Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
miezelke

Berichten: 1149
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-19 10:46

Hallo allemaal,

Mijn paard laat al een tijdje zijn urine gewoon lopen, soms in drupjes soms in straaltjes, en vandaar hebben we de veearts onderzoek laten doen in en rond de blaas. Blijkt dat hij nu een soort gezwel in de blaas heeft. Op dit filmpje kan je het zien vanaf minuut 0:30 (een felgeel gekarteld dingetje) :Mijn 2 dierenartsen, die enkel gespecialiseerd zijn in paarden en waarvan eentje samenwerkt met Equitom, had dit soort gezwel nog nooit gezien. Het zou volgens hem niet kwaadaardig zijn want een tumor ziet er anders uit. Het zou vrij vast van consistentie zijn want dat bleek uit de echo (zelfs stenig materiaal). Het zit bovenaan in de blaas vastgegroeid. De rode, bloederige verkleuring op de blaaswand is ook niet normaal; deze zou roze moeten zijn.
Dit gezwel heeft bijgevolg invloed op de bezenuwing van de kringspier van de blaas, vandaar dat mijn paard zijn urine niet kan ophouden.

Nu ben ik op zoek naar het volgende:

1) heeft iemand ervaring met dit soort gezwel in de blaas, en zo ja, is het paard hier verder aan behandeld of geopereerd? Mijn dierenarts was best vrij pessimistisch; gezwellen in de blaas zijn moeilijk te bestrijden en dergelijke operaties worden vrijwel niet gedaan.

2) aangezien mijn paard dus continu zijn plas laat lopen, hangen zijn achterbenen helemaal onder en begint het zuur de huid van de benen aan te tasten met al enkele open wonden tot gevolg. Bestaat er een soort van beenbeschermer die geen vocht doorlaat, of heeft iemand creatieve tips hoe ik zijn benen kan beschermen tegen de urine?

Het gezwel an sich is misschien niet meteen het grootste probleem, wie weet kan hij nog jaren daarmee pijnloos rondlopen, maar wel de zure urine die zijn huid aanvreet.
Laatst bijgewerkt door miezelke op 16-08-19 10:51, in het totaal 1 keer bewerktmiezelke

Berichten: 1149
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-19 10:50

Ja het is een schimmel van 16 jaar.

miezelke

Berichten: 1149
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-19 11:10

Ik waste zijn benen al om de paar dagen en smeerde het tot nu in met uiercreme. Nu met de wondjes die zich beginnen vormen raadt de dierenarts aan om dagelijks te wassen met *ikbendenaamevenkwijt*, een roze vloeistof op te lossen in wat water, en dan met flammazine in te smeren.
Maar ik zou zijn benen dus moeten kunnen beschermen met iets, want zo is het dweilen met de kraan open.

Dierenarts ging uiteraard ook verder research doen in studies en rondhoren bij enkele klinieken.

Een echte blaassteen of andere steen zou het niet zijn want die zwerven los en zouden dan op de bodem moeten zitten. Deze hangt bovenaan vast.

Zo zien zijn benen er ondertussen uit:

Afbeelding

miezelke

Berichten: 1149
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-19 09:42

Nou mijn veearts is gisterennamiddag nog langs gekomen en een 2de urinestaal komen nemen; hij heeft al wat research gedaan en het dichtste waar het bij in de buurt komt zou toch een blaassteen zijn. Maar dan wel een tegen de wand vergroeide. Het urinestaal zal nu hierop getest worden. Is het toch nog negatief dan wordt een biopt van het gezwel genomen en zoeken we verder.
Hij vertrok wel gisteren nog op vakantie voor 2 weken dus het vervolg zal even op zich moeten gaan laten wachten. Mss dat hij me wel al ging laten weten of het staal negatief of positief was.

Ik heb het nog wat met hem besproken, hoe we de benen beter kunnen beschermen. Gevraagd of er in de medische wereld niets bestaat, een soort broek of zoiets maar njet. Heb ook een aantal van jullie voorstellen voorgelegd zoals de zinkzalf enzo, maar hij raadt me aan om voorlopig toch te blijven wassen met Ecutan en beperkt insmeren met flammazine, en ze eigenlijk zo goed mogelijk vrij te laten aan de lucht en zo weinig mogelijk inpakken of afdichtende smeersels op te doen. En de oorzaak wegnemen, dat gaat het belangrijkste zijn want je gaat je leven lang niet blijven wassen en smeren natuurlijk...

Hier zie je hoe zijn plas eruit loopt + de wondjes op de benen na het wassen:

miezelke

Berichten: 1149
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-19 19:50

Mja dan loopt het alsnog over de benen vrees ik. Meer naar voren zou mss een oplossing zijn. Ik houd het in mijn achterhoofd moest er ooit een operatie van komen.

@Hevonen leuk idee, maar niet zo praktisch: wat als hij gaat liggen of rollen of dergelijke..

miezelke

Berichten: 1149
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-19 20:18

kimmie1 schreef:
miezelke schreef:
Mja dan loopt het alsnog over de benen vrees ik. Meer naar voren zou mss een oplossing zijn. Ik houd het in mijn achterhoofd moest er ooit een operatie van komen.

@Hevonen leuk idee, maar niet zo praktisch: wat als hij gaat liggen of rollen of dergelijke..


Ik bedoel echt aan de achterkant, net als bij een merrie...

Ja zo had ik het ook begrepen hoor, maar ik zie het er dan gewoon uitlopen, maar jij bedoelt dan met drukkracht? Net als een merrie?

miezelke

Berichten: 1149
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-19 22:18

Dank jullie wel allemaal al, voor alle inspiratie. Zitten interessante dingen tussen, waar ik wel wat mee kan. Nu de knutselaar in mezelf nog wakker krijgen :')
Voor nu is het belangrijk dat ik de urine wat van de benen kan afhouden; daarvoor zijn dingen zoals die losse melkersmouwen voor rond de benen (of iets op dat gedacht) wel interessant - zoiets boven de sprong vastmaken moet misschien wel lukken, met nog wat extra ducktape bij, en dan nog ergens rond het onderbeen met een rekker of zo, dat het niet flappert. Een schortje tussen koker en benen, ja, maar dan denk ik aan scenario's als wat als hij gaat liggen en bij het rechtstaan daar misschien op trapt?
Als de wondes wat genezen zijn kan ik misschien iets met die huidbeschermdende spray's of zalven voor incontinentie, klinkt ook best interessant.
Ook bedankt voor de links naar studies over incontinentie bij paarden, ga ik me nog eens voorzetten..

miezelke

Berichten: 1149
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-19 20:06

*Update*
Ik heb van een hele lieve bokker een doos met allerlei tubes barrièrecreme, hoinggel en wondzalf gekregen. Ontzettend aardig! Pakketje is vandaag aangekomen dus daar ga ik zo meteen mee aan de slag.

Ik heb wat experimenten gedaan met plastic zakken rond zijn benen en een soort koker maar zonder veel resultaat. Hopelijk gaan de zalven wat verlichting brengen.

Komend weekend is mijn veearts terug uit vakantie, dus dan gaan we meer weten over het staal en of en welke behandeling er mogelijk is.
Laatst bijgewerkt door miezelke op 26-08-19 20:09, in het totaal 2 keer bewerkt

miezelke

Berichten: 1149
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-09-19 07:40

Update
Uit het tweede bloed- en urinestaal, die enkele weken geleden genomen zijn, is nog steeds niet met 100% zekerheid te zeggen wat het precies is Mogelijks een blaassteen, maar kan ook een ander soort gezwel zijn waar een verkalkt omhulsel is rond komen te zitten. We gaan hem dus volgende week naar de kliniek in Gent brengen; daar zal eerst een biopsie genomen worden. Afhankelijk van wat daar uitkomt, gaat er geopereerd worden of niet. Het kan zijn dat zelfs de biopsie nog niet lukt, aangezien ze door die kalklaag heen moeten en dat mss niet mogelijk is. Maar als het wel lukt, dan zal het er vanaf hangen wat de artsen besluiten, of een operatie nuttig gaat zijn of niet. Probleem is dat het heel zeldzaam is en dat er weinig tot geen referentiemateriaal bestaat waardoor er moeilijk prognoses te maken zijn.

Maar het grootste probleem is zijn incontinentie. Doordat die blaas + uitgang nu al zolang propvol zit en helemaal uitgerekt is, is het heel onwaarschijnlijk dat deze opnieuw tot zijn oorspronkelijke staat teruggaat. Te vergelijken met een elastiek die constant uitgerekt is, die gaat ook lubberen.
Ik was nu 2 x dagelijks zijn benen en smeer ze in, maar het doet hem pijn, hij laat er minder en minder graag aankomen.

Veel onzekerheid dus voor het moment....

miezelke

Berichten: 1149
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-09-19 09:47

Evelienkiss die Mud Fever Boots Woof Wear zijn wel heel interessant, bedankt voor de tip! +:)+ Zoiets zou het moeten zijn, iets dat beschermt én goed blijft zitten. De wonden kan ik in het begin nog met verband eronder zetten, tot ze genezen zijn. De turnout boots zijn minder interessant doordat deze te vast rond het been zitten en daardoor niet constant aangehouden kunnen worden.

Nelleke ik werk al met barrière crème, wat iets gelijkaardigs is lijkt me. Maar ik neem het mee.

Ellepel, jouw link komt - wat de stukken over o.a. cystes, en de oorzaken en de behandelingen van incontinentie betreft, grotendeels overeen met wat mijn veearts vertelde (wel zware wetenschappelijke kost }:0 ). Katheriseren is een mogelijkheid om de incontinentie op te vangen maar is uiteraard enkel symptoombestrijding en praktisch niet haalbaar wegens dagelijks uit te voeren. Bethanechol wordt ook gebruikt ter behandeling maar heeft serieuze bijwerkingen waaronder vergroot risico op koliek, én enkel succesvol als je het binnen de 2 weken begint toe te dienen nadat het probleem is ontstaan.
En dat is eigenlijk het grote probleem: hoe langer je wacht met behandeling op te starten, hoe minder kans op slagen je hebt om de oorzaak (en de incontinentie) definitief weg te nemen. Je zou er binnen de paar weken moeten kunnen bij zijn, maar het probleem is dat wanneer je de symptomen gaat waarnemen (urine die lekt), de oorzaak zich al weken, maanden eerder heeft gemanifesteerd. En je dus altijd veel te laat gaat zijn.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bebble, Cgroenwoud, Def, manubres, maratjesammy, Marinkie, MonteKarlo, MyWishMax, oblix, Oscar, pairadice, Pernilla, Straww_, susannevdv en 34 bezoekers