Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Moderators: Coby, Pistasche, C_arola, Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-19 10:46

Hallo allemaal,

Mijn paard laat al een tijdje zijn urine gewoon lopen, soms in drupjes soms in straaltjes, en vandaar hebben we de veearts onderzoek laten doen in en rond de blaas. Blijkt dat hij nu een soort gezwel in de blaas heeft. Op dit filmpje kan je het zien vanaf minuut 0:30 (een felgeel gekarteld dingetje) :Mijn 2 dierenartsen, die enkel gespecialiseerd zijn in paarden en waarvan eentje samenwerkt met Equitom, had dit soort gezwel nog nooit gezien. Het zou volgens hem niet kwaadaardig zijn want een tumor ziet er anders uit. Het zou vrij vast van consistentie zijn want dat bleek uit de echo (zelfs stenig materiaal). Het zit bovenaan in de blaas vastgegroeid. De rode, bloederige verkleuring op de blaaswand is ook niet normaal; deze zou roze moeten zijn.
Dit gezwel heeft bijgevolg invloed op de bezenuwing van de kringspier van de blaas, vandaar dat mijn paard zijn urine niet kan ophouden.

Nu ben ik op zoek naar het volgende:

1) heeft iemand ervaring met dit soort gezwel in de blaas, en zo ja, is het paard hier verder aan behandeld of geopereerd? Mijn dierenarts was best vrij pessimistisch; gezwellen in de blaas zijn moeilijk te bestrijden en dergelijke operaties worden vrijwel niet gedaan.

2) aangezien mijn paard dus continu zijn plas laat lopen, hangen zijn achterbenen helemaal onder en begint het zuur de huid van de benen aan te tasten met al enkele open wonden tot gevolg. Bestaat er een soort van beenbeschermer die geen vocht doorlaat, of heeft iemand creatieve tips hoe ik zijn benen kan beschermen tegen de urine?

Het gezwel an sich is misschien niet meteen het grootste probleem, wie weet kan hij nog jaren daarmee pijnloos rondlopen, maar wel de zure urine die zijn huid aanvreet.
Laatst bijgewerkt door miezelke op 16-08-19 10:51, in het totaal 1 keer bewerkt


miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-19 10:50

Ja het is een schimmel van 16 jaar.


miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-19 11:10

Ik waste zijn benen al om de paar dagen en smeerde het tot nu in met uiercreme. Nu met de wondjes die zich beginnen vormen raadt de dierenarts aan om dagelijks te wassen met *ikbendenaamevenkwijt*, een roze vloeistof op te lossen in wat water, en dan met flammazine in te smeren.
Maar ik zou zijn benen dus moeten kunnen beschermen met iets, want zo is het dweilen met de kraan open.

Dierenarts ging uiteraard ook verder research doen in studies en rondhoren bij enkele klinieken.

Een echte blaassteen of andere steen zou het niet zijn want die zwerven los en zouden dan op de bodem moeten zitten. Deze hangt bovenaan vast.

Zo zien zijn benen er ondertussen uit:

Afbeelding

miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-19 09:42

Nou mijn veearts is gisterennamiddag nog langs gekomen en een 2de urinestaal komen nemen; hij heeft al wat research gedaan en het dichtste waar het bij in de buurt komt zou toch een blaassteen zijn. Maar dan wel een tegen de wand vergroeide. Het urinestaal zal nu hierop getest worden. Is het toch nog negatief dan wordt een biopt van het gezwel genomen en zoeken we verder.
Hij vertrok wel gisteren nog op vakantie voor 2 weken dus het vervolg zal even op zich moeten gaan laten wachten. Mss dat hij me wel al ging laten weten of het staal negatief of positief was.

Ik heb het nog wat met hem besproken, hoe we de benen beter kunnen beschermen. Gevraagd of er in de medische wereld niets bestaat, een soort broek of zoiets maar njet. Heb ook een aantal van jullie voorstellen voorgelegd zoals de zinkzalf enzo, maar hij raadt me aan om voorlopig toch te blijven wassen met Ecutan en beperkt insmeren met flammazine, en ze eigenlijk zo goed mogelijk vrij te laten aan de lucht en zo weinig mogelijk inpakken of afdichtende smeersels op te doen. En de oorzaak wegnemen, dat gaat het belangrijkste zijn want je gaat je leven lang niet blijven wassen en smeren natuurlijk...

Hier zie je hoe zijn plas eruit loopt + de wondjes op de benen na het wassen:

miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-19 19:50

Mja dan loopt het alsnog over de benen vrees ik. Meer naar voren zou mss een oplossing zijn. Ik houd het in mijn achterhoofd moest er ooit een operatie van komen.

@Hevonen leuk idee, maar niet zo praktisch: wat als hij gaat liggen of rollen of dergelijke..

miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-19 20:18

kimmie1 schreef:
miezelke schreef:
Mja dan loopt het alsnog over de benen vrees ik. Meer naar voren zou mss een oplossing zijn. Ik houd het in mijn achterhoofd moest er ooit een operatie van komen.

@Hevonen leuk idee, maar niet zo praktisch: wat als hij gaat liggen of rollen of dergelijke..


Ik bedoel echt aan de achterkant, net als bij een merrie...

Ja zo had ik het ook begrepen hoor, maar ik zie het er dan gewoon uitlopen, maar jij bedoelt dan met drukkracht? Net als een merrie?

miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-19 22:18

Dank jullie wel allemaal al, voor alle inspiratie. Zitten interessante dingen tussen, waar ik wel wat mee kan. Nu de knutselaar in mezelf nog wakker krijgen :')
Voor nu is het belangrijk dat ik de urine wat van de benen kan afhouden; daarvoor zijn dingen zoals die losse melkersmouwen voor rond de benen (of iets op dat gedacht) wel interessant - zoiets boven de sprong vastmaken moet misschien wel lukken, met nog wat extra ducktape bij, en dan nog ergens rond het onderbeen met een rekker of zo, dat het niet flappert. Een schortje tussen koker en benen, ja, maar dan denk ik aan scenario's als wat als hij gaat liggen en bij het rechtstaan daar misschien op trapt?
Als de wondes wat genezen zijn kan ik misschien iets met die huidbeschermdende spray's of zalven voor incontinentie, klinkt ook best interessant.
Ook bedankt voor de links naar studies over incontinentie bij paarden, ga ik me nog eens voorzetten..

miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-19 20:06

*Update*
Ik heb van een hele lieve bokker een doos met allerlei tubes barrièrecreme, hoinggel en wondzalf gekregen. Ontzettend aardig! Pakketje is vandaag aangekomen dus daar ga ik zo meteen mee aan de slag.

Ik heb wat experimenten gedaan met plastic zakken rond zijn benen en een soort koker maar zonder veel resultaat. Hopelijk gaan de zalven wat verlichting brengen.

Komend weekend is mijn veearts terug uit vakantie, dus dan gaan we meer weten over het staal en of en welke behandeling er mogelijk is.
Laatst bijgewerkt door miezelke op 26-08-19 20:09, in het totaal 2 keer bewerkt

miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Re: Ervaringen paard met gezwel in blaas *video*

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-09-19 07:40

Update
Uit het tweede bloed- en urinestaal, die enkele weken geleden genomen zijn, is nog steeds niet met 100% zekerheid te zeggen wat het precies is Mogelijks een blaassteen, maar kan ook een ander soort gezwel zijn waar een verkalkt omhulsel is rond komen te zitten. We gaan hem dus volgende week naar de kliniek in Gent brengen; daar zal eerst een biopsie genomen worden. Afhankelijk van wat daar uitkomt, gaat er geopereerd worden of niet. Het kan zijn dat zelfs de biopsie nog niet lukt, aangezien ze door die kalklaag heen moeten en dat mss niet mogelijk is. Maar als het wel lukt, dan zal het er vanaf hangen wat de artsen besluiten, of een operatie nuttig gaat zijn of niet. Probleem is dat het heel zeldzaam is en dat er weinig tot geen referentiemateriaal bestaat waardoor er moeilijk prognoses te maken zijn.

Maar het grootste probleem is zijn incontinentie. Doordat die blaas + uitgang nu al zolang propvol zit en helemaal uitgerekt is, is het heel onwaarschijnlijk dat deze opnieuw tot zijn oorspronkelijke staat teruggaat. Te vergelijken met een elastiek die constant uitgerekt is, die gaat ook lubberen.
Ik was nu 2 x dagelijks zijn benen en smeer ze in, maar het doet hem pijn, hij laat er minder en minder graag aankomen.

Veel onzekerheid dus voor het moment....

miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-09-19 09:47

Evelienkiss die Mud Fever Boots Woof Wear zijn wel heel interessant, bedankt voor de tip! +:)+ Zoiets zou het moeten zijn, iets dat beschermt én goed blijft zitten. De wonden kan ik in het begin nog met verband eronder zetten, tot ze genezen zijn. De turnout boots zijn minder interessant doordat deze te vast rond het been zitten en daardoor niet constant aangehouden kunnen worden.

Nelleke ik werk al met barrière crème, wat iets gelijkaardigs is lijkt me. Maar ik neem het mee.

Ellepel, jouw link komt - wat de stukken over o.a. cystes, en de oorzaken en de behandelingen van incontinentie betreft, grotendeels overeen met wat mijn veearts vertelde (wel zware wetenschappelijke kost }:0 ). Katheriseren is een mogelijkheid om de incontinentie op te vangen maar is uiteraard enkel symptoombestrijding en praktisch niet haalbaar wegens dagelijks uit te voeren. Bethanechol wordt ook gebruikt ter behandeling maar heeft serieuze bijwerkingen waaronder vergroot risico op koliek, én enkel succesvol als je het binnen de 2 weken begint toe te dienen nadat het probleem is ontstaan.
En dat is eigenlijk het grote probleem: hoe langer je wacht met behandeling op te starten, hoe minder kans op slagen je hebt om de oorzaak (en de incontinentie) definitief weg te nemen. Je zou er binnen de paar weken moeten kunnen bij zijn, maar het probleem is dat wanneer je de symptomen gaat waarnemen (urine die lekt), de oorzaak zich al weken, maanden eerder heeft gemanifesteerd. En je dus altijd veel te laat gaat zijn.

miezelke

Berichten: 1212
Geregistreerd: 11-08-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-11-19 11:49

Hoi allen,

Ondertussen veel gebeurd maar niet erg plezierig jammer genoeg..

We hebben uiteindelijk besloten om hem naar de kliniek in Gent te brengen, om een biopt te nemen en eventueel een operatie als dat nodig/nuttig bleek. Net die periode hadden we een reis gepland, kwam dus wel wat lastig uit maar goed. Maar ook wel handig ergens, want we wisten zeker dat hij in goede handen was tijdens dat we weg waren. De dag voor ons vertrek (18/9) hebben we hem naar de kliniek gebracht. Hij heeft er uiteindelijk 2 weken gestaan, waarbij ze bij het eerste onderzoek al vaststelden dat het gezwel weg was. Vermoedelijk zou het dus om een blaassteen gegaan zijn, die ondertussen losgekomen was. Wat ze ook vaststelden was dat heel zijn blaas aan de binnenkant ontstoken was. Heb het op film gezien (voor en na) en dat was best indrukwekkend.

Enfin, biopt en operatie bleek niet meer nodig; ze hebben hem dan gedurende die 2 weken 4 keer de blaas zo veel mogelijk gespoeld om het sediment, blaasgruis, kristallen etc.. zoveel mogelijk uit zijn blaas te krijgen, en hem op AB gezet. Na 2 weken mochten we hem terug gaan ophalen. Toen was de ontsteking bijna weg en zijn blaas zo goed mogelijk gereinigd. Langer gaan spoelen wilden ze ook niet doen omdat je dan de baas net weer te veel gaat irriteren en er mogelijks weer randproblemen gaan ontstaan. Benen waren ook terug goed genezen doordat het lekken weg bleef. Terug thuis moesten we hem nog 4 weken AB voortgeven en daarna terug door onze DA een endoscopie laten doen om te zien hoe het intern gesteld was. Grote vraag was of en hoe die blaas zich ging houden: ging ze in staat zijn om terug even sterk te zijn als vroeger en te werken als voorheen?

Helaas, de 4 weken hebben we zelfs niet gehaald want na 2,5 weken bleek hij al terug zijn plas te laten lopen. Zoals ze in de kliniek al vreesden (en zagen), blijkt zijn blaas dus te zwak om zijn werk (vol te lopen en dan volledig leeg te plassen) ooit nog naar behoren te doen. En hier is dus helemaal niets meer aan te doen. Eens verzwakt, altijd verzwakt. Orgaanblazen worden zelfs niet gestoken bij een paard. Hij gaat dus voor de rest van zijn leven incontinent blijven, en de blaasstenen en ontstekingen gaan onvermijdelijk terugkomen (doordat hij niet in staat is om alle sediment zelf af te voeren gaat dat weer ophopen met alle miserie vandien).

Hoe nu verder? Moeilijke vraag, maar ik vrees dat er geen andere optie is dan hem op termijn te laten inslapen. We kunnen hem blijven naar de kliniek sleuren de rest van zijn leven om zijn blaas op te kuisen maar dat is praktisch en financieel niet haalbaar. De afspraak met de DA is dat we geregeld zijn urine binnen brengen om te testen op ontsteking, en van zodra dat het geval is, het einde verhaal is.
Ik heb de Woof Wear Mud Fever boots nog gekocht; daar loopt hij nu mee rond om zijn benen zoveel mogelijk te beschermen, om hem toch nog zoveel mogelijk kwaliteit van leven te geven. gedurende zijn laatste maanden.
Laatst bijgewerkt door miezelke op 18-11-19 12:13, in het totaal 1 keer bewerkt


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 12 bezoekers