[Dienstmededeling] BoktBeheerBulletin maart 2019

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Mondy, Sica, Mjetterd, ynskek, Giolli, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
MirandaT

Berichten: 30438
Geregistreerd: 23-12-04

[Dienstmededeling] BoktBeheerBulletin maart 2019

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-04-19 20:35

Maart is alweer voorbij, de zomertijd is weer ingesteld. Laat de zomer maar komen! Een hoop nieuwe foto's op de Wiki, nieuwe teamleden en een break. Een uitgebreide uitleg over het kopen op de Bokt Markt en een heus 15 jarig jubileum! Kortom, ook in maart hebben wij niet stilgestaan! Wil je meer lezen? Dat kan hieronder.

Inhoudelijk


Nieuwsredactie
Kortgeleden is de Nieuwsredactie gestart met een nieuw type correspondent: de BoktFotograaf. Deze maand is het eerste fotoverslag van een van de BoktFotografen online gegaan: [VN] [FOTO]The Dutch Masters, Indoor Brabant 2019, dag 1 .

Deze maand is één van de Communityberichten van onze correspondenten het meest gelezen topic geworden. Op Bokt leefden we al een poos mee met MirjamAlvaro en haar paard Kyara die na lang dokteren een speciale stoma voor paarden heeft gekregen. MirjamAlvaro vertelde in [VN] Bokkers leggen uit: Paardenstoma met Mirjamalvaro meer over de stoma en Kyara. Dit topic werd meer dan 10674 keer gelezen.

Met meer dan 8063 keer gelezen heeft Britt Dekker een tweede plaats behaald in dit overzichtje. Ze maakte bekend dat ze van haar nieuwe opdrachtgever geen geld als salaris ontvangt maar haar droompaard PRE hengst George: [VN] [VIDEO]Britt Dekker nieuwe eigenaresse van PRE George En zeg eerlijk, wie wil er nou niet zulk salaris ontvangen?

En onze eigen 1 Aprilgrap, althans de aankondiging, heeft een mooie derde plek gehaald met meer dan 5967 lezers. We hebben mooie inzendingen gekregen die elk een Horse & Hunk kalender gewonnen hebben: [VN] Geef je op voor de Bokt&Babes Kalender!

Bezwaarcommissie
De Bezwaarcommissie heeft alle onderwerpen behandeld. Mocht je vragen hebben voor het BZC of over wat zij doen? Stel ze gerust, de BZC neemt deze dan mee in het volgende BBB. Ook wanneer er weer nieuws is vanuit het BZC, zullen zij weer berichten plaatsen.

Wiki
Afbeelding
Winnaar bij de ponyhengsten op de NRPS hengstenshow: Davinci du Bois
Ook afgelopen maand zijn er opnieuw een hoop nieuwe foto's aan de Bokt Wiki toegevoegd. Een van die foto's is hiernaast te zien.
Verder is er besloten om de opzet van de artikelen over beroemde paarden en beroemde personen iets aan te passen. Op dit moment worden er heel veel wedstrijdresultaten genoemd in de artikelen. Dat maakt artikelen soms onleesbaar en lang en bovendien is het enorm veel werk als we het goed bij willen houden. Door alleen de belangrijkste resultaten te vermelden zijn de artikelen veel beter up-to date te houden.
In de artikelen over beroemde personen zal ook de informatie onder het kopje 'paarden' wat aangepast worden. In de toekomst zullen alleen de paarden genoemd worden die een grote invloed gehad hebben op de carrière van de persoon in kwestie.

Dit nieuwe project brengt een hoop werk met zich mee en daarom zijn we op zoek naar handjes. Het is de bedoeling dat de huidige artikelen aangepast gaan worden op basis van een standaardartikel. Hiervoor is geen specifieke kennis van ruiters of paarden nodig en ook wat betreft techniek worden er geen hoge eisen gesteld. Als je een Bokt account hebt en een beetje tijd kun je ons zeker helpen, dus aarzel vooral niet om verder te lezen in dit topic en meld je aan!


Team
Feest
Groot feest deze maand! Oscar is alweer 15 jaar teamlid! Wil je lezen wat zij allemaal gedaan heeft? Dat kan hier!

Nieuw
Wij hebben deze maand benangelique verwelkomt als moderator op Algemeen1. Wij wensen haar ontzettend veel plezier en succes in dit team!

Terug van (hele lange) Break
Ze is er weer!EvelijnS is na een hele lange tijd weer terug als moderator. Zij zal het team op Algemeen1 versterken. Eef welkom terug!

Break
Deze maand heeft Aleeneh een break genomen, even tot rust komen en hopelijk zien we haar gauw weer terug.


Tips van het Team & Vragen van Bokkers
* Stukje over de Markt en veilig handelen
[MZ] Enkele tips voor veilig handelen op de Bokt Markt

Wat te doen al je met een mogelijke oplichter te maken hebt?
Zowel op Bokt als daarbuiten is het tegenwoordig heel normaal om goederen via het internet aan te schaffen. Meestal gaat dit goed, maar een enkele keer kan het gebeuren dat je als koper de goederen niet ontvangt of dat de goederen niet lijken op wat je hebt gekocht. Wat doe je dan?

Voorafgaande de aankoop
Stel je ziet op de Bokt Markt iets dat je graag zou willen hebben, waar moet je op letten?

De verkoper
Op de Bokt Markt kun je voor de aankoop de verkoper enigszins controleren door te kijken wanneer de betreffende gebruiker zich heeft aangemeld, of er berichten zijn geplaatst en hoe de taalvaardigheid van deze persoon is. Dit laatste is vooral om te checken of de persoon wel juridisch bevoegd is om goederen te verkopen.
Ook kan je de naam van de verkoper en het rekeningnummer googlen. Kijken of de verkoper staat gemeld op http://www.opgelichtopinternet.nl is een andere optie om een verkoper na te trekken.

De goederen
Als iets te goed lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. Je kan op marktplaats.nl bekijken voor hoeveel geld een soortgelijk product wordt aangeboden. Als de prijzen erg uiteen lopen met wat er op Bokt gevraagd is de kans groot dat er iets niet klopt. Je kunt dan op de Markt de verkoper melden bij de Moderators van de Markt. Daar is een speciale linkje voor bij iedere advertentie ("Melden bij de moderators"). Dit linkje staat aan de rechterkant van de pagina.

Na de verkoop
Je hebt als koper netjes de afgesproken prijs betaald, echter je ontvangt de betreffende goederen niet of in een verkeerde staat. Wat dan?

Op Bokt.nl kan je het beste een mail sturen naar de Bezwaarcommissie via bezwaarcommissie@bokt.nl. Wij zullen in eerste instantie proberen om te bemiddelen en tot een gezamenlijke oplossing te komen. Lukt dit niet, dan sturen wij een zaak door naar de moderators. Zij gaan nogmaals een poging ondernemen om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Indien dit wederom niet lukt, zal de betreffende verkoper/gebruiker geband worden van Bokt. Dit houdt in dat de betreffende gebruiker minimaal een jaar lang niet meer op Bokt welkom is en pas een verzoek tot terugkeer kan indienen als de markttransactie opgelost is.

Vaak lukt het ons om een bemiddeling tot een goed einde te brengen, en is ingrijpen van de moderators niet nodig. De koper krijgt de spullen alsnog opgestuurd, of ontvangt (een deel van) het aankoopbedrag terug na het terugsturen van de spullen aan de verkoper.

Soms hebben we helaas te maken met zaken die we niet opgelost krijgen. Toch kan je als koper nog iets zelfstandig ondernemen. Je kan aangifte bij de politie doen van oplichting, dat kan via deze link: https://www.mijnpolitie.nl/if.shtml . Zorg dan dat je alle gegevens bij je hebt, inclusief de berichtgeving met betrekking tot de transactie en de betreffende overboeking. Voorts kan je als koper de “oplichter” melden op opgelichtopinternet.nl, zodat meer mensen op de hoogte worden gesteld van het gegeven dat de verkoper goederen niet levert.

De Bezwaarcommissie behandelt niet alleen bezwaren van gebruikers als zij het niet eens zijn met een sanctie die hen is opgelegd, maar we bemiddelen ook als een transactie op de Bokt Markt niet helemaal naar wens verloopt. Maar liever voorkom je natuurlijk dat er iets mis gaat bij het spulletjes kopen en verkopen via Bokt. Het is daarom verstandig om op een aantal zaken te letten als je iets (ver)koopt. Daarover vindt je hieronder meer. Al deze tips kun je terugvinden op het subforum Marktzaken: [MZ] Veilig handelen op de Markt

Gebruik je gezonde verstand
Als je via Bokt iets aangeboden wordt wat te mooi is om waar te zijn (nieuwe of weinig gebruikte artikelen voor prijzen ver onder de eigenlijke waarde), ga er niet op in maar waarschuw de moderators. Als mensen willen betalen met middelen die jij niet begrijpt (cheques, western union money order), zie van de verkoop af.

De politie de mogelijkheid om te controleren of gegevens negatief bij hen bekend zijn:
https://www.politie.nl/aangifte-of-meld ... artij.html

Dit geeft geen zekerheid of een transactie veilig is, maar kan wel zekerheid geven dat er iets níet klopt. Als de gegevens van een handelaar bij de politie bekend zijn, zet de transactie dan niet door en waarschuw per direct de moderators van de Bokt Markt.

Als je iets verkoopt, verstuur dan nooit je artikel voordat je geld hebt ontvangen van de koper.

Weet met wie je zaken doet
Zorg ervoor dat je voor zover mogelijk weet met wie je zaken doet. Als je een artikel van iemand koopt, neem geen genoegen met enkel een bankrekeningnummer maar vraag naar een adres en een (vast) telefoonnummer (en controleer dat). Op die manier kan je áls er iets fout gaat in ieder geval achterhalen wie de schuldige is. Een Boktnaam en een gironummer is niet genoeg om achter iemands identiteit te komen. Kijk ook even naar het Bokt-account van de verkoper: is deze persoon niet actief op het forum? Wees dan extra voorzichtig met je aankoop.

Er loopt op [MZ] een topic met bekende oplichters. Zie je een advertentie die er verdacht uitziet met een verkoper met een naam die hetzelfde is of erg veel lijkt op één van de namen uit dit topic, zet de transactie dan niet door, maar waarschuw de moderators. De lijst met bij ons bekende oplichters vind je hier: [MZ] Let op! Oplichter actief op de Bokt Markt

Weet wat je koopt
Vooral bij gebruikte artikelen kan de staat waarin een artikel verkeert van belang zijn. Vertrouw niet volkomen op een verkoper die zijn zadel als 'zo goed als nieuw' beschrijft, maar vraag om eigen foto's van het artikel zodat je kan zíen of het inderdaad zo goed als nieuw is. Op die manier loop je niet tegen vervelende verrassingen aan als het artikel bezorgd wordt. Maak van te voren afspraken over de mogelijkheid om een artikel terug te sturen aan de verkoper èn welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Bijvoorbeeld: terugsturen mag, maar de koper betaalt dan wel de verzendkosten

Neem geen overbodige risico's
Zorg dat je extra voorzichtig bent als het om grote bedragen gaat. Een manier om meer zekerheid te krijgen is onder rembours verzenden. Je betaalt dan pas aan de postbode die er op zijn beurt voor zorgt dat het geld bij de verkoper terecht komt. Als het even mogelijk is, kan het zeker ook lonen om in de auto/trein te stappen en het artikel zelf af te halen. Dan weet je zeker dat je geen risico loopt om je geld kwijt te zijn.

Stuur nooit geld op via de post. Ten eerste is dit in Nederland niet toegestaan, ten tweede heb je altijd de kans dat het ergens in het proces kwijtraakt en ten derde heb je geen bewijs dat je het geld ook daadwerkelijk opgestuurd hebt.

Verzendtips
Als je iets (ver)koopt wat met de pakketpost verzonden moet worden dan zijn er verschillende opties:
- PostNL: via postkantoor of http://www.postnl.nl/versturen/pakket-v ... versturen/
- DHL: http://www.dhl.nl en http://www.dhlforyou.nl
- UPS: http://www.ups.com
Uiteraard zijn er nog meer bedrijven die pakketpost verzorgen, maar de hierboven genoemde bedrijven zijn gespecialiseerd in het verzenden van pakketten voor en door particulieren.

Als je een pakket aanbiedt dan is het belangrijk om altijd om een verzendbon te vragen waarop een pakketnummer (oftewel trackingcode) staat. Deze bon dient als bewijs dat het pakket aangeboden is en aan de hand van de trackingcode kun je nagaan waar het pakket zich bevindt. De koper zal het op prijs stellen als je deze trackingcode doorgeeft, dan kan hij/zij immers in de gaten houden wanneer het pakket verwacht mag worden. Bewaar het bonnetje altijd totdat je de bevestiging hebt dat de koper het artikel ontvangen heeft.

Zeker bij duurdere artikelen is het aan te raden om verzekerd te verzenden. Je betaalt er extra voor, maar als er iets met het pakket gebeurt, krijg je de waarde vergoed.

Kleine artikelen kun je in een envelop met de gewone post verzenden, hiervoor betaal je minder dan pakketpost. Vraag jezelf af of dat het risico waard is: je krijgt immers geen track & trace code, dus zowel de koper als de verkoper hebben geen bewijs dat het artikel verstuurd of ontvangen is. Zeker bij kleinere duurdere artikelen, kan het de moeite waard zijn om toch voor verzekerd verzenden te kiezen. Je kunt nu ook kiezen voor een brievenbuspakketje. Dat is goedkoper, en toch met track & trace.

En als het toch mis gaat?
Bokt.nl is niet verantwoordelijk voor transacties die plaatsvinden op de Bokt Markt. Als een extra service aan onze leden, bieden wij wel de mogelijkheid om in conflicten te bemiddelen. Als je het idee hebt dat je slachtoffer bent geworden van oplichting via de Markt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de bezwaarcommissie via bezwaarcommissie@bokt.nl. Heb je een conflict over een transactie via de Markt, dan kun je bemiddeling aanvragen. Hoe dat werkt staat uitgelegd op deze helppagina.

Wees voorzichtig met aankopen uit het buitenland waar je vooraf een aanbetaling moet doen. Dit soort trucs worden vaak door oplichters gebruikt. Het object dat je wilt kopen (vaak een relatief duur object dat voor een mooie prijs aangeboden wordt) bevindt zich dan zogenaamd in het buitenland en de verkoper vraagt je om alvast een vergoeding over te maken zodat het object naar Nederland gehaald kan worden. Het restant betaal je dan bij aflevering. En je raadt het al: die aanbetaling ben je dan kwijt en het object komt nooit in Nederland aan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!


Ik heb een vraag of een suggestie voor een tip!
Dat kan! Je kunt je vraag of suggestie pb-en naar [***].


Banjer
Correspondent

Berichten: 33528
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Re: [Dienstmededeling] BoktBeheerBulletin maart 2019

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-19 12:42

Bedankt voor de update :)

anjali
Berichten: 9584
Geregistreerd: 25-07-15

Re: [Dienstmededeling] BoktBeheerBulletin maart 2019

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-19 12:35

Een vraagje: Wat betekenen de oranje of blauwe blokjes voor de titels van de berichten?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-19 10:23

anjali schreef:
Een vraagje: Wat betekenen de oranje of blauwe blokjes voor de titels van de berichten?Afbeelding

Deze bedoel je? Blauw betekend dat je in dat topic alle berichten al gelezen hebt, oranje houdt in dat er nieuwe door jou nog ongelezen berichten in dat topic staan. :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: YandexBot en 0 bezoekers