[INFO] Cushing/PPID deel 2.

Moderators: Pistasche, Apple, Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne

 
 
Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-19 10:49

Qua periode in het jaar zit je wel goed, maar persoonlijk zou ik wel iets verder van de bevangenheid af willen zitten voor een zo betrouwbaar mogelijk beeld.


Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-19 00:31

Ik spuit de buut in zn mond inderdaad. Mn tandarts kwam met een artikel over teveel selenium die dit kan veroorzaken. Sed krijgt al jaren vitamine E met selenium bij.. :=

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-19 20:27

Astorga schreef:
Dank voor het delen van dit topic Maris!

Om welke reden ben je selenium/vit E gaan geven Shanna?
Ik overweeg vit E te gaan bijvoeren vanwege winterstijfheid, maar dan wel zonder selenium.


Sed wordt/ werd verdacht van EDM. Dus daarom krijgt hij al jaren vitamine E & selenium van Pharmahorse bij. Inmiddels overgestapt op Marstall Force, zit ook hoog in de vitamine E.

Sed is nog steeds bevangen helaas, het afvallen (hij werd wel erg dun) is wel gestopt sinds hij Seniores Priores bij krijgt! Hij is nu eigenlijk ook best snel weer aangekomen tot normaal gewicht. :)

Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-19 22:15

Nederlands gras/ hooi schijnt juist de weinig/ vrijwel geen selenium te bevatten.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-19 20:50

36, wat een leeftijd en wat een gemis! Heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.. :(:)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-19 11:23

Ik heb juist een nieuwe tondeuze voor Sed gehaald.. <3 He’s so fluffy!!
Maar verhaart dus echt amper, dus komende week maar zn baard en hals er af halen. -O-

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-19 08:59

Mijn cushing pony krult als hij nat is, mijn welsh pony heeft ook zo’n berenvachtje die amper verhaart, maar van wat ik weet geen cushing. Mijn welsh is ook nog maar 7, maar goed, mn cushing pony was ook 11/ 12 bij diagnose..

Sed (met cushing dus) heb ik gisteren van zn hals en baard ontdaan, voor zn oren wil ik even een kleinere scheermachine/ tondeuze hebben (mijn kleine is overleden..). Hij vind dat scheren altijd zo fijn dat hij zelfs zonder halster keurig blijft staan! :z

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-19 21:13

Sed is ook een wolharige mammoet hoor.. nja, hij lijkt meer op een rex-cavia qua vacht, zo’n stekelig geval.. :')

Daarom heb ik ook een scheermachine aangeschaft! :Y)

Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-19 08:00

Ik zou ophogen via 1/6e naar 1/4e. Dus eerst tenminste 2 weken 1/6e geven voordat je naar 1/4e gaat.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-19 23:29

Mijn pony is door de PPID bevangen geworden, hij gaat helaas nooit meer de wei in kunnen (dat durf ik zelf niet aan, en een graasmasker zie ik meer nadelen van dan op het zand met hooi zetten, dus daar heb ik mijn keuze op gebaseerd)..
Ik zet wel dagelijks de kudde (zijn er maar 4 intotaal) bij hem op het zand, en hij mag dagelijks een half uurtje lang gras eten. Verder staat hij op het zand met onbeperkt hooi.
Het is zelfs zo dat hij toen hij bevangen was hij eerder te dun dan te dik was, dus ook een uitdaging om een bevangen pony toch aan te laten komen.. Maar het is gelukt! :D

Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-19 20:08

Mee eens, ik heb overigens ook nog nooit gehoord dat de test vals-negatief is, wel vals-positief (kan o.a. door stress en pijn komen).

Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-19 14:30

Per 2 weken iets opbouwen, hoe groot is je pony?

Ik raad altijd aan om te beginnen op 1/16e pil per dag gedurende 1 pil (16 dagen dus). Dan 1/8e per dag gedurende minimaal 2 pillen (16 dagen). Vervolgens 1/4e per dag, gedurende minimaal 16 dagen. Bij een pony/ shet kan dat ook al de eind-dosis zijn, naarmate de ziekte vordert zal je hoe dan ook meer moeten geven..

Maar in jou geval zou ik niet aan de medicatie beginnen. Het is echt troep, duur, en de bijwerkingen zijn niet mis. Wat zijn de symptomen en wat was de uitslag van de test?

Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-19 17:50

Welke waarde heeft hij?
Ik denk dat je aan 1/4e wellicht al wel genoeg hebt in het begin, 1/2e in de gevaarlijkere periodes.

De ziekte is progressief, dus op den duur moet je altijd meer gaan geven. Maar als je op 1 begint is echt heel veel.


Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-19 19:35

Is dat geen zonnebrand? Wordt vaak verward met mok..

Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-19 20:21

Als het zonnebrand is insmeren met zonnebrandcreme, om te beschermen tegen de zon. Juist kootholtes zijn ook gevoelig voor zonnebrand omdat daar vrij weinig haar zit om de huid te beschermen.

Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-19 21:36

Ik heb Sed helemaal niet meer op het gras staan, dus ik ga dit jaar niet verhogen in de SR. Sed doet het super, is vrolijk, actief, verhaart zelfs, dus ik laat hem op 1/2e.
Toen hij nog het land in ging verhoogde ik wel in de SR.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-19 22:48

Pluizebol Sedje is fotomodel geweest voor een (startende) hoefsmid!
[ITP] Sed, Meine en Jip's pedicure, door Shanna Jongkind

Hij doet het onwijs goed trouwens de laatste tijd, op een halve pil en enkel nog op zand met hooi! Ik blijf deze periode eng vinden, zekers gezien zijn laatste bevangenheid die 4 maanden duurde, maar voor nu zit hij echt goed in zn vel!
*even afkloppen*

Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-19 21:34

Voor de nieuwe mensen, ik raad echt iedereen aan om de prascend zeer rustig op te bouwen om de kans op bijwerkingen (zoals stoppen met eten) zo klein mogelijk te houden. Natuurlijk zijn er paarden waarbij het zonder opbouwen ook goed gaat, maar ik zou het risico op bijwerkingen echt tot het minimale willen beperken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-19 21:42

Nee, DA’s houden daar geen rekening mee omdat die het niet weten. Een hele pil is echt heel heftig om mee te beginnen. Ervaringsdeskundigen hebben ervaren dat opbouwen beter is en dat de kans op bijwerkingen bij opbouwen een heel stuk kleiner is dan op volle dosering (bijvoorbeeld een halve of een hele pil) beginnen. Net zo als dat mensen in de praktijk ervaren dat ze soms in de winter een lagere dosering kunnen geven als in de zomer, en tijdens de SR vaak wat meer moeten geven om problemen als hoefbevangenheid te kunnen voorkomen. DA’s weten dat meestal niet..

Anoniem

Re: [INFO] Cushing/PPID deel 2.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-19 11:10

Ja, ik geef de medicatie dagelijks on de zelfde tijd met een speling van maximaal 2 uur. Volgens mij is de spiegel het beste bij te houden als je het dagelijks rond de zelfde tijd geeft, en is het zo’n 27 uur werkzaam? Correct me if i’m wrong!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-19 11:04

Een recept voor prascend heb je niet los nodig, ik kan bij diverse praktijken zonder recept prascend kopen. Pergolide bestaat al geruime tijd niet meer, dus voor de mensen-variant hoef je het niet te doen. Wel even de test-resultaten van de pony opvragen, daarmee kan je dus ook bij andere praktijken de medicatie kopen (soms verschelen die prijzen nog best enorm onderling!).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-19 11:35

Het niet uitschrijven van het recept is geen kwestie van niet willen, maar vooral van niet mogen. Volgens mij kan de DA behoorlijke problemen krijgen als hij het wel uitschrijft.

Ja je mag inderdaad ook geen medicatie op recept uit het buitenland halen. Maar rondshoppen in eigen land loont ook hoor!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-19 15:18

pol1 schreef:
Shanna schreef:
Het niet uitschrijven van het recept is geen kwestie van niet willen, maar vooral van niet mogen. Volgens mij kan de DA behoorlijke problemen krijgen als hij het wel uitschrijft.

Ja je mag inderdaad ook geen medicatie op recept uit het buitenland halen. Maar rondshoppen in eigen land loont ook hoor!


Wie kan jij aanbevelen dan in NL?


Dat ligt er echt geheel aan waar in NL je zit, de meeste DA’s versturen ze niet en willen je pony wel als klant hebben dus het is echt een kwestie van zelf rondbellen. Nou ben ik met mijn paarden ook klant bij even tellen.. 5 praktijken/ klinieken dus ik ga net naar de praktijk/ kliniek toe die mij het beste kan helpen of zoals met deze medicatie die de scherpste prijs heeft. Ik koop het dan ook in grootverpakking maar mijn pony is ook nog maar net 15 en heeft al jaren PPID dus ik ben niet bang dat hij eerder dood gaat als dat mijn pillen op zijn. :+

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-19 17:50

De kenmerken die jij noemt komen vaak ook pas na jaren. Eerst sluimert de ziekte, de uiterlijke kenmerken worden vaak pas na jaren zichtbaar.

Die van mij is ook niet dik, maar kan wel puur van de cushing HB worden. Hij staat enkel op het zand met hooi, eerder ondergewicht dan te dik, en toch is hij nu 2x bevangen geweest.. -O-

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-19 10:22

AaronYve schreef:
@ Shanna

Na jaren?? Hij heeft al 6 jaar medicatie :Y)
Dat bedoel ik dus. De ziekte is niet standaard!


Ja, de vacht is 1 van de laatst zichtbare kenmerken vaak. Kan maar zo zijn dat je die hebt voorkomen door tijdig met de medicatie te starten.

@luca03, voor een shet is prascend niet enorm duur omdat de meesten inderdaad aan 1/4e al genoeg hebben. Een andere optie zou ook kunnen zijn de pony weg te doen naar iemand die de medicatie wel kan betalen.

@tine10, dat is BI die er juist nu mee adverteert. Grootste kans op vals-positieve uitslagen dus jackpot wegens hun monopoly-positie.. :$


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Elias7, Iersas, missmagic123 en 27 bezoekers