, Dani, benangelique

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 6723
Geregistreerd: 20-04-16

De paardenraces van Sanlúcar als toeristische attractie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-08-16 16:17 Tip de Nieuwsredactie

bokt.nl / www.carrerassanlucar.es / andalucia.com

Afbeelding
De paardenraces in volle gang. Foto: Wikimedia Commons.

Tweemaal per jaar komen de stranden van Sanlúcar de Barrameda tot leven, door het gedreun van hoeven. Het is de start van de paardenraces, die traditioneel in de tweede en vierde week van augustus worden gehouden. Dit jaar was dat van 12 tot en met 14 augustus en afgelopen weekend, 26 tot en met 28 augustus. Ruiters en paarden uit heel Europa komen naar de provincie Cádiz, in het zuiden van Spanje, om deel te nemen aan de wedstrijd. Met prijzengelden van totaal tussen de 2 en 3 miljoen euro is dat ook niet vreemd. Per race kan er tussen een paar honderd euro tot wel 10.000 euro worden gewonnen. Maar hoe is deze race ontstaan?

In september 1845 is de "Vereniging Paardenraces van Sanlúcar de Barrameda" opgericht. De vereniging zou het Andalusische paardenras promoten, die bekend stond vanwege zijn werk in de Spaanse landbouw. Om deze taak goed te kunnen volbrengen, zijn er in oktober van dat jaar een aantal statuten opgesteld en goedgekeurd. Eén van de manieren om het ras te promoten zou het houden van paardenraces zijn. De eerste officiële wedstrijd van deze, inmiddels jaarlijkse paardenrace, was dat jaar al eerder gehouden, in de namiddag van 31 augustus. Dit werd gehouden op het uitgestrekte strand van Sanlúcar de Barrameda.

De origine van de paardenraces van Sanlúcar de Barrameda waren echter informele wedstrijden die al jaren eerder door eigenaren van de werkpaarden werden gehouden. Deze paarden werden gebruikt voor het vervoeren van vis van de voormalige haven van Bajo de Guía naar de lokale markten en nabijgelegen steden.

Afbeelding
De races worden uitgezonden op tv. Foto: Wikimedia Commons.
Voor een lange tijd was uitsluitend de Vereniging Paardenraces van Sanlúcar de Barrameda verantwoordelijk voor de jaarlijkse race. Vanwege het sociale aspect werd de race na een aantal jaar in het zomerprogramma van de gemeenteraad opgenomen en werd de organisatie overgedragen. Het werd door de inwoners en bezoekers gezien als het meest aantrekkelijke en unieke feest onder vele feesten die werden gehouden in Sanlúcar.

In 1981 is de "Vereniging Paardenraces van Sanlúcar de Barrameda" heropgericht en heeft de organisatie van de races weer op zich genomen. Sinds dat jaar is het festijn uitgegroeid tot ongehoorde grootte in de eerste decennia van de 20e eeuw. De wedstrijd werd uitgebreid naar twee periodes van ieder drie dagen en kreeg een officiële status. Daarbij kregen de races steun van de "Vereniging voor de Promotie van de Spaanse paardenfokkerij", dat voor internationale bekendheid zorgde.

Vandaag de dag zijn de paardenraces van Sanlúcar de Barrameda één van de belangrijkste evenementen in Andalusië. Het is uitgeroepen tot een internationale toeristische attractie en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.


woepsie90

Berichten: 2183
Geregistreerd: 08-12-15
Woonplaats: Eiland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-16 09:23


Op zoek naar een bekapper? Ik studeer bij Barehoof Strategy en ben regelmatig in Nederland om te bekappen. Voor vragen kan je mailen naar helpwithhooves@gmail.com


Ibbel

Berichten: 38805
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: De paardenraces van Sanlúcar als toeristische attractie

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-16 09:56

Aan de foto te zien zijn het echter geen Spaanse paarden meer :+


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker